To so dobri razlogi zakaj izbrati bolj trajnosten vsakdan

Zelo vesela in počaščena sem, da me je revija Elle nominirala za nagrado Elle Style Award v kategoriji Trajnostni pristop. Ker to področje zadnje čase zelo usmerja moje poslovne in življenjske odločitve in je to zame spodbuda, da naredim še nekaj več. Beri dalje, vključuje tudi tebe.

Da ti bo lažje, ti skupaj s trajnostnimi ponudniki stopamo nasproti z vsebinami #trajnostninasveti in kodo Nika20, s katero lahko te izdelke do 31.10. 2020 kupiš z 20% popustom.

Zveneče nominacije, laskavi naslovi in male zmage

elle style award koda trajnost pristop nika veger beautyfull blog
Revija Elle je že drugo leto uvrstila trajnost med kategorije za nagrade.

Nominacija za najlepše oblečeno slovenko po izboru revije Modna Jana, nominacija za Femme Fatale po izboru revije Avenija, Lepotna blogerka leta po izboru revije Grazia, dvakrat Blogerska osebnost po mnenju slovenskih lepotnih blogerk dogodka #BBMU — na svoji lepotno-modni poti sem nanizala kar nekaj nominacij in nazivov, a prav ta zadnja, nominacija zaTrajnostni pristop, mi pomeni največ.

Najprej zato, ker sem vesela, da je revija Elle že drugo leto uvrstila trajnost, to pomembno področje mode, lepote in vsakdanjega življenja, med kategorije in mu dala veljavo. Pa tudi zato, ker so z nominacijo izpostavili moje delo, saj je v poplavi popularnih in trendnih vplivnežev težko biti opažen in narediti premike.

V kategoriji sta nominirani še kozmetika Mayarula (krasna je in o njej sem že pisala, več si lahko prebereš tukaj) in znamka trajnostnih kopalk Swimsor (start-up projekt je bil aktiven ravno v času karantene, zato žal niso uspeli zbrati dovolj sredstev za njegov zagon. Držim pesti, da ji bo uspelo v prihodnje). Kdo bo nagrado osvojil, niti ni tako pomembno. Seveda bi se sama naziva močno razveselila, ker bi moje vsebine dosegle še več ljudi. A že nominacija mi je dala zagon za dodatno akcijo, s katero želim že danes čim več ljudi spodbuditi k majhnim spremembam. Tudi tebe.

Razlogi zakaj izbrati bolj zelen vsakdan

Izsekavanje deževnega gozda za potrebe pridobivanja palmovega olja na Borneu, kjer izumrtje preti številnim živalskim vrstam. Vir: Netflix / David Attenborough: A Life On Our Planet

Zato ker je trendno? Lahko. A če še vedno kolebaš, zakaj bi na to pot stopila tudi ti, podajam 6 boljših razlogov, ki te bodo prepričali v akcijo:

1. RAZLOG: Upočasnitev okoljskih sprememb

Globalno segrevanje, prekomerno onesnaževanje zraka, vode in zemlje, izumiranje živalskih vrst… Pariški sporazum, prvi univerzalen in pravno zavezujoč globalni podnebni sporazum (2016) in številna kasnejša mednarodna prizadevanja za zaščito gozdov in drugih habitatov, še niso uspela pretehtati v prid pozitivnega preobrata, zato je treba ukrepati še naprej. V ganljivem dokumentarcu A Life on Our Planet (Netflix) slavni naravoslovec David Attenborough prikazuje, kako drastično se je biotska raznovrstnost planeta zmanjšala za časa njegovega življenja. In če je bil mladi David eden prvih raziskovalcev planeta, ki nam je postregel z osupljivimi in mnogokrat še nevidenimi zgodbami narave, zadnjih katastrofalnih sprememb, s katerimi se bomo soočali v prihodnjih desetletjih, najbrž ne bo doživel. Je pa v dokumentarcu ujel prve pozitivne spremembe naših pravilnih zelenih odločitev: ‘’Življenjski cikli se nadaljujejo in če se pravilno odločimo, lahko propad postane ponovna rast’’, nas spodbuja k nadaljevanju izvajanja zelenih praks.

