Čiščenje digitalnih odpadkov – vse, kar moraš vedeti o akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

#odklikaj #DigitalCleanupDay 

Internet, mail, oblak … se ti zdi, da je to nekaj lahkotnega, skoraj puhastega, ki lebdi nekje v zraku? Za digitalnimi podatki oz. storitvami se skriva obsežna infrastruktura, ki požira velikanske količine virov in ustvarja 4 % skupnih svetovnih emisij CO2! To je več kot letalstvo.

Zato se pridruži Ekologom brez meja pri prvem čiščenju digitalnih odpadkov – v akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov.

VSEBINA:

  1. Kaj so digitalni odpadki
  2. Kako digitalno čiščenje pripomore k zmanjšanju okoljskih težav
  3. O akciji Ekologov brez meja, Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov
  4. Kaj imaš od digitalnega čiščenja ti?

Kaj so digitalni odpadki?

dejstva digitalno čiščenje odpadkov canva

Vsak e-mail, vsako iskanje, vsaka fotografija ali tik-tok video … prispeva h globalnemu segrevanju in ustvari onesnaženje. Čeprav si mislimo, da so vsi ti podatki nekje v oblaku, napol nevidni in eterični, so zelo fizični. Shranjeni so v podatkovnih centrih, v ogromnih fizičnih zgradbah, polnih računalnikov, ki za delovanje porabijo ogromno energije. Digitalni odpadki so vsi podatki v obliki datotek, aplikacij, e-sporočil in druge digitalne nesnage. 

Več digitalnih odpadkov, več ogljičnega odtisa

Digitalni odpadki in aktivnosti ustvarjajo ogljični odtis, ki nastane pri:

  1. proizvodnji strežnikov, ki shranjujejo podatke: za shranjevanje trenutne količine podatkov potrebujemo približno 70 milijonov strežnikov;*1 proizvodnja vsakega strežnika je povzročila od ene do dveh ton izpustov CO2;
  2. delovanju strežnikov: strežniki za svoje delovanje, hlajenje in vzdrževanje potrebujejo ogromno električne energije;
  3. prehodu podatkov preko omrežij (podatkovni promet), obdelavi podatkov, algoritmih …

Celoten digitalni sektor ustvarja 4 % skupnih svetovnih emisij CO2, porabi 10 % vse električne energije, proizvedene na svetu, odgovoren pa je tudi za porabo virov, tudi npr. izjemno redkih mineralov, ki se uporabljajo pri izdelavi naprav.

Kakšna je razlika med digitalnim odpadkom in digitalnim odtisom?

Razlika je podobna kot med običajnimi odpadki in ogljičnim odtisom. Odpadek predstavlja le del celotnega odtisa. Drugi del nastane med ustvarjanjem virov, proizvodnjo, transportom … Pri digitalnem odtisu pa poleg odpadka upoštevamo vse vplive tehnologije: pridobivanje virov in izgradnjo elektronske opreme, transport in delovanje le-te …

Kako digitalno čiščenje pripomore k zmanjšanju okoljskih težav?

Z izbrisom nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov boš iz strežnikov izbrisala nepotrebne digitalne podatke oz. odpadke, zato bodo ti porabili manj energije za delovanje in njihovo upravljanje. Manj energije pomeni manj emisij toplogrednih plinov. 

Čiščenja digitalnih odpadkov se seveda lahko lotiš sama in kadarkoli, a v okviru akcije Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov boš dobila veliko koristnih informacij in napotkov, hkrati pa boš prispevala v skupni seštevek uspešnosti Slovenije v tej prvi akciji. Si za?

Brišimo skupaj v akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov

digitalno čiščenje odpadkov telefon beautyfull blog nika veger
Eno samo spletno iskanje porabi toliko elektrike kot žarnica za 1 do 2 minuti.

Organizacija Ekologi brez meja se je letos lotila digitalne različice akcije Očistimo Slovenijo, Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov. 

