Tako uspešno preprečiš vnetje sečil

Pred kratkim sem bila povabljena na Švedsko. Aktivno doživetje s trekingom po gozdu, spanjem v šotoru, kajakiranjem v morju. Otrok v meni je takoj vzkliknil ‘jaaaaa’, mamin odtis pa ‘neeeee’, ker lahko spet staknem ‘prehlad’ sečil. ‘’Ne nosi prekratkih kril in ne kaži ledvic, sicer boš imela težave z mehurjem kot jaz,’’ mi je mama govorila in mi tlačila majico v hlače skoraj še na fakulteti. Seveda jo ubogam šele po dolgih letih. In upoštevam tudi nekaj zelo preprostih korakov, s katerimi uspešno preprečujem vnetje mehurja. Če tudi tebe mučijo te težave, ti priporočam, da vzameš zdravilo brez recepta iz naravnih izvlečkov rastlin Canephron, te nasvete pa prebereš kar v topli kopeli.

Tako uspešno preprečiš vnetje mehurja

zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog

Za vnetje sečil je po navadi kriva okužba z bakterijami (glavni krivec je E. coli), ki jih imamo sicer vsi, a se zaradi različnih razlogov namnožijo prekomerno in povzročajo nenadno in pogosto potrebo po uriniranju, pekoč občutek pri tem, krče v mehurju, moten urin, slabost in v določenih primerih kri v urinu, pa tudi bolečine v medenici. Predvsem boleča sta osrednji del medenice in področje okoli sramne kosti. Res neprijetno, še posebej kadar se ti to začne dogajati pogosto, že kar kronično. Z leti izkušenj sem ugotovila, da vnetje mehurja ni povezano z zimo in mrazom, pravzaprav ga pogosteje staknem ob začetku poletja in na morju. Vse manjkrat, ker sem ugotovila tudi, da pomaga ta preventiva:

  1. Ene kopalke? Vzemi kar celo kolekcijo. Na dopustu si vedno, ampak res vedno in takoj ko pridem iz vode, preoblečem kopalke. Mokre zamenjam s suhimi, tudi če vem, da bom šla že čez pet minut spet v vodo. In tudi če je tako vroče, da se kopalke na meni posušijo, še preden si pogrnem brisačo. 
  2. Še eno, prosim. Vodo in ne preveč mrzlo. Lahko je kokosova. Pijem res velike količine vode, pogosto pa tudi kokosove, ki deluje izotonično, da sproti nadomeščam minerale, ki jih poleg bakterij splakujem iz telesa. 
  3. Pogosto uriniranje. Včasih na poti na dopust in tudi tam (npr. pri celodnevnih izletih, ogledih znamenitosti) pozabim na redno uriniranje in nevede zadržujem vodo. Redno odvajanje vode in s tem bakterij iz mehurja pripomore k ohranjanju zdravja. Bralka Metka pravi, da je pomembno tudi, da mehur čim prej izprazniš zjutraj, ker sicer zaradi predolgega poležavanja v postelji tudi pogosto dobi vnetje.
  4. Umivanje, tudi če vode ni. Tudi če so počitnice robinzonske in v bližini ni kopalnice, poskrbim za dobro higieno. Obstajajo biorazgradljivi mokri robčki in tiste uporabljam za to, da preprečim, da bi bakterije od zunaj zavile v sečnico in mehur. Pomembno je tudi, da se po mali potrebi obrišem vedno v smeri od vagine proti anusu.
  5. Ne čik, po spolnih odnosih je nujno lulanje. Tako odplaknem iz nožnice morebitne bakterije, ki bi me lahko začele dražiti in povzročile vnetje mehurja.
  6. Brez rokavov, a v volnenih nogavicah. Čeprav je čez dan lahko zelo vroče, si mehur največkrat prehladim takrat, ko me zebe v noge. Zato vedno poskrbim, da imam tople, četudi poleti zunaj sedim v kratkih rokavih in z zimskimi nogavicami na nogah.
  7. Protivnetna hrana. Sladke pregrehe so pregrehe tudi za vnetja. Če si jih privoščim, na jedilnik čim večkrat vključim hranila, ki delujejo protivnetno: baziliko, cimet, kurkumo, črno kumino, česen, koper, koromač, origano, peteršilj, zeleno …
  8. Ozke in oprijete hlačke? Ohlapna in široka oblačila iz naravnih materialov preprečujejo draženje sečnice, prav tako pa niso tako idealno gojišče za bakterije kot ozka oblačila iz sintetike.
  9. Mivkasta plaža samo za počitniško fotko. Raje izbiram ležanje na toplih skalah. Pesek namreč lahko draži sečnico in povzroči vnetje. Zato sem vesela, da mi ni več treba z dojenčkom sedeti v plitvini na mivkasti plaži, kjer mi valovi močijo bikini in ga polnijo s peskom.
  10. Topli obkladki, še bolje kopel. Na dopustu včasih težko najdem kad z vročo vodo, v katero bi potopila razdražen mehur, ker to res lajša težave. Če ne gre drugače, si pomagam s prhanjem predela z vročo vodo (ni najbolj varčno, vem) ali pa namesto banje poiščem lavor.
  11. S.O.S. lekarna. V moji počitniški lekarni so vedno zdravila in prehranski dodatki za preprečitev ali lajšanje težav ob vnetju sečil. To so brusnice (izvlečki, Medexove kapsulirane mi pomagajo najlbolje) in zdravilo Canephron. Če samo začutim, da me je preveč zazeblo ali pa imam že rahlo neprijeten občutek ob uriniranju, uporabim oba. Preskusila sem že mnogo prehranskih dodatkov, ki lajšajo vnetje sečil … ursi čaj, mešanico kitajskih zelišč, D-manozo, a prej omenjeni par je pri meni najbolj učinkovit. Beri dalje, da izveš, zakaj.

