Hiperpigmentacija: učinkovita odprava s kremo

Hiperpigmentacija je zelo pogosta težava kože, zato je kozmetična industrija pripravila kup izdelkov, s katerimi jo odpravimo. Kako učinkovito nam to uspe (začasno, dokler jih uporabljamo ali dolgotrajno), pa je odvisno ne le od aktivnih učinkovin v izdelkih, temveč tudi od vrste hiperpigmentacije. Preden se spoznaš z aktivnimi učinkovinami v kozmetičnih izdelkih, priporočam branje zapisa, v katerem izveš, kako do hiperpigmentacije sploh pride, in poiščeš vzrok za nastanek svoje.

Kako učinkujejo kozmetični izdelki in kreme proti hiperpigmentaciji

S pomočjo kozmetičnih izdelkov lahko hiperpigmentacijo precej omiliš, zagotovo pa vzdržuješ stanje in preprečiš poslabšanje, ob uporabi kakovostne UV zaščite, seveda. Vse učinkovine v kremah za odpravo hiperpigmentacija do neke mere poskušajo vplivati na sintezo, prenos ter razporeditev melanina v koži. V večini zagotavljajo začasno, nekatere pa stalno izboljšanje. 

Kreme za odpravo hiperpigmentacije delujejo lahko takole:

  1. Zavirajo NASTANEK sinteze melanina, tako da zavirajo encim TIRAZONAZO in aminokislino TIROZIN (hidrokinon, arbutin, glikolna kislina, azelaična kislina, kojična kislina, vitamin C, ekstrakt sladkega korena, sojine beljakovine, N-acetilglukozamin, thiamidol).
  2. Zavirajo DISTRIBUCIJO melanina do drugih celic – keratinocitov (glikolna kislina, mandelična kislina, niacinamid, arbutin).
  3. Vplivajo na RAZPOREDITEV melanina v koži (retinoidi, glikolna kislina). 

Večinoma vse učinkovite kreme in kolekcije za tretiranje hiperpigmentaciji koži dajo tudi poenoten sijaj.

Učinkovito odpravi hiperpigmentacije s kozmetičnimi izdelki

Naj te še enkrat spomnim, da je izbira pristopa za odstranjevanje hiperpigmentacije (kozmetičnih izdelkov, lepotnih tretmajev ali uživanja določenih zdravil) in rezultat njegove učinkovitosti odvisen od vrste hiperpigmentacije ter od tega, v kateri plasti kože je hiperpigmentacija.

Za odpravo hiperpigmentacije je bistvenega pomena kakovostna zaščita pred UV-sevanjem. Redna uporaba izdelkov s kakovostnimi UV-filtri zmanjšuje možnost nastanka novih hiperpigmentacij ter poslabšanje/ temnenje že obstoječih. Če tvoja vsakodnevna nega ne vsebuje zaščite pred soncem (vsaj SPF 25), potem nima smisla, da investiraš v izdelke in čas za odpravo hiperpigmentacije. Najpomembnejše ob vsem pa je, da se zavedaš, da lahko ob izpostavitvi UV-sevanju ali drugim sprožilcem nastanka hiperpigmentacij hiperpigmentacije ponovno nastanejo.

Ker je izdelkov na tržišču veliko, navajam njihove glavne aktivne učinkovine, da boš videla, na podlagi česa delujejo, kako, pa tudi kako učinkovite so lahko. Preden se odločiš torej za nakup določene kozmetike, poglej katero od spodnjih učinkovin vsebuje. Bolj učinkoviti so kozmetični izdelki, ki zmanjšujejo sintezo melanina, kot tudi zavirajo njegovo distribucijo v keratinocite ter vplivajo na razporeditev pigmenta v koži (kombiniran pristop).

Aktivne učinkovine proti hiperpigmentaciji

Velika večina (ne pa vse) jih deluje na zaviranje tirozinaze, s tem pa na nastanek melanina. To pomeni, da bodo učinkovite le toliko časa, dokler jih boš uporabljala (če pri tem ne boš odpravila vzroka za nastanek hiperpigmentacije (hormonskega neravnovesja, UV sevanja … ).

