Izkušnja: Tako podariš lase v dobrodelne namene

Mešani. Iskreno, taki so moji občutki, ki se mi porajajo ob tem, da se v nekaj sekundah spremeniš iz popolne dolgolaske v kratkolasko, da tridesetcentimetrske čope las podariš v dobrodelne namene, predvsem pa, da to naredi tvoja 13-letna hči.

Svobodna.

Doniranje las za lasulje Nika Veger Beautyfull Blog 11

Amalja je kratkolaska. Srečna kratkolaska. Težavo, da se je ostrigla, imam samo jaz, ker si že leta puščam grivo ‘do riti’, pa mi je kljub striženju po luni in uporabi mnogih domačih zvarkov za bolj goste in dolge lase zrasla komaj nekaj centimetrov čez rame. Njej lasje rastejo res hitro. Poleg tega so zelo gosti, vedno ji je vroče, pa še z umivanjem in sušenjem ima precej dela. Zato že nekaj časa razmišlja o krajši frizuri, najbrž pa si je želela tudi spremembe, saj je imela paža nazadnje v drugem razredu. Razumem jo, a ker so mi bili njeni dolgi lasje res lepi, sem si nekaj mesecev njihovega občudovanja pridobila s predlogom za darovanje las. Predlagala sem ji, naj si jih ostriže šele, ko bodo reees dolgi, da jih bo lahko podarila v dobrodelne namene.

‘’Svobodna.’’ To je bila njena prva izjava, ko sva stopili iz frizerskega salona Masha, kjer se ji je želja uresničila. Njen nasmeh ob tem je bil res nekaj najlepšega. Vidim jo, kako ponosna je, da je to naredila. In kako všeč ji je, da ima pol lažjo glavo, pa še novo, moderno frizuro.

PREBERI TUDI kako je svoje občutke in izkušnjo Amalja opisala za otroški spletni časopis Časoris.

Zakaj bi lase sploh darovala?

S tem zapisom ne želim spodbujati k brezglavemu striženju las. A če se nameravaš tako ali tako ostriči, tvoji lasje pa so dovolj dolgi in zdravi, razmisli o tej možnosti. Tako bodo tvoji lasje, namesto da bi postali nekoristen odpad, razveselili otroka ali mladostnika, ki ima poleg bolezni, s katero se sooča, tudi težave s sprejemanjem svojega novega videza brez las.

Tako lahko tudi ti podariš lase v dobrodelne namene

Česi se odločila za darovanje las, to storiš takole:

  1. Lase operi brez balzama, samo s šamponom.
  2. Dobro (res popolnoma) jih posuši, a brez oblikovanja. Naj bodo v svoji naravni obliki, torej skodrani, valoviti, ravni …
  3. Če imaš las veliko, na glavi ustvari prečke, da dobiš več približno tri centimetre debelih čopov. Amalji je frizerka iz salona Masha lase razdelila na štiri dele.
  4. Posamezni čop spni z elastiko na treh delih; na vrhu, pri konicah in vmes.
  5. Z ostrimi škarjami zareži nad zgornjo elastiko.
  6. Čope shrani v čisto kartonsko škatlo ali nepremočljivo kuverto.
  7. Če prejemnik tako zahteva, vanjo položi tudi izpolnjen obrazec za donacijo.
  8. Škatlo odnesi na pošto in pošiljko pošlji priporočeno na želeni naslov.

Kakšne lase lahko podariš? Je barva las res pomembna?

Največkrat slišim, da barvanih las ne moreš darovat, vendar to ni res. Najpomembneje je, da so lasje zdravi, v dobri kondiciji in dovolj dolgi. Sicer pa lahko podariš tudi barvane in beljene lase, če so naravnih tonov in v dobri kondiciji.

Lasje pa NE SMEJO BITI:

  • razcepljeni. Take konice prej odstrizi. 
  • barvani s kano.
  • barvani z barvo, ki se izpira.
  • modri, zeleni, roza … nenaravnih barv.
  • spleteni v kitke ali dredlokse.
  • krajši od 17 cm.
  • mokri. Ker takšni splesnijo, še preden jih spletejo v lasuljo.

Kam vse lahko pošlješ odstrižene lase za donacijo?

Amalja je svoje lase podelila angleški fundaciji Little Princess Trust, ki otroke po kemoterapijah razveseli z brezplačnimi lasuljami. Tudi slovenske otroke. Salon, ki pri nas za to organizacijo zbira lase, je Frizerski studio 3ka v Domžalah. Lase lahko pošlješ torej temu salonu ali direktno na fundacijo Little Princess Trust (naslova sta pripisana spodaj).

Naslova za donacijo las:

The Little Princess Trust, Broadway House, 32-35 Broad Street, Hereford, HR4 9AR, UK

Frizerski studio 3ka, Ljubljanska cesta 90, 1230 Domžale, Slovenija

Z zbiranjem las v dobrodelne namene pa se ukvarjajo še:

  • Locks of Love (prav tako brezplačno podari lasulje otrokom, ki jih potrebujejo. Res pa je, da lasulje iz kratkih ali sivih las prodajo in z zaslužkom pokrijejo delne stroške proizvodnje vseh lasulj).
  • Hair We Share. Pri tej organizaciji lahko z doplačilom 125 dolarjev izveš, kdo nosi lasuljo iz tvojih las in če se obdarjenec strinja, lahko prejmeš tudi njegovo fotografijo ter navežeš stik.
  • Children with Hair Loss.
  • Pink Heart Funds.
  • Wigs for Kids.

Vsaka organizacija ima rahlo drugačne zahteve, kakšne lase (barve, dolžine) sprejemajo, zato se pred striženjem o podrobnostih pozanimaj na njihovih spletnih straneh.

Organizacije lase pregledajo in ustrezne pošljejo k izdelovalcem lasulj, npr. v Hair U Wear, eno največjih tovarn za izdelavo lasulj na svetu, ki je v Indoneziji. Za eno lasuljo potrebujejo približno 10 do 12 čopov, kot jih je poslala Amalja. 

Za občutek, kako vse skupaj poteka, pripenjam še fotografije.

Doniranje-las-za-lasulje-Nika-Veger-Beautyfull-Blog
Doniranje las za lasulje Nika Veger Beautyfull Blog
Doniranje las za lasulje Nika Veger Beautyfull Blog
Doniranje las za lasulje Nika Veger Beautyfull Blog frizerski salon masha
Doniranje las za lasulje Nika Veger Beautyfull Blog 11

Kakšni so tvoji občutki glede donacije las? Imaš svojo izkušnjo? Vesela je bom v komentarju, hvala. Hvala pa tudi frizerskemu salonu Masha za to, da je bila ta izkušnja za Amaljo res prijetna.

Maham,

Nika

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.