Štartaj Slovenija: Malner cider, jabolčni cider iz primorskih jabolk

#ŠtartajSlovenija

Med izdelki 6. sezone Štartaj Slovenija me je na predstavitvi pritegnil Malner cider, alkoholna pijača iz jabolk, ki sem jo dotlej pila predvsem na potovanjih po severni Evropi. Ob pogovoru s podjetnikoma, sestro in bratom, Majo in Boštjanom Pečarjem, pa sem začutila njuno ljubezen do družinske tradicije, te stare pijače in trajnostnega podjetništva. Preberi, saj boš v tej zgodbi in trendni pijači uživala tudi ti.

‘’Cider je fermentirana alkoholna pijača iz jabolčnega soka. Cider je lastna kategorija pijače z izvrstno širino okusov, ki je prav tako obsežna kot pri pivu, vinu, rumu ali viskiju.’’ Malner 

Trendna pijača s staro zgodbo 

Startaj Slovenija Malner Cider NIka Veger

Glede na to, da gre za jabolko in tradicionalno, preprosto priprave alkoholne pijače, je možno, da sta cider pripravljala že Eva in Adam? 

V nasprotju s splošnim prepričanjem v Stari zavezi v zgodbi o rajskem vrtu kot prepovedan sadež ni omenjeno jabolko. A v resnici je to res zelo stara rastlina, tako da bi cider v majhnem lokalnem obsegu lahko izdelovali že tisočletja. Dokazi o tem sicer ne obstajajo, prvi pisani so šele iz leta 55 pred našim štetjem, ko Julij Cezar omenja, da je pri osvajanju na jugovzhodu Anglije poskusil pijačo iz fermentiranih jabolk. Glede na današnjo priljubljenost pijače v tistih krajih (Velika Britanija je največja proizvajalka in porabnica pijač cider) in glede na to, da je bila takrat večina sort evropskega jabolka izredno kisla ali grenka, zato so jih redko jedli surova, bi lahko cider res izviral iz severne Evrope, kjer so jabolka koristili za kuhanje ali pripravo alkoholnih pijač. 

Tudi v moji zgodovini je srečanje s pijačo cider zabeleženo že precej zgodaj.  Pred več kot 20 leti sem na Finskem poskusila pijačo, ki so jo mladi pili na piknikih ali večernih žurih namesto piva ali vina. Všeč mi je bila in od takrat sem jo večinoma iskala v tujih državah, saj pri nas ni bila v ponudbi (ali pa zelo redko). Danes je v večjih trgovskih verigah že na voljo, celo v Ikei, a tisti ciderji se ne morejo primerjati z Malnerjevim.

Komercialni cider vs. kraft cider

Startaj Slovenija Malner Cider NIka Veger

Preden te zapeljem v nakup ciderja, je pomembno, da veš, kako se komercialni cider razlikuje od narejenega po tradicionalnem ‘kraft’ postopku.

Komercialni cider je proizvoden v velikih serijah, običajno kar iz koncentrata jabolčnega soka, za hitrejšo fermentacijo pa dodajo sladila, največkrat trsni sladkor. Z umetnimi barvili in aromami mu lahko poudarijo tudi barvo in okus. Prav zato nekateri tovrstni ciderji na pol litra tekočine vsebujejo kar pet čajnih žličk (20,5 g) sladkorja.

Kraft cider je bolj verjetno narejen v manjših serijah (ki pa se lahko zato razlikujejo zaradi letin, podobno kot vino) iz sveže stisnjenih jabolk. Običajno ne vsebuje umetnih dodatkov, sladkorja pa minimalno. 

Malner cider je v celotni narejen v Sloveniji, še bolj natančno, na družinski kmetiji na Primorskem, od jabolka, proizvodnje in tudi polnitve. Pri tem je narejen ročno, s čim bolj naravnimi postopki in trajnostno; vodo za varčno kapljično namakanje npr. zbirajo z zajetjem deževnice. Je pravi poklon starodavni tradiciji izdelave jabolčnika.

Tako nastane Malner cider

malner cider jablane sadovnjak jabolka

Malner cider je osvežilna gazirana alkoholna pijača, ki nastaja iz sveže stisnjenih slovenskih jabolk integrirane pridelave. Gojijo jih v družinskem sadovnjaku na Primorskem, blizu Kozine.

Z juga jablane nežno boža topel, mediteranski jugo (Auster), kuštra pa jih lokalna burja – Bora, ki s svojo surovostjo poskrbi za ohladitev, specifične sladkorje, aromo in karakter jabolk. Začetek jeseni prinese sezono obiranja jablan; ročno obirajo le zrela jabolka, saj imajo tako bogatejši okus, kot če bi pozneje dozorela v skladiščih. Nato jih sortirajo in za uravnotežen okus izberejo med sladkimi in kislimi sortami. S pomočjo stroja jih operejo in zmeljejo, s pomočjo tračne preše pa za tem iztisnejo sok. Kvasovke, prisotne v zraku, nato začnejo fermentacijo, proces pretvorbe sladkorjev v jabolčnem soku v alkohol, da nastane jabolčno vino. Končna pijača je tako mešanica jabolčnega vina (Auster 50% in Bora 70%), jabolčnega soka (Auster 40% in Bora 30%), vode (samo pri Austerju), kvasovk, naravno proizvedenega ogljikovega dioksida zaradi druge fermentacije in konzervansa (žveplov dioksid), ki ščiti in stabilizira jabolčno vino.   

Cider kot alternativa vinu in pivu

Startaj Slovenija Malner Cider NIka Veger

Cider ima bogato jabolčno aromo in izjemno osvežilen okus. Opisala bi ga kot nekaj, kar ti je všeč, če imaš rad jabolčnik, jabolčno vino, celo kombučo ali pivo. Malner cider je na voljo v dveh različicah:

  • Malner Auster cider priporočam, če ti prijajo slajši okusi. Je polsladka pijača s 4,4 % vol. alk. 
  • Malner Bora cider ti bo všeč, če iščeš polne in ne presladke okuse. Je polsuha pijača s 5,8 % vol. alk.

Obe različici vsebujeta vsaj 90 % sadni delež jabolk. Zaradi zaščite jabolčnega vina vsebujeta tudi sulfate, sta pa brez dodanih umetnih sladil, barvil, arome.

Cider priporočajo ohlajen, vendar ga jaz že spretno uporabljam tudi v koktejlih, celo toplih napitkih (vadim, kaj bom letos postregla za praznike). Kot vedno pij odgovorno.

Maham,

Nika

*Fotografije: Aljoša Rebolj (uvodna), Nika Veger (izdeleki), PR Malner (sadovnjak)

**Opomba za nadaljnje raziskovanje: Povsod po svetu alkoholno pijačo jabolčni cider imenujejo kar cider, le v ZDA temu rečejo Hard Cider (cider pa je zanje grobo stisnjen jabolčni sok brez alkohola).

***Minister za zdravje opozarja: Prekomerno uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Navdušeni
    25 januarja, 2022

    Nika, zelo dober članek. Tudi sam sem preizkusil cider in se mi zdi odličen

    • NIKA
      12 februarja, 2022

      Hvala.
      V spletu je tudi kup receptov za koktajle z njim, mogoče pa je za poskusiti tudi to.
      Maham,
      NIka