#Love Valencia

Teden s partnerjem in brez otrok, prvič po dveh letih, bi bil lahko sanjski že v Medvodah. Ampak ker sva s Petrom želela poleg tišine in miru hitro polnenje baterij, sva iskala destinacijo, ki združuje morje in mestni utrip, ponuja dobro hrano in zanimivo dogajanje, kjer se lahko voziš s kolesom in diši po soncu. Kalifornija je predaleč … Valencia torej.

Beautyfullblog Valencia 23
A vidiš … da nič ne vidiš? Valencijo je treba doživeti od blizu …

Kako do Valencie najhitreje

Iz Trsta lahko ob nedeljah in četrtkih v Valencio letiš direktno, z RyanAirom (povratna karta stane  približno 45€). A ker sva izbrala počitnice v času krompirjevih oz. menjave poletnega z zimskim urnikom letenja, leta ni bilo in sva si tako pot podaljšala za približno pet ur in vmesni postanek v Zurichu.

Premikanje po mestu

Valencia je mesto, ki je zraslo ob reki Turii in se razlilo do morja. Prav zato je staro jedro zelo mestno, ob nekaj kilometrov oddaljeni obali pa je vzdušje z večjimi hoteli precej morsko.

  • Za prvi vtis mesta pogosto skočiva na  TURISTIČNI AVTOBUS. Da dobiva občutek o njegovi velikosti, vidiva glavne znamenitosti in jih orientirava na svoj ‚notranji kompas’, uzreva kake kotičke, ki jih sicer ne bi videla in izveva nekaj o zgodovini in glavnih točkah mesta. ValenciaBusTuristic ima na voljo tri ture, rdeča, A, vodi po zgodovini mesta (v glavnem po mestnem jedru) in modra, B, ki opredeli Valencijo v današnjem času in zajame glavne zgodovinske znamenitosti in današnje atrakcije. Turi trajata brez postankov približno uro in pol, bolj pa sem uživala v modri. Tretja, zelena tura ‘obdela’ eko sisitem ob robu reke.
  • Mesto je idelano za KOLESARJENJE. Ravno, prometno urejeno in z več km dolgo izsušeno strugo reke Turie, ki so jo spremenili v park. Piknik košara, otroški stolček, prikolica za kolo … ‘junejmit’, v številnih izposojevalnicah koles je poleg stajliš koles (vsaj takšni sva dobila v Passion Bike) na voljo vsa oprema in tudi vodene ture po mestu.
  • TAKSI najdeš kar na ulici, cene pa so le rahlo višje kot v Ljubljani, pri čemer je najmanjše možno plačilo 4e. Za vožnjo od letališča do mesta odšteješ od 20 do 25e.
  • PEŠAČENJE oz. izgubljanje po ozkih ulicah starega mestnega jedra razkrije super grafite, mini kafičke, skrite mestne dragulje, ploščice …

 

Beautyfullblog Valencia 48
Če ljubiš bicikliranje, potem ti bo všeč Valencia.
Beautyfullblog Valencia 46
Vzorci na vsakem koraku.
Beautyfullblog Valencia 33
Grafiti poživljajo mimoidoče …
Beautyfullblog Valencia 37
in stare zidove mestnega jedra.
Beautyfullblog Valencia 54
Plaza De La Virgin je odlično mesto za kofetkanje.
Beautyfullblog Valencia 3
(: + 😉 = počitek
Beautyfullblog Valencia 9
Grafiti na vsakem koraku in za vsak okus.
Beautyfullblog Valencia 21
Kahlceeee … obožujem jih, Ta rumeno modra kombinacija mi je takoj padla v oči.
Beautyfullblog Valencia 30
Zadetek v polno … opazovanje street-artista pri delu.

Kaj doživeti

Če imas doma dva mala otroka, potem veš, da je včasih ok, tudi če nič. Ampak v tem času se je odvijalo kar nekaj stvari, za katere bi si najela varuško tudi v Ljubljani:

#intramurs. Staro mestno jedro je postalo prizorišče artfestivala, kar sva takoj opazila po številnih nastajajočih grafitih in inštalacijah ter uličnih koncertih.

