Menstrualna skodelica, vse kar moraš vedeti

Wikipedija: Menstrualna skodelica je ženski higienski pripomoček, ki ga med menstruacijo vstavimo v nožnico. 

Zapis pod tem naslovom sem nameravala objaviti že nekajkrat odkar blogam. Želela sem podeliti mnenje za in proti, odgovoriti na vaša vprašanja, razbiti mite in zagate … A sem do danes odlašala s podobno neupravičenimi izgovori, kot jih servirajo ženske za njeno neuporabo

Menstrualno skodelico sem preizkusila že pred davnimi časi, ko sem bila še del Cosmopolitanovega uredništva, kjer smo se sproščeno pogovarjale o menstruaciji, vaginalnemu zdravju in seksu — v času, ko so bile to še tabu teme. Danes znane in vplivne brez težav na svojih kanalih ‘prodajajo’ seks v fitnes nasvetih, glasbenih spotih, prodaji oblačil … , javno razglabljanje o menstruaciji pa je še vedno tema za intimne pogovore. 

Z nominacijo za nagrado Elle Style Awards pa sem pridobila kodo Nika20 za 20% popust pri nakupu odlične slovenske LaliCup menstrualne skodelice. Pa tudi spodbudo, da končno na blogu zapis posvetim tudi njej. Karantena je super čas za nove navade, naj bo to prav preizkus menstrualne skodelice.

Menstrualna skodelica: Krvavo težko jo bo prekašati

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog
Obvladanje ‘rokovanja’ z menstrualno skodelico je pot do obvladanja svoje menstruacije.

Objava tega zapisa se mi zdi nujna, da te navdušim za menstrualno skodelico, ker:

  • je ekološko bolj sprejemljiva kot običajni tamponi in vložki, saj lahko eno menstrualno skodelico uporabljaš več let in tako drastično zmanjšaš odpadke,
  • ustvari velik prihranek. Cena kvalitetne skodelice, kot je npr. Lalicup, je 31 EUR, uporabljala pa jo boš lahko tudi do deset let,
  • je veliko bolj zdrava izbira od klasičnih tamponov in vložkov, ki so prepojeni s kemikalijami in pogosto povzročajo vnetja,
  • ni bljak kot običajni tamponi ali vložki. Namenoma se napisala tako, kajti eden od najpogostejših izgovorov za neuporabo je prav ta nevednost, prepričanost, da je ‘bljak’.
  • te predčasne menstruacije ne morejo najti nepripravljene in brez potrebne zaloge tamponov, vložkov …

A ne glede na to zakaj jo boš začela uporabljati, moraš vedeti tudi, kako močno si želiš te spremembe in se v skladu z željo potruditi, da ti uspe.

Preizkusila sem menstrualno skodelico in zgodila se je …

Drama. Izpoved mlade slovenke v spletu o svoji prvi travmatični izkušnji z menstrualno skodelico je najbrž ena od najbolj branih objav (tudi zaradi naslova in dramatične obnove). A njena izkušnja je povsem drugačna od moje in kar je še huje, je popolna antireklama menstrualni skodelici. Pri moji prvi uporabi je štimalo vse. In tako je še danes. Skodelica je ista, povsem uporabna in zdrži vse moje poporodne XXL menstruacije brez neprijetnih izkušenj. Ampak tudi moj način uvajanja je bil drugačen, mislim celo, da imam prav zaradi njega dobro izkušnjo. Zato bom podelila kaj vse lahko in česa ne smeš pri prvih uporabah skodelice.

Tako se (ne) lotiš prve uporabe menstrualne skodelice

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog
Kaj vidiš? Jaz odličen, naravi prijaznejši izzum za spopadanje z menstruacijo.

Kratke, preizkušeno učinkovite napotke za uporabo in priporočilo katero menstrualno skodelico sploh izbrati, najdeš na koncu zapisa. Predvidevam, da si že nekoliko naklonjena prvemu preizkusu, imaš pa svoje pomisleke, zato ti bom najprej osvetlila slabe izkušnje nezadovoljnih uporabnic in razjasnila, zakaj se jim le te dogajajo.

1. ‘’Menstrualno skodelico sem preizkusila na dopustu.’’

Izkušena uporabnica menstrualne skodelice jo lahko uporablja tudi na nudo plaži, zagotovo pa je pravi kraj za prvo namestitev in uporabo (in vsaj nekaj njih) tvoja kopalnica in tvoj dom. Še za lepo hojo v petah si si najbrž vzela čas in vadila v svoji sobi, enako velja za menstrualno skodelico in prvo izkušnjo. Vzemi si čas in to počni v prostoru, kjer te nihče ne bo zmotil in kjer boš imela na voljo vse; vodo milo, brisačo, pa tudi dodatno garderobo, če bo potrebna. 

