Šokantno dejstvo o UV zaščiti

Pakiram pogosto in kufer lepotnih izdelkov je iz leta v leto manjših. Razen torbe z UV zaščito. Ker sem izračunala, koliko krem za sončenje potrebujem za en teden počitnic ob morju. Beri dalje, šokirana boš.

Nova dejstva o kremah za sončenje

Zadnje mesece sem odkrivala številne nove izdelke za zaščito pred soncem. Novi pa niso le izdelki. So tudi spoznanja o škodljivosti UV žarkov, klimatskih spremembah in učinkovitosti UVA in UVB zaščite v kremi za sončenje. A  kar me je na to temo še najbolj šokiralo, je količina izdelka, ki ga moram, če želim doseči naveden faktor,  uporabiti pri enem nanosu. Ta je 2 mg na en cm2 kože! S to količino namreč v kozmetičnih laboratorijih testirajo in določijo SPF faktor. Si predstavljaš koliko je to za obraz? Kaj pa za celo telo?! … Jaz si nisem.

Koliko kreme za sončenje sploh potrebujem?

Gre za laičen izračun z uporabo gospodinjskih pripomočkov in znanja.

Ker me je zanimalo, koliko zaščite pred UV žarki bi ‘po predpisih’ morala spakirati za eno tedenski dopust ob morju, sem se vrgla v gospodinjstvo, natančneje v gospodinjski račun. Pričakovala sem, da bo naloga preprosta, a vključiti sem morala še podatek, da je površina kože povprečne ženske 16.000 kvadratnih cm (obraza pa okrog 1.000 kvadratnih cm), injekcijo z militražo, tehtnico z miligrami in hitro obnovo pretvarjanja enot. 

Izračunala sem, da za zaščito celega telesa potrebujem 30g izdelka za mazanje celega telesa. Ob tehtanju različnih izdelkov za zaščito pred soncem, sem ugotovila, da je 1 gram v povprečju tudi 1 ml. Torej za eno mazanje potrebujem 30 ml izdelka. V resnici si obraz namažem z drugo kremo, predele pod kopalkami izpustim, prav tako si ne namažem podplatov, dlani. Torej lahko laično rečem, da za zaščito pred soncem potrebujem nekoliko manj izdelka, za eno mazanje 25 ml? Če se teden dni na morju večina časa zadržujem pod borovci in se s kremo za sončenje zaščitim le na plaži, na katero grem dopoldan in pozno popoldan (vmes seveda skočim v vodo, zato nanos obnovim), zase ob dvakrat-dnevnem mazanju za teden dopusta potrebujem 350 ml oz. tri plastenke po 100 ml. Kaj ni to šokantno?

Povedano drugače, z eno 150 ml plastenko naj bi se, da dosežem naveden zaščitni faktor, po vsem telesu namazala le 6 krat. Z eno tubo za obraz (običajno so 50 ml) pa 25 krat.

V lepotni kovček za teden dni dopusta ob vodi tako spakiram 3 kreme za sončenje, dodam še dodatno tubo z visoko zaščito za obraz, sicer lahko računam na hiperpigmentacjo ali njeno poslabšanje in več starostnih gub. Za Amaljo in Belo skupaj pa 2 x polovico količine (torej neako tri tube), ki jo bom za telo potrebovala jaz in seveda izdelke primerne za otroško kožo. Predvidevam, da bosta v pogonu ves dan in čeprav bo večina dogajanja umaknjena iz pripeke, so škodljivi UV žarki razpršeni tudi v senci, dolgih rokavov pa se otepata že od marca.

⇒♥ POGLEJ katere izdelke z mineralno zaščito in neškodljive za življenje v vodi priporočam.

Gospodinja računa, stroka pravi…

Spakirana. Ampak res me zanima, koliko izdelkov bom v resnici (in dobro osveščena o nevarnosti sončenja) uporabila. Pri tem pa me zdrava kmečka pamet sprašuje kako zdrave so takšne količine UV filtrov za kožo in zdravje nasploh? Dermatologinja Vesna Tlaker, dr. med., je na novinarski konferenci pred projektom Dan zaščite pred soncem, ki ga pripravlja združenje slovenskih dermatovenerologov z blagovno znamko Eucerin, na to vprašanje odgovorila:

”Razmerje pričakovane koristi in možnega tveganja govori v prid uporabi izdelkov za zaščito, saj škodljivost krem še ni dokazana, UV žarkov pa je. Kot arzen, tobak, radioaktivno sevanje… sodijo UV žarki v prvi razred dejavnikov tveganja za raka.”

Kmečka pamet rešuje

Jasno je, da filtrov, ki bi zaščitil, ne da bi se moral v izdelku skoraj utopiti, še niso pogruntali. Zato si malo pomagam tako, da uporabljam višji faktor (vsaj 30 SPF, še raje 50), ker ga s tanjšim nanosom znižam za polovico. In da po novem izbiram izdelke, ki vsebujejo mineralne filtre (ti naj bi bili do kože prijaznejši) in takšne, ki so neškodljivi tudi življenju v morju in koralnim grebenom.

IG in dva prsta kreme za sončenje

Ker sem imela pri roki vse kreme in tehtnico, sem preverila ali Instagram pravilo, da je za zaščito obraza potrebno toliko kreme, kot jo naneseš na dva prsta, drži? In ugotovila, da je predvsem odvisno kako debelo črto narediš. Enkrat sem namreč tako nanesla le en g izdelka, drugič pa kar štiri. Zato se sprašujem, zakaj izdelki še niso v takšnih embalažah, ki bi odredile točno 2g izdelka? Lahko bi jim dodali tudi merico, kaj praviš?

Si vedela, da potrebuješ tooooliko izdelka z UV zaščito? Koliko si ga običajno nanesla?

⇒♥ In pazi, vsi delamo te kikse na plaži, zato preberi, da se jim izogneš.

Maham,

Nika

*Fotografija: Beautyfull Blog

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments