Brezskrbno poletje: izogni se tem kiksom na plaži

Ležim na plaži, gledam skozi lepotni periskop in se utapljam v napakah, ki jih počnemo na plaži. Še dobro, da jih lahko odpravimo v trenutku, če le vemo, da dobra zaščita pred soncem ni vse spodaj našteto ;):

unsplash by alex blajan

1. Ne nosimo klobuka in sončnih očal.

2. Izdelek si namažemo na hitro in ne na vse kotičke telesa; v naglici po osvežitvi v morju najraje spustimo prečko na lasišču, rob obraza, ušesa, vrat, hrbet, noge, stopala … Kot pravijo dermatologi, so ti deli največkrat izvor kožnega raka.

2. Uporabljamo izdelek, ki nam je ostal še od lani. Vsako leto si moraš privoščiti novo stekleničko, ker aktivne sestavine v izdelkih za zaščito po določenem času razpadejo. Še posebej velja, če je nisi ves čas hranila na hladnem in v senci. Aktivne učinkovine in filtri imajo rok trajanja; kreme za sončenje so po odprtju OK še 6 do 12 mesecev.

3. Varčujemo. Zato nanesemo premalo; šele z debelim slojem zaščite (2mg/cm2) je faktor, ki je označen na embalaži dejanski, sicer je veliko nižji. Kakšno #OMG zalogo krem potrebuje 4 članska družina na dopustu, sem izračunala v zapisu, ki te bo šokiral z mnogimi dejstvi o UV zaščiti.

4. Pršilo je res enostavno za uporabo, ampak če ga nanašamo na vetru, ta najbrž skupaj s polovico izdelka odpihne tudi večino zaščitnih snovi. Zato dobro zaščito pred soncem v pršilu nanesi v zaveterju ali doma.

5. Namažemo se le enkrat na dan; pot, plavanje, brisanje z brisačo, vročina in močni sončni žarki šibijo učinkovitost izdelka za zaščito. Zato moramo novo plast dodati vsaki dve uri in vsakokrat, ko pridemo iz vode oz. se obrišemo z brisačo.

6. Hrustljavo zagoreli se ne mažemo več. Ko je koža že rjava (in to pomeni tudi že poškodovana), je morda le manjša možnost, da nas opeče, prezgodnje staranje, ki ga povzročajo sončni žarki, pa se bo vršilo naprej.

7. Na soncu smo tudi med 12 in 14 uro. Noben izdelek za zaščito pred soncem ne zaščito 100 odstotno, niti SPF 100. Zato, če nameravaš ves dan preživeti na plaži,senco poišči vsaj takoj, ko je tvoja senca krajša od tvojega telesa.

 

Še bolj neznosni pa so Italijani … pravkar sem opazila, da imajo ‘armaflekse’, ki so na eni strani prevlečeni s srebrno folijo. To pomeni še več žarkov in še več UV sevanja. V njihovih očeh pa očitno le še več hrustljavo rjave kožice … Kot da ne bi prihajali iz prestolnice mode, kjer je zažgana koža že zdavnaj ‘out’.

Preberi pa tudi ali so poceni sončna očala učinkovita pri zaščiti pred soncem.

Kaj pa ti, grešiš z zaščito ali si poskrbela za dobro zaščito pred soncem?

Maham,

Nika

 

 
*Fotografije: Alex Blajan za Unsplash
MAHAM,
signature

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • sara
  avgust 23, 2014

  Odlično napisano, toliko napak delamo, priznam, da sem marsikatere kriva tudi sama, sploh površinskega mazanja in pa to, da se včasih res namažem samo enkrat, češ da sem itak večinoma v senci.. Ups..

  Za zamislit se, res!

  • nika
   avgust 24, 2014

   Hvala Sara. Vsi delamo te napake, ker se nam mudi, ne ljubi, ne vemo … slednje bom poskusila z opozarjanjem odpraviti ;). Se bereva dalje 😉

Previous
Trend: poletni glasbeni festivali 
Brezskrbno poletje: izogni se tem kiksom na plaži