Skupaj z o28 komunikacijsko skupino, Ministrstvom za digitalno preobrazbo in številnimi podjetji poziva k zmanjševanju digitalnega odtisa, konkretneje k čiščenju digitalnih odpadkov. Gre za množično čiščenje naših elektronskih naprav, diskov in e-poštnih predalov v želji pobrisati čim več digitalne navlake.

Sodeluješ tako, da se lotiš čistilne akcije na svojih elektronskih napravah. Čiščenje je preprosto tudi za tiste, ki se na elektronskih napravah ne znajdejo najbolje. Preden zdaj skočiš v svoj e-poštni nabiralnik ali arhiv fotografij, na spodnjih povezavah preberi tekstovna- in videonavodila (Za začetek si moraš namreč zabeležiti izhodiščno stanje):

“Ko končaš, nam najpozneje do 16. marca 2024 do 16. ure sporoči rezultate, da izveš, kaj pomenijo tvoji prihranki CO2 v malo bolj oprijemljivih primerjavah (npr. koliko kilometrov z avtom bi lahko prepotoval/-a za takšen okoljski odtis). Ter da lahko Slovenija s tvojo pomočjo pri čistilnih akcijah ponovno prevzame primat in postavi tudi digitalni rekord.” Ekologi brez meja

Več o akciji: https://digital.ocistimo.si/.

Če si rok (16. marec do 16. ure) zamudila, vseeno sporoči rezultate, saj je za digitalno higieno smiselno skrbeti ves čas. Upoštevani bodo v naslednjem letu.

Prispevaj tudi ti

digitalno čiščenje odpadkov telefon beautyfull blog
Čisto običajna situacija v arhivu mojih fotk. Po akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov, bi morala to morala biti redkost.

Če se ob prebranem sprašuješ, kaj imaš od digitalnega čiščenja ti (poleg čiste vesti, da si nekaj naredila za okolje), naj te spomnim, da boš pridobila več prostora na tvojih elektronskih napravah, kar jim lahko izboljša hitrost delovanja in delovanje, podaljša pa tudi njihovo življenjsko dobo. Poleg tega urejeni podatki, datoteke, fotografije ipd. v čim manjšem številu vodijo k večji učinkovitosti, izkoriščenemu času, boljšemu počutju. Ne verjameš? Tudi digitalna navlaka lahko povzroča stres, kot fizična. Zato:

  1. Pridruži se akciji Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov in skupaj z nami oblikuj bolj trajnosten digitalni svet! 
  2. Prepreči nadaljnje kopičenje digitalnih odpadkov. Že sproti shranjuj le, kar ti je zares pomembno. Vsak mesec očisti svoj elektronski predal (Inbox, Junk, poslana sporočila …), izbriši nepotrebne fotografije, zajeme zaslonov, posnetke, podvojene digitalne informacije … 
  3. Spoznaj in usvoji nekaj novih dobrih navad za zmanjšanje tvojega digitalnega odtisa po predlogu Ekologov brez meja.
  4. Širi informacije o akciji in zanjo navduši družino, prijatelje, znance, sledilce. Če si navdušena, k sodelovanju povabi tudi svoje podjetje. Poveži se z ‘’Ekologi’’, saj ti bodo pri tem pomagali.
  5. Ozavesti, da je to še en majhen korak pri omejitvi tvojega okoljskega vpliva in pri reševanju okoljskih izzivov ter njihovih posledic.

NADALJNJE RAZISKOVANJE:

Kakšni so tvoji kupi digitalnih odpadkov? Jih brišeš sproti? Se boš pridružila akciji? Vesela bom, če nadaljujeva pogovor o tej temi v komentarjih.

Maham,

Nika

Viri: *1. https://gerrymcgovern.com/99-of-data-has-been-produced-in-the-last-ten-years/, druge informacije sem povzela po podatkih Ekologov brez meja

Fotografije: Vstanem, Canva 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.