Naravna aktivna učinkovina: neroli, dišava sreče

Še dobro se spomnim, kako dišijo ulice Grassa, Rima in Portofina, ko cvetijo pomaranče. Vsak čas bo žetev, ročno obiranje cvetov, iz katerih pridobijo neroli, eno najbolj uporabljenih dišavnih sestavin v kozmetiki. Učinkovina meseca pa ni zato, ker je zdaj čas njegove žetve (konec aprila, maj), temveč zaradi njegovih učinkov. Neroli vzbuja dobro počutje, optimizem in blaži stres. Ravno prav za ta čas, se strinjaš?

V tem zapisu poleg nerolija predstavljam svoj izbor res dobrih izdelkov, ki ga vsebujejo. Tistih, ki jih kupujem vedno znova, ker jih v svoji kopalnici, spalnici ali garderobni omari ne želim pogrešati.

INCI oznaka: citrus aurantium flower oil

Srečala ga boš tudi kot: Orange Blossom Water, Orange Flower Oil

Anekdota

Ker je tako priljubljen, o njem kroži kar nekaj anekdot:

  • Konec 17. stoletja je Anne Marie Orsini, vojvodinja Bracciano in princesa iz Nerole v Italiji, predstavila bistvo drevesa grenke pomaranče kot modno dišavo. Uporabila ga je za parfumiranje rokavic in kopeli. Od takrat ga imenujejo neroli.
  • Govori se, da je del skrivnostne recepture kokakole.
  • Včasih je bil pomarančni cvet eden ključnih poročnih cvetov. Vpletli so ga v poročne šopke in venčke oz. kronice, saj je njegov vonj pomirili nevesto in ji vlival dobro razpoloženje. 

O rastlini

Citrus grenka pomaranča za kozmetično industrijo da kar 4 dišavne sestavine: iz listov pridobivajo eterično olje petitgrain, iz olupkov pomaranče eterično olje pomaranče, iz cveta pa neroli (s parno destilacijo) in pomarančni cvet, ki se pridobiva s postopkom puhanja (danes se redko uporablja zaradi previsokih stroškov) ali ekstrakcije topila. 

Nerolijevo olje je eterično olje, pridobljeno iz svežih cvetov drevesa grenke pomaranče, citrus aurantium amara (pridobivajo ga tudi iz vrste sladke pomaranče, vendar ni tako kakovostno). Njegov vonj je sladek, meden, a z zelenim in pikantnim pridihom. Največji proizvajalec nerolijevega olja je Tunizija, sledijo pa ji Maroko in druge države Sredozemlja.

Učinkovanje

Z nerolijevim oljem so že stari egipčanski svečeniki zdravili telo, um in duha. Danes ga uporabljamo predvsem zato, ker ima močan psihično-čustveni učinek:

  • pomaga dvigniti energijo v stresnih situacijah in premagovati strahove,
  • krepi samozavest in samozaupanje,
  • deluje antidepresivno,
  • prenavlja tako energijo kot tudi naše fizično telo,
  • pomirja, vnaša harmonijo, izboljša spanec in uravnoteži počutje,
  • deluje tudi kot afrodiziak. 

Zaradi teh lastnosti je eterično olje neroli najpogosteje uporabljena nota v parfumski industriji, v kozmetiki pa ga uporabljajo tudi zaradi drugih lastnosti.

V kozmetiki je cenjeno, ker njegove učinkovine in vonj prispevajo:

  •  k obnavljanju kože: zmanjšuje brazgotine, preprečuje nastanek strij, obnavlja kožo po aknah,
  •  k elastičnosti kože
  • uravnava izločanje sebuma.

Moja kozmetika, ki vsebuje neroli

Neroli boš v kozmetiki srečala v dišavah, masažnih oljih, v mazilih, kremah, tonikih in cvetnih vodicah, emulzijah, tekočih milih, gelih, osvežilcih zraka, kopalnih bombicah …

Moji ljubi izdelki, ki ga vsebujejo in tudi dišijo tako, pa so:

  1. Dišavna linija L’Occitane Neroli & Orchidee
  2. Cvetna vodica Melvita Cvetna vodica Cvetov pomarančevca
  3. Dolgoobstojni luksuzni parfum Serge Lutens Fleurs d’oranger

Toaletna vodica L’Occitane Eau De Toilette Neroli & Orchidee

Tokrat bom predstavila le enega od izdelkov, najljubšega. To je toaletna vodica L’Occitane Eau De Toilette Neroli & Orchidee. V L’Occitanovi dišavni kolekciji La Collection de Grasse je že od leta 2014. Ni bila ljubezen na prvo žogo, saj sem takrat dojila in so mi bili vsi parfumi moteči. A ker sem kasneje vsaj ducatkrat na isto vprašnje: ‘’Pa kaj imaš to za en parfum?’’ dobila odgovor: ‘’L’Occitanovo toaletno, tisto svetlo roza z nerolijem in orhidejo,’’ je osvojila moj nos in srce.

To ni močna, posesivna dišava. Obda te nežno, a hkrati opazno. Veš, da je prisotna, a je nevsiljiva. Zanimivo pri njej je tudi to, da je ena od tistih dišav, ki je všeč zelo različnim ženskam, katerih skupni imenovalec je čutnost. Za toaletno vodico je sicer kar obstojna, med svojimi dišavami pa bi jo uvrstila med srednje obstojne. In absolutno med najljubše.

Dišava je navdihnjena z mestom Grasse v Provansi, glavnim središčem parfumerije. Združuje dve beli cvetici, neroli iz Sredozemlja in orhidejo z Madagaskarja. Je vesela, sočna, nekoliko sveža in pikantna, kanček celo pudrna. Najprej zavohaš vesele note mandarine in pomaranče, ki se jim pozneje pridruži srce dišave, neroli. Srednje note sestavljajo še orhideja, šmarnica, žametna breskev in figovo mleko.

V kolekciji L’Occitane Neroli & Orchidee so: Eau de Toilette, Parfumsko mleko za telo, Parfumski gel za prhanje, Krema za roke, Komplet olj za telo in lase, ki vsebuje Olje za prhanje in Olje za telo in lase. In prav slednje je ta hip na moji listi želja. 

Cena L’Occitane Neroli & Orchidee Eau de Toilette je 61 €/ 75 ml. Nakup dišave in celotne kolekcije lahko narediš v spletu pri slovenskem ponudniku … tukaj.

parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog
parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog
parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog
parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog
parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog
parfum neroli eau de toilette loccitane orchidee nika veger beautyfull blog

”Takoj sem šla pogledat med svoja eterična olja, ali ga imam,” mi je sporočila prva bralka. Res je, eterično olje nerolija lahko kaneš tudi v izparilnik in prav tako boš deležna njegovih pozitivnih učinkov.

Kaj pa ti, veš kako diši? Ti je všeč vonj nerolija? Imaš kakšne priljubljene izdelke, ki ga vsebujejo? Poznaš to L’Occitanovo dišavno kolekcijo? Hvala za namig v komentarju, jih bom dodala na seznam za preizkušanje.

Maham … iz nerolijeve meglice in takoj boljše volje,

Nika

*Fotografije: Nina Ryodo, Nika Veger

**Zapis ni sponzoriran.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.