Vsa slovenska naravna čistila

#PodpiramLokalno

Slovenija, zelena dežela, slovi po čisti, neokrnjeni naravi in tudi čistih mestnih središčih. Kaj pa naši domovi in čistila, ki jih uporabljamo v vsakdanu? Veseli me, da je na voljo vse več slovenskih znamk naravnih čistil, ki so prav tako učinkovita, kot priljubljene tuje znamke. Zato sem zbrala vso ponudbo slovenskih znamk, predstavljam njihovo zgodbo ter filozofijo, pa tudi formule. So res tako naravna, kot obljubljajo?

Vsa slovenska naravna čistila od A do Ž

Zdi se, da je zbirka trendnih, lepih in dišečih stekleničk čistil skoraj tako nujna kot izbor kozmetike. Zato poglej katera čistila nastajajo v Sloveniji. Vsa so učinkovita, ločijo se le v tem kako zares naravne in neškodljive so njihove vsebine. Znamke so naštete po abecednem vrstnem redu. 

Slovenske znamke naravnih čistil od A do Ž

Znani obrazi, vplivnice, prijateljice … Videti je, da je čiščenje s slovenskimi čistili trend (super, prav je, da podpiramo lakalno), zato sem poiskala vse ponudnike in pregledala kaj pravzaprav prodajajo. So njihovi izdelki res tako naravni, kot mislimo, da so?

♥ Poglej zapis in se opremi z informacijami o tem, zakaj tudi napis ‘naravno’ ni zagotovilo za to, da je čistilo varno zate in za okolje.

Čistila Odori

Odori, izdelani s skrbjo do vseh živih bitij in okolja.

odori vsa slovenska naravna čistila

CERTIFIKAT: BIO Slovenija in VEGAN Slovenija

Znamka Odori mi je znana že kot izdelovalka naravne kozmetike, njihov prašek in posebno milo sem spoznala preko oddaje Startaj, Slovenija. To milo je tudi bistvo Odori čistil. Izdelujejo ga sami iz naravnih rastlinskih sestavin po hladnem postopku. Tako se lahko izognejo dodajanju škodljivih sestavin, kot so konzervansi, encimi, škodljive mineralne snovi … Vsi izdelki za čiščenje Odori so 100-odstotno naravni, varni, prijazni koži in naravi, celo pralnemu stroju in tvojim oblačilom. Ne vsebujejo fosfatov, konzervansov, barvil, encimov, drugih dodatkov, naftnih derivatov.

Na voljo je 7 čistil: Odstranjevalec trdovratnih madežev Limeta, Univerzalno čistilo poprova meta, Čistilo za talne površine sladka pomaranča, Čistilo za kopalnico rožmarin, Čistilo za steklo in steklene površine Limeta, Detergent za ročno pomivanje posode Cvetlica, Detergent za strojno pomivanje posode Limeta. Na voljo so v embalažah za ponovno polnjenje. Avtomat za ponovno polnjenje stoji v trgovini InterSpar v Cityparku v Ljubljani, v trgovini InterSpar v Aleji v Šiški, kmalu pa bo tudi v InterSparu v mariborskem Evroparku. Sicer pa so vsa čistila na voljo tudi v Odori spletni trgovini.

Čistila Okay X Oopsi

Trendna, močno odišavljena, mavrično barvita. A ne popolnoma naravna.

OkayxOopsi-naravna slovenska čistila

CERTIFIKAT: NI CERTIFIKATOV

Ker že nekaj časa prisegam na bolj zelene, okolju prijaznejše izbire, sem zastrigla z ušesi ob novici, da ekološka trgovina Okay ponuja nova slovenska čistila v sodelovanju z blogerko Oopsi. A ob pregledu stekleničk sem razočarano ugotovila, da zagotovo niso 100 % naravna (pravzaprav nikjer ne piše, da so naravna). Vsebujejo mineralne kisline, umetne konzervanse (laurylamine dipropylenediamine, benzisothiazolinone, methylisothiazoline), najbrž zato, ker so že predhodno sestavljene surovine sintetične. Čistila so res močnih barv in vonjev, morda vščenih, a ne naravnih.