#contravan oz. po domače odprta kuhna. In v tem stilu tudi polnjene želodca in praznenje denarnice. Poskusila sva peruansko različico paelje (mleta koruza z zelenjavo) in hamburgerja, in tipični valencijski sladici, bravnija in korenčkovo torto.

#Central Market (Mercado Central). Aromaterapija na stari tržnici je res neverjetna … dvigne te vonj svežih pomaranč in drugega sončnega sadja, zelenjave, oreškov, pršuta in prizemlji vonj morskega sveta. Res markantna in čudovita pa je tudi arhitektura (iz 20-ih let prejšnjega stoletja) in številne ‘old-school’ ploščice, ki prekrivajo fasado in posamezne stojnice.

#SPA Las Arenas. Pa ne, ker bi imeli res hudo spa ponudbo, ta se z Orhidelio v Olimljah sploh ne more primerjati. Imajo le finsko in turško savno, aroma prho, džakuzi in manjši bazen. Predvsem zaradi njihove odlične terapevtske masaže hrbta in sprehodu po peščeni plaži, ki ji je sledil.

#razgled s stolpa katedrale Svete Marije, v kateri, mimogrede, hranijo kelih iz katerega je Jezus pil pri zadnji večerji. Skoraj dvesto stopnično vzpenjanje na vrh stolpa poplača čudovit razgled na mešanje različnih zgodovinskih obdobij, ver in kultur.

#City of Arts and Sciences of Valencia z Oceanografom. Zanimiva arhitektura me je navdala z občutkom drugega sveta. Tokrat sva si ogledala Oceanograf, enega večjih evropskih akvarijev. Stik s podvodnim svetom me vedno sprosti in mi prikliče čudovite spomine iz potapljanja v Indoneziji. Tokrat pa me je navdal tudi z obžalovanjem do nekaterih živali, ki so imele za mo okus premajhne bazene (belugi, pingvini, mroža). Zavila sva tudi na brezplačen šov delfinov, ki je bil kar spodoben … Inštruktorji so bili videti ljubeči, delfinom pa ni bilo treba delati izumetničenih vragolij. Le nekaj res hitrega plavanja, skokov iz vode in salt, da so me fascinirali s svojimi gibalnimi sposobnostmi.

#botanični vrt Jardi Botanic. Počitek med palmami me je v trenutku popeljalo v zelene trope, na Tajsko.  Tudi sicer sem v Valenciji večkrat doživela spominski skok v Indonezijo.

Beautyfullblog Valencia 28
‘Sidit na zidiču’ … in samo uživati utrip mesta, je vsakodnevni hobij starejših obačnov ;).
Beautyfullblog Valencia 16
Pa še paše, tudi sredi jeseni.
Beautyfullblog Valencia 53
Morda je Tolkin prav v Valenciji našel nekaj imen za svoje junake, Valencija pa v njegovih knjigah ideje za nove znamenitosti, kot je Dam of the Gold (valencijsko Pont de l’Assut de l’Or).
Beautyfullblog Valencia 44
Kompleks City of Arts and Sciences je planet zase.
Beautyfullblog Valencia 24
Od razgleda z vrha stolpa katedrale Svete Marije te loči 4 Evre in okrog dvesto stopnic.
Beautyfullblog Valencia 23
Na trgu Plaza De La Reina spodaj najdeš najboljši suši (SushiShop), čurose, trgovinico Neli s flamenko pripomočki in startsno točko Hop On Off busov.
Beautyfullblog Valencia 8
Contravan, odprta kuhna Valencian style.
Beautyfullblog Valencia 12
Midva … sita.
Beautyfullblog Valencia 42
Sreda je dan za celodnevno bicikliranje. Če bi vedela kako super so ta kolesa, bi si jih najela za ves teden.
Beautyfullblog Valencia 43
Čudovit park v izsušeni strugi reke Turie.
Beautyfullblog Valencia 35
Kaj ti bo boben, če imaš drevo …
Beautyfullblog Valencia 34
Občudujem.