1. FENOLNE SPOJINE

So najdlje prisotne in zato najbolj raziskane, a so v EU v kozmetičnih izdelkih zaradi stranskih učinkov prepovedane. Vseeno jih navajam, da jih spoznaš, saj so velikokrat omenjene v primerjavi z učinkovitostjo drugih sestavin, hkrati pa so lahko del dermatološkega zdravljenja proti hiperpigmentaciji.

HIDROKINON

Je eno od najbolj znanih / učinkovitih in raziskanih sredstev za beljenje kože, vendar ima tudi stranske učinke ter pogosto draži kožo. Na melanocitno celico lahko deluje citotoksično in s tem celico uniči. Na mestih nanosa lahko po uporabi nastanejo beli madeži ali hipopigmentacije. 

Zaradi stranskih učinkov je v EU v kozmetičnih izdelkih prepovedan za uporabo. 

MEKINOL

Mekinol je glavna alternativna hidrokinonu, saj je enako učinkovit, vendar ima manj stranskih učinkov. Znan je tudi kot metoksifenol, hidrokinon monometilni eter in p-hidroksianizol. Ni povsem jasno, kako deluje, toda zdi se, da je podoben hidrokinonu, zavira tirozinazo. 

Zaradi stranskih učinkov je v EU v kozmetičnih izdelkih prepovedan za uporabo.

2. NEFENOLNE SPOJINE

Razvoj kozmetičnih izdelkov proti hiperpigmentaciji sloni predvsem na iskanju novih, še bolj učinkovitih spojin iz te skupine ali iskanju učinkovitih kombinacij. 

THIAMIDOL (Isobutylamido Thiozolyl Resor- cinol)

Je najnovejša učinkovina, odkritje iz Biersdorf laboratorijev. Thiamidol z zaviranjem tirozinaze zmanjša hiperpigmentacijo. 

Učinkovita koncentracija v pripravku: zaenkrat ni jasna, saj je na voljo le v najnovejši Eucerinovi Anti-Pigment liniji in je poslovna skrivnost.

Tu si lahko prebereš mojo izkušnjo s thiamidolom: Moja Ocena: Eucerin Anti-pigment

DERIVATI RESORCINOLA, npr. 4-Butylresorcinol

Resorcinol odstranjuje poroženelo plast kože in tako spodbudi njeno obnovo, hkrati pa vpliva na razporeditev melanina v koži. Butil resorcinol beli in posvetli kožo. Glede na trenutno razpoložljive podatke preskusov izdelek ne kaže neželenih stranskih učinkov. (vir: Pub Med. 2013, 4-n-butylresorcinol, a Highly Effective Tyrosinase Inhibitor for the Topical Treatment of Hyperpigmentation, L Kolbe, T Mann, W Gerwat, J Batzer, S Ahlheit, C Scherner, H Wenck, F Stäb)

GLIKOLNA KISLINA

Zaradi luščenja se prerazporedi pigment, vpliva tudi na zmanjšanje encima tirozinaze ter s tem zavira sintezo melanina

Učinkovita koncentracija v pripravku: V koncentraciji 5–10 %, glikolna kislina uspešno odstranjuje hiperpigmentacije. A kot pri vseh kozmetičnih izdelkih z vsebnostjo kislin tudi pri glikolni pH kozmetičnega izdelka ne sme biti nižji od 2,5, s čimer je pogojena vsebnost in učinkovitost izdelka. 

AZELAINSKA KISLINA

Azelainska kislina deluje tako, da zmanjšuje encim tirozinazo in s tem zmanjšuje nastanek melanina, hkrati deluje na melanocit citotoksično. Ne povzroča depigmentacij kot hidrokinon. Je pogosta alternativa hidrokinonu, enako učinkovita, a z manj stranskimi učinki; poročajo le o pordelosti in zbadanju kože.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 15–20 %, včasih manjša, če je v kombinaciji z glikolno kislino. Študije so dokazale, da je 20 % azelainska kislina tako uspešna kot 4 % hydrokinon (vir: Indian J Dermatol. 2009 Oct-Dec; 54(4): 303–309. TOPICAL TREATMENT OF MELASMA).

