Vse, kar moraš vedeti o hiperpigmentaciji in o tem, kako jo odpraviti

Hiperpigmentacija je stanje kože, ki izraža nepravilnost v prekomernem obarvanju/ pigmentiranju. Prizadene lahko vse tipe kože. Lahko je razpršena ali lokalizirana. Gre za nepravilen nastanek (sintezo), distribucijo in razporeditev melanina zaradi različnih vzrokov oz. dejavnikov: genetike, starosti, izpostavljenosti soncu, hormonskega vpliva, postinflamatorne reakcije, zdravil … Zato lahko ločimo tudi različne vrste hiperpigmentacije: starostne pege, melazmo, povnetne madeže idr. 

Čeprav hiperpigmentacija ni škodljiva, pa vseeno, morda zaradi lepotnih idealov stremimo k poenoteni polti. Ker prizadene kar velik delež populacije (več kot 70 odstotkov Beautyfull blog bralk je potrdilo, da ima težave s hiperpigmentacijo), je raziskovanje in iskanje rešitev precej aktivno. Da bi bil postopek odprave učinkovit, moraš vedeti in razumeti kaj je vzrok ‘flekaste kože’ in kako do hiperpigmentacije sploh pride.

♥ Za strokovno ureditev zapisa se zahvaljujem Aikon Academy.

Kaj je melanin in kako nastaja

MELANIN je temen pigment (rdečkaste, rjave ali črne barve), ki človeku daje barvo kože, las in oči, hkrati pa ščiti jedra celic teh struktur pred ultravijolično svetlobo (UV). Ne sestavlja ga ena sama spojina, temveč mešanica različnih pigmentov, ki jih s skupnim imenom rečemo melanini. Pri človeku nastaja v posebnih celicah, imenovanih MELANOCITI, ki so predvsem v koži in šarenici.

PROCES NASTAJANJA MELANINA

Pri procesu nastajanja melanina v melanocitih sodelujejo encimi, med katerimi je ključen encim TIROZINAZA. Tirozinaza oksidira aminokislino TIROZIN, ki vstopa v sintezo melanina. Ne glede na to, ali gre za nastanek svetlejših ali temnejših melaninov, v sintezo melanina vedno vstopa ista aminokislina – tirozin. Aminokislina tirozin je sprožilec sinteze melanina in obratno: brez tirozina ni sinteze melanina. Z zaviranjem encima tirozinaza in aminokisline tirozin zmanjšamo nastanek melanina.  

PROCES DISTRIBUCIJE MELANINA

Celice melanociti so pretežno v bazalni oz. najgloblji plasti vrhnjice. Melanociti so po obliki podobni dlanem, okrogla celica ima dolge izrastke (prstke), ki jih imenujemo dendriti in ti segajo do drugih celic povrhnjice. Melanin, ki nastane v melanocitu, po dendritih potuje do sosednjih celic v koži, imenovanih keratinociti. En melanocit oskrbuje z melaninom 36 keranocitov, kar imenujemo melaninska enota. Keratinocite pa najdemo v vseh plasteh epidermisa, v zgornji plasti so ti poroženeli in sčasoma (v 4 do 6 tednih) odpadejo.

Napake v proizvodnji melanina

Za hiperpigmentacije je značilna zvečana vsebnost melanina v koži. Obarvanost področja na koži je odvisna od količine, vrste in porazdelitve pigmenta. Čim višje v vrhnjici je pigment, temnejša je barva. Glede na to, kako globoko se nahajajo, ločimo epidermalne, dermalne ter kombinirane epidermalno dermalne hiperpigmentacije. Izbira pristopa za odstranjevanje hiperpigmentacij (kozmetičnih izdelkov in lepotnih tretmajev) in rezultat njegove učinkovitosti je odvisen od tega, v kateri plasti kože je hiperpigmentacija. 