Čeprav je misel na to, da bi prav na dopustu poizkusila nekaj novega, kar običajna, pa naj to ne bo menstrualna skodelica. Še posebej, če dopust vključuje vožno s trajektom, treking v džungli, uporabo javnih wc-jev …

2. ‘’Prvič sem jo izvlekla na javnem stranišču.’’

Upam, da ni bil ‘diksi’ na rok koncertu. Svojega anvanturističnega duha raje zadovolji kako drugače, za prvo praznenje skodelice pa priporočam zen izkušnjo na domačem stranišču. Ali še bolje, kar v tuš kabini, da lahko skodelico izvlečeš brez skrbi in imaš takoj pri roki vodo, če izkušnja ne bo brezmadežna. Menstrualne skodelice so sicer zasnovane tako, da jo lahko izvlečeš, izprazniš in ponovno vstaviš brez krvi na rokah (ali oblačilih, tleh). Je pa res, da boš zato potrebovala nekaj kilometrine, vodo pa v vsakem primeru, najprej za umivanje rok pred vstavljanjem in tudi za higieno po njem.

3. ‘’Vlekla sem, povlekla za pecelj, pektkrat, šeskrat in nič … Potem sem jo izvlekla v ihti in ne vem kje vse je končala moja kri.’’

Še dobro, da na pomoč nisi poklicala še dedka, botrce, poštarja in sosedovega vnuka. Drama. Menstrualne skodelice se ne izvleče tako, da povlečeš za pecelj. Ta sploh ni namenjen izvleku, z njegovo pomočjo bolj preveriš, ali je skodelica ‘zagrabila’ in ustvarila podtlak. Menstrualno skodelico izvlečeš tako, da zavzameš pozo kot jo imaš na stranišču, oz. nekoliko počepneš in jo s palcem in kazalcem (lahko še s sredincem) nežno stisneš za dno, da podtlak popusti. Nato jo previdno izvlečeš in vsebino takoj izliješ v školjko. Ker je kri gostejša od vode, ta ne šprica vsepovsod.

4. ‘’Pri sebi nisem imela nič, s čimer bi se lahko obrisala.’’

Vsaka izkušena uporabnica menstrualne skodelice ima v svoji torbici gotovo vsaj še eno od naslednjih reči:

  • stekleničko z vodo … če mora skodelico izprazniti na stranišču, kjer umivalnika ni v istem prostoru.
  • mokre robčke, iz istega razloga. Res, da so lahko bolj praktični kot steklenička, a naj bodo vsaj biorazgradljivi.
  • vložek za večkratno uporabo. Za dni, ko veš, da ti teče v potokih in misliš, da ti skodelice ne bo uspelo izprazniti v doglednem času na ustreznem stranišču.
  • v skrajnem primeru lahko skodelico obrišeš tudi z navadnim robčkom ali toaletnim papirjem. Pa smo spet pri izbiri primernega stranišča …
menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog eko menstruacija
Menstrualna skodelica, steklenička vode, vložek za večkratno uporabo in košček temne čokolade 😉 … s temi pripomočki je menstruacija zelo obladljiva.

5. ‘’In oblečena sem bila v snežno belo obleko.’’

Krasno, sama si belih oblek med menstruacijo ne upam obleči, tudi če bi imela plenico.

6. ‘’Priporočila mi jo je okoljsko ozaveščena prijateljica, ampak že od vsega začetka se mi je zdela bljak.’’

Odločitev za bolj trajnostni vsakdan pomeni tudi, da se moraš za te vrednote včasih bolj potruditi, pri uvajanju vztrajati dlje in včasih tudi na račun svojega udobja narediti kompromis. Ne gre vse takoj, lahko in brez odrekanj.

Če si se odločila za ekološko sprejemljivejše spoprijemanje z menstruacijo, potem vztrajaj in zagotovo ti bo uspelo, kot je že res številnim ženskam pred tabo; menstrualna skodelica je v uporabi že od leta 1937, moderna različica iz medicinskega silikona pa od leta 2011. Ne vrži puške v koruzo že po prvem poizkusu, še posebej, če ta ni bil optimalno zastavljen in izpeljan. 

7. ‘’Po slabi prvi izkušnji sem kupila novo zalogo tamponov, skodelica pa je pristala v prvem smetnjaku.’’