Hrana in pijača

Kljub temu, da Valencija slovi po dobri hrani, ponudba v gostilnah na turističnih lokacijah ni raznolika. Paeljam, tapasom, krvavicam, morski hrani, brownijem in korenčkovi torti se je že težko izogniti. Poskusiti pa se izplača tudi krhke flancate oz. fartase, čurose (tako se jim reče, ne vam pa kako se napiše) oz. flancate, ki jih pomakaš v vročo čokolado,  in vse kar vključuje sveže paradižnike, olive in oljčno olje.

In s čim sva nazdravljala? Valencijske pomaranče so znane po aromatičnem vonju (cvetovi in sadeži), sladkem okusu in sočnem jedru brez pešk. Pričakovala sem kaj več kot sveže stisnjen pomarančni sok … muzej pomaranč, ture po nasadih, kuharske recepte, stojnice s pomarančami  … globji poklon sadežu, ki je, po svili in pred turizmom, Valenciji omogočil zlate čase. Razočaranje ob tem je odplaknilo le dejstvo, da je pomarančni sok pravzaprav valencijska voda in je tudi glavna sestavina priljubljenega koktajla Agua De Valencia. Špansko vino Cava ali penina, vodka, đžin in pomarančni sok … čin čin na novo energijo.

Beautyfullblog Valencia 39
#BestDigestivo:  ‘ta kratek’ iz muškatnega vina.
Beautyfullblog Valencia 38
Paelja, ‘samo’ zelenjavna.
Beautyfullblog Valencia 47
#BestInTown slaščičarna in kavarna, Dulce De Leche
Beautyfullblog Valencia 00
Ta korenčkova in bravni sta bila razlog za nekajurno kolesarjenje po mestu. Ne za izgubo kalorij, ampak za pridobitev novih v iskanju zgoraj omenjene slaščičarne.
Beautyfullblog Valencia 29
Pisanih barv in polnih okusov: tipičen valencijski zajtrk
Beautyfullblog Valencia 19
Pet brez besed … #BestTapasInTown.

 Šoping …

V Ljubljani se mi zdi, da je Španija bližje kot bi si želela … Zara, Berschka, Stradivarius, Desigual, Mango … španska moda je preplavila vse glavne turistične destinacije in šoping centre. Zato res nisem gleda tovrstne ‘made-in-spain’ cote, ampak sem poiskala svaštarnice s pravo špansko dušo. Pobrskati se splača:

  • V PAPIRNICAH in KNJIGARNAH, saj imajo čudovito izbiro pisarniških in darilnih trgovin. Ena takšnih je CeciliaPlaza Handmade, trgovinica valencijske ilustratorke na ulici  Roteros 19, v kateri sva izbrala s čudovitimi ilustracijami poslikan ovitek za potni list.
  • MED SPODNJIM PERILOM. Perilo za oblikovanje postave najdeš tako na tržnici kot v nobel butikih. Španke so očitno rade ‘ošejpane’, saj sem našla tudi hlačke s podloženimi ritnicami.
  • ZA HIPSTERSKIMI KOSI. Kar nekaj Evrov bi lahko zapravila v butiku Tiendas Hipster, in sem tudi jih, nekaj identičnih kosov pa za 1/3 cenejšo ceno ponujajo na tržnici. Usnje z resicami, pončo in karirasto srajco boš našla na vsakem vogalu.
  • V TRGOVINAH ZA ČEVLJE. Šoping cona za najboljše nakupe je ulica Don Juan de Austria, Cristina Castaner, domača kreatorka zanimivih in spimpanih espadril pa kraljuje na ulici Calle Colon 43.
  • V ROTONDI.  Mercado de Plaza Redonda, okrogli trg s handemade ponudbo je poleg stare tržnice najboljše mesto za nakup klasičnih spominkov iz Valencije, magnetkov s pomarančami, čipkastih vezenin, flamenko pahljač …
  • ZA PRAVIMI FLAMENKO DODATKI. Oči si napasi v trgovinici Nela na trgu Cl. San Vicente 2, saj imajo čudovito ponudbo ročno poslikanih pahljač, izvezenih pletov, lasnih glavničkov.
Beautyfullblog Valencia 40
V butikcih najdeš super kose, kot je tale verižica s kolesom.
Beautyfullblog Valencia 51
Ni španksi, je pa dober … make-up KIKO in znamke kot so Armani, Bobbi Brown, Make Up Forever najdeš v večjih nakupovalnih hišah El Corte Inglés.
Beautyfullblog Valencia 45
MAC pa ima tudi svojo trgovinico. To je njihova zadnja, jesenska kolekcija ;).
Beautyfullblog Valencia 4
A niso kjuuut? Ilustracije v trgovinici CeciliaPlaza Handmade.
Beautyfullblog Valencia 17
Okrogel trgec s stojnicami in trgovnicami, ki ponujajo spominke.