IZPOSTAVITEV UV-ŽARKOM je en od GLAVNIH VZROKOV, da lahko pride do nastanka hiperpigmentacij. Pigmentiranost kože postane z leti zaradi večletnega izpostavljanja UV-žarkom in zmanjšane zmožnosti regeneracije kože neenotna:

  1. Nekateri melanociti se ob dolgotrajnejši izpostavljenosti UV žarkom (in nekaterih drugih vzrokov) burno odzovejo: povečajo tvorjenje in prenos melanina do keratinocitov. Nato se na istem mestu izloča vedno več melanina. 
  2. Hkrati se z leti proces obnavljanja celic upočasni. Roževinasta plast povrhnjice postaja debelejša. Celice s povečano vsebnostjo melanina se kopičijo v vrhnjih plasteh povrhnjice, odmrle celice kože počasneje odpadajo in zato postanejo temnejši madeži bolj opazni. 

Spoznaj vzrok/ vrsto tvoje hiperpigmenatcije

Poznamo več vrst hiperpigmentacij:

  1. Melazma. Melazma je rjava hiperpigmentacija nepravilnih oblik, ki se izraža na predelih, izpostavljenih svetlobi, najpogosteje po čelu in licih. Povzročijo jo lahko genetski dejavniki, spremembe hormonov in okoljski dejavniki, kot je UV-sevanje. Kako se razvija melazma, še ni dobro raziskano. Zdi se, da gre za zapleteno interakcijo med različnimi vrstami kožnih celic, vnetjem, hormoni, poškodbami sonca in krvnimi žilami.
  2. Kloazma. Za melazmo, nastalo zaradi spremenjenega ravnovesja med hormoni, se pogosto uporablja ime kloazma. Pojavlja se lahko med nosečnostjo in jemanjem kontraceptivov ali nadomestne hormonalne terapije. V času nosečnosti pride do začasno povečane proizvodnje melanina in njegovega neenakomernega kopičenja. Običajno se to pojavi med 4. in 6. mesecem nosečnosti. To obliko hiperpigmentacije včasih imenujemo tudi nosečniška maska, saj poskrbi za precej temna, lahko tudi večja območja nepravilnih oblik na obrazu ali rokah.
  3. Starostne pege. Nastajajo v zrelih letih, običajno po šestdesetem letu starosti, pri nekaterih pa že prej, zlasti po čezmernem izpostavljanju UV-žarkom. Z leti se njihovo število veča. Nastajajo na delih kože, ki so izpostavljeni soncu (hrbtišče dlani, podlahti, goleni, obraz, dekolte in zgornji del hrbta). So  ovalno ali nepravilno oblikovane, z ostrim robom, enakomerno rjavo obarvane in s premerom od 5 mm do 3 cm. Kljub opustitvi izpostavljanju ultravijoličnim žarkom (na primer pozimi) njihova barva običajno ne zbledi.
  4. Hiperpigmentacija po vnetjih oz. postinflmatorna hiperpigmentacija. Nastane po poškodbi ali vnetju kože tako na obrazu, kot na telesu. Med procesom celjenja vnetja, se koža v prvi in drugi plasti zaščiti z dodatnim pigmentom. Ko se rana zaceli, koža ostane potemnela in neenakomerna. Njena barva je različna, od rožnate do rdeče, rjave ali črne, odvisno od polti in globine barvne spremembe. Pojavi se npr. po aknah, lahko pa jo povzročijo tudi kozmetični postopki, kot so dermabrazija, laserski poseg in kemični piling. 
  5. Endokrina hiperpigmentacija. Lahko jo povzročijo Addisonova bolezen, pri kateri gre za odpoved skorje nadledvičnih žlez, prekomerno delovanje ščitnice ali Cushingova bolezen (nerakav tumor hipofize). 

