DIY: Voščilnica kot čarobna snežna krogla

Če si že kdaj potresla stekleno snežno kroglo in jo držala v roki, med tem, ko v njej sneži, potem veš, kakšen pravljičen občutek pričara. Snežne krogle ustvarijo zimsko vzdušje, občutek čarobnosti in miru, zato so odličen motiv prazničnih voščil. Poglej, kako smo s pomočjo reciklaže izdelali voščilnice v stilu čarobne snežne krogle.

Čarobno naključje rojstva snežne krogle 

Izzum snežne krogle je bil povsem naključen. Erwin Perzy I, proizvajalec kirurških instrumentov, je na prelomu v 20. stoletja skušal povečati svetilni učinek takrat poznane Edisonove žarnice, da bi bolje svetila. Z žarnico je osvetljeval steklene bučke napolnjene z vodo, nato pa je, da bi še povečal odboj svetlobe, v vodo dodajal delce različnih materialov. Premikanje nekaterih v vodi ga je spomnilo na sneženje. Iz operacijske svetilke sicer ni nastalo nič, rodila pa se je nova poslovna ideja. Izdelal je svoj prvo stekleno kroglo napolnjeno z vodo in mletim rižem, vanjo pa je dodal še leseno figuro bazilike Marijinega rojstva v Marijinem Celju. Zaradi velikega povpraševanja po njegovih snežnih kroglah sta Perzy in njegov brat Ludwig na Dunaju odprla trgovino, kjer se družinsko podjetje z izdelavo snežnih krogel ukvarja še danes. In iz česa je sneg v njihovih snežnih kroglah? To ostaja skrivnost.

Tako izdelaš voščilnico, ki je videti kot čarobna snežna krogla

Voščilnica z motivom snežne krogle bo razveselila prav vsakega, ki ima rad praznično vzdušje. Še sploh, če bo v krogli tvoj majhen svet, npr. ujet trenutek na družinskem izletu. Čeprav je izdelava videti zakomplicirana, v resnici ni, če slediš spodnjim korakom in nasvetom.

POTREBUJEŠ:

diy voščilnice snežna krogla recikliranje. nika veger beautyfull blog
  • odslužen pokrovček z embalaže mlečnih izdelkov (Oki Doki, kisla smetana …)
  • lepilo v spreju in vroče lepilo
  • večje, okolju prijaznejše bleščice ali koščke lističev
  • papir oz. karton
  • škarje in olfa nož
  • vrvico
  • kuverte ustrezne dimenzije (mi smo uporabili kvadratne velike 14 x 14 cm
  • lahko strojček Sizixx in okroglo rezalno šablono

POSTOPEK:

diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
To so naše lanskoletne voščilnice v stilu čarobnih snežnih krogel.
  1. Pokrovček očisti, da ni sledi hrane. Datum uporabnosti odstrani z acetonom. Obriši ga še z bombažno suho krpo namočeno v alkohol ali čistilo za okna, da odstraniš sledi vode, in pokrovček razelektriš statične elektrike
  2. Če ima pokrovček navzdol zakrivljen rob (kot naš na fotografiji), ta rob odreži, da ostane le še ploščat. Lažje kot z olfa nožem gre to s škarjami. 
  3. Za eno čestitko izreži dva enako velika kartona. Naj bosta večja, kot je premer plastičnega pokrova in dovolj majhna, da boš čestitko lahko spravila v kuverto. Pri tem računaj, da bo čestitka nekoliko debelejša in da zato potrebuješ nekoliko večjo kuverto.
  4. V enega od kartonov izreži okroglo luknjo ustrezne velikostoi – dovolj veliko, da gre skoznjo pokrovček. A le toliko, da se vanjo pravzaprav zatakne in ne gre v celoti skozi. Premer našega kroga je 8 cm.
  5. S pomočjo pištole zalepi pokrovček na papir z luknjo. Vroče lepilo namaži na rob pokrovčka. Nato ga čim hitreje potisni skozi papir in pritisni obenj. Počakaj, da se lepilo posuši.
  6. Še enkrat preveri, da si lepilo nanesla okrog in okrog, in da res dobro drži, sicer bo ob tresenju čestitke snežilo po vsej sobi. 
  7. Izberi motiv, npr. družinsko fotografijo, otrokovo risbo, ilustracije lanskoletnih voščilnic … Preveri, da je ustrezne velikosti – večji, kot je premer pokrova.
  8. Motiv prilepi na drug karton, najbolje s pomočjo lepila v pršilu.
  9. Počakaj, da se posuši, nato fotografijo prebriši, da se znebiš prstnih odtisov in statične elektrike.
  10. Sneg natresi na fotografijo. Bolje kot drobne bleščice se obnesejo večji bleščeči krogci za šivanje.
  11. Zdaj moraš v celoti z lepilom premazati karton z luknjo. Na rob krog luknje namaži vroče lepilo, drugi del kartona pa posprejaj z lepilom v pršilu. 
  12. Ta karton z luknjo nato povezni na karton z bleščicami. Pritisni ga, da se oba kartona res dobro zlepita. Poskusili smo tudi drugače, pa so pri obračanju kartonov bleščice letele na vse strani.
  13. Voščilnico potresi, da preveriš, če sneg ostane v snežni krogli.
  14. Da skriješ rob pokrova premazan z vročim lepilom, na koncu okrog in okrog prilepi še vrvico in jo na vrhu snežne krogle zaveži v pentljo.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog 1
Pokrovčku odreži rob, ki je zavihan navzdol. Nato pomeri, kako veliko okroglino moraš izrezati v zgornji karton.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
Ker sem okroglino izrezala s pomočjo Sizexxa, sem morala najprej rezilno šablono namestiti na sredo kartona.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
Preveri, če je okroglina na zgornjem kartonu dovolj velika. Nato zgornji karton zmanjšaj na velikost, ki bo šla v kuverto.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
Poglej, kam moraš namestiti bleščice oz. sneg. Nato z vročo pištolo namaži rob pokrova in ba povezni čez motiv in bleščice.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
Pokrov pritisni, da se res dobro zlepi z motivom. Nato preko zalepi še zgornji karton. Rob kroga še enkrat obrobi z vročim lepilom in preko namesti vrvico, da skrije lepilo in stičišče kartona in pokrova.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog
Potresi in preveri, če bleščice ostanejo v krogli.
diy voščilnice snežna krogla recikliranje nika veger beautyfull blog 1

Izboljšava iz stališča trajnosti

  • Namesto novega recikliraj star karton lanskoletnih voščil, kartonastih embalaž …
  • Ne kupuj izdelkov s plastičnimi pokrovi zgolj zaradi izdelave voščilnic. Pri prijateljih, sorodnikih ali v šoli povprašaj, če kupujejo tovrstne izdelke in jih prosi, da ti pokrovčke prihranijo. 
  • Prodaja ‘suhih’ nerazgradljivih bleščic in plastičnih delcev manjših od 5 mm je v EU oktobra postala prepovedana. Če jih torej nimaš doma še iz časov, ko je bila tovrstna mikroplastika na voljo, namesto bleščic uporabi z luknjačem naluknjan bel papir. 

Kako so ti všeč te DIY voščilnice?

Maham,

Nika

Fotografije: VSTANEM

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.