Kako skrbeti za oblačila, da bomo z njimi v dolgotrajni zvezi

#Ljubezen iz šolskih dni

Sanje o novi ljubezni, trajnostni garderobi, naj prežema strast do tistega, kar že imamo. Zato se naučite skrbeti za svoja oblačila, da bodo uporabna, lepa in nosljiva čim dlje.

Čez tisoč let, ko naju ne bo več …

Bolj kot kdaj koli se zavedamo, kako modna industrija vpliva na planet. Zaskrbljujoče je že, če se na oblačila osredotočimo zgolj kot na odpadek … Podatki povprečnih izračunov kažejo; življenjska doba oblačila je tri leta, posamezen kos oblečemo šestkrat, vsak Slovenec pa letno zavrže okoli 15 do 20 kg oblačil. Dejstvo je, da en kilogram tekstilnega odpadka ustvari 52 kilogramov ogljikovega dioksida, samo sintetični sukanec, pa v zemlji razpada 100 do 400 let. 

Zato je eden od pomembnejših korakov, da postanete bolj trajnostni, da ne kupujete vsevprek novega, ampak se naučite skrbeti za tisto, kar že imate. Poglejte, kako skrbeti za oblačila, da bo vaša zveza z najljubšimi kosi trajala desetletja.

Ne bodi kot drugi

Pritožujemo se nad kupi oprane žehte, pri tem pa kar avtomatsko trpamo perilo v pralni stroj. V današnjih časih peremo prepogosto, ker je to enostavno in poceni, s pranjem pa zadovoljujemo tudi svojo obsesijo po čistem, kar povezujemo z zdravim. A študije so pokazale, da so oblačila ob normalni uporabi in nošenju ‘enako’ umazana pred pranjem in po njem … na mikro ravni, s kolonijami živih organizmov. Pranje res odstrani madeže in oblačilom doda vonj in mehkobo, a vse to lahko kdaj dosežemo tudi takole:

1. MOČ VODE. Voda, prašek, drgnjenje in ožemanje poškodujejo vlakna oblačil, zato poskušajte pranje zamakniti, dokler res ni nujno. Velikokrat je dovolj, če oblačila obrišemo le z vlažno krpo, madeže pa odstranimo točkovno in čim prej, dokler so sveži. Nekatere znamke džinsa celo svetujejo, da kavbojk nikoli ne peremo, temveč jih le zračimo in odstranjujemo madeže.

Pri pranju tkanin bodite pozorni, da ne pretiravate s temperaturo in količino praška. Upoštevajte navodila za nego oblačil, ki so navedena na etiketi, še zlasti ker so na trgu novi materiali kot so bambus, Pinatex (usnje iz ananasove kože), recikliran poliester, Tencel, bioplastika … Svilo perite ročno, volno pa redko, raje jo zračite. Oblačila pred pranjem obrnite, tako boste preprečili bledenje barve ali potiskov. Zadrge in gumbe zaprite, da se ne zataknejo v druge tkanine in jih poškodujejo. Izberiti nežnejši program pranja in centrifugiranja.

⇒♥ Preberite tudi: Dobri triki za bolj ekološko strojno pranje perila

2. MOČ SONCA. UV svetlobo izkoristite za beljenje bombaža (svetli pa tudi ostale barve in tkanine) in uničevanje žuželk, glivic, pršic in nekaterih neprijetnih vonjav. 

3. MOČ VETRA. Zračenje tkanin je odličen način, da osvežite oblačilo, ki ni vidno umazano, ni pa več ‘hrustljavo sveže’. Če oblačila perete zgolj zato, da dišijo po svežem, jih raje popršite z mešanico alkohola in eteričnega olja (npr. evkalipta) in obesite na veter, da se prezračijo.