Pege. Pege niso hiperpigmentacija, saj je razlog za njihov nastanek genetski. Zato jih z izdelki za hiperpigmentacijo ne moremo odstraniti (razen, kadar govorimo o sončnih pegah, ki so pravzaprav melazma). Pojavijo se v otroštvu, predvsem pri svetlopoltih. So pa pege po izpostavljanju UV-žarkom bolje vidne, zato je prav tako pomembno, da kožo, nagnjeno k pegam, dobro zaščitimo.

Možnosti odprave hiperpigmentacije

Postopki za odpravo so različni. Učinkoviti so, če jih poiščemo glede na vrsto naše hiperpigmetacije in poskušamo odpraviti njen vzrok. Glede na to pa se potem poslužimo: 

  • Topičnega nanosa izdelkov z aktivnimi učinkovinami za posvetlitev in poenotenje kože. Večina teh izdelkov zavira sintezo in distribucijo melanina ter vpliva na njegovo porazdelitev. Kreme in serumi bodo vključevali sestavine, ki kožo osvetlijo. Glede na koncentracijo učinkovin in zahtevnost uporabe so nekatere na voljo kot kozmetika, druge pa predpiše zdravnik. Gre za npr. azelaično kislino, kojično kislino, retinoide, vitamin C, niacinamid, arbutin, sojine beljakovine, izvlečke sladkega korena, N-acetilglukozamin, zeleni čaj …
  • Postopkov v kozmetičnih salonih in dermatoloških ambulantah. To so lahko laserska terapija, intenzivna pulzna svetloba, kemični pilingi, mikrodermabrazija 
  • Uživanja zdravil, lahko homeopatskih (s sipinim črnilom), lahko drugih pripravkov, kot je traneksamska kislina (TXA)*.

KAKO UČINKOVITO ODPRAVTI HIPERPIGMENTACIJE

Izbira pristopa za odstranjevanje hiperpigmentacij (kozmetičnih izdelkov in lepotnih tretmajev) in rezultat njegove učinkovitosti je odvisen od vrste hiperpigmentacije ter od tega, v kateri plasti kože je hiperpigmentacija. Ena sama učinkovina v kozmetičnem izdelku ali estetski poseg nima vpliva na vse ključne dejavnike nastanka hiperpigmentacij, ki so potrebni za odpravo, zato so enostranski pristopi manj učinkoviti. Za učinkovito odpravo hiperpigmentacij je potreben kombiniran pristop, ki vpliva tako na zmanjšanje sinteze melanina kot tudi na njegovo distribucijo v keratinocite ter razporeditev pigmenta v koži. Poleg tega lahko ob izpostavitvi UV-sevanju ali drugim sprožilcem nastanka hiperpigmentacij hiperpigmentacije ponovno nastanejo. Tako je poleg učinkovitega kombiniranega pristopa za odpravo hiperpigmentacij bistvenega pomena kakovostna zaščita proti UV-sevanju. Redna uporaba izdelkov s kakovostnimi UV-filtri zmanjšuje možnost nastanka novih hiperpigmentacij ter poslabšanje že obstoječih.

Če si zapis prebrala do sem, te tema hiperpigmentacije zanima, morda se sprašuješ, kako jo odpraviti. Si našla vzrok, zakaj ti je pravzaprav nastala? Če ne, svetujem, da še enkrat pogledaš vrste hiperpigmentacije in ugotoviš kakšne vrste je tvoja. Le tako bo njena odprava učinkovita. Če veš kakšen je vzrok in bi hiperpigmentacijo želela odpraviti s kozmetičnim izdelkom, svetujem, da prebereš še:

Če si zaradi pigmentnih madežev zaskrbljena, ker se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti, se obvezno posvetuj z zdravnikom ali dermatologom.

Upam, da si odkrila vzroke svoje hiperpigmentacije, spoznala kako ta poteka in si zapomnila, da je UV zaščita bistvenega pomena pri preprečevanju nastanka in poslabšanju stanja. Če imaš v zvezi s tem še kakšno vprašanje, mi napiši. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografija: Unsplash; Helena Lopes

** Besedilo strokovno uredil: Aikon Academy

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.