2. RAZLOG: Boljša prihodnost za naše otroke, moje in tvoje

Rojstvo otroka je ena od najpogostejših sprememb, ki botruje odločitvi za bolj trajnosten vsakdan. Sprva ne zaradi misli na čistejšo in svetlejšo prihodnost naslednjih generacij, temveč zgolj zaradi zagotavljanja bolj zdravega vsakdana ‘mojega’ potomca. Prve spremembe se običajno zgodijo z uvajanjem hrane in izbiro ekološke, lokalno pridelane, z nego kože, ki je nežna, narvna in neškodljiva, morda tudi z izbiro naravnih čistil in oblačil iz organskega bombaža. Ti koraki nas potegnejo v pozitiven vrtinec sprememb, ki lahko z vključevanjem vse bolj premišljenih izbir zagotovijo tudi boljšo prihodnost za vse ‘naše’ otroke. 

3. RAZLOG: Zdravje

Lahko bi ga omenila kot prvi razlog, zaradi katerega je vredno sprejeti nove novade. Če nas v to prisili bolezen, jih sprejmemo lažje in hitreje. A zakaj bi sprožilec morala biti bolezen? Kaj ni dovolj že zavedanje, da je izbira ekoloških in trajnostnih praks bolj zdrava, tako za okolje, kot za nas same, ki smo del njega? Če ne že takoj, se pozitiven vpliv na zdravje gotovo pokaže na dolgi rok.

4. RAZLOG: Varčevanje

Pomembno načelo trajnostnega vsakdana je zmanjšanje nakupovanja novega. A to ni edini vidik varčevanja. Trajnostni vsakdan je tudi izbira bolj učinkovite izrabe virov; ta se najhitreje pozna v gospodinjstvu, kjer lahko s skrbnim ravnanjem in recikliranjem hitro privarčuješ veliko denarja že samo pri hrani. Ekološke, lokalne, že uporabljene reči … pogosto stanejo manj kot novi izdelki. Morda ne takoj, a zavedati se moraš, da zeleni izdelki ne skrivajo dodatnih stroškov (kasnejša sanacije narejene okoljske škode, gospodarska pomoč revnemu okolju …), saj jih kupuješ po pravični ceni.

5. RAZLOG: Spodbuda lokalne ekonomije

Z nakupom lokalnih izdelkov podpiraš lokalno ekonomijo. Tako denar kroži v tvoji skupnosti in ne v tujih svetovnih koorporacijah. Skupnost tako v vseh pogledih raste in se razvija.

6. RAZLOG: Zgled

Če boš na trajnostno pot stopila ti, se bo to poznalo tudi na ljudeh, ki te obkrožajo; družini, prijateljih, sodelavcih, sledilcih … Z zgledom predajaš tudi dragoceno lekcijo svojim otrokom in njihovim otrokom. Učiš jih, kako pomembno je biti prijazen do vseh živih bitij in skrbeti za ravnovesje narave. Pri tem boš srečnješa ti in tudi tvoja okolica. Začutila boš, da si res naredila nekaj pozitivnega za naše skupno dobro.

Prvi koraki z meni ljubimi trajnostnimi izdelki

elle style award koda trajnost pristop nika veger beautyfull blog
Nominacijo za Elle Style Award v kategoriji Trajnostni pristop sem si zaslužila tudi s številnimi zapisi s #trajnostniminasveti, kot je ta.

Kje boš pot k izboljšanju sveta začela ti, je tvoja osebna izbira, jaz pa sem se odločila, da ti pri prvem koraku pomagam. Pripravila sem nekaj predlogov sprememb, s katerimi sem začela sama in izdelkov, ki so na meni pustili največji pečat.

Da ti bo lažje, ti skupaj s trajnostnimi ponudniki stopamo nasproti z vsebinami #trajnostninasveti in kodo Nika20, s katero lahko te izdelke do 31.10. 2020 kupiš z 20% popustom.

