To je preprosta a čudovita DIY punčka iz cunj

Za Unicefovo akcijo Posvojite punčko iz cunj, s katero zbirajo sredstva za cepljenje otrok proti šestim otroškim nalezljivim boleznim v državah v razvoju, sem izdelala svojo prvo punčko iz cunj. In še eno. Ker sem s punčkama, Tilko in Ado zadovoljna, ker sta bili všeč sledilkam na Instagramu in tudi, ker sta takoj dobili dom (hvala posvojiteljici), delim nekaj nasvetov, kako jo lahko izdelaš tudi ti.

Tako najlažje izdelaš svojo punčko iz cunj 

Nika Veger unicef DIY puncka iz cunj Beautyfull blog

Izkušena izdelovalka Unicefovih punčk iz cunj, dolgoletna prostovoljka Marcela Kopitar, na spletni strani www.punckeizcunj.si v osmih korakih nazorno prikaže, kako lahko sama izdelaš svojo edinstveno punčko. Marcela te v videu vodi skozi celoten proces izdelave, na povezavi pa je tudi kroj za izdelavo telesa. Sama delim še nekaj svojih izkušenj in nasvetov za lažje ustvarjanje.

Izbira materiala

Predlagam, da punčko izdelaš trajnostno; iz materialov, ki jih imaš doma, ki jih najdeš v naravi, ali iz reči, ki sicer predstavljajo odpadek. Pred ustvarjanjem vse zberi na kup, da boš videla kaj lahko uporabiš in kateri materiali pašejo skupaj.

Telo

Telo punčke lahko izdelaš s pomočjo video tutoriala in kroja, ki sta na voljo na spletni strani www.punckeizcunj.si. Priporočam, da za telo izbereš gosto tkano rahlo raztegljivo blago (bombažno mešanico), ker bo tako slikanje ali štikanje obraza in šivanje las enostavnejše in lepše. Punčko lahko napolniš z volno, majhnimi koščki blaga, drobnimi semeni ali polnilom kakšne stare bunde ali povštra. Poleg polnila je v telo dobro dati tudi čvrsto paličico, da glava punčke zaradi teže las ne bo omahovala. Marcela jo v videu naredi iz pene, poglej pa tudi, kako napolni telo.

Bogati lasje

Največji izziv mi je bila izdelava punčkine frizure, zato sem se ga lotila najprej. Uporabila sem debelo volno za prstno štrikanje. Klobko sem razrezala na trakove enake dolžine. Trak sem prepognila in ga na polovici prišila na blago s cvirnom v enaki barvi. Pri prvi punčki iz cunj, Tilki, sem pretiravala z gostoto las, da ima Tilka res bujno frizuro, kot jo je imela nona. Trakove volne sem šivala okrog in okrog glave, od roba obraza prosti sredini glave.

Pri drugi punčki iz cunj, Adi, sem se šivanja las lotila nekoliko drugače – ker sem imela manj materiala in ker sem ugotovila, da je enostavneje, če trakove volne prišijem najprej po sredini glave, od čela do vratu, potem pa še vsako polovico traku prišijem k glavi ob robu obraza (glej zgornjo fotografijo). Na koncu sem obliko las sfrizirala s škarjami. 

Če volne za prstno štrikanje nimaš, lahko uporabiš običajno volno, darilne trakove, trakove, ki so bili ročaji odsluženih papirnatih vrečk, špago, vezalke, trakove razrezane odslužene majice… Lahko pa punčki izdelaš turban ali kapo in se sploh ne ukvarjaš s šivanjem las.

Izdelava ljubkega obraza

Nika Veger unicef DIY puncka iz cunj Beautyfull blog 7

Nato sem punčki naredila obraz. Bela je želela, da je punčka videti prijazna in da ima tudi srce. Marcela v prostem času slika, zato obraz punčke iz cunj nariše. Sama sem se odločila za štikanje, ker imam doma veliko cvirnov še od none in mami. Na blago sem po Belini predlogi s svinčnikom zarisala oči, usta, nos, pege in srce, potem pa sem to izvezla z različnimi barvami niti. 

Obraz bi lahko izdelala tudi s pomočjo gumbov, koščkov blaga, školjk, semen …

Igriva oblačila

Kakšno obleko boš izdelala, je odvisno od tvojih ročnih spretnosti. Punčke iz cunj nosijo naštrikane, nakvačkane ali zašite obleke. Če nič od tega ne znaš, se lahko znajdeš s krilom iz tila, ki ga narediš kar z vozlanjem (brez šivanja), ali v obleko spremeniš staro nogavico, nadkolenko s čipkastim robom …

Zanimiv detajli

Vsaka punčka iz cunj je unikatna, posebno pa jo naredijo tudi detajli. Tilka in Ada imata veliko oblačil, ker sta namenjeni igri. Oblačila imajo gumb, pentljo, druker… da otrok vadi zapenjanje, vozljanje, zavezovanje. Poleg tega imata nakupovalni vrečki za večkratno uporabo in steklenički za vodo, da se z otrokom lahko pogovorimo o majhnih korakih, ki se jih lahko naučimo vsi za bolj odgovorno obnašanje do okolja.

Izberi ji ime

DIY puncka iz cunj copy

Moja prva DIY punčka iz cunj, je ime priklicala kar sama. Tilka je zato, ker ima oblačila iz tila in ker je bila moja nona, ki me je spoznala s šivanjem, Otilija, klicali pa so jo Tilka. Izbira imena je prav tako pomembna kot izdelava punčke, saj ji pripišeš lastnosti s katerimi jo pošiljaš v svet.

Pridruži se akciji

Unicef puncka iz cunj nika veger beautyfull blog PIC_kolaz_03

Si izdelala res krasno punčko? Tudi ti lahko postaneš prostovoljka. Izdelano punčko, skupaj z izpolnjenima osebno izkaznico in dopisnico (prav tako ju najdeš na spletni strani), pošlji na naslov: UNICEF Slovenija, Pavšičeva ulica 1, 1000 Ljubljana. V okviru spletne trgovine oz. dogodkov in razstav po Sloveniji, ji bodo poskušali poiskati novi dom.

Sicer pa lahko to dobrodelno akcijo podrpeš z nakupom punčke in tako osrečiš večkratno: izdelovalko/izdelovalca, obdarovanca (lahko tudi sebe) in otroke v državah v razvoju. 

Po Sloveniji punčke iz cunj izdeluje več kot 130 prostovoljk in prostovoljcev; za vsako porabijo približno 20 ur dela. Punčke so za 20 EUR na voljo za posvojitev v spletni trgovini na www.punckeizcunj.si in na poštah.

Enkrat letno se prostovoljkam pri izdelavi punčk pridružijo tudi znani ustvarjalci. Vsaka od punčk iz cunj iz te posebne kolekcije je unikatna, izdelana ročno in z veliko ljubezni. Hkrati nosi podpis priznanega ustvarjalca oz. ustvarjalke. Vse punčke iz te kolekcije so razstavljene v izložbi blagovnice Nama v Ljubljani, do 25. maja, ogledaš pa si jih lahko tudi v trgovini www.punckeizcunj.si. Vse punčke iz letošnje posebne kolekcije so že dobile svoj dom.

Se boš lotila izdelave punčke? Vesela bom, če mi pošlješ njeno fotografijo in v komentar zapišeš tudi svoje izkušnje in nasvete za ustvarjanje. Hvala.

Maham,

Nika

*Fototgrafije: Nina Roydo, Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Anja
    13 maja, 2021

    Nika, obe punčki sta čudoviti.

    • NIKA
      18 maja, 2021

      Hvala Anja 💚.