Mini – maksi

Pranje perila ni problematično le iz vidika porabe vode in elektrike, poškodb vlaken tekstila, odplakovanja kemikalij iz tkanin, praškov, mehčalcev. Vse bolj se soočamo tudi z dejstvom, da ob pranju v v okolje spuščamo mikroplastiko. Temu se lahko deloma izognemo z vrečkami za lovljenje mikroplastike ali namestitvijo posebnih filtrov na pralni stroj, ki mikroplastiko ujamejo, še preden gre v odtok. Mikroplastika namreč povzroča maksi okoljske težave.

Do konca

vintage obleka Nika Veger Elle beautyfull blog skrb nega oblacil
Ta obleka je stara približno toliko kot jaz. Sešila in ročno poštikala jo je moja teta Nada.

Kar ne ’iztisne’ centrifuga pralnega stroja, običajno želimo čim prej izsušiti s sušilcem. A sušilni stroji resnično zmanjšajo življenjsko dobo oblačil. Da bi raziskali vpliv sušilnika na oblačila na mikroskopskem nivoju, so raziskovalci mokre bombažne brisače sušili v sušilnem stroju pri visoki temeraturi (65 °C) in brez vročega zraka. Pri tem so cikel (namakanje/ sušenje) ponovili 20-krat in vsakič izmerili natezno trdnost (natezna trdnost je mehanska lastnost materiala, definirana kot maksimalna napetost, ki jo material še lahko prenese, preden pride do ireverzibilnih sprememb, npr. pretrganja). Po samo 20ih ciklih pranja in sušenja je tkanina izgubila približno 50 % svoje natezne trdnosti. Kar pomeni, da so bile brisače po dvajsetem sušenju dvakrat bolj dovzetne za trganje. 

Sušenje na zraku je zato oblačilom prijaznejše, če pri tem poskrbite, da visijo v senci (razen, če so bela), pri obešanju pa pazite, da jih ne poškodujete s kljukicami ali raztegnete zaradi teže mokrote. 

Če perilo likate (zaradi glajenja oblačila ali zato, da bi uničili morebitne bakterije, jajčeca žuželk …), likalnika ne nastavljajte na neustrezno, oz. previsoko temperaturo, saj uniči večino tkanin.

Greva še mal dlje

Veste kaj vas v trgovinah z oblačili vabi k nakupu? Red na policah. Podobno skušajte oblačila shranjevati tudi v vaši omari; tista, ki se ne raztegnejo, se pa rada mečkajo, obesite na obešalnike (najboljši so v dolžini vaših ramen in oblazinjeni), tista, ki se raztezajo, pa zložite. Natrpana oblačila kličejo po mečkanju, zapletanju, natikanju, trganju gumbov … in to običajno najraje rešite tako, da si privoščite nova oblačila iz lepo urejenih polic, svojih ‘zmečkanin’ pa se znebite.

Rotiranje

Vsi imamo najljubše kavbojke, ki jih želimo nase navleči, še preden so popolnoma suhe. Med tem pa se v omari praši kup drugih oblačil, ki nam jih morda sploh ne uspe nositi. Rotiranje oblačil pomeni njihovo bolj enakomerno obrabo pa tudi večji red v omari. Oblačila, ki so že nošena, torej še čista, a ne oprana, lahko ‘označite’ tako, da jih obrnete narobe in v omaro pospravite na vidno mesto, da jih boste naslednjič oblekli najprej. Čista oblačila iz pranja pa zložite na dno kupčkov.

Molji in druga golazen

Volna, svila, kašmir … molji imajo raje naravne materiale kot sintetične. Obožujejo temne in tople prostore ter že nošena oblačila. Neem, cimetove palčke in vrečke sivke, jim ne dišijo, zato naj bodo ti v vaših omarah vedno pristotni. Če mojle (ali drobne luknjice) opazite, se jih znebite takoj. Če ne s pranjem ali pregrevanjem na soncu, pa z zamrzovanjem. Očistite omaro, oblačila pa vsaj za 10 dni položite v vrečko in v zamrzovalnik. Nizka temperatura bo ubila vse žuželke in jajčeca.