Na voljo je 7 čistil: Okay X Oopsi detergent za pomivanje posode Bubble Babe, Okay X Oopsi čistilo za različne površine (2 različici), Okay X Oopsi čistilo za steklo Miss Bliss, Okay X Oopsi čistilo za talne površine Candy Lady, Okay X Oopsi razmaščevalec za kuhinjo Mister Grease, Okay X Oopsi čistilo za kopalnico Sparkling Señora

Čistila MANA

So sploh še na voljo?

mana vsa slovenska naravna čistila

CERTIFIKAT: NI CERTIFIKATOV

Na spletni strani Mana je navedeno: ”Naravna čistila MANA ProBio so revolucionarna čistila, ki vsebujejo patentirano obliko Efektivnih Mikroorganizmov EM1. Naravna čistila MANA ProBio so razvita in proizvedena v Sloveniji in so plod dolgoletnih raziskav in skrbnega izbora surovin ter proizvodnih postopkov.” Bere se zanimivo, a ob poskusu naročila noben od izdelkov (Naravni detergent MANA Probio, Naravni detergent MANA Sport, Naravni detergent za posodo MANA, Odstranjevalec madežev MANA O2, Naravni mehčalec za perilo MANA) ni na voljo.

Čistila Nana

Barvita, dišeč in tudi ekološka, a ne povsem naravna čistila.

nana vsa slovenska naravna čistila

CERTIFIKAT: ECOLabel

Čistila proizvaja TKI Hrastnik, kemična tovarna, ki sicer izdeluje tudi lastna čistila MegaMax in čistila za druge znamke, npr. za Spar Slovenija Splendid, Spar Budget, Spar Super.

Nana pade v oči, ker ima zanimiv dizajn in ker jo reklamirajo številni znani obraz. Čistila so trendnih barv in dišeča. Izdelki nosijo certifikat EcoLabel, a vseeno vsebujejo encime, mineralne kisline, belila na osnovi kisika (to je lahko sodabikarbona lahko pa marsikaj drugega), sintetične konzervanse, dišave in barvila. Čistila so v plastenkah iz 100% reciklirane embalaže. Del svojega dobička Nana namenja programu botrstvo.

NANA je na voljo v vseh bolje založenih trgovinah in drogerijah. Na voljo so: detergent za ročno pomivanje posode (3 različice), čistilo za steklene površine, čiščenje kuhinje in razmaščevanje, čistilo za kopalnico (3 različice), čistilo za WC-školjko (3 različice), univerzalno čistilo (2 različici), pralni prašek (3 različice), detergent za pranje perila (3 različice), mehčalec za pranje perila (4 različice)j

Čistila Celestin

Ekološka čistila s pridihom Krasa.

CERTIFIKAT: BIO Slovenija

Družinsko podjetje iz Krasa izdeluje bio kozmetiko in bio čistila po tradicionalnih postopkih. Čistila ne vsebujejo kemičnih sestavin, vse sestavine so ekološkega izvora. Zanimivim in naravi prijaznim čistilom manjka le še bolj ekološka (morda tudi oblikovno zanimiva) embalaža, zagotovo pa jih poiščem, ko bom hodila po Krasu.

Na njihovi spletni strani so na voljo naslednji izdelki za čiščenje: BIO tekoči detergent za pranje perila Celestin, BIO detergent za čiščenje talnih površin Celestin, BIO univerzalno čistilo Celestin, BIO čistilo za pohištvo Celestin, BIO detergent za strojno pomivanje posode Celestin, BIO detergent za ročno pomivanje posode Celestin, BIO čistilo za steklene površine Celestin. Poleg tega je na voljo tudi EO sivke in BIO aromatizirana destilirana voda za likanje Celestin.

Ti je pomembno, da dom čistiš s čim manj škodljivimi sredstvi? So to kis, voda, soda bikarbona in podobne čisto naravne snovi ali vseeno posegaš po stekleničkah čistil? 

Moj izbor za čiščenje doma je Odori, ker so čistila narejena s skrbjo do vseh živih bitij in okolja in ker je na voljo brez embalaže, iz avtomata za polnjenje.

Če poznaš še kakšno znamko naravnih čistil, te prosim, da me kontaktiraš, da jo dodam v zapis. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Promocijski material znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.