Ocene in izbor dobrih krem za zaščito pred soncem

Popolnoma naravni, lahko tudi ekološki, trajnostni ali popolnoma običajni drogerijski izdelki niso ustrezna zaščita pred soncem, če faktor ne dosega vsaj 15 SPF + UVA. Osebno izbiram faktor 50+, da je tudi zaščita pred UVA žarki solidna.

V zapisu Tako izbereš okolju prijazno kremo za zaščito pred soncem preberi, kaj vse je pomembno pri izbiri dobre UV zaščite, spodaj pa poglej, na katere letos prisega naša družina. Vsi so učinkoviti, senzorično prijetni in brez učinkovin, ki bi škodovale življenju v vodah.

Dobre kreme za zaščito pred soncem poleti

Nekaterih izdelkov se oklepamo že leta, drugi pa so letošnje novosti. Poletja sicer še ni konec, zato bom morda dodala še kakšno kremo za zaščito pred soncem (pa tudi zapis z izdelki za zaščito med letom, saj to ni dobro da so ‘sončne kreme’), zaenkrat pa smo zadovoljni z:

Visoka UVA-zaščita

LA ROCHE-POSAY Anthelios UVMune 400

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog La Roche Posay Anthelios UVMune 400
Cena: 18,32 €/ 50 ml, na voljo v lekarnah

La Roche-Posay Anthelios UVMune 400 nudi visoko UVB pa tudi UVA-zaščito z najnovejšim, revolucionarnim filtrom mexoryl400. Primeren je za vse tipe in fototipe kože. Formula je hipoalergena in dermatološko preizkušena na občutljivi koži. Fluid UVMune 400 je odporen proti vodi in pesku in ustvarjen tako, da ne draži oči (po zaslugi NetLock tehnologije, kar je označeno na embalaži La Roche-Posay izdelkov kot NetLock Technology, na INCI listi pa to sestavino prepoznaš kot C12-22 co-polymer).

MOJA OCENA:

Sredi poletja smo, pa praznimo (vsi družinski člani) že tretjo stekleničko tega izdelka. To je tudi edini minus, majhna embalaža (ki pa je zato priročna za v torbico). Sicer pa UVMune 400 uporabljamo za zaščito obraza in vseh predelov, kjer je koža še posebej občutljiva in pokaže spremembe, ki jih povzročajo UV žarki. To so hiperpigmentacije, gube, izguba čvrstosti … Tako jo nanašamo na obraz, roke, dekolte. Odlično se obnese pri kolesarjenju, plavanju in v bolj aktivnih dneh, saj je formula ustvarjena s posebno tehnologijo, ki preprečuje, da bi izdelek polzel v oči (tudi če ga nanesem na veke) in je bolj odporen na pot, dotike, vodo … Je precej tekoč, lepo mazljiv, na koži ne pusti lepljivega ali mastnega občutka. Prej bi rekla, da deluje rahlo suho, kot kot suh puder (tak je moj občutek, kadar z njim zaščitim roke). Ne pusti vidnega sloja in je lahko tudi podlaga za ličenje.

Glede na to, da je rahlo rumenkastega tona, bi po izkušnjah z drugimi izdelki lahko pustil sledi na belih oblačilih, vendar tega nismo opazili.

Anti-age neodišavljena zaščita obraza

CAUDALIE Vinosun Ocean Protect lahka krema za zaščito pred soncem SPF 50+

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog CAUDALIE VINOSUN Ocean Protect lahka krema za zaščito pred soncem SPF 50+
Cena: 20 €/ 40 ml, na voljo v Nami, lekarnah in na www.vivaderm.si

CAUDALIE Vinosun Ocean Protect lahka krema za zaščito pred soncem SPF 50+ učinkovito ščiti kožo obraza in vratu pred UVA- in UVB-žarki, vsebuje pa tudi antioksidante. Tekstura je lahka in ne pušča belih sledi. Lepo se nanaša in je lahko tudi podlaga za ličenje. Je dermatološko testirana. Na voljo je v neodišavljeni različici.

MOJA OCENA: Izdelke za zaščito pred soncem Caudalie uporabljam že nekaj let, ker zaupam njihovi učinkovitosti, so senzorično odlični, hkrati pa gre za trajnostno znamko kozmetike. Caudalie embalaže so iz reciklirane odpadne ‘oceanske’ plastike. Letos sem poskusila novo neodišavljeno različico za nego in zaščito obraza. Kljub učinkovitosti in res prijetni formuli, pa sem kar pogrešala vonj, ki ga imajo Caudalievi izdelki.