KOJIČNA KISLINA

Kojična kislina zmanjšuje sintezo tirozinaze in s tem zmanjša sintezo melanina. Vendar pa lahko draži, zato jo pogosto kombinirajo s kortikosteroidi, da zmanjšajo možnosti za reakcijo. Je tudi potencialni alergen.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 1–4%, pogosto v kombinaciji s hidrokinonom, retinoidi, glikolno kislino ali kortikosteroidi.

TRANEKSAMSKA KISLINA (TXA)

Je sorazmerno nova sestavina v negi kože. Je sintetični derivat aminokisline lizin. Učinkovita je pri melazmah, nastalih zaradi vpliva UV-sevanja. Zmanjšuje sintezo in prenos melanina v koži. Dokazano učinkuje tako topikalno z nanosi na kožo, kot tudi oralno z zaužitjem.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 3 %, pH kozmetičnega izdelka ne sme presegati 2,5. (vir: Tranexamic Acid for Adults With Melasma: A Systematic Review and Meta-Analysis, 2018 nov, Lei Zhang, Wei-Qiang Tan, Qing-Qing Fang, Wan-Yi Zhao, Qi-Ming Zha, Jie Gao, Xiao-Wei Wang)

ARBUTIN (in sintetični različici alfa-arbutin in deoksiarbutin)

Arbutin zavira delovanje encima tirozinaza in zavira prenos melanina do keratinocitov. Arbutin je včasih znan kot “naravni hidrokinon”, saj je njegova struktura zelo podobna zgradbi hidrokinona. Najdemo ga v izvlečkih listov borovnic, v manjši meri pa tudi v listih brusnic in borovnic. Sintetični različici sta močnejši od samega arbutina.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 5 %, obstajajo pa tudi formulacije z višjo koncentracijo. (vir:

NIACINAMID (vitamin B3 ali nikotinamid)

Ima veliko koristi za nego kože in nima večjih stranskih učinkov, kar je precej redko, poleg tega pa je koristen za skoraj vse tipe kože. Klinične študije dokazujejo, da 35–68 % Niacinamid zavira prenos melanina iz melanocitne celice v keratinocite (vir: The Effect of Niacinamide on Reducing Cutaneous Pigmentation and Suppression of Melanosome Transfer, T Hakozaki, L Minwalla, J Zhuang, M Chhoa, A Matsubara, K Miyamoto, A Greatens, G G Hillebrand, D L Bissett, R E Boissy).

Učinkovita koncentracija v pripravku: 2–5 %.

VITAMIN C

Vitamin C je sestavina številnih izdelkov za nego kože zaradi močnega antioksidativnega delovanja. Zavira delovanje tirozinaze in s tem zmanjšuje nastanek melanina.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 5–10 %. Ugotovljeno je bilo, da je preskušanje 5-odstotne askorbinske kisline manj učinkovito kot 4 % hidrokinon, vendar bistveno manj draži kožo.

RETINOIDI (tretinoin, adapalen, tazaroten in izotretinoin, pa tudi retinol)

Je derivat vitamina A, ki se uporablja za zdravljenje številnih stanj, kot so poškodbe zaradi aken in sonca, ter deluje kot ojačevalec penetracije pri drugih tretmajih. S pospeševanjem delitve celic vrhnjice in luščenjem odmrlih celic vpliva na razporeditev melanina v koži. Slabi povezave med celicami ter s tem vpliva na zmanjšanje distribucije melanina v koži.

Njihova slabost je, da želeni rezultati pridejo ob večmesečni uporabi, pa tudi, da dražijo kožo. Poročajo tudi o postinflamatorni hiperpigmentaciji. 

Učinkovita koncentracija v pripravku: odvisna od vrste retinoida. 

