Vse o naravnem make-upu

Za revijo Obrazi sva s Tjašo Kokalj Jerala pripravili nasvete, lepotni intervju, kako doseči naravni, no-makeup videz. Saj veš, tistega, pri katerem ličenje sploh ni opazno. Če te zanima kako do popolne kože brez fotošopa in kateri izdelki so ‘must have’ za doseganje takšnega videza, odpri februarsko št. revije Obrazi (najprej se ustavi na super uvodniku urednice Mateje Špiranec) ali pa beri dalje.

Tjaša za revijo Obrazi: Nika, kako se naravni make-up pravzaprav začne?

Videz brez ličenja se začne pri zdravi koži – če odmislim dobro počutje v tej in zdravo prehrano, ter se osredotočim le na kozmetiko. To torej pomeni že pri vsakodnevni lepotni rutini, ki se začne s pravilnim in kakovostnim čiščenjem. Če želimo poudariti naraven videz, želimo torej čim manj težkih nanosov, kar pomeni tudi čim manj skrivanja napak, vsaj tistih, ki bi jih lahko preprečili s pravilno nego. Zvečer priporočam temeljito kakovostno čiščenje, ki ni zminimalizirano na vodo ali uporabo micelarne vodice, ampak vključuje dvojno čiščenje (oljno čistilo, ki nežno odstrani ličenje, nečistoče iz okolja in sebum, ter nežno čistilo na vodni osnovi, ki odstrani ostanke oljnega čistila in kožo že vlaži), tonik za uravnavanje pH-ja in vlažilec, ki krepi tudi koži lastno zaščito. S takim čiščenjem se lahko lepo znebimo mozoljčkov in zamašenih por, hrati pa tudi izsušene povrhnjice. Zvečer čiščenju sledi ciljna, specifična nega s serumi, npr. za boljšo obnovo kože, uravnavanje izločanja sebuma, zjutraj – lahko samo z nežnim čistilom na vodni osnovi – pa nega z ustrezno kremo in z UV-izdelkom, da preprečimo nastanek pigmentnih madežev in drugih prezgodnjih znakov staranja. Ob taki lepotni rutini vsakodnevna uporaba težkih prekrivnih produktov ni potrebna. 

O: Vsi nimamo popolne kože, tukaj so še podočnjaki in mozoljčki, ki nam včasih ponagajajo. Kako naj se pri doseganju takšnega videza, ki ne temelji na težkih podlagah, lotevamo nepravilnosti na koži?

Zmotno je prepričanje, da moramo ob uporabi izdelka za prekrivanje nepravilnosti na koži (npr. pudra), le tega nanesti po celotnem obrazu, od roba do roba. Če imamo kožo sicer lepo in želimo prekriti le nekaj napak, prekrijmo le te. Kot podlago ali za izenačitev tena raje  uporabimo dobro BB- ali CC-kremo, če želimo prekriti posamezen mozolj ali podočnjake, pa  to storimo s korektorjem za točkovne popravke. Pri naravnem ličenju je še posebej pomembno, da teksture in barve korektorjev niso opazne, zato izbirajte izdelke, ki so lahkotni in se lahko plastijo, po nanosu pa se popolnoma zlijejo s kožo. Navadno so to kremni korektorji, pomaga tudi, če so že v osnovi v rahlo nasprotnem odtenku kot napaka, ki jo prekrivamo – za prekrivanje rdečih mozoljev npr. bež-zelen korektor, za prekrivanje modrih podočnjakov, topel bež-oranžkast. 

O: Vseeno pa tega makeupa ni tako preprosto pričarati. Kje so triki in pasti?

Da je videz videti naraven, mora odsevati neke karakteristike vaše kože in lepotne posebnosti. Torej je v bistvu nasprotje zdaj popularnega videza na Instagramu, kjer so vse punce podobne druga drugi. Videz naj razkrije pegice, nesimetrične obrvi in druge posebnosti, naj se vidi vaša koža. To vas dela posebne in, sprejmite, tudi lepe. Res pa je, da naravni videz ne sme biti izgovor za neurejenost, napake, ki kažejo na malomarno nego, slabe lepotne popravke, razmazano ličenje, ki je že predolgo na koži … Naraven videz ni neurejen, lasje ali obrvi so sicer lahko razkuštrane, a nikakor to ne pomeni umazane, zanemarjene.

O: Ni pa celotnem videz zasnovan le na koži, vseeno lahko poudarimo lička, oči, ustnice. Kakšne korake nam svetujete pri tem lepotnem videzu?

naravni no makeup videz nika veger beautyfull blog
Naraven videz z rdečo šminko in zgoraj omenjenimi ličili.

Vsekakor lahko tudi za naraven videz uporabimo ličila, celo veliko njih, le da to na koncu ni videti kot maska. Prav tako lahko pri naravnem videzu upoštevamo trende, a ne toliko tiste, ki pretiravajo, lahko pa sledimo na primer, kakšne teksture so modne, mat ali sijoče. 

 ‘No-makeup’ videz velikokrat povezujemo z naravno paleto barv, ampak lahko tudi vključuje močne barve, celo neon, npr. šminko. Toda potem naj bo ostala barvna paleta popolnoma umirjena. 