Med sezono

Na prehodu iz sezone ločite oblačila na tista, ki jih je treba očistit in popraviti, ter na tista, ki jih ne boste več nosili. Prva očistite in shranite v čisto omaro, lahko pa tudi v vreče za shranjevanje oblačil. A ne v plastične vrečke, še posebej, če ste oblačilo prinesli iz kemične čistilnice. Plastične vrečke za kemično čiščenje zadržijo kemikalije, uporabljene pri čiščenju, te pa lahko povzročijo, da oblačila porumenijo. Posebne vrečke iz blaga za shranjevanje oblačil ščitijo, a tudi omogočajo, da tkanina diha. Kaj pa z oblačili, ki jih ne boste več nosili?

Lahko ti podarim …

Rabljena oblačila, ne glede na stanje v katerem so, ne sodijo v smeti. Uporabna so lahko še za:

  1. Izmenjevalnice oblačil. Če ne s prijateljicami, pa si oblačila lahko zamenjate preko organiziranih izmenjalnic. Ekologi brez meja objavljajo koledar.
  2. Vintage in second hand ponudnike. Vtipkaj v splet in oblačila ponudi v odprodajo.
  3. Centre ponovne uporabe. Ti oblačila, obutev in dodatke popravijo in predelajo ter nadciklirana ponudijo v okviru lastne blagovne znamke.
  4. Varne hiše in materinske domove.
  5. Druge humanitarne, nevladne in organizacije, ki takšne reči podarijo tistim, ki jih potrebujejo; pro bono ambulante, Kralji ulice (pokličite koordinatorje glede specifičnih potreb v tistem trenutku), Zavod zadnje upanje, Društvo pomagajmo slovenskim otrokom, Slovenska filantropija …
  6. Zavetišča za živali, ki vedno sprejemajo deke, brisače in rjuhe.
  7. Lokalni usrtvarjalci, ki odslužen tekstil reciklirajo in vključujejo v svoje izdelke. Destilator npr. zbira džins za izdelavo balerink.
  8. Humano, ki oblačila, obutev, modne dodatke, hišni tekstil in mehke plišaste igrače sortita na še uporabne za prodajo in tiste za predelavo. 

Daleč je za naju pomlad

Nika Veger Elle beautyfull blog skrb nega oblacil vintidž
Jaz pa z ljubeznijo skrbim za njo, da jo bosta lahko čez leta nosili tudi Amalja in Bela.

Odločitev za trajnostno še kako spominja na trud za dolgotrajno zvezo in to pogosto vključuje popravilo oblačil. Poskusite odstraniti madeže, dokler so še sveži, zakrpati luknje, ko so še majhne, gumbe zašiti, preden odpadejo, odstraniti nitke in kroglice muck, ko se pojavijo ter namazati zadrge, ko se začnejo zatikati.

Če večjih popravil niste vešči, vam bodo v pomoč:

  1. Nana Irgolic (@bynanairgolic) upciklira že rabljene kose oblačil in jih nadgradi z štikanjem.
  2. The Sole Cleanic, rešitev za umazane superge, tudi bele.
  3. Karta mojstrov za popravila v Sloveniji: https://manjjevec.si/karta-mojstrov/.

Cilj popravila je povečati življenjsko dobo oblačil, kar je ključnega pomena za bolj krožno in trajnostno modno industrijo.

Če imaš še kakšno dobro idejo za nego, skrb ali popravilo oblačil, jo bom zelooo vesela v komentarju. Hvala.

Maham … in letim h kupu oblačil, ki me čaka za popravilo gumba, elastike, raztrganine :).

NIka

* Članek je nastal za revijo Elle, številko maj-junij, ki je trajnostno obarvana. Naslovi odstavkov so naslovi meni ljubih slovenskih pesmi o dolgotrajni ljubezni ;).

**Fotografije: Nina Roydo

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.