N-ACETILGLUKOZAMIN 

N-acetilglukozamin je sladkor, ki ga najdemo ​​v telesu in je predhodnik hialuronske kisline. Upočasni proizvodnjo encima tirozinaze, ki je nujen pri sintezi melanina.

Učinkovita koncentracija v pripravku: 2 %, pogosto se uporablja v povezavi z niacinamidom.

3. RASTLINSKI IZVLEČKI

Priljubljeni so predvsem v naravni kozmetiki.

VINIFERIN, IZVLEČEK IZ STEBLA VINSKE TRTE (palmitoyl grapevine shoot extract)

Njegova prednost je, da je primeren tudi za občutljivo kožo in je 62-krat bolj učinkovit kot Vitamin C (test In vitro, kako viniferin zaviralno deluje na tirozinazo). Na listi sestavin je naveden kot palmitoyl grapevine shoot extract (To je enako kot resveratrol. Viniferin in resveratrol sta sicer dve različni molekuli s podobno strukturo. Razlika med njima je v njunem izvoru: Viniferin se pridobiva iz izvlečka vinske trte, Resveratrol pa iz poganjka vinske trte. Standard kodifikacije INCI Viniferine in Resveratrol upošteva kot izvleček iz poganjka vinske trte, zaradi česar imata isto INCI oznako.).

IZVLEČEK ČEBULICE ALOJZIJEVE LILIJE

Čebulica alojzijeve lilije je izjemno bogata z borovo kislino, ki na naraven način posvetli pigmentne madeže in preprečuje nastanek novih. Učinkovina je nežna do kože, hkrati pa razjasni polt s pomočjo celovitega delovanja: osvetli ten kože, preprečuje nastanek pigmentnih madežev & posvetli obstoječe, ščiti kožo pred pigmentacijo, ki nastane, ko je celica v stresu. Hkrati vsebuje visoko koncentracijo Omega 6 (linolna kislina), ki je nujna za izgradnjo lipidne zaščite kože, zadržuje vlago v središču celic in izboljša odpornost kože pred zunanjimi škodljivimi dejavniki.

IZVLEČEK OBMORSKEGA PANKRACIJA (Pancratium Maritimum)

Zavira širjenje proteina POMC, ko je koža pod stresom in s tem preprečuje sintezo melanina, kot posledice oksidativnega stresa. Izvleček obmorskega pankracija (1.5 %) znatno prispeva k zmanjšanju pigmentnih madežev: od -18.9 % do -63.4 % po 42 dneh, od -24.8% do -61.1% po 84 dneh.

IZVLEČEK IZ KORENINE SLADKEGA KORENA (Glycyrrhiza glabra)

Vsebuje številne antioksidantne in protivnetne učinkovine, pa tudi glavne belilne sestavine, glabridin (ščiti kožo pred UVB-pigmentacijo ter zaviralno deluje na tirozinazo) in likirtin (razprši melanin). Vendar pa kliničnih raziskav o učinkovanju teh izvlečkov ni veliko. 

Učinkovita koncentracija v pripravku: 10–40 %, likirtin pa je testiran kot 20 % krema.

SOJINI PROTEINI

Izsledki raziskav derivatov soje kažejo, da je soja varna in učinkovita naravna alternativa za odpravo prekomerne obarvanosti kože. Zmanjšuje prenos melanina v celice kože – keratinocite.

Učinkovita koncentracija v pripravku: od 1–5 %. (vir: The Mechanism of Action and Clinical Benefits of Soy for the Treatment of Hyperpigmentation, 2011 Feb, James Leyden, Warren Wallo)

Kakšna je tvoja izkušnja z uporabo kozmetičnih izdelkov proti hiperpigmentaciji? Prosim, zapiši jo v komentar. Hvala.

Če si zaradi pigmentnih madežev zaskrbljena, ker se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti, se obvezno posvetuj z zdravnikom ali dermatologom.

Maham,

Nika

*Fotografija: Beautyfull blog

** Za strokovno pomoč in ureditev besedila se zahvaljujem Aikon Academy.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.