Ultra visoka zaščita

EUCERIN Actinic Control MD kremni fluid – ZF 100

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog Eucerin Actinic Control 100 SPF
Cena: 26,79 €/ 80 ml, na voljo v lekarnah

Eucerin Actinic Control MD kremni fluid – ZF 100 ni običajna krema za zaščito pred soncem, ampak certificiran medicinski pripomoček s SPF 100 (z zelo visoko UVB in UVA zaščito) za preprečevanje aktinične keratoze in nemelanomskega kožnega raka. Poleg tega se lahko uporablja kot dopolnilna nega pri aktinični keratozi.

Aktinična keratoza je najpogostejše predrakavo stanje na koži, ki lahko, če je ne zdravimo, napreduje v nemelanomskega kožnega raka (ploščatocelični karcinom). Preprečiš jo lahko z ustrezno zaščito.

Izjemna učinkovitost izdelka Eucerin Actinic Control MD fluid-a je zasluga njegovega visokega ZF 100. Višji je ZF, več UVB-žarkov izdelek blokira, ti pa so glavni vzrok za poškodbe celic. Čim več UVB-žarkov je blokiranih, tem manj celičnih poškodb se nakopiči v koži med izpostavljenostjo soncu. ZF 100 na primer blokira približno 99 % UVB-žarkov. Izdelek na koži ustvari zaščitni film z UV-filtri, ki absorbirajo, odbijajo in razpršijo sončno sevanje.

MOJA OCENA:

S tako visokim zaščitnim faktorjem sem se prvič srečala na Travanganu, Filipinih in Maldivih. Inštruktorji potapljanja in vsi, ki veliko časa preživijo na močnem soncu, tudi domačini, prisegajo na zelo zelo visoko zaščito, zato je bila ponudba izdelkov z njo tam že pred leti precej bogata. Sama sem doslej uporabljala le faktor 50+, letos pa sem z veseljem preskusila to Eucerinovo novost. V družini imamo vitiligo in nagnjenost k številnim kožnim znamenjem, zato je taka visoka zaščita določenih delov kože še boljša preventiva pred neželenimi posledicami UV žarkov.

Od vseh izdelkov za zaščito pred soncem, ki jih tu omenjam, je ta izdelek kljub oznaki fluid najbolj gost in najtežje mazljiv. Vseeno pa je bolj mazljiv kot večina izdelkov z mineralnimi filtri, tako da za nanos sploh ni problematičen. Je odporen na vodo in pot. Ima zelo nežen vonj.

Všeč mi je tudi, da je Eucerin poskrbel za nazorna navodila z ilustracijami glede pravilne količine nanosa.

Izdelek sicer ne vsebuje oktokrilena, ki škoduje življenju v vodah, vsebuje pa titanov dioksid v nano delcih. Čeprav boš zagotovo kje zasledila, da je dobra izbira za vse, ki si nanesejo premalo UV zaščite, saj je tako znižan faktor še vedno zadovoljiv, pa naj uporaba tega izdelka ne bo izgovor za potuho. Izberi ga, kadar potrebuješ tovrstni medicinski pripomoček, sicer pa se raje zaščiti z okolju prijaznejšo različico.

V pršilu

COOLA ZF 50 s širokim spektrom v pršilu

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog Coola ZF 50 in ZF 30 s širokim spektrom v pršilu
Cena: 33 €/ 177 ml, na voljo v Nami ali na www.viktoria-cosmetic.com

Pršilo Coola ZF 50 s širokim spektrom v pršilu se lahko pohvali z več kot 70% deležem ekoloških sestavin. Nanos je res enostaven, tekoča formula pa lepo objame kožo brez vidnih sledi. Odporna je na vodo in znojenje. Na voljo je v treh dišavnih različicah: z vonjem Pina Colade, guave manga ali tropskega kokosa.

MOJA OCENA:

Najstnica Amalja je nad tem izdelkom za zaščito navdušena. Ker je v pršilu, ima super vonj, pravi pa tudi, da polepša njeno kožo. Vsekakor je ne masti, kvečjemu neguje in vlaži z več kot 70 % deležem certificiranih ekoloških sestavin, kot so izvlečki kumar, alg in jagod ter olje rdeče maline (naravni pospeševalec porjavelosti, bogat z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami). Glede na porabljeno količino, Coola pršilo Amalja uporablja zelo rada, jaz pa sem zadovoljna, saj vidim, da je njena koža lepo zaščitena.

V embalaži iz kartona

VICHY Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk SPF 50+

Cena: 19 €/ 200 ml, na voljo v lekarnah

Vichy Capital Soleil EKO mleko z zelo visoko zaščito za obraz in telo s hialuronsko kislino zagotavlja 24-urno vlaženje. Formula je hipoalergena in dermatološko preizkušena na občutljivi koži.

MOJA OCENA:

”Mmmm kako diši,” so prvi komentarji prijateljic, kadar na plaži izvlečem to mleko za zaščito pred soncem. Všeč jim je tudi, ko ga preiskusijo. Je lepo mazljivo, na koži pa pusti le rahlo sijoč sloj nege. Z mojo ‘razlago’, da je v kartonasti embalaži, jih navduši še bolj. Ker to ni nov izdelek, lahko rečem, da nam je kar ljub, saj vsako poletje izpraznimo vsaj eno tubo.