Če se osredotočim na določene poteze obraza, pa naravni videz za začetnike pomeni sveža, rožnata lička (najlažje jih ustvarimo s posnemanjem naravne rdečice), nežno poudarjene oči, le toliko, da izstopi njihova iskrica (dovolj sta ena plast maskare in senčilo v bež barvi ali najsvetlejšega pramena v vaših laseh) in šmnka, ki poudari vašo naravno barvo ustnic. Lahko se igramo z osvetljevalci in bronzerji, vendar morajo biti ti nanosi tako nežni, da jih na prvi pogled sploh ne opazimo.

O: So kateri izdelki na črnem seznamu pri tem lepotnem videzu ali gre bolj za tehniko in količino nanosa? 

Na prvo žogo bi lahko rekla, da naraven videz niso umetne trepalnice, bleščice … a če so subtilne ali pa je ostalo ličenje res minimalno, je možno naravni videz ustvariti tudi z njimi. Mislim, da nek ‘look’ zaznamo kot naraven skupaj s celotnim stilom in karakterjem tistega, ki ga nosi.

O: Ste sami bolj zagovornica lepega naravnega videza ali ko umetnica ličenja, lepotna navdušenka radi delate tudi ekstremne videze? Je kakšno ličenje, ki ga preprosto ne boste naredili?

Znam in naredim vse make-upe, ki so primerni priložnosti in po mojem okusu. Če ličim moškega, ki ga moram za potrebe predstave spremeniti v žensko, uporabim vse tehnike senčenja in vse dodatke, ki jih uporabljamo ženske, da smo videti bolj seksi; umetne trepalnice, umetne nohte, močan konturing … Na koncu bo ta moški vseeno videti naravna lepotica, na odru. Te iste tehnike in pripomočki pa se mi zdijo povsem nepotrebni za ličenje neveste. Za moj okus mora na poročni dan izstopati ona in ne npr. njene trepalnice, osvetljevalci. 

Če me sprašujete po mojem najljubšem ličenju pa je naraven videz s pridihom glamurja in ustvarjen z naravnimi ali eko ličili.

O: Zdi se, da starejše kot smo ženske, manj ličil uporabljamo, oziroma ta niso tako zelo vpadljiva, mogoče se odločimo za rdečo šminko, ampak je potem vse drugo zelo minimalistično. Se strinjate?

Se strinjam. Najbrž je tako zato, ker ne nosimo več modnih trendov za vsako ceno, ampak prakticiramo tisto, kar je pisano na našo kožo. Ker se cenimo in sprejemamo bolj kot v mladosti in vemo, da nas npr. tanka ustnica ali smejalna guba naredi drugačne in da lahko s tem lepše izstopamo kot s kričečim ličenjem. Ker tudi sicer v življenju zminimaliziramo rutine na najnujnejše, pri čemer pravim, da je vseeno lepo pogledati urejeno gospo, kar pa res lahko dosežeta že lepa koža in rdeča šminka.

Naravna ličila za naraven videz

naravni no makeup videz naravna eko ličila nika veger beautyfull blog melvita cvetna vodica erborian cc bb lush bronzer
Celoten nabor naravnih ličil je res lepo predstavljen tudi v februarski številki revije Obrazi.

Predstavljam šopek naravnih ličil s katerimi lahko ustvariš no-makeup videz:

LEPA, ENAKOMERNA OBARVANA KOŽA BREZ VIDEZA MASKE.

Erborian CC krema me je ‘sezula’ že ob prvi uporabi in nič drugače ni danes. Je lepotilo polno naravnih negovalnih sestavin kot je azijski vodni popnjak in čudežno kapsuliranih pigmentov, ki kremo iz bele barve spremenijo na barvo tvoje polti (izbrati moraš le ali je ta svetla, Clair ali bolj temna, Dore). Ne verjameš? Poglej tukaj. Cena: 19,90 EUR

erborian cc naraven makeup

PODOČNJAKI? ZNEBI SE JIH TUDI NA DOLGI ROK

Ni pametno, da napake le prekrivaš, podočnjake poskusi omiliti tudi z negovalnimi sestavinami. Erborian BB Eye krema za področje okrog oči. Cena: 33,90 EUR

Erborian BB eye za okrog oči naravna ličila

TEKOČI PUDER IN NEGA V ENEM

Ljubiteljice naravne, ročno izdelane kozmetike smo poskočile ob Moikinem najnovejšem izdelku, Negovalnem tekočem pudru. ”Poglavitni negovalni surovini v pudru sta olje slivovih jedrc ter lešnikovo olje, oba izvirata iz slovenskih kmetij. Za svežino in toniziranje kože poskrbi hidrolat dišeče pelargonije, ki ga vsako leto destiliramo na naši kmetiji. Kot izjemno aktivno učinkovino, ki kožo dodatno varuje, neguje in jo podpira pri njenih obnovitvenih procesih, smo izbrali izvleček šipkovih plodov,” pravi Moika. Izdelek je na voljo v štirih odtenkih, lahko pa ga prilagodijo tvoji polti. Cena: 36 EUR

