Priporočilo: Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100

# Ultra visoka zaščita pred UV-žarki in zakaj je pomembna

Če iščeš izdelek z zares visoko UV-zaščito, je pri nas na voljo Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100. Poglej, zakaj ga uporabljam že drugo poletje in v kakšnem primeru ga priporočam tudi tebi.

PREBERI TUDI: Osebna izkušnja: Dermatološki pregled in odstranitev znamenj

UV-žarki, ki jih oddaja sonce, so lahko škodljivi za našo kožo. Dolgotrajna izpostavljenost UV-žarkom lahko povzroči sončne opekline, prezgodnje staranje kože in celo poveča tveganje za razvoj kožnega raka. Zato je zaščita pred UV-žarki ključna in ena od najučinkovitejših metod zaščite je uporaba kakovostnih sončnih krem.

Ključne lastnosti Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100 

eucerin actinic control zf 100 visoka uv zaščita nika veger beautyfull izkušnja ocena
Za fotografiranje Eucerin Actinic Control ZF 100 sem izbrala nevtralno ozadje, ker želim sporočiti, da kljub visoki zaščiti to ni izdelek, ki bi ga uporabljala zgolj na dopustu.

Je certificiran medicinski pripomoček z ZF 100, torej z visoko UVB- in UVA-zaščito (PF 36).

Ključne lastnosti:

  • ima zelo visoko UVB in UVA zaščito,
  • odporen je proti vodi in znoju,
  • tekstura je lahka in se lepo razmaže. Gre za fluid, ki ni preveč tekoč,
  • ni odišavljen,
  • primeren je za vsakodnevno uporabo in tudi kot podlaga za ličila.

Cena: 28,26 €/80 ml

Več o izdelku lahko prebereš na: https://www.eucerin.si/izdelki/actinic-control

Izkušnje iz tropskih krajev

Izdelke z zelo visoko zaščito pred UV-žarki uporabljam že vrsto poletij. Najbrž od takrat, ko sem začela potovati v tropske kraje. Tam sem se namreč naučila, da je, kadar umik v senco in zaščita z oblačili ni mogoča (npr. na snorklanju in izletih), zadostna količina izdelka z ZF vsaj 50+ in skrbno dodatno nanašanje nujno, če nočeš poleg lepih spominov stakniti tudi opeklin. To so potrdili tudi domačini, ki so se pred soncem skrivali tudi s senčniki in kljub temu uporabljali ZF 100. 

Tako sem lansko poletje, ko je Eucerin tudi pri nas ponudil Actinic Control MD kremni fluid ZF 100, brez razmisleka vzela izdelek z visoko zaščito na tritedenski dopust na morje in si z njim pridno mazala predele, ki so še posebej izpostavljeni soncu; obraz, podlahti, hrbtno stran dlani, vrat in dekolte … 

Zakaj sem ponovila nakup Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100 ?

eucerin actinic control zf 100 visoka uv zaščita nika veger beautyfull izkušnja ocena
Še preden tubo izpraznim, si nakupim novo zalogo. Ker gre za medicinski pripomoček, je na voljo v bolje založenih lekarnah.

Izkušnja ob uporabi izdelka Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100 je bila izredno pozitivna, zato sem z njegovo uporabo nadaljevala še ves čas sezone kratkih rokavov. Po rokah imam namreč številne keratoze, ki me ob stiku s soncem tudi srbijo. To preprečim in kožo zaščitim le z uporabo ultra visokega faktorja, ki ga nanašam tudi ob kolesarjenju po mestu ali pri vožnji v avtomobilu, saj se zavedam, da UV-žarki prodirajo tudi skozi steklo. 

Da je bila izbira prav tega izdelka zame najboljša izbira, pa mi je potrdila dermatologinja ob pregledu vseh znamenj, ki me je podučila, da vse moje pike niso znamenja, temveč imam številne keratoze, med njimi tudi aktinične keratoze. 

Na kratko o aktinični keratozi

UV-žarki lahko povzročijo poškodbe DNK-keratinocitov in povzročijo aktinično keratozo. Aktinična keratoza je najpogostejše predrakavo stanje na koži, ki lahko, če je ne zdravimo, napreduje v nemelanomskega kožnega raka (ploščatocelični karcinom). Ustrezna zaščita pred soncem lahko to prepreči.

Aktinična keratoza je v Evropi zelo v porastu, študije kažejo, da jo ima kar 50 odstotkov ljudi po šestdesetem letu starosti.

Učinkovitost ZF 100 vs. ZF 50 in vs. ZF 30

SPF 100 je najvišji faktor SPF, ki ga lahko najdemo pri nas. Razlika v zaščiti med ZF 30, 50 in 100 ni tako dramatična, kot bi se morda zdelo. Z ZF 100 ne moremo biti še enkrat dlje brezskrbno na soncu, kot z ZF 50. Če bi bilo to res, bi nas ZF 100 ščitila pred soncem 1000 min, kar je 16 ur. Iz izkušenj vemo, da to ne drži, ker UV filtri razpadejo, odstranimo jih z brisanjem, potom, vodo …

Razlika v višini faktorja, ki je pomembna, je pravzaprav v razliki propustnosti UVB sevanja:

  • Učinkovitost ZF 100 je 99% in ob zadostni količini nanosa prepusti le 1% UVB-žarkov.
  • ZF 50 ob zadostni količini nanosa prepusti 2% UVB-žarkov
  • ZF 30 pa ob zadostni količini nanosa prepusti 3,3% UVB-žarkov

V praksi to pomeni, da je ZF 50 prepusti še enkrat večjo količino UV sevanja, kar pa je pomembno, če imaš kakršnokoli težavo s kožo. Uporaba ZF 100 je torej zelo upravičena in dobrodošla v spodnjih primerih.

