Ohrani te spremembe v karanteni za bolj zeleni vsakdan

7 korakov za bolj ekološki vsakdan, v katere me je prisilila korona in ki jih je vredno obdržati tudi v prihodnje

Po nekaj tednih pandemije je bilo jasno, da je v vsakem slabem tudi nekaj dobrega.  V zgodbi korone je tudi nekaj dobrega za planet. A tudi ta ima grenak priokus, ker se je sprememba zgodila na račun človeških življenj in ker ni nujno, da bodo dobre prakse ostale.

Zato je tu vodnik za vse, ki razmišljate in čutite podobno, sedem navad, v katere nas je prisilila korona in jih je vredno nadaljevati za lepšo prihodnost planeta.

Ohrani te spremembe v karanteni za bolj zeleni vsakdan 

Priznam, tudi sama sem včasih prestrašena nad tem, v kakšnem svetu odraščajo moji otroci in v kakšnem bodo živeli. Najbrž se tudi zato po najboljših močeh trudim prispevati k temu, da bi bil prijaznejši do vseh živih bitij in narave.

SPREMEMBA PREHRANSKIH NAVAD

zeleni zabojček
Čisto frišen, današnji Zeleni zabojček, eko in lokalna sadje in zelenjava.

Na prvem mestu je, ker je najpomembnejša. Govedoreja je velik, če ne največji krivec za ogljični odtis, izsekavanje gozdov, biotsko neraznovrstnost … O tem se lahko prepričaš v dokumentarnih filmih Cowspiracy, The Game Changers, Food inc … Je sprememba prehrane res najtežji korak? Bi jo lahko naredila, če bi na nitki viselo tvoje zdravje? Kaj pa zdravje planeta in otrok, ni tako pomembno? Vedi tudi, da vsi drugi ukrepi skupaj ne prispevajo toliko kot sprememba le-tega.

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: V času karantene smo močno zmanjšali količino zaužitega mesa in nadaljevali dostavo Zelenega zabojčka, eko lokalne zelenjave na dom, ki smo jo uvedli z novim letom. Spoznala sem veliko nove zelenjave, se naučila priprave novih jedi in popestrila jedilnik (hvala vsem kuharskim blogerjem za objavo super in preprostih receptov). Tudi po koncu karantene nadaljujemo s pretežno nemesnimi obroki. Za popestritev smo vmes že poskusili (in bomo razvajanje še kdaj ponovili) dostavo veganskih obrokov PlantFactory. Bili smo navdušeni. 

POČITNICE? V SLOVENIJI!

trajnostno eko spremembe navade nika veger beautyfull blog
Kam? Ti povej. V komentar mi prosim napiši kakšno zanimivo in neobljudeno slovensko destinacijo. Hvalaaa.

Za poljedelstvom in živinorejo je velik onesnaževalec okolja tudi turizem, kar se je lepo pokazalo tudi z bolj čistim nebom v času pandemije. Satelitski posnetki NASE in Evropske vesoljske agencije, posneti nad Kitajsko in Italijo, so pokazali znatno zmanjšanje onesnaževanja z dušikovim dioksidom, potem ko je bil večji del teh držav zaprt. 

Če lahko letiš manj, če lahko izbereš javno prevozno sredstvo, kolo namesto izpušnih plinov, videokonferenco namesto sestanka, ki zahteva prevoz, potem daj. Hodi, kolesari, rolaj, skejtaj in pozabi na izgovore v slogu: zaslužim si oddih pod palmo, mudi se mi, zato moram z avtom …

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: Gorenjka sem, zato sem v času karantene in ob omejitvi na Ljubljano, kjer živim, najbolj pogrešala hribe in izlete v naravo, na katerih ne srečaš nikogar. Rožnik, Šmarka, Golovec in celo Barje so bili preveč obljudeni, zato smo raziskovali povsem nove gozdove, hribčke in poti znotraj občine. Ko smo odkrili bisere v Ljubljanski občini, za katere sploh nismo vedeli, da obstajajo, smo bili še bolj veseli, kot če bi odkrivali nove dežele. Slovenijo bomo raziskovali tudi med poletnimi počitnicami in že zbiramo predloge za izlete v neznano. Tvojega bom vesela v komentarju :).

VPLIVAJ NA POLITIKO

trajnostno eko spremembe navade nika veger beautyfull blog
V petkih kolesarim. Ne proti levim in proti desnim. Proti vsem, ki zaslužek postavljajo pred dobrobit vseh in narave.

Politika oblikuje naša življenja, če si to priznamo ali ne, zato se je vredno upreti, če ta ni okoljsko naravnana in našim otrokom ne jemlje zdrave prihodnosti. Biti tiho pomeni pristajati na to, kar so se odločili, zato se je treba takšnemu političnemu upravljanju upreti. Če ne zmoremo sami, lahko damo moč in denar tistim organizacijam, ki se trudijo za bolj zeleni planet v našem imenu. Podpiraj politične akcije, ki so naravnane k zmanjšanju ogljičnega odtisa, podpori lokalnih skupnosti, upoštevanju strokovnjakov s področja ohranjanja narave. Predvsem pa zaupaj strokovnjakom, spremljaj in voli.