Trajnostni izdelki z – 20% popustom

To so tisti izdelki in znamke, ki svoje trajnostno poslanstvo uresničujejo ob tem, da izdelujejo kakovostne izdelke:

  1. EQUA, zavezana k spreminjanju sveta z vsako stekleničko (za vodo). Lanskoletna zmagovalka Elle Style Awards v kategoriji Trajnostni pristop je slovenska znamka Equa, ki je naredila pravo revolucijo na področju stekleničk za vode, saj ponuja res estetsko dovršene plastenke brez škodljive plastike, stekleničke in lonček s slamico v enem, pametne stekleničke, ki sporočajo, kdaj je čas za pitje… pri tem pa skrbi, da je tudi proizvodnja le teh čim bolj trajnostna. Koda velja za celoten nakup, edini produkt, ki je izključen iz popusta je najnovejša steklenička v torbici v sodelovanju z Nino Šušnjara in pa dodatna storitev, gravura stekleničke.
  2. SAMO MOJA ŠČETKA, slovenska ekološka zobna ščetka. Menjava plastične zobne ščetke za bolj ekološko je nekaj najpreprostejšega, kar lahko storiš za bolj zeleno prihodnost. Zakaj in katere so na voljo pri nas, poglej v tem zapisu. Za mojo akcijo sem izbrala leseno ščetko Samo moja, ker je slovenska, zelo prijetna (mehka in kakovostna) in ker je na voljo z brezplačnim graviranjem. Popust velja za celoten nakup.
  3. MELVITA, organsko certificirana kozmetika. Melvita je bila prva eko kozmetika, ki me je navdušila. Poleg tega, da je ekološka, je prva ponudila širok nabor učinkovitih, kakovostnih in kozmetično finih (prijetnih, dišečih, lepih) izdelkov za vsakodnevno nego in higieno. Če kje, potem se ti dobro eko kozmetiko splača poiskati prav pri tej znamki. Popust velja za celoten nakup, akcije pa se izključujejo.
  4. POPSICASE, ovitek za telefon iz recikliranih odvrženih ribiških mrež. Moj ovitek z izvlečnim držalom, zaradi katerega je telefoniranje, fotografiranje, snemanje in brskanje po spletu res neprimerno bolj enostavno, je izdelalo majhno podjetje iz Barcelone (tudi ovitki se proizvajajo v EU). Je eno prvih, ki je ponudilo ekološko različico ovitka za telefon (žal samo za iPhone), zdaj pa so ponudbo razširili tudi na biorazgradljive ovitke. Vnovči kodo na celotni nakup.
  5. ODORI, najboljša slovenska naravna čistila. Zakaj so mi tako všeč, lahko prebereš v tem zapisu, katero je moje najljubše čistilo, pa ti zaupam zdaj: Odstranjevalec trdovratnih madežev, s katerim pred pranjem namažem zapackane nogavice, bombažne blazinice za odstranjevanje makeupa, madeže trave na Belinih hlačah… Odličen je, zato izkoristi kodo za popust (velja le za ta izdelek) in ga preizkusi.
  6. LALICUP, odlična slovenska menstrualna skodelica. Menstrualno skodelico uporabljam že vrsto let in jo res priporočam. Preden se lotim zapisa na to temo, me zanima, s kakšno dilemo se srečuješ ti, da je še ne uporabljaš? Nekaj jih lahko razrešiš z branjem nasvetov na njihovi spletni strani. Koda za popust velja za vse LaliCup skodelice.
  7. JOLLY, trajnostne barvice. Ker je podjetje zavezano k trajnostnim spremembam in jih tudi nenehno uresničuje, nadaljujem z njegovo podporo in promocijo. Vse moje zapise o Jolly barvicah in drugih šolskih potrebščinah, lahko prebereš v tem zapisu. Kodo za popust lahko izkoristiš za celoten nakup.
  8. OILRIGHT, slovenske sveče iz odpadnega jedilnega olja. Oilright je več kot le naravi prijazna sveča. Je najbolj ekološki način reciklaže odpadnega jedilnega olja, ki sicer predstavlja veliko nevarnost za okolje. Ponujajo tudi sete za DIY izdelavo dišečih sveč iz odpadnega jedilnega olja. Koda velja za celoten nakup.
  9. MAJA ŠTAMOL, moja najljubša slovenska oblikovalka oblačil. Maja Štamol je pravi primer ‘slow fashion’ mode; znamka ponuja dizajnerske a brezčasne kose najbolj uporabnih (basic) oblačil. So res kakovostna, narejena v Sloveniji z veliko ljubezni in ročnega dela. Koda velja za nakup majice Reset.

Lahko bi jih bilo deset, kajne? Kaj pogrešaš? Hvala za predlog v komentarju, najpogostejšega bom dodala na seznam.

Sicer pa saj veš, novo nakupuj le, kadar je to res nujno potrebno. HVALA.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger ali kot je navedeno pod fotografijo

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.