Super za otroke

EUCERIN Sun Sensitive Protect pršilo za zaščito pred soncem za otroke ZF50+

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog Eucerin Kids Sensitive Protect SPF 50* pršilo
Cena: 30,90 €/ 300 ml, na voljo v lekarnah

Eucerin Sun Sensitive Protect pršilo za zaščito pred soncem za otroke ZF50+ pomiri in zaščiti občutljivo otroško kožo ter zmanjša tveganje za dolgoročne poškodbe kože. Formula je hipoalergena in dermatološko preizkušena na občutljivi koži. Izdelek je v embalaži s pršilko, kar omogoča lažji nanos.

MOJA OCENA:

Izdelek je uporabljala Bela v koloniji in ga v enem tednu tudi skoraj v celoti porabila. To pomeni, da se je mazala rada in pogosto. Tistih nekaj dni, ko smo ga uporabljali še na družinskem dopustu, sem ugotovila zakaj; ker se s pomočjo pršilke res enostavno nanaša in ker je lepo mazljiv in dišeč. Kljub temu, da so svetla in bela, Belina oblačila po koncu dopusta res niso nič rumeno zamazana.

Zaščita ustnic

EARTH-LINE Argan Sun Care balzam za usta

dobre sončne kreme neškodljive Nika Veger beautyfull blog Earth-Line Argan Sun Care balzam za usta
Cena: 10,99 €/ 10 ml, na voljo v Drogerijah Tuš in Tosami

Earth-Line Argan Sun Care balzam za usta je naravni balzam za ustnice z mineralnimi filtri za zaščito ustnic pred soncem. Organsko olje argana, karitejevo in mango maslo zaščitijo in negujejo razpokane, suhe ustnice. Posebni zeliščni izvlečki in amino kisline pomagajo preprečiti in obnavljati razpokane ustnice.

MOJA OCENA:

Za kakšno konkretno zaščito, ima izdelek sicer nizek faktor. A všeč mi je, ker lepo vlaži ustnice in jih neguje, tako da ga z veseljem uporabljam kot nego s kančkom zaščite.

Nisem preskusila, bi pa, če bi …

… nam zmanjkalo vseh izdelkov in ne bi bili blizu mesta

Izdelki Nivea Sun so na voljo skoraj povsod, tudi na bencinskih črpalkah. Letošnje različice imajo izboljšane formule, ki ne škodujejo okolju in vodam. Prav tako so nove embalaže razpršil izboljšane, da omogočajo lažje recikliranje. Seveda bi izbrala nekaj z visoko, 50+ zaščito, za obraz npr. Nivea Sun Fluid za zaščito pred soncem, proti pigmentnim madežem.

… imela mastno kožo obraza

Eucerin Sun Oil Control kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50+ v odtenku Medium. Ščiti mastno in k aknam nagnjeno kožo, nudi 12-urni nadzor nad mastno kožo in neželenim sijajem ter vsebuje barvne pigmente za enakomeren ten. Na voljo je tudi različica za mastno kožo telesa.

… želela pospešiti zagorel videz kože

Brezbarvno pršilo Pupa Invisible Two- Phase Sunscreen ZF 30, ki stimulira melanin in zagotavlja hitro in dolgotrajno porjavelost. S prijazno formulo do okolja in embalažo iz 100-% reciklirane plastike.

Imaš izkušnjo z njimi ti? Zapiši jo v komentar, hvala.

Nasveti za pravilno uporabo UV zaščite

Vredno je ponoviti sledeče:

  • Pomembno je, da uporabiš zadostno količino izdelka, kar je 2 mg na cm2 kože, in da nanos obnavljaš redno. Nedavna študija znamke Eucerin je pokazala, da 88 % staršev pri zaščiti otrok uporabi manjšo količino izdelka, kot je priporočljivo.
  • Pazi, da so vsi izpostavljeni predeli ustrezno zaščiteni. Še posebej skrbno preveri, ali si namazala ušesa, zadnji del vratu, hrbet in ramena, zadnji del rok, dlani, stopala ter predele na robovih kopalk.
  • Izdelke za zaščito pred soncem zaščiti pred soncem. Kozmetika bo namreč v avtu ali na plaži skuhala in lahko izgubila svojo učinkovitost.

Če imaš tudi ti dober predlog za zaščito pred soncem, ki hkrati ni škodljiva do življenja v vodah, ga bom vesela v komentarju. Med mojimi ni obarvanih različic, ker UV zaščito za obraz kombiniram z Erborianovimi BB- in CC-kremami. Bi pa z veseljem poskusila kakšno, ki jo priporočaš. Hvala.

Maham,

Nika

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.