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: V času korona virusa sem podprla kar nekaj akcij za okolje. Navadila pa sem se tudi aktivno spremljati politiko ter na glas povedati, česa ne dopuščam. Tako se bom še naprej borila za vrednote, v katere sem vzgojena in v katerih vzgajam tudi svoje otroke: ne laži, ne kradi, spoštuj naravo in vsa živa bitja … In to povem na glas na vseh področjih, ki se me dotaknejo, v lepoti, ekologiji in ja, tudi v vsakdanjem življenju.

ZMANJŠAJ MODNE NAKUPE

trajnostno eko spremembe navade nika veger beautyfull blog recikliranje oblačil
Med karanteno sem imela čas za natančen pregled, predvsem pa popravilo (npr. ovratnika te jakne) in ‘pimpanje’ garderobne omare.

Moda je ena največjih onesnaževalk, zato je najbolj učinkovit zeleni korak, da kupuješ manj. To je najpomembneje. Kupi samo tisto, kar res potrebuješ, in ne, ker je modno ali poceni. Poglej v vintage trgovinah in prodajalnah iz druge roke, ker tako zmanjšaš količino surovin, potrebnih za nastanek novih oblačil, odpadkov, ki nastajajo pri njihovi proizvodnji, in končnih odpadkov. Če moraš kupiti kaj novega, poglej pri trajnostnih znamkah, ki imajo proizvodnjo v državah, ki uporabljajo energijo iz obnovljivih virov in oblačila proizvajajo v energetsko bolj učinkovitih tovarnah. Kupuj čim več naravnih materialov, ker ti niso problematični kot odpadek, so pa lahko v času proizvodnje, zato naj bodo prva izbira konoplja, lan, volna, bambus, bombaž pa le iz programov (eko ali trajnostnih), kjer je zmanjšana poraba vode.

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: Če kdaj, potem sem zdaj res videla, kako malo oblačil potrebujem. S temeljitim čiščenjem omar sem ugotovila, da je ta še vedno polna in da se moram še bolj potruditi spoznati, kaj je tisto, kar najraje in res velikokrat nosim. To, da si v službi, na dogodku aIi na družbenih omrežjih vsakič v novih oblačilih, tudi če jih potem prodajaš ali podariš naprej, je le izgovor za tvojo potrebo po nakupu in voda na mlin tistim, ki še naprej peljejo ta voz k umazani modi, planetu in prihodnosti vseh nas. Spreglej. Kupuj manj. Popravi, ponovno uporabi, predelaj.

PODPIRAJ LOKALNO

Mayarula eko naravna kozmetika Nika Veger Beautyfull blog slovenska kozmetika
Veš koliko krasnih lokalnih kozmetičnih podjetij imamo? Več kot 40! Spoznaj jih v tem zapisu.

Izkazalo se je, da lahko preživimo brez nakupov na tujih spletnih straneh, ki šibijo naše gospodarstvo. Panjska končnica, idrijska čipka, gibanica … Slovenija ponuja več kot le to. Dobri proizvajalci in oblikovalci so na vseh področjih in panogah. To se je izkazalo tudi v času karantene. In ker je podpora domačega gospodarstva naložba v skupno prihodnost, je podpora lokalnemu nujna tudi naprej, ne le v karanteni in za več všečkov na družbenih omrežjih.

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: Če sem že prej podpirala slovensko modo in kozmetiko, pa sem v karanteni pravzaprav za vsak nov nakup pogledala, ali je na voljo pri slovenskem proizvajalcu, na Bolhi, v skrajni sili vsaj pri slovenskem ponudniku. Majhna lokalna podjetja bom podpirala še naprej, spremljala pa bom tudi podjetnico Nino Gaspari, ki na blogu Uravnoteženo podjetništvo večkrat ponudi zanimive slovenske podjetniške zgodbe. Ta hip z NLB ponuja pomoč pri promoviranju in predstavitvi malih podjetij v okviru projekta #OkvirPomoči. Prijavi se, če si to ti.

NAREDI NAKUPOVALNI SEZNAM

odori-naravna-slovenska-čistila-beautyfull-blog
Nakupuj brez embalaže in znamke, ki omogočajo ponovno polnjenje, kot so slovenska čistila Odori.

Da smo zapravili čim manj denarja in časa, smo se navadili načrtovanja nakupov. Izkazalo se je, da tako zavržemo manj hrane, pa tudi embalaže, saj so načrtovani nakupi premišljeni in se lahko z nakupovanjem za ponovna polnjenja izognemo nepotrebni plastiki. 

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: Količino embalažnih odpadkov smo prepolovili že zato, ker Zeleni zabojček zelenjavo in sadje dostavi v kartonasti škatli, ki jo naslednjič vrnemo. Možnosti nakupa brez embalaže ali na refil sem poiskala tudi za čistila (hvala Odori, da to omogočate in ponujate popolnoma naravna čistila in pralne praške). Poglej zapis Čiščenje z neškodljivimi čistili) in kozmetiko.

