Preverjeno učinkovito: odstranjevalec trdovratnih madežev Odori

Raziskovanje čistil za zapis Zdrave navade: čiščenje z neškodljivimi čistili mi je razširilo uvid in sprožilo pravo revolucijo v izbiranju čistil za moj dom, družino. Tokrat predstavljam svojo super (po)moč pri eko pranju perila, Odori odstranjevalec trdovratnih madežev. Naravno čistilo, s pomočjo katerega odstranjujem vse packe in fleke in nadomešča ‘meljo, veniš in druge strupe’, ki sem jih včasih uporabljala za doseganje čistoče iz reklam za pralne praške.

♥ Pisala sem že o naravi prijaznejšem strojnem pranju perila, pa o skritih sestavinah, ki so škodljive v čistilih, čeprav so ta eko, predstavila sem vsa slovenska čistila ter razložila, zakaj je znamka Odori najbolj napredna in smo ob njej lahko brez skrbi. Tu so povezave do zapisov:

Zakaj sem se sploh odločila za to? Ker me je sezul rezultat pri pranju Amaljinih črnih kavbojk, napackanih z lepilom in akrilno barvo. Akrilne barve seveda nisem odstranila (to bi bilo morda mogoče s topilom), je pa popolnoma izginilo lepilo. Res sem bila presenečena (Amalja pa je od navdušenja zavriskala), zato sem zbrala vse popackane cunje in poskus naredila z bombažno blazinico za odstranjevanje make-upa, popackano z ličili, umazanimi belimi nogavičkami, ker je gospodična v njih hodila kar po terasi in travi, majico, popacano s pudrom … Rezultate poglej v galeriji spodaj.

Odori Odstranjevalec trdovratnih madežev Limeta 

Soda bikarbona, sol, sok limon … to so naravne učinkovine, ki so uspešne pri odstranjevanju določenih vrst madežev. Toda ker včasih teh naravnih sestavin nimam pri roki, drugič pa nimam časa za njihovo učinkovanje, mi je super, da imam na voljo univerzalni odstranjevalec madežev v steklenički, Odori Odstranjevalec trdovratnih madežev Limeta.

To čistilo je kot vsi drugi izdelki Odori narejen na rastlinski osnovi. Je biorazgradljivo in okolju ni škodljivo. Ne vsebuje formaldehida, fosfatov, klora, belil, amonjaka, sintetičnih dišav in encimov. Primeren je za vse vrste oblačil, tudi za otroška. Pakiran je v aluminijevi embalaži za večkratno uporabo (z notranje strani je prevlečena s posebno plastjo, da je res doooolgotrajno uporabna), na spletni trgovini je na voljo s pršilko ali brez (da večkrat uporabiš eno pršilko in tako vsaj malo zmanjšaš odpad plastike), stekleničko pa lahko ponovno napolniš na Odori avtomatih v InterSparu v BTC-ju in v Aleji v Ljubljani ter v Europarku v Mariboru. Všeč mi je tudi, ker:

  • → je veganski izdelek
  • → ima bio sestavine in certifikat BIO
  • → je biorazgradljivo
  • → ni na osnovi vodikovega peroksida (belila)

Cena in link do nakupa: 7.99 € – 8.84 € (odvisno, ali kupiš s pršilko ali brez) za 250 ml

Trik za dobro učinkovanje naravnega odstranjevalca madežev

Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Medtem ko čistiš dom in perilo, packaš naravo?

Da je odstranjevalec učinkovit, madež najprej navlažim z vodo, Odori Odstranjevalec trdovratnih madežev Limeta pretresem in ga razmažem po madežu. Odstranjevalec vtrem v tkanino s pomočjo nežne odslužene zobne krtačke. Delovati pustim 15 minut, zdrgnem in če sumim, da je madež res trdovraten, postopek ponovim. Nato oblačila vržem v stroj in operem s pralnim praškom kot običajno. Nekaj odstranjevalca bi pri zeloooo umazanem perilu lahko dala tudi v boben pralnega stroja.

