Šokantno dejstvo o UV zaščiti

Pakiram pogosto in kufer lepotnih izdelkov je iz leta v leto manjših. razen torbe z UV zaščito. Odkar sem izračunala koliko jo potrebuješ za en teden počitnic ob morju.

uv zascita za en teden na morju

Gospodinja računa

Zadnje mesece sem v test dobivala številne nove izdelke za zaščito pred soncem. Novi pa niso le izdelki. So tudi spoznanja o škodljivosti UV žarkov in s tem povezanim staranjem kože, o ozonskih luknjah. A  kar me je na to temo še najbolj šokiralo, je količina izdelka, ki ga moram, če želim doseči naveden faktor,  uporabiti pri enem nanosu. 2 mg na en cm2 kože! Si predstavljaš koliko je to za celo telo?! … Jaz si nisem.

Šokanten podatek o količini UV zaščite za en teden na morju

Ker me je zanimalo koliko zaščite pred UV žarki bi ‘po predpisih’ morala spakirati za eno tedenski dopust ob morju, sem se spet vrgla v matematiko.  Pričakovala sem, da bo nalogo rešil preprost gospodinjski račun, a vključiti sem morala še Wikipedijo, injekcijo z militražo, tehtnico z miligrami in hitro obnovo pretvarjanja enot. Če se teden dni na morju večina časa zadržujem pod borovci in se s kremo za sončenje zaščitim le na plaži, na katero grem dopoldan in pozno popoldan (vmes seveda skočim v vodo, zato nanos obnovim), zase potrebujem 630,42 ml. To so štiri plastenke (in še malo) po 150 ml. Za obraz vržem dodatno tubo obarvane kreme z visoko zaščito (po rojstvu Bele mi je izbruhnila hiperpigmentacija, ki jo stik z UV žarki zagotovo le še poslabša), klobuk in sončna očala, za Amaljo (in Belo) pa polovico tega kar naj bi uporabila jaz. Predvidevam, da bo v pogonu ves dan in čeprav bo večina dogajanja umaknjena iz pripeke, so škodljivi UV žarki razpršeni tudi v senci, dolgih rokavov pa se otepa že od marca.

Z eno 150 ml plastenko naj bi se, da dosežem naveden zaščitni faktor, po vsem telesu namazala le 6,6 krat.

Stroka pravi

Jaaa … prav. Spakirana. Ampak samo zato, ker imam ravno nov ogromen lepotni kovček, ker bi rada, da tudi prijateljice testirajo čim več novosti in ker me res zanima koliko izdelkov bom v resnici (in dobro osveščena o nevarnosti sončenja) uporabila. Pri tem pa me zdrava kmečka pamet sprašuje kako zdrave so takšne količine UV filtrov za kožo in zdravje nasploh ;(? Dermatologinja Vesna Tlaker Žunter, dr. med., je na novinarski konferenci pred projektom Dan zaščite pred soncem, ki ga pripravlja združenje slovenskih dermatovenerologov z blagovno znamko Eucerin na to vprašanje odgovorila:

”Razmerje pričakovane koristi in možnega tveganja govori v prid uporabi izdelkov za zaščito, saj škodljivost krem še ni dokazana, UV žarkov pa je. Kot arzen, tobak, radioaktivno sevanje … sodijo namreč v prvi razred dejavnikov tveganja za raka.”

Kmečka pamet rešuje

Jasno je, da filtrov, ki bi zaščitil, ne da bi se moral v izdelku skoraj utopiti, še niso pogruntali. Zato si malo pomagam tako, da uporabljam višji faktor (vsaj 30 SPF), kar pomeni, da ga s tanjšim nanosom znižam za polovico. In da po novem izbiram izdelke, ki vsebujejo mineralne fltre (ti naj bi bili do kože prijaznejši) in takšne, ki so neškodljivi tudi življenju v morju in koralnim grebenom.

Si vedela, da potrebuješ tooooliko izdelka z UV zaščito?

⇒♥ Poglej pa si tudi kateri dobri izdelki z mineralnimi filtri so na voljo pri nas. 

 

Maham,

Nika

 

*Fotografiji: Karinartistic

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
Previous
Top sedem … kopalk za sezono 2014
Šokantno dejstvo o UV zaščiti