moika naraven negovalni puder ličila

ZAGOREL PRIDIH

Lush je že pred leti ponujal celo vrsto naravnih, negovalnih ličil v mnogobarvni paleti, ki sem jih rada uporabljala tako zase kot za profi ličenje. Ne vem zakaj so ponudbo ličil kasneje skrčili (upam, da razmišljajo o ponovni), sem pa vesela, da je še vedno na voljo njihov kremni bronzer LUSH Charisma, ki da res naraven pridih zagorele polti. Nanašam ga na celoten obraz v res tankem sloju ali pa nekoliko intenzivneje na predele, ki jih tudi sicer sonce obarva hitreje (lička, nos). Cena: 16 EUR

lush bronzer kremni charisma naravna ličila

POUDARJENE TREPALNICE Z NARAVNIMI PIGMENTI IN UČINKOVINAMI

Maskara za volumen 100% Pure je ena tistih, h katerti se vračam in vračam že celo desetletje. Lahko da so formulo vmes že spremenili, a ostaja naravna, polna negovalnih učinkovin, predvsem pa nežna do občutljivih oči. Všeč mi je tudi ‘old-school’ krtačka, ki se vsakič znova izkaže za najboljši pripomoček pri ustvarjanju polnih trepalnic. Cena: 23 EUR.

P.S.: Na voljo je tudi super različica za podaljševanje, ki je tudi nekoliko bolj suha od te na linku.

maskara naravna ličila 100% pure

ŠMINKA, ZA SPREMEMBO RDEČA

Se strinjam, naravnemu videzu pristojijo tudi ustnice poudarjene z balzamom ali šminko v tonu ‘mesa’. Kaj pa rdeča? Če naravnega videza še nisi povezala z rdečo šminko, poskusi z L’Occitanovo Intenzivno sadno šminko, ki sem jo predstavila že v tem zapisu. Na voljo je v takih rdečih tonih, ki lepo pristojijo različnim barvam polti. Cena: 19,30 EUR

loccitane rdeča šminka naravna ličila

UTRDITEV IN OSVEŽITEV LIČENJA V ENEM

Zakaj bi obstojnost ličenja podalševala z uporabo pršil, ki po vonju in sestavi spominjajo na lake za lase? Raje investiraj v eko cvetno vodico, ki jo lahko uporabljaš kot tonik, osvežitev kože in ličenja, utrjevanje le tega, pa tudi za popravke frizure in odišavljanje las. Najraje ‘kolobarim’ med različnimi cvetnimi vodicami Melvita. Cena: 13,90 EUR

melvita cvetna vodica naravna ličila

NARAVNO POUDARJENE OBRVI

Trikrat letno si obrvi uredim (oblikujem in pobarvam) v Studiu Lux Brows, sicer pa jih poudarim kar z gelom na krtački. Švedska znamka Idun Minerals ponuja mineralna ličila, ki pa so tako prečiščena, da jih lahko uporabljajo tudi tisti z alergijami in rozacejo. Med njihovo ponudbo sem najprej preizkusila Idun Minerals Gel za obrvi, ker je večkrat nagrajeno lepotilo. Všeč mi je, upam le, da med tremi odtenki najdeš pravega za svoje obrvi. Cena: 20 EUR

idun minerals gel za obrvi naravna ličila

SVEŽINA OBRAZA IN NARAVNA RDEČICA

Lička dodajo piko na i naravnemu videzu, zato jih poudarim res vedno. Rada uporabljam tako kremna kot rdečila v prahu, med katerimi so mi ljuba Lily Lolo rdečila. Bolj enostavne za nanos so različice v kamnu. Cena: 10,99 EUR

lily lolo rdečilo za lička

OSVETLJEVALEC

Z osvetljevalcem lahko nežno poudariš lepe poteze obraza in koži dodaš svežino. Pri izbiri pazi le, da osvetljevalec ni preveč vijoličnega ali modrikastega leska, saj se zlato bež odtenki bolj zlijejo s kožo. Iščeš naravnega tudi po sestavinah? Poskusi Zao Shine Up Powder. Cena: 25,58 EUR

zao sijoči puder osvetljevalec
naravno ličenje no makeup videz nika veger beautyfull blog moika naravni puder
Če imaš rada naravno nego, iščeš pa tudi puder, je Moika ponudila dober odgovor.
naravno ličenje no makeup videz nika veger beautyfull blog
Šopek mojih priljubljenih naravnih ličil.
naravno ličenje no makeup videz nika veger beautyfull blog  100% pure maskara
Naravna maskara? Pa tudi dobra!

Si ljubiteljica naravnega ličenja? Če imaš tudi ti kakšen nasvet ali pa vprašanje na to temo, bom vesela pogovora v komentarju. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger in Pia Hočevar Mučič

* *Reviji Obrazi se zahvaljujem, da sem lahko predstavila naravno ličenje in da so objavili moj izbor naravnih ličil, kljub temu, da morda te znamke niso njihovi oglaševalci. To je v tiskanih medijih še prava redkost.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.