Trajnostna novost: okoljsko nevtralni dm izdelki Pro Climate

Pri nakupu izdelkov, ki jih uporabljamo pogosto, je zelo pomembno, da izbiramo take, ki povzročajo čim manj ekoloških sprememb. Podjetje dm nam to omogoča z novo podznamko Pro Climate njihovih že priljubljenih izdelkov, ki pa so po novem narejeni v okoljsko nevtralni* različici.

⇒♥ Preberi tudi: To podpiraš z nakupom trajnostne kozmetike

Znamka dm s Pro Climate piše novo trajnostno zgodbo

dm pro climate nika veger beautyfullblog okoljsko nevtralno
Planeta B ni, lahko pa podpreš plan B in izbiraš ponudbo, ki je okoljsko nevtralna.

Trajnostne izdelke pogosto izbiram tudi v dm-u, saj je ponudba le-teh kar velika in cenovno ugodna, poleg tega pa se kot trgovec zavedajo svoje družbene odgovornosti, zato nenehno vlagajo v svoj trajnostni razvoj.

Pred kratkim so razvili inovativno podznamko Pro Climate in tako ponudili trajnostne izdelke, ki niso le podnebno, temveč tudi okoljsko nevtralni. Tako nam omogočajo, da z enim nakupom naredimo nekaj za naš trajnostni vsakdan.

‘’V našem interesu je karseda dobro in odgovorno ravnati z viri, ki jih potrebujemo, ustvarjati možnosti za obnavljanje narave in jo ohranjati za prihodnje generacije. Kot podjetje in družba smo lahko trajnostni le, če živimo v sožitju z naravo. V ta namen smo tudi razvili nove, okoljsko nevtralne izdelke Pro Climate.’’

dm

Razlika med okoljsko, podnebno in ogljično nevtralnimi izdelki

dm Pro Climate NIka Veger Beautyfull blog kozmetika
Tvoj zeleni aktivizem se lahko začne prav z izbiro Pro Climate izdelkov.

Vsak izdelek med proizvodnjo, uporabo in odstranjevanjem vpliva na porušenje ravnovesja v naravi oz. povzroča podnebne spremembe. Tako sam po sebi ne more biti podnebno nevtralen. Vplive na okolje je mogoče zmanjšati, vendar jih v večini primerov ni mogoče stoodstotno preprečiti. Lahko pa jih »nevtraliziramo« z akcijami, ki oživijo okoljsko degradirana območja, kot so pogozdovanje, oživljanje biotske raznovrstnosti …

Pri podnebno nevtralnih izdelkih gre izključno za izravnavo emisij toplogrednih plinov (vključno s CO2), pri okoljsko nevtralnih pa tudi za zmanjševanje in izravnavo drugih vplivov na okolje, npr. evtrofikacijo (onesnaževanje voda), zakisovanje tal, fotokemični smog, tanjšanje ozonskega plašča.

Izdelki dm Pro Climate so proizvedeni z najmanjšim možnim ekološkim odtisom, pet neizogibnih vplivov na okolje pa dm izravna s projekti projekti denaturacije, ki jih izvaja organizacija HeimatERBE. Ta ekološko oživi degradirane površine v Nemčiji, ki so bile včasih namenjene rabi v industriji in rudarstvu. Tako doprinese k vnovični vzpostavitvi okoljskega ravnovesja in spodbujanju biotske raznovrstnosti. 

OKOLJSKA NEVTRALIZACIJA SLOVAR IZRAZOV OGLJIČNO NEVTRALNO

‘’S pomočjo analiz življenjskega kroga, ki jih je pripravila Tehniška univerza v Berlinu, spremljamo vplive, ki nastanejo v celotnem življenjskem ciklu našega izdelka – od pridobivanja surovin, proizvodnje materialov in izdelkov, transporta in uporabe ter vse do odstranjevanja. Pri razvoju naših okoljsko nevtralnih izdelkov smo poskušali te vplive čim bolj zmanjšati že od samega začetka. Preostale vplive na okolje, ki se jim pri proizvodnji in odstranjevanju izdelkov ni mogoče izogniti, v nadaljevanju trajnostno izravnamo, da doprinesemo k vnovični vzpostavitvi okoljskega ravnovesja.’’ dm

Okoljsko nevtralni Pro Climate izdelki

dm Pro Climate NIka Veger Beautyfull blog kozmetika 24
Kar nekaj izdelkov Pro Climate je v koncentrirani različici. To pomeni, da jih moramo tudi uporabljati v skromnih količinah, da bo naš vsakdan res bolj zelen.

Nova linija dm-ove kozmetike, izdelkov za osebno higieno in čistil Pro Climate je res dober primer, kako nam lahko trgovci olajšajo korake v trajnostnem vsakdanu, stopijo nasproti in tisto, kar že radi kupujemo, ponudijo z okolju prijaznejšo vsebino in embalažo ter po ceni, ki omogoča izravnavo okoljskega odtisa. Tako okoljskih stroškov ne prenesemo v prihodnost in na naslednje generacije, temveč sami nosimo odgovornost za lastna dejanja in potrošnjo.

Ponudba zaenkrat obsega 14 izdelkov. Pri razvoju okoljsko nevtralnih izdelkov in s tem že obstoječe trajnostne alternative linije Nature** so gradili še naprej. Poleg toaletnega papirja, šampona in gela za prhanje so na voljo še čistilno in pralno sredstvo ter izdelki za nego telesa in obraza. 

