Štartaj Slovenija: Alternative+ zobna pasta v tabletkah

#ŠtartajSlovenija

Zobna pasta v tabletkah Alternative+ je del ponudbe 6. sezone Štartaj Slovenija. Trajnostni izdelek si med osmimi podjetnimi zgodbami zagotovo zasluži vso tvojo pozornost, pravzaprav kar posvojitev v tvoj vsakdan. Preberi zakaj.

⇒♥ Preberi tudi: Eko lesene zobne ščetke; primerjava med vsemi, ki so na voljo pri nas

Vse več kozmetičnih znamk se odloča za naravi prijaznejšo proizvodnjo in izdelke. Skrajni čas je, saj kozmetika, prav tako kot moda ali druge panoge industrije, prispeva k slabšanju okoljskih težav. Tako si v objavah, ki pozivajo k uporabi bolj trajnostnih različic kozmetike in pripomočkov za osebno higieno, zagotovo tudi ti že zasledila zobno pasto v tabletkah. Pa si jo tudi preskusila? Ne glede na odgovor priporočam, da vrata kopalnice na stežaj odpreš Alternative+ zobni pasti v tabletkah. Ker je boljša izbira kot navadna zobna pasta in tudi kot druge zobne tabletke, ki so na voljo pri nas.

Zobna pasta v tabletkah — zakaj sploh?

startaj slovenija alternative+ beautyfull blog nika veger zobna pasta tabletke
Po uporabi poskrbi, da je kozarček dobro zaprt, da se tabletke ne navlažijo.

Zobna pasta v tabletkah je pravzaprav stisnjen prah za čiščenje in zaščito zob brez vode, neke vrste ‘lizofilirana’ zobna krema. Nudi vse, kar nudi tradicionalna zobna pasta, hkrati pa ima številne prednosti:

  • tak izdelek ima lahko bolj enostavno formulo, saj ne vsebuje vode in posledično ne potrebuje konzervansov, 
  • običajno je bolj čistih formul, brez SLS (penilca, ki lahko povzroča razdraženost občutljivih dlesni, izsuši sluznico), titanovega dioksida, ki ga najdemo v številnih zobnih pastah, zaradi česar so te videti bolj bele, palmovega olja …
  • vsebuje točno določeno količino fluora in drugih aktivnih učinkovin, ne preveč in ne premalo, kot se to dogaja pri tradicionalni pasti zaradi nenatančnega odmerjanja,
  • je lahko v okolju prijaznejši embalaži ali ponuja celo možnost ponovnega polnjenja,
  • je bolj praktična za na pot, saj vzameš le toliko tabletk, kot jih potrebuješ,
  • je bolj higienična, saj se z zobno ščetko ne dotikaš embalaže in paste,
  • jo res porabiš do konca, zadnjega prahca, za kar se moraš pri pasti v tubi potruditi. 

Je pa res, da je navada železna srajca in je tako tudi preskok iz običajne na tovrstno pasto posebna izkušnja; nekateri jo sprejmejo takoj, drugi pa se morajo navaditi na nov način uporabe. 

Uporaba zobne paste v tabletkah

To je priporočena količina dnevne uporabe, dve tabletki.

Zobno tabletko nekaj sekund žvečim, da se naravne sestavine pomešajo s slino in ustvarijo peno. Nato zobe kot običajno poščetkam (lažje gre, če ščetko zmočim, ni pa nujno), na koncu pa izpljunem pasto v umivalnik. Ne izpiram je z vodo, če želim, da fluorid učinkuje — dalj časa kot je fluorid v stiku s sklenino, bolj se lahko vgradi v zobno sklenino in večji zaščitni učinek ima. Hkrati je tako tudi okus svežine prisoten dlje. Ko smo že pri okusih: zobne tabletke Alternative+ na voljo kar v štirih okusih – aktivno oglje, limona, mint in jagoda za otroke.

Lahko uporabiš samo polovičko?

