Brezskrbno poletje: izogni se tem kiksom na plaži

Ležim na plaži, gledam skozi lepotni periskop in se utapljam v napakah, ki jih počnemo na plaži. Še dobro, da jih lahko odpravimo v trenutku, če le vemo, da steklenička dobre UV zaščite pred soncem ni vse kar potrebuješ.

PLAŽA 2020: izogni se tem napakam

V XXL cekar za na plažo si spakirala UV zaščito, dobro knjigo, stekleničko vode… A ko se udobno namestiš v senco drevesa vidim, da počneš sledeče:

1. Ne nosiš klobuka in sončnih očal. Bolj kot krema z UV filtri, te bodo pred škodljivimi žarki zaščitili senca, klobuk in sonlna očala.

2. Izdelek si namažeš na hitro in ne na vse kotičke telesa; v naglici po osvežitvi v morju najraje spustiš prečko na lasišču, rob obraza, ušesa, vrat, hrbet, noge, stopala … Kot pravijo dermatologi, se rak kože največkrat pojavi prav na teh predelih.

2. Uporabljaš izdelek, ki ti je ostal še od lani. Vsako leto si moraš privoščiti novo stekleničko, ker aktivne sestavine v izdelkih za zaščito po določenem času razpadejo. Še posebej velja, če je nisi ves čas hranila na hladnem in v senci. Aktivne učinkovine in filtri imajo rok trajanja; kreme za sončenje so po odprtju OK še 6 do 12 mesecev.

3. Varčuješ. Zato naneseš premalo; šele z debelim slojem zaščite (2mg/cm2 kože) je faktor, ki je označen na embalaži dejanski, sicer je veliko nižji. Kakšno #OMG zalogo krem potrebuje 4 članska družina na dopustu, sem izračunala v tem zapisu, ki te bo šokiral z mnogimi dejstvi o UV zaščiti.

4. Pršilo je res enostavno za uporabo, ampak če ga nanašaš na vetru, ta najbrž skupaj s polovico izdelka odpihne tudi večino zaščitnih snovi. Zato dobro zaščito pred soncem v pršilu nanesi v zaveterju ali doma.

5. Namažeš se le enkrat na dan; pot, plavanje, brisanje z brisačo, vročina in močni sončni žarki šibijo učinkovitost izdelka za zaščito. Zato moraš novo plast dodati vsaki dve uri in vsakokrat, ko prideš iz vode oz. se obrišeš z brisačo.

6. Hrustljavo zagorela se ne mažeš več. Ko je koža že rjava (in to pomeni tudi že poškodovana), je morda res manjša možnost, da te opeče, prezgodnje staranje, ki ga povzročajo sončni žarki, pa se bo vršilo naprej.

7. Na soncu si tudi med 12 in 14 uro. Noben izdelek za zaščito pred soncem ne zaščii 100 odstotno, niti SPF 100. Zato, če nameravaš ves dan preživeti na plaži, senco poišči vsaj takoj, ko je tvoja senca krajša od tvojega telesa.

Še bolj neznosni pa so Italijani… pravkar sem opazila, da imajo ‘armaflekse’, ki so na eni strani prevlečeni s srebrno folijo. To pomeni še več žarkov in še več UV sevanja. V njihovih očeh pa očitno le še več hrustljavo rjave kožice. Kot da ne bi prihajali iz prestolnice mode, kjer je zažgana koža že zdavnaj ‘out’.

Poglej pa tudi katero sončno kremo uporabljam in zakaj mi je všeč.

Kaj pa ti, grešiš z zaščito ali si poskrbela za varno uživanje sonca? Hvala za tvoj komentar.

Maham,

Nika

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • sara
    23 avgusta, 2014

    Odlično napisano, toliko napak delamo, priznam, da sem marsikatere kriva tudi sama, sploh površinskega mazanja in pa to, da se včasih res namažem samo enkrat, češ da sem itak večinoma v senci.. Ups..

    Za zamislit se, res!

    • nika
      24 avgusta, 2014

      Hvala Sara. Vsi delamo te napake, ker se nam mudi, ne ljubi, ne vemo … slednje bom poskusila z opozarjanjem odpraviti ;). Se bereva dalje 😉