Kratka zgodovina UV-zaščite s kozmetičnimi izdelki

Čeprav je na Instagramu videti, da smo z UV-zaščito obsedeni šele zadnjih nekaj let, je zgodovina zaščite pred soncem precej daljša. Domnevajo, da se ljudje pred soncem ščitijo že stoletja — z umikom v senco ali pod dežnike, z oblačili in s cinkovim oksidom. Kaj pa zaščita pred soncem s kozmetičnimi izdelki? Poglej kratko zgodovino UV zaščite s kozmetičnimi izdelki, ki ti bo pomagala razumeti, zakaj pretiravanje z zaščito — in tudi ignoriranje le te — do sedaj ni bila smiselna.

UV-zaščita s kozmetičnimi izdelki, kratka zgodovina vse do danes

Nedavne raziskave so pokazale, da ima modra svetloba na zdravje in staranje kože lahko tak vpliv, kot UVA in UVB žarki skupaj. Torej nas v prihodnjih letih čaka zanimiv razvoj kakovostne zaščite pred sončnimi žarki, vključno z modro svetlobo. A prav zaradi slednjih mejnikov danes o zaščiti pred soncem vemo več kot kdajkoli:

1935 — PRVI IZDELEK S FILTROM

Prvi izdelek za zaščito pred soncem s filtrom je ustvaril Eugene Schueller, ustanovitelj L’Oreala že davnega leta 1935. To je bil ”Ambre Solaire Huile”. 

1956 — KONCEPT ZAŠČITNEGA FAKTORJA, A LE ZA ZAŠČITO PRED UVB ŽARKI

Leta 1956 je R. Schulz predstavil koncept zaščitnega faktorja (SPF). Izdelki na trgu so ščitili le pred UVB-sevanjem, pred opeklinami. V sedemdesetih se je skupaj z željo po modni zagoreli polti povečalo tudi število tovrstnih izdelkov. 

80-TA — ODKRIJEJO ŠKODLJIVOST UVA ŽARKOV

V osemdesetih so znanstveniki odkrili, da so UVA-žarki odgovorni tudi za povzročanje celičnih poškodb, gub in fotopoškodb. Med filtri je zato postal priljubljen avobenzon, kemični filter širokega spektra, ki je ščitil pred UVB- in deloma tudi pred UVA-žarki, a je bil na soncu nestabilen. 

90-TA — PRVI UVA FILTER, MEXORYL IN OZNAKE, DA IZDELKI ŠČITIJO TUDI PRED UVA ŽARKI

Devetdesetih se v povezavi s sončenjem spomnimo predvsem po pesmi Baza Luhrmanna “Everybody’s Free to Wear Sunscreen”. Nastala je kot posledica večje ozaveščenosti o škodljivosti UVA-žarkov, zaradi česar je kozmetična industrija dovolila opremo izdelkov z oznakami, da ščitijo tudi pred UVA-žarki. Mexoryl, prvi filter, ki je bolje ščitil pred UVA-žarki, so prav tako razvili v laboratorijih L’Oréal (1989). Mexoryl je v svojih različicah uporaben še danes.

2000 — ŠTEVILNI NOVI FILTRI, A NOBEN NE ŠČITI PRED ULTRADOLGIMI UVA ŽARKI

Novo stoletje je prineslo veliko novih filtrov, deloma učinkovitih tudi za zaščito pred UVA-žarki; fotostabiliziran avobenzon, mikronizirana cinkov oksid in titanov dioksid (različnih velikosti, tudi v nano delcih) in druge … A nihče ni bil učinkovit pri zaščiti pred ultradolgimi UVA-žarki (med 380 in 400 nm valovne dolžine). Še več, veliko med njimi jih je na dolgi rok povzročalo draženja in alergije.

2021 — PRVI FILTER ZA ZAŠČITO PRED ULTRADOLGIMI UVA ŽARKI

Čeprav se o pomembnosti zaščite pred sončnimi žarki, predvsem o zaščiti pred UVA-žarki, govori veliko, na trgu do danes ni bilo izdelka, ki bi dejansko zaščitil pred celotnim spektrom UVA-žarkov (ščitili so do 370 nm). Zato je nov filter mexoryl 400, ki so ga ustvarili v laboratorijih L’Oreal, prava revolucija v UV-zaščiti. 

PREBERI VEČ: Mexoryl 400, revolucija v zaščiti pred UVA žarki

UVA filter Mexoryl 400 napoveduje novo generacijo izdelkov z UV-zaščito. Je pravo pionirsko odkritje, saj bo odslej kozmetična industrija postavljena pred nova merila UV-zaščite: varno in učinkovito zaščito tudi pred ultradolgimi UVA-žarki. 

Prihodnost UV zaščite

Že vrsto let je jasno, da je zaščita pred soncem pomembna za ohranjanje zdravja kože. A šele ženska nečimrnost, zavedanje, da imajo prav UV žarki največjo vlogo pri staranju kože, je povzročila, da smo postali bolj ozaveščeni glede uporabe izdelkov za zaščito pred soncem. Zato je danes zaščita pred soncem eden najhitreje rastočih segmentov kozmetike.

Formulatorji le te so pred velikimi izzivi, saj potrošniki zahtevamo visoko zaščito tako pred UVA in UVB žarki, modro svetlobo in prostimi radilkali. Hkrati pa morajo biti izdelki nealergeni, dolgo-obstojni, po možnosti vodoodporni, brezbarvni, lahkotni za nanos in na koži zelo prijetni. Ob tem morajo biti tudi okolju prijazni, brez nano delcev in cenovno dostopni. In takih na tržišču zaenkrat ni veliko. Poznaš kakšnega, da ga vključim v izbor?

Si vedela kako dolgo se je razvijala UVA + UVB zaščita pred soncem v steklenički? Kakšne pa so tvoje izkušnje, mnenje o zaščiti pred soncem?

Maham,

Nika

Fotografija: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.