Menstrualne skodelice ne vržeš kar v smeti. Če je ne želiš več uporabljati, jo prekuhaš in spraviš za nekaj časa, ko se boš morda spet opogumila in znova poizkusila. Na spletu je tudi nekaj dobrih idej za njeno recikliranje. Zanimalo me je tudi, če bi jo lahko podarila kakšni organizaciji, ki z njimi opremlja ženske iz krajev, kjer jim material za menstruacijo sploh ni na voljo. Že uporabljene ne, lahko pa doniraš za nove.

In tudi ‘ob-jev’ ne kupiš več, ker je na voljo še kar nekaj drugih, ekološko bolj sprejemljivih možnosti: pralni vložek, biorazgradljiv tampon, menstrualni disk …

Vse, česar si običajno ne upamo vprašati …

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog
Prijateljice so dober naslov za vprašanja o menstrualni skodelici. A vseeno boš v tem zapisu najbrž našla več informacij.

Najpogostejša vprašanja v zvezi z uporabo menstrualne skodelice se nanašajo na:

  • NEPRIJETEN OBČUTEK, BOLEČINA. Ob pravilni namestitvi skodelice sploh ne čutiš, saj se ta s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo postavi na svoje mesto. Je pa res, da za pravilno namestitev potrebuješ več vaje kot pri tamponu Vadiš lahko tudi, ko nimaš menstruacije in si zato manj občutljiva.
  • VONJ. Če imaš pomisleke, ker menstruacijo povezuješ z neprijetnim vonjem, potem je uporaba skodelice še bolj primerna zate. Menstrualna kri je v maternici sterilna. Ob iztekanju iz nožnice v skodelico kri nima stika z zrakom — tako ohranja sterilnost in ne pridobi neprijetnega vonja, ki je posledica razkrajanja in razvoja bakterij.
  • KOPANJE, ŠPORT. Uporaba dobre menstrualne skodelice je varna in zanesljiva tudi med plavanjem; še več – je celo priporočljiva, saj lahko skodelico uporabiš kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico. Prav tako ni moteča in je varna za uporabo pri drugih športih, npr. jogi in izvajanju strešice ;).
  • SPANJE S SKODELICO. Menstrualno skodelico brez težav uporabljaš tudi ko spiš, saj je lahko vstavljena do 12 ur. Če te skrbi tveganje za pojav STŠ zaradi uporabe menstrualnih skodelic, je to skoraj nično. Sindrom toksičnega šoka (ali STŠ) je namreč rezultat bakterijskih okužb. Nevarnost šoka je sicer prisotna pri vseh izdelkih za menstruacijo, vendar je pri skodelici ta verjetnost res zelo nizka. Pomembno je, da dobro očiščeno skodelico vstavljaš s čistimi rokami. Da ne poškoduješ vaginalnega tkiva, odstrani prstane, izogibaj se tudi dolgim nohtom. Preveri tudi material skodelice, ki naj bo iz dobrega silikona in brez kemikalij. Več težav s STŠ je povezanih s tamponi.
  • KRI SE MORA IZLIVATI. Če te iz energetskega ali zdravstvenega vidika skrbi zaradi izlivanja, si menstrualno skodelico predstavljaj kot vedro, ki lovi že izlito kri. Iz maternice sterilna kri kaplja v nožnico skozi majhno odprtino materničnega vratu in nadaljuje pot po nožnici v skodelico, pri tem pa ne moti naravnega vlaženja nožnice in ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic. Menstrualna skodelica je nameščena nižje od tampona, skoraj na vhodu nožnice.
  • PUŠČANJE. Ponavadi menstrualne skodelice puščajo le, če niso pravilno nameščene — če se niso popolnoma odprle ali če so ukrivljene. Zato vsaj za prvih nekaj uporab priporočam še zaščito perila z pralnim vložkom. Če opaziš, da ti skodelica pušča in je zelo polna, ko jo prazniš, to stori pogosteje.
  • SEKS. Ker je menstrualna skodelica nameščena dokaj nizko, je bolje, da jo odstraniš. Raje uporabi mehak tampon za večkratno uporabo, ki je iz posebne pene in  je zelo mehak.

Nasveti za dober nakup

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog 7264
Se ti še vedno zdi čudna in velika? Beri dalje, da izveš kako izbrati sebi primerno.

Preden uporabiš kodo za popust in si privoščiš svojo prvo menstrualno skodelico, naj ti pomagam še z razjasnjenjem teh dilem: 

VELIKOST

Čeprav smo se njene podobe že kar navadile, pa razumem, da prvič vseeno ni čisto jasno, kako izbrati pravo velikost. Ko sem jo kupovala desetletje nazaj, sta bili na voljo le dve, velika in majhna. ‘’Je to povezano z mojo konstitucijo, jakostjo menstruacije ali celo premerom nožnice (in če ja, kako naj vem kakšen je)?’’, sem se spraševala in kasneje tudi prodajalko. Precej nerodno. Izbarala sem veliko, kot mi je svetovala, ker sem bila že po porodu in izkazalo se je, da mi je bila prvih nekajkrat rahlo neprijetna (sem jo čutila), potem sem se nanjo popolnoma navadila.