Odori svetuje, da za odstranjevanje madežev, kot so kri ali trava, oblačilo predhodno namočimo v mrzli vodi, pa tudi, da pred uporabo na skritem predelu oblačila s hitrim testom preverimo obstojnost barv, vendar sama tega še nisem naredila, pa mi ni razbarval še nobenega oblačila. 

Kako učinkovit je naravni Odstranjevalec trdovratnih madežev Odori?

Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Čisto perilo … kako čista pa je tvoja rutina čiščenja?

Popolnoma naravna čistila, taka, ki ne povzročajo skrbi za naravo in človeka, so lahko učinkovita. A nikakor ne tako, kot to prikazujejo v reklamah za pralne praške: poškropi fuj umazano perilo, vrzi ga v pralni stroj in čez največ uro in pol bo vse sijoče čisto (pa tudi zlikano, si opazila?).

Kot make-up artistka sem bila večkrat prisotna na snemanju televizijskih reklam za pralne praške, tiste z najbolj zvenečimi imeni, ki jih vidiš med najbolj gledanimi oddajami. Med rekviziti na snemanju so bili vedno čisto belo perilo, enako umazano perilo, prijazna gospodinja ali moški, zelena okolica, modro nebo. Seveda pri snemanju reklame perila nismo prali … kamera je najprej posnela umazano perilo, nato pa še čisto – obe cunji sta bili pravzaprav popolnoma novi, identični, le da so tisto ‘prej’ namazali s kečapom, zemljo in travo, tiste ‘potem’ pa niso ‘obdelali’.

Prepričana sem, da bi bile lahko enako prepričljive tudi reklame za eko pralne praške, če bi jih posneli tako. A to je sprto z vso zdravo pametjo in upam, da tudi s filozofijo in poslanstvom eko znamk. Ker naj bi te, vsaj če sklepam po znamki Odori, obljubljale le resnične rezultate. 

Fotogalerija rezultatov Prej/ Potem

Prikazujem nekaj naših umazanih oblačil (pripravi se na nekoliko bljak fotke) in rezultat po pranju z Odstranjevalcem trdovratnih madežev in s praškom Odori. Vmes je poteklo 15 min za učinkovanje odstranjevalca in pranje na določeni temperaturi. Oblačila niso zlikana, ker pri nas doma likamo res redko.

Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger 8
Seksi, taka so čistila Odori. Ne le zaradi embalaže, tudi zaradi ‘čiste’ vsebine.
Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Super vesela sem, da Odori odstranjevalec madežev lepo odstrani ličila iz blazinic za večkratno uporabo.
Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
To je bila prva naloga, odstraniti lepilo iz Amaljinih hlač in presenečena sem bila nad učinkovitostjo.
Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Odori Odstranjevalec vedno popršim tudi po ovratnikih belih majic ali srajc, da res odstranim madeže pudra .
Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Še ena kljukica; odstrani tudi umazanijo iz res umazanih nogavičk, ker punci v njih hodita tudi po terasi.
Odori naravna čistila odstranjevalec madežev beautyfull blog nika veger
Če prisegaš na naravno kozmetiko, razmisli tudi o uporabi naravnih čistil.

Upam, da sem te prepričala in boš v prihodnje za svoje dobro in zavoljo narave posegla po okolju in koži prijaznejših alternativah za odstranjevanje madežev s perila. Če imaš še kakšno vprašanje ali svoje občutke, izkušnje v zvezi z zapisanim, pa na dan z besedo v komentarju. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Mulec Weddings (portretne), Nika Veger

** Zapis je nastal v sodelovanju z Odori.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments
  • Majda
    9 junija, 2020

    Ja, ja, poznam to modo bosopetanja mladih po hiši in dvorišču v samih nogavicah, če je le možno v belih! Hvala, draga Nika za še en krasen zapis in predlog, za naravni odstranjevalec madežev. Naša petnajstletnica je prvi dan dobila kar štiri fleke na novih belih hlačah za katere ne ve od česa so ;-))
    Sumim, da se na njih šajna puder ali pa….kdo bi vedel kaj.
    Zdaj tečem po Odori in poizkusim, če mi bo uspelo odstranit te fleke.
    Lepo te pozdravljam!