PRENOVA IN OKRAŠEVANJE DOMA

trajnostno eko spremembe navade nika veger beautyfull blog DIY hišica za punčke Ikea
Ta DIY hišica za punčke je nastala iz Ikeine poškodovane kopalniške omarice in lepih prtičkov. Všeč?

Koliko svečk, vazic, blazin in druge dekoracije kupiš le zato, da je tvoj dom videti za hip lepši? Si kdaj pomislila, kaj mu pravzaprav da dušo? Mojemu babičin šivalni stroj, dedkova ročno izdelana omara, stolček, ki ga je nečak naredil pri pouku tehnike …. nič novega, nič kupljenega. 

Prav tako kot moda, je umazana tudi industrija, povezana s prenovo in gradnjo, zato popravi, predelaj, ustvari sama, kar je možno. Danes s Pinterest idejami, You tube DIY videi, opremo, ki jo izposojajo v trgovinah z orodjem, ter malo volje in truda res lahko izdelaš zanimive in lepe reči iz kosov, ki bi jim kdo rekel tudi odpad.

MOJA KARANTENSKA SPREMEMBA: Na žalost so bili v času pandemije zaprti tudi centri ponovne uporabe, bilo pa je kar nekaj super ponudbe na Bolhi, prijatelji so praznili staro tetino hišo … Tako smo zavihali rokave in kose, ki bi jih mnogi vrgli v smeti, predelali v super omaro, Belino šolsko mizo, hišo za punčke, prebarvali smo trip trap stol, iz jogurtovih plastenk ustvarili lončke za šolske svinčnike …

Tudi tebe vleče k načinu življenja, ki je bolj odgovoren do narave? Imaš še kakšen predlog kaj lahko naredimo za to? Hvala za tvoje branje, razmišljanje in komentar.

Maham,

Nika

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments
  • Majda
    21 maja, 2020

    Pozdravljena Nika!
    Krasen zapis in vse pohvale za tvoj trud za način življenja, ki je bolj odgovoren do narave!
    Vedno z veseljem preberem vse tvoje objave in zapise in ti moram povedat, da zelo uživam v njih.
    Lepo je vedeti, da je še komu mar za naš planet in nas, ki živimo na njem, ljudje, rastline, živali.
    Imam predlog za izlet v neznano!
    Če si želite miru, zelo prijaznih in delovnih ljudi, se zapeljite v Prekmurje! V Mursko Soboto, pa tja do Lendave. Bukovniško jezero, grad Grad na Goričkem, Dobrovnik orhideje, pa paradajz Lušt, Mlin na Muri, Babičev mlin za moko, kmetije s prodajo krompirja, bučnega olja, medu, stolp Vinarium v Lendavi, pa bograč in prekmurska gibanica…Verjetno sem še kaj pozabila. Ko si zaželim miru, grem v Mursko Soboto, tam se spočijem. Če še niste bili v teh krajih, jih toplo priporočam!
    Hvala za tvoj trud in čudovite zapise, lepo poletje želim tebi in tvoji družini!

    • NIKA
      27 maja, 2020

      Majda zdravo. Hvalaaa za predlog … v Prekmurju družinsko še nismo bili in jaaa, plan je, da ga obiščemo to poletje. Vsi predlogi so super fini. Zapisani, upam, da jih bomo res lahko doživeli.

  • Danijela GRGIĆ
    25 maja, 2020

    Pozdravljena!
    Najlepša hvala za vaš zapis, vse navedeno je RES nujno in niti ni tako zelo zahtevno za izvajanje, potrebno je samo malo osvežiti pristop in naš način razmišljanja. Upajmo da bo to ena od dobrih ‘posledic’ epidemije. Imam še eno točko za vaš seznam in sicer, kupujmo slovenske umetnike/ce, enkrat na mesec, oziroma takrat ko kakšen kos zagledamo, ali se nas dotakne ‘piece of art’, ki ne stane premoženje, včasih tudi z 20,00+ eur lahko naredimo veliko. Keramični krožnik ali šalčka za kavo/čaj, ki vas bo božala vsako jutro, ali ideja za skupno darilo ob obletnici. Idej je veliko, ponudbe pa tudi, za vse okuse in ralično globoke žepe. Umetniki so (smo) najbolj prizadeti in to je zagotovo eden od načinov, da omilimo posledice in si polepšamo vsakdan. Lep dan in teden, Danijela Grgić, oblikovalka

    • NIKA
      27 maja, 2020

      Danijela hvala za tvoj komentar in tudi podporo naravi. Se pa popolnoma strinjam, bolj bi morali podpirati tudi umetnost in kulturo, zato vsekakor dodajam točko in v prihodnosti napišem kaj tudi o tem. Vse dobro in veliko ustvarjalnih idej ti želim.