Na splošno:

  • mlajšim ženskam (običajno starim 30 let ali manj) in ženskam, ki še nikoli niso rodile vaginalno, priporočajo manjšo skodelico, S. 
  • M (medium) skodelico izberi, če si uporabljala tampone normal ali če si že rodila vaginalno, a so tvoje menstruacije normalne.
  • L skodelica je za ženske po vaginalnih porodih in z močnejšo menstruacijo.
  • LaliCup ponuja tudi XL skodelico za dni ali noči, ko so nalivi (izlivi?) res močni. 
  • V tujini so tudi na voljo čisto majhne, za najstnice (size 0). 

MATERIAL

Pri izbiri skodelice pazi, da je iz mehkega medicinskega silikona brez BPA in lateksa, ki bi povzročali vnetje, srbečice. Plus je, če je obarvana, ker z leti uporabe prosojna postane rahlo zabarvana.

MOJE PRIPOROČILO

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog
Nisem si mislila, da bom menstrualno skodelico lahko opisala tudi s pridevnikom stajliš. Ampak črna LaliCup zagotovo je, kajne?

Kakovostna, narejena iz mehkega medicinskega silikona in s posebno obliko za lažje vstavljanje je slovenska menstrualna skodelica LaliCup. Na voljo je v več barvah in štirih velikostih.

Na spletni strani lalicup.si so do 31.10. s kodo Nika20 vse menstrualne skodleice na voljo z 20% popustom.

Preberi pred prvo uporabo

menstrualna skodelica lalicup nika veger beautyfull blog uporaba c prepogib
Najpogostejši, srčkast ali C prepogib skodelice pred vstavitvijo.

Čeprav je informacij veliko, zapisa ne morem zaključiti, če ne razjasnim še tega:

PRED (PRVO) UPORABO … in po vsaki menstruaciji. Skodelico temeljito umij z vodo in blagim milom in jo prevri (približno 10 minut) v večji količini vode. Preveri tudi, da so luknjice na vrhu skodelice povsem odprte. Pred vstavljanjem si tudi vedno temeljito umij roke, da v nožnico ne vneseš škodljivih snovi.

VSTAVLJANJE. Sprosti se, nespretnost in nelagodje sta pri prvi uporabi povsem normalna. Večina žensk skodelico najlažje vstavi med sedenjem na stranišču in z nogami narazen. S čvrstim prijemom zloženo skodelico (z obročem naprej) vstavi v spodnji del nožnice, pri tem pa sprosti vaginalne mišice. Ne potiskaj tako globoko, kot tampon. Po vstavitvi preveri, če se je skodelica pravilno razprla, da bo učinkovito lovila menstrualno kri (ko boš izkušena, boš začutila, ko se ustvari podtlak). To storiš tako, da s prstom rahlo zaokrožiš okoli dna skodelice in primeš za pecelj ter rahlo povlečeš, kot bi jo želela izvleči. Skodelica se ne sme premakniti. Pravilen položaj v nožnici (ko skodelice ne čutiš, hkrati pa ti ne pušča) boš našla z nekaj vaje in raziskovanjem svoje anatomije. Kasneje lahko pecelj skodelice prikrajšaš, če te moti.

ODSTRANJEVANJE. Na začetku menstrualno skodelico izprazni vsaj 4-krat dnevno (da spoznaš svoj menstrualni tok). Pred odstranjevanjem očisti roke z blagim milom in vodo. Vsedi se na stranišče kot pri vstavitvi (prvič pa to lahko poskusiš v kadi), vaginalne mišice sprosti. S palcem in kazalcem primi dno skodelice ter čvrsto stisni, dokler ne začutiš, da podtlak popusti. Pri tem si lahko pomagaš tudi s pecljem, nikakor pa ne vleci samo za pecelj skodelice, saj lahko to povzroči razlitje vsebine skodelice in celo poškodbe nožnice. Skodelico nežno izvleci.

Še nekaj dodatnih informacij:

Preberi pa tudi kateri so dobri razlogi za bolj trajnosten vsakdan.

Če te v zvezi z menstrualno skodelico še karkoli zanima ali pa bi rada delila svojo izkušnjo, me pocukaj v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Pia Hočevar Mučič, Nika Veger

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.