UVA filter mexoryl 400, revolucija v zaščiti pred UVA-žarki

Tik pred koncem leta je kozmetični svet razveselila novica o pionirskem kozmetičnem odkritju. V laboratorijih L’Oreal so lansirali nov UV filter za zaščito pred UVA-žarki, mexoryl 400. Prvi na tržišču je učinkovit tudi proti ultradolgim žarkom UVA. Preberi, zakaj je to res pomembno odkritje. 

Preberi tudi: To so neškodljive sončne kreme

Zakaj je zaščita pred ultradolgimi UVA-žarki sploh tako pomembna?

preglednica uva zaščita filter mexoryl 400 la roche posay
Do izzuma mexoryl 400 na trgu ni bilo UV filtra, ki bi ščitil pred ultradolgimi UVA-žarki.

UV-žarki predstavljajo le 5 % sončnih žarkov, ki dosežejo Zemljo, vendar so zelo močni. Obstaja več vrst UV-žarkov. Medtem ko ozonska plast blokira UVC-žarke, UVA- in UVB-žarki dosežejo Zemljo in vplivajo na kožo. 

Izdelki za zaščito pred soncem nas ščitijo:

  • pred UVB-žarki (290–320 nm), ki povzročajo opekline,
  • pred UVA-žarki (320–400 nm), ki prodirajo globlje v kožo. UVA-žarki predstavljajo 95 % ultravijoličnih žarkov, ki se dotikajo zemeljske površine. UVA-žarke delimo med
    • kratke UVA-žarke,
    • dolge UVA-žarke,
    • ultradolge UVA. Ultradolgi UVA žarki predstavljajo kar 30% vsega UV-spektra in do sedaj na trgu ni bilo učinkovitega filtra, ki bi ščitil pred spektrom ultradolgih UVA-žarkov (380–400 nm). 

UVA-žarki za razliko od UVB-žarkov prodirajo tudi skozi oblake in okna, v vidni svetlobi so prisotni ves dan enako, prodirajo pa tudi globlje v kožo (celo do dermisa) in povzročajo resnejše poškodbe; lahko sprožijo alergije, gube, hiperpigmentacije, fotoobčutljivost in lahko sodelujejo pri nastajanju kožnega raka. Zato je pomembno, da se zaščitiš pred UVB-žarki poleti, pred žarki UVA pa vse leto.

Tako je nastal UVA filter mexoryl 400

uva zaščita filter mexoryl 400 la roche posay nika veger beautyfull blog 1
O pomembnosti zaščite pred soncem, novem UVA filtru in izdelku La Roche-Posay UVmune 400, ki ga vsebuje, so na novinarski konferenci spregovorile strokovnjakinje s področja dermatologije, predstavnice L’Oreal Active in vplivnica Tixi Beauty.

Večkrat raziskujem, kako nastajajo kozmetični izdelki, nikoli pa še nisem prišla v stik z ustvarjalci UV-filtrov. Takole je nastanek novega filtra, mexoryl 400, opisala njegova ‘mama’, Francoise Bernerd, Vodja raziskovalnega oddelka za svetlobo in pigmentacije pri Laboratorijih L’Oréal:

‘’Ta avantura se je začela pred desetimi leti. Takrat smo že vedeli, da UVA-žarki vplivajo na kožo, a obstoječi sistemi filtriranja UV-žarkov niso dovolj zaščitili pred celotnim spektrom, predvsem pred najdaljšimi žarki UVA. Zato smo se lotili razvoja novega filtra, kar pa je bil dolgotrajen proces. Strokovnjaki kemiki so proučili številne molekule glede na lastnost vpojnost/ odbojnost svetlobe. Identificirali so posebno družino molekul, ki ščitijo fotografske filme pred dnevno svetlobo. Nato so iz te družine podrobneje raziskali 6500 molekul in izbrali tri osnovne kandidate za UV-zaščito, filter pred ultradolgimi UVA-žarki. Na koncu so izbrali eno molekulo, mexoryl 400, ki je ustrezala tudi varnostnim zahtevam kozmetične industrije. S pomočjo te molekule so razvili filter mexoryl 400.’’

Filter mexoryl 400 tako predstavlja 10 let razvoja, 65 kliničnih študij, 25 pacientov, 6 publikacij … Predvsem pa predstavlja nov standard za kozmetične izdelke z UV-zaščito.

UVA filter mexoryl 400

uva zaščita filter mexoryl 400 loreal
Grafični prikaz pred kaetro vrsto UV žarkov ščiti mexoryl 400.

Čeprav se o pomembnosti zaščite pred sončnimi žarki, predvsem o zaščiti pred UVA-žarki, govori veliko, na trgu do danes ni bilo izdelka, ki bi dejansko zaščitil pred celotnim spektrom UVA-žarkov (ščitili so do 370 nm).

Mexoryl 400 je prvi L’Oréalov filter, ki ščiti pred vsemi pomembnimi UVA-žarki med 380 in 400 nm. Primeren je tudi za občutljivo kožo. Po vsej verjetnosti ga bomo v kombinaciji z drugimi filtri srečevali v izdelkih, ki ščitijo pred hiperpigmentacijo, poškodbami DNK, gubami in izgubo elastičnosti kože.

Nov UVA filter mexoryl 400, ki so ga ustvarili v laboratorijih L’Oreal, je prava revolucija v UV-zaščiti. Napoveduje novo generacijo izdelkov z UV-zaščito. Je pravo pionirsko odkritje, saj bo odslej kozmetična industrija postavljena pred nova merila UV-zaščite: varno in učinkovito zaščito tudi pred ultradolgimi UVA-žarki. 

La Roche-Posay Anthelios UVmune 400

Odličen za zaščito UVA in UVB žarki: La Roche-Posay Anthelios UVmune 400 Invisible Fluid SPF50+.

Prvi izdelek, ki vsebuje novi filter mexoryl 400 je La Roche-Posay Anthelios UVmune 400 Invisible Fluid SPF50+. Gre za prvi izdelek za zaščito pred soncem, ki ščiti pred celotnim spektrom UV-žarkov, tudi najdaljšimi UVA-žarki.

La Roche-Posay Anthelios UVmune 400 Invisible Fluid je senzorično zelo prijeten. Na koži ustrvari tanek, skoraj neviden, nelepljiv, nemasten sloj zaščite, ki je odporna na vodo, dotikanje, gibanje, pesek. Primeren je za vse tipe kože in vse fototipe, prav tako pa ga lahko uporabljajo tisti z zelo občutljivo, poškodovano kožo ali z alergijami. 

Mexoryl 400 in UVmune 400 sta spoštljiva tudi do življenja v vodi

uva zaščita filter mexoryl 400 la roche posay
Filter Mexoryl 400 je zasnovan tako, da ne škoduje življenju v vodah.

V časopisu Coral Reefs Journal je objavljeno, da novi filter ne vpliva na beljenje koral ali fotosintetične učinkovitosti simbiotičnih mikroalg. V sodelovanju z inštitutom Scientifique De Monaco je La Roche-Posay dokazal, da novi formuli – ne samo sestavine v njih – bolj spoštujeta morsko življenje. Z novim izdelkom Anthelios UVmune 400 La Roche-Posay ostaja zvest svoji zavezanosti zagotavljati visoko zaščito v formulah, ki spoštujejo življenje v vodi.

Se tudi tebi zdi izum novega filtra pomemben? Sploh uporabljaš zaščito pred soncem in če ne, zakaj ne? Vesela bom tvojega pogovora v komentarjih.

Maham,

Nika

*Fotografije: Anže Mulec, Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.