Komu priporočam uporabo kremnega fluida Eucerin Actinic Control MD ZF 100?

eucerin actinic control zf 100 visoka uv zaščita nika veger beautyfull izkušnja ocena
Tekstura? Kar dobro mazljiv fluid brez vonja.

Ta izdelek vsekakor uporabi, če:

  • iščeš zelo visoko zaščito pred soncem za preprečevanje aktinične keratoze ali nemelanomskega kožnega raka,
  • iščeš zelo visoko zaščito pred soncem kot dopolnilno nego pri aktinični keratozi*.

Poleg tega pa bi morala tako visok filter zaščite uporabljati, če si zaradi narave ali lokacije svojega poklica ali življenja bolj izpostavljena UV-žarkom ali si bolj dovzetna za njihove poškodbe:

  • če imaš svetlejšo polt (Fitzpatrick fototip 1 do 3)
  • če si v preteklosti imela sončne opekline ali pa si pogosto obiskovala solarij,
  • če delo opravljaš na prostem,
  • če veliko časa preživiš v avtu, tudi npr. zaradi službe,
  • če si veliko v visokogorju ali ob morju
  • če si prebolela kožnega raka ali ga je prebolel kdo v tvoji družini, imaš avtoimuno bolezen Morbus Crohn, si imela presaditev organa. 

Ključ do učinkovitosti je v količini UV-zaščite

Da gre za medicinski pripomoček in ne običajno kozmetično kremo za zaščito pred soncem, je pomembno zato, ker kot tak izdelek lahko vsebuje večjo količino filtrov in doseže tudi večji faktor zaščite (kozmetični izdelki ga lahko le do ZF 50+). 

Da je učinkovit in da ga lahko dobro prenaša tudi občutljiva koža, pa vsebuje več vrst filtrov, vendar v manjših količinah, vsakega v manj kot 5 odstotkih. Prav zaradi tako visoke zaščite, ki jo omogočajo vsi ti filtri, je to medicinski pripomoček, ki pomaga preprečevati aktinično keratozo. 

To so: 

  • Butyl Methoxydibenzoylmethane, BMDM (Avobenzone)/ UVA-filter2.
  • Ethylhexyl Salicylate, UVB-filter
  • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S), UVA- + UVB-filter
  • Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, UVB-filter
  • Ethylhexyl Triazone, UVB-filter
  • Homosalate, UVB-filter
  • Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, (Ensulizol), UVB-filter
  • Titanium Dioxide (nano), UVA- + UVB-filter

Izboljšaj nanos UV-zaščite

eucerin actinic control zf 100 visoka uv zaščita nika veger beautyfull izkušnja ocena
Velik plus so tudi navodila za priporočeno količino nanosa te Eucerinove UV-zaščite za posamezne dele telesa. In konkretno za obraz je potrebno nanesti le pol prsta Eucerin Actinic Control Fluida.

Tudi če smo ozaveščeni glede težav, ki jih povzročajo UV-žarki, običajno ne nanesemo potrebne količine sončne kreme. Priporočena količina nanosa je 2 mg/cm2 (ob tej količini je namreč izračunan faktor zaščite). Običajno ga nanesemo približno tretjino vrednosti, kar pomeni, da se faktor zaščite zmanjša. In v tem je tudi ‘prednost’ medicinskega pripomočka Eucerin Actinic Control SPF 100 – faktor zaščite je vsaj dvakrat večji kot pri “običajni” kremi za sončenje in zato ob nezadostnemu nanosu zagotavlja večjo varnost. 

Poleg tega pa bodi pozorna tudi na sledeče:

  1. Pri nanosu UV-zaščite običajno izpustimo kar 9 odstotkov površine telesa (13 odstotkov moški, 9 odstotkov otroci). To so področje nad očmi, vrat, področje pod pazduhami in ob robu kopalk, zgornji del hrbta, podlaht in dlani, okrog kolen, stopala, noge zadaj
  2. Ne pozabi na zaščito, tudi če je vreme oblačno in ni preveč vroče.
  3. Izdelek nanesi vsaki dve uri in po kopanju.

Okoljski vidik izdelka Eucerin Actinic Control MD kremni fluid ZF 100 

Eucerin ni trajnostna znamka. Gre za dermatološko znamko, ki se osredotoča na reševanje težav s kožo. Ta izdelek ni kozmetični izdelek, temveč medicinski pripomoček (v lekarnah je na voljo brez recepta). Svetujem ti ga v primeru, ko imaš aktinično keratozo, si zaradi narave ali lokacije svojega poklica ali življenja bolj izpostavljena UV-žarkom ali si bolj dovzetna za njihove poškodbe in ne kot izgovor za nedosledno uporabo UV-zaščite. 

Če si ljubiteljica Eucerina, pa vseeno na spletni strani Eucerin spoznaj nekaj njihovih načrtov, da bi v prihodnje postali tudi okolju prijaznejši.

PREBERI TUDI:

Imaš izkušnjo s tem izdelkom? Upoštevaš nasvete za dobro UV-zaščito? Vesela bom nadaljevanja pogovora v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem

**Zapis je nastal v sodelovanju z Eucerin Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.