Ekološka kozmetika Melvita nadaljuje svojo trajnostno zavezo

Po prvem letu sem preverila, katere cilje je ekološko certificirana kozmetika Melvita že dosegla skupaj z WWF za ohranjanje ogroženih vrst morskih želv. Naj spomnim, ta trajnostna zaveza je bila sprejeta ob lanski  40. obletnici delovanja kozmetike Melvita.

⇒♥ PREBERI TUDI: To podpiraš z nakupom trajnostne kozmetike

Trajnostna zaveza za zaščito želv ekološke kozmetike Melvita

Ekološka in trajnostna kozmetika Melvita je lani, ob 40. obletnici obstoja, sklenila zavezo, s katero je finančno podprla organizacijo WWF pri njenem prizadevanju za zaščito ogroženih vrst morskih želv. 

V obdobju treh let bo Melvita podpirala ukrepe organizacije WWF, natančneje njene programe za zaščito dveh vrst morskih želv, ki ju je Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN) uvrstila na seznam ogroženih vrst. To sta zelenkasta želva in glavata kareta.

Spoznaj zelenkasto želvo in kako ji Melvita pomaga

želva melvita zaveze trajnost eko kozmetika wwf beautyfull blog nika veger
V Francoski Gvajani WWF skrbi, da se zelenkaste želve ne bi po nesreči ujele v ribiške mreže, ko pridejo na obalo izleč jajca. 

Zelenkasta želva se od drugih vrst morskih želv loči po kratkem kljunu, ki ni kljukasto podaljšan in vratu, ki ne omogoča, da bi želva skrila glavo v oklep.*1 IUCN, Svetovna zveza za varstvo narave, je zelenkasto želvo uvrstila v kategorijo ranjivih vrst. Na tisoče zelenkastih želv se namreč vsako leto ujame v ribiške mreže med potjo do plaže otoka Cayenne v Francoski Gvajani, kjer je njihovo mesto za gnezdenje.

Cilj WWF in Melvite je štiridesetim želvam na začetku gnezditvene sezone namestiti GPS naprave, da bodo lokalni ribiči lahko v realnem času opozorjeni na zbiranje želv.

Melvita ob prvem letu zaveze sporoča rezultate:

  • Oblikovali smo začasni koledar gnezdenja za območja, na katerih je ribolov prepovedan, ter o tem obvestili širso javnost.
  • Razvili smo nove sledilnike GPS in relejne antene ter jih preizkusili v laboratoriju. Leta 2024 bomo namestili prvih 20 sledilnikov.

Spoznaj glavato kareto in kako ji Melvita pomaga

caretta_elvita zaveze trajnost eko kozmetika wwf beautyfull blog
V Novi Kaledoniji WWF preučuje možnost, da bi razširili zaščito območja, kjer glavate karete izlegajo jajca. Populacija se je v 50 letih zmanjšala za 80 %.

Glavata kareta je morska želva, ki zraste od 70 do 100 cm ter ima veliko glavo in mono čeljust. IUCN je glavate karete v južnem Tihem oceanu uvrstila v kategorijo skrajno ogroženih vrst. Njihova populacija se je namreč v 50 letih zmanjšala za 80 %.

Cilj WWF in Melvite je razširiti zaščito območja, kjer glavate karete izlegajo jajčeca. In na želve namestiti pet oddajnikov Argos za beleženje njihovih premikov v času parjenja in selitvenih poti, da bi ugotovili, na katerih mestih se hranijo.

Melvita ob prvem letu zaveze sporoča rezultate:

  • Preučili smo 20 majhnih otokov in na 13 odkrili gnezdenje. Zabeležili smo 145 gnezd in potrdili, da je to območje tretje pomembno gnezditveno območje glavatih karet.
  • Uspešno smo namestili 4 od 5 oddajnikov Argos na hrbte želv. Tako bomo sledili njihovim premikom v času parjenja in selitev, ter določili mesta, na katerih se hranijo.
  • Sklenili smo tesno sodelovanje z dvema lokalnima združenjema ter njune udeležence usposobili za opazovanje premikov želv in satelitsko označevanje.
razlika zelena želva glavata kareta melvita eko kozmetika zaveza trajnost želve wwf nika veger beautyfull blog
Vrsti želv iz Melvitine trajnostne zaveze.
melvita eko kozmetika zaveza trajnost želve wwf nika veger beautyfull blog 3
Mladiček zelenkaste želve je uspešno zaplaval na svojo prvo pot.
melvita eko kozmetika zaveza trajnost želve wwf nika veger beautyfull blog
Držim pesti, da bo Melvitina podpora tem čudovitim živalim uspešna še naprej.

Po rezultatih prvega leta zaveze sodeč, Melvita s pomočjo WWF uspešno uresničuje cilje zaveze postavljene ob njihovi 40. obletnici. Melvita verjame, da bosta zastavljena programa zares obrodila sadove in povečala populacijo želv, ikoničnih živali, ki simbolizirajo začetek procesa preobrazbe, modrost, potrpežljivost in vztrajnost.

Ob tem naj še omenim, da je grupacija L’Occitane Group, v katero Melvita sodi, lani prejela B-corp certifikat.

NADALJNJE RAZISKOVANJE:

Nadaljujva pogovor o trajnosti, Melviti, WWF ali naravni negi v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Melvita

*Vir: *1. Wikipedija

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.