Izdelki Pro Climate so:

  • okoljsko nevtralni,
  • naravni; certificirano naravno kozmetiko (nosi certifikat NATURE) predstavlja 8 od skupno 14 izdelkov,
  • veganski (razen toaletnega papirja in damskih vložkov),
  • proizvedeni v Evropi,
  • kremi za sončenje sta popolnoma biološko razgradljivi, drugi izdelki pa zadoščajo minimalnim zahtevam sestavin za biološko razgradljivost,
  • prepoznavni po enotni, svetlo zeleni embalaži.

Zakaj so izdelki Pro Climate v plastični embalaži?

Pri dm-u pojasnjujejo takole:

‘’Izbiri embalaže so pri vseh izdelkih Pro Climate pri dm-u namenili posebno pozornost. Pri izbiri embalaže smo preučili različne možnosti. Za izdelke v obliki tekočin smo med drugim primerjali embalažo iz umetne mase z aluminijasto in stekleno embalažo ter ugotovili sledeče: malo umetne mase je lahko boljša izbira za podnebje in okolje kot pa steklenica. Tanka embalaža iz umetne mase, ki je narejena iz 100 % recikliranega materiala (brez pršilke), se pri skupni analizi življenjskega kroga odreže bolje. Poleg tega nam je pomembna možnost recikliranja uporabljenih embalaž iz umetne mase. Pazimo, da vsa embalaža vsebuje najvišji možni delež recikliranega materiala.’’

⇒♥ Preberi tudi: Vse o vrečkah: je papirnata res bolj eko alternativa plastični?

Moja izkušnja s Pro Climate izdelki

Izdelki Pro Climate se od izdelkov, ki so že obstajali, še najbolj razlikujejo po embalaži. Pa ne le zaradi videza, bolj zaradi presenetljivo manjših militraž, saj je veliko izdelkov koncentriranih, s čimer so pri dm-u zmanjšali uporabo virov pri proizvodnji embalaže, odpadek po uporabi in tudi onesnaževanje, ki nastane pri transportu (ta, okoljski odtis, ki nastane pri transportu, v analizo in izravnavo ni bil vključen, močno upam, da bo to naslednji dm-ov korak). Uporabniška izkušnja pri izboljšani vsebini (predvsem iz trajnostnega vidika) ostaja precej podobna; izdelki so preprosti za uporabo, učinkoviti, senzorično prijetni. Če si dm-ova kupka, naslednjič na polici poišči lepe zelene embalaže izdelkov Pro Climate, ker so trenutno najbolj trajnostna alternativa med dm-ovimi izdelki (zato so upravičeno malenkost dražji). V čem vse je izdelek trajnosten, je deloma razvidno tudi iz označb na embalaži, sicer pa lahko posamezen izdelek poiščeš na spletni strani dm, kjer boš našla še več informacij, ki bi te utegnile zanimati. 

Z novo dm-ovo ponudbo izdelkov imamo kupci dobro možnost izbire in res lahko prispevamo svoj del k bolj trajnostni prihodnosti.

Zakaj je skrajno skrben odnos do okolja nuja?

dm Pro Climate NIka Veger Beautyfull blog kozmetika 09
Upam, da se po letu dni od prve karantene ne sprašujemo več o količini toaletnega papirja, ampak o okoljskem odtisu, ki ga povzročamo z njegovo uporabo. Pro Climate je okoljsko nevtralen.

Spremembe podnebja niso nov fenomen, so pa v zadnjem času bolj opazne, znanstveno dokazane (od konca 50. let prejšnjega stoletja lahko z meritvami dokažemo podnebne spremembe, ki jih je povzročil človek) in predvsem zelo hitre. Tičejo se nas vseh – tistih, ki izdelke proizvajajo, in tistih, ki jih uporabljamo. Potrošniki lahko k zmanjšanju ekološkega odtisa pripomoremo predvsem z manjšo potrošnjo in odgovorno izbiro, proizvajalci pa z upoštevanjem lastnega okoljskega vpliva, njegovim zmanjšanjem ter krožnim gospodarstvom. Nova podznamka Pro Climate nakazuje prihodnost razvoja in ponudbe dm-ovih izdelkov, ki je lahko za zgled tudi drugim velikim trgovcem.

⇒♥  Dodatno branje in raziskovanje: Več o izdelkih Pro Climate in postopkih izravnave si lahko prebereš na: www.dm.si/pro-climate.

Si že slišala za okoljsko nevtralne izdelke? Poznaš še kakšno tako linijo? Vesela bom tvojega odziva v komentarju. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Izravnava v petih okoljskih kategorijah: učinek tople grede (emisije CO2), evtrofikacija, zakisovanje, fotokemični smog, tanjšanje ozonskega plašča 

** Izdelki linije Denkmit Ultra Nature ponujajo trajnostno alternativo standardnemu izdelku v ponudbi in se odlikujejo po številnih trajnostnih podrobnostih. Denkmit Ultra Nature tako lahko npr. pomeni uporabo recikliranih materialov, obnovljivih surovin ali bio kakovost.

***Fotografije: Vstanem

****Zapis je nastal v sodelovanju z dm Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.