Moja ocena: Canephron, naravno zdravilo za lajšanje težav pri vnetju sečil

zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog

Tako brusnice (prehranski dodatek) kot Canephron (zdravilo brez recepta) pomagata preprečevati razmnoževanje bakterij E. coli na steni mehurja. A Canephron je po mojih izkušnjah še nekoliko učinkovitejši od vednozelenega gornika in brusnic, proizvajalec pravi, ker učinkuje na štirih področjih: 

  • je diuretik, zato me sili na odvajanje,
  • deluje protivnetno in tako zmanjša neprijetne občutke pekočega uriniranja, 
  • onemogoča pritrditev bakterij na sluznico sečil, zato pomaga preprečevati razmnoževanje bakterij E. coli na steni mehurja,
  • sprošča krče v spodnjem delu trebuha, zato imam manj neprijetnih bolečin in signalov, da me stalno tišči lulat.

Canephron vsebuje le naravne učinkovine rastlinskega izvora: korenino luštreka, zel navadne tavžentrože in liste rožmarina, a ima vseeno uradni status zdravila, zato ga jemlješ takole:

  • samostojno ob prvih znakih ‘prehlajenega mehurja’ od 10 do 14 dni, trikrat dnevno po 1 tableto. Zdravilo jemljem 14 dni. Iz lastnih izkušenj ti povem, da boš olajšanje čutila kmalu, a ne prenehaj kar takoj uživati tablet, sicer se ti vnetje lahko ponovi.
  • če se ti vnetja sečil pojavljajo pogosto, lahko po dogovoru z zdravnikom narediš trimesečno kuro. Rezultati študij kažejo, da se je po vnetju sečil pri uporabnicah ob 12-tedenskem jemanju zdravila Canephron za več kot 70% zmanjšal pojav vnetij sečil. To poletje bom prepričala mami, da naredi kuro, in potem poročam, kako se je stanje izboljšalo njej. Kot pravim, sama zaradi upoštevanja zgornjih nasvetov nimam več tako pogostih vnetij.
  • kot dodatno zdravljenje ob jemanju antibiotikov.

Dobro je vedeti: vsebuje laktozo, je brez glutena.

Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Bolj podrobno lahko o Canephronu prebereš tukaj.

zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog
Ker poleti vnetje sečil staknem najpogosteje, je v moji počitniški lekarni vedno naravno zdravilo Canephron.

Dodatno opozorilo: Pred uporabo zdravila Canephron natančno preberi priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetuj z zdravnikom ali s farmacevtom. Če se kljub jemanju zdravila in upoštevanju zgornjih nasvetov v sedmih dneh stanje ne izboljša ali se celo poslabša, čim prej obišči zdravnika. Ključna stvar pri okužbi sečil je hitro prepoznavanje vnetja in čim prejšnje ukrepanje, da preprečimo širitev okužbe na višje predele urinarnega trakta, okužbo sečevodov in ledvic. Ker to je pa reees tečno, boleče, zdravljenje pa zagotovo vključuje tudi antibiotike.

zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog
Dnevni odmerek sta dve tableti 3 x na dan …
zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog
in običajno po dveh dneh čutim olajšanje težav. Vendar priporočajo, da škatlico naravnih zdravil porabiš do konca.
zdravilo canephron naravno vnetje mehurja brez recepta beautyfull blog
Canephron je zdravilo brez recepta, ki učinkuje, če upoštevaš tudi v blogu zapisane ukrepe.

DOPOLNITEV, 23. 3. 2023

Občasno, na kake dve leti, se mi vnetje mehurja še pojavi. Ob zadnjem so mi v lekarni ponudili novejšo različico Canephrona, Canephron BNO. Sestava je enaka kot pri običajnem Canephronu, le da gre za intenzivnejše različico.

Več lahko izveš tukaj.

Če imaš težave s sečili, potem veš zakaj je pomembno, da si delimo nasvete kako jih preprečiti oz. čim prej odpraviti. Vesela bom tudi tvojih izkušenj in uspešnih praks, zapiši jih prosim v komentar, da jih delim z ostalimi. Hvala.

Če težav nimaš, potem čuvaj svoj mehur tako uspešno še naprej ;).

♥⇒ Poglej pa tudi kaj nosim v počitniški lekarni za druge zdravstvene težave. 

Maham,

Nika

* Fotografije: Vstanem

** Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Farmedica.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments
  • Vesna Markun
    18 junija, 2019

    Hvala Nika za nasvet. Kot naroceno, ker trenutno prebolevam to vnetje…zoprno in v vseh tvojih opisih se vidim. Porocam kako je kura s Canephronom delovala. Ln Vesna