 

Pogrešala sem

Španci so gostoljubni in družabni. Ob hrani in pijači se družijo pozno zvečer in to tudi z majhnimi otroki. Španke so lepe in nosijo najlonke ;). Prodajajo jih na vsakem vogalu in videti je, kot da so pahljače, čipke in flamenko obleke zamenjale za kožne najlonke in kratka krilca. Valencija je mesto številnih užitkov, a vseeno sem pogrešala večji stik z naravo. V mestu je kar nekaj parkov in vodnjakov, a to se ne more primerjati z zgubljanjem po Rožniku in namakanjem nog v Savi. Zato sva se s kolesi odpravila iskat zdajšnjo strugo reke Turie (leta 1973 so jo, ker je poplavljala, iz mesta kar prestavili), a se do nje ne da priti, ker je ujeta med obvoznico in druge večje ceste.

Pogrešala sem tudi Belo in Amaljo. Neeee, ne toliko, da bi si želela domov. Le sem in tja mi je bilo žal, da ne moreta uživati skupaj z nama. Ker je let kratek, vreme skoraj vedno sončno, mesto obvladljivo in otrokom zanimivo, se v Valencijo prihodnjič vrneva se s puncama.

 

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a prva na mail obveščena o novih zapisih ♥

*Fotografije: Vstanem

 

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

6 Comments
  • ayu
    11 novembra, 2015

    Luštna sta! Mene je vValenciji najbolj očaral street art, res nori grafiti. Za moje pojme res hudo pašejo v mestno jedro. Oceanografic in okoliška arhitektura sta tudi super. Pa vonj pomarančnih cvetov v parku Turia… mmmm. Še vedno mi ni jasno, kako lahko pomarančevci hkrati cvetijo in imajo sadeže. So pa res samo okrasni, sem probala… 🙂

    • NIKA
      11 novembra, 2015

      Hvalaaa … v tem času žal niso cveteli, sem bila kar žalostna ;(.

  • Nyx's Beauty Blog
    11 novembra, 2015

    Joj, Valencia <3 Tudi jaz sem uživala 100 na uro, je res mesto, ki ga je treba videt, mi2 sva se okoli vozila z metrojem in je super! pa za en dan sva najela kolo, kar je bilo zakon!! =D Mi je žal, da nisva imela več časa, City of Arts & Sciences je za moje pojme nujen za videt! Pa živalski vrt tudi – najlepši&najboljši, kar sem jih videla do zdaj <3 Uh, ja šoping pa itak, meni je še zdaj žal za omejitev prtljage =P
    Xoxo, Nyx

    • NIKA
      12 novembra, 2015

      Jaaaa, živalski vrt je bil od daleč videti ‘must’, tako da sva se komaj zadržala in ga pustila za obisk z otrokoma. Omejitev prtljage? NIkoli Več! 😉

  • Tamara
    12 novembra, 2015

    Ohhh, odlična objava. Prav želim si obiskati to mesto, mika me in daje po .. nečem, kar pa ne vem kaj je. Se pravi, kliče me. Že gre na bucket listo ;).

    • NIKA
      12 novembra, 2015

      ”Tamaraaaa, Tamaraaa, Tamaralencijaaa …” ja imaš prav, tudi jaz slišim, da te kliče ;). Držim pesti, da se srečata ;).