Mnogi si tabletko delijo s partnerjem, po forumih berem, da jo pri enem pranju uporabijo celo samo tretjino. Moraš se zavedati, da je v takem zmanjšku zmanjšana tudi količina fluorida. Alternative+ zobna pasta v tabletkah vsebuje fluorid po navedeni priporočeni koncentraciji s strani stroke; v eni tabletki za odrasle je koncentracija fluorida 1.450 ppm, pri otroških zobnih pastah pa 1.000 ppm. To naj bi uporabil dvakrat dnevno.

Zobna pasta v tabletkah Alternative+

Steklena embalaža je primerna za nadaljnje recikliranje, odvrže se jo v zabojnik za steklo. Pokrov iz aluminija pa v zabojnik za embalažo.

Podjetnika Jan Habat in Domen Nemanič sta pri snovanju izdelka izhajala iz težave, ki jo za planet predstavljajo zavržene prazne plastične tube zobnih past. Svoj delež k okolju prijaznejši prihodnosti in zdravemu nasmehu prispevata z zobnimi tabletkami Alternative+:

‘’Nekaj, kar vsak dan uporabljamo dvakrat, bi moralo biti narejeno iz sestavin, ki so za vse nas zdrave. Zato so vse sestavine zobnih tabletk Alternative+ naravnega izvora, vsaka posamezna sestavina je tudi certificirana. Hkrati stojimo za uporabo materialov, ki se jih lažje reciklira, kar steklo in aluminij v primerjavi s hibridnimi plastičnimi materiali (plastične tube) definitivno sta.’’

Več o podjetju lahko izveš s skokom na www.alternativelab.eu.

Naša izkušnja in priporočilo zate

startaj slovenija alternative+ beautyfull blog nika veger zobne tabletke
Ker jih lahko uporabljajo tudi otroci, starejši od 6 let, smo jih preskušali kar familjarno.

Zobne tabletke že poznamo in uporabljamo, zato njihovo preizkušanje v tem oziru ni bilo novo. Všeč nam je bilo, da smo Alternative+ zobne tabletke lahko uporabljali kar vsi v družini. Bela Otroško pravljico z okusom jagode, drugi pa smo največkrat posegli po modrih mentolovih Svežina Oceana. Tudi tebi bodo všeč Alternative+, če:

  • iščeš zobno pasto, ki je bolj naravna in trajnostna od paste v kremi,
  • če ob tem želiš, da se peni (zmerno, ne preveč), vsebuje fluorid in je z okusom,
  • rada podpreš lokalne proizvajalce,
  • svoj okoljski odtis zmanjšuješ tudi tako, da preprečiš, da bi izdelki prepotovali pol sveta, preden jih uporabiš,
  • iščeš veganske izdelke,
  • če si zobe pogosto umivaš zdoma.

V enem lončku je 120 tabletk zobne paste.

Ker je zobna pasta v tabletkah res enostaven korak za tvoj trajnosten vsakdan, prispevek k zmanjšanju plastičnih odpadkov in uporabi škodljivih sestavin, ki se odplakujejo v vodo, je najmanj kar lahko narediš, da jih preizkusiš tudi ti. Javi, kako so ti všeč. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem d.o.o.

**Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija, ki v projektu Štartaj Slovenija podpira mlade podjetnike že 6. leto zaporedoma. Izdelke 6. sezone Štartaj Slovenija najdeš v trgovinah Interspar in izbranih trgovinah Spar.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments
  • Majda
    17 novembra, 2021

    Živjo, Nika!
    Že uporabljam te tabletke! Super so! Vse pohvale in končno, da so na policah v trgovinah.
    Tudi lesene zobne ščetke so letos na mojem meniju in moram reči, da sem zelo zadovoljna z njimi.
    Za vse te novosti pri meni pa si kriva ti!
    Zelo te rada berem, še naprej nas osveščaj in obveščaj o zelenih alternativah.
    Lepo te pozdravljam in želim tebi in tvoji familiji lep november in zdravja!!!