Palo Santo, vse kar moraš vedeti in zakaj ti uporabo odsvetujem

Palo Santo, dišeči sveti les, je z razmahom vračanja k naravi in k sebi (pa tudi po zaslugi priljubljenosti na Instagramu in ključnika #selfcaresunday) postal pravi hit. Sama sem ga prvič spoznala pri prijatelju Slavetu. Ne vem, če mi je o njem kaj dosti razlagal. Odrezal mi je košček lesa, ki je odišavljal njegov glasbeni studio, in tako se je moja ljubezen do svetega lesa začela. Po točno štirih letih spoznavam, da njegovo kurjenje, pa čeprav ni bilo pretirano in pogosto, ni tako dobro, kot sem si sprva mislila.

Kaj je Palo Santo?

Svoje čase sem bila nad vonjem svetega lesa tako navdušena, da sem si omislila tudi milo za roke z njegovim vonjem. Zdaj močno upam, da v njem ni eteričnega olja Palo Santa iz netrajnostnega vira.

Če Palo Santo poznaš, potem preskoči naslednje informacije in poglej le, zakaj bi se morala njegovi uporabi odpovedati.

Palo Santo je drevo, ki izvira in raste v suhem tropskem gozdu ob obalah Južne Amerike. Palo Santo, v španščini sveta palica, staroselci častijo kot sveto in ga uporabljajo pri različnih verskih obredih. Šamani npr. sežigajo koščke lesa, da očistijo prostor in odganjajo duhove. Za verske obrede in zdravljenje uporabljajo tudi olje lesa, ki pa mora biti pridobljen tako, da drevo naravno odmre, potem pa se stara na gozdnih tleh od štiri do deset let. Starano jedro je bogato s terpeni, kot sta limonen in α-terpineol. Šele iz takšnega lesa lahko pridobijo sveti les in olje s polno močjo. Ta odganja komarje, lajša prehlad, stres, astmo, glavobol, tesnobo, depresijo, vnetja, čustvene bolečine … 

Zakaj bi se morala uporabi lesa izogibati?

Dokler so drevo uporabljali staroselci in nekaj turistov, ki je zašlo v njihove kraje, je bilo tega dovolj. Problem se je pojavil s prekomerno uporabo, ki zaradi trenda le še narašča. Navada prižiganja Palo Santa, ki si jo morda spoznala v joga studiu in jo za boljše razpoloženje, odganjanje slabe energije ali le za odišavljanje prostora, prakticiraš tudi sama, ima poleg dobrih tudi slabe plati. Poglej, zakaj.

Je Palo Santo ogroženo drevo?

Leta 2006 je vlada Peruja Palo Santo (Bursera graveolens) uvrstila na seznam “V kritični nevarnosti” (En Peligro Critico (CR)) v skladu z odlokom 043-2006-AG, ki prepoveduje sekanje živih dreves in dovoljuje samo zbiranje naravno podrtih ali mrtvih dreves. Predpis so leta 2014 umaknili, navajajo, da zaradi dobrih rezultatov kot posledica skrbnega gospodarjenja. A istočasno se je povpraševanje po lesu zelo povečalo. Danes ta vrsta drevesa ni ogrožena. Pri Mednarodni zvezi za varstvo narave* (IUCN) je Palo Santo označen kot stabilna vrsta, a je na seznamu za opazovanje. A čeprav drevo ni ogroženo, je povpraševanje večje od ponudbe trajnostno pridobljenega lesa, težava pa je poleg nezakonite sečnje tudi v splošnem krčenju suhih tropskih gozdov, ki so naravni habitat dreves Palo Santo. *

Nezakonita sečnja

Čeprav staroselci verjamejo, da posekano drevo nima terapevtskih lastnosti in je v nekaterih državah njegova sečnja, če že ne prepovedana, vsaj močno nadzorovana, pa je tržno povpraševanje po svetem lesu vseeno tako veliko, da se sekanje izvaja kljub prepovedi. Perujska vlada dovoljuje in ureja pobiranje odpadlih vejic drevesa. A zaradi velikega povpraševanja, je nezakonita sečnja v severozahodnem Peruju vseeno običajna praksa. Zaradi nenasitnega svetovnega trenda, dobičkarji sekajo drevesa, zahodnjaki pa to z veseljem odkupujemo, saj o svetem lesu ne vemo dovolj ali pa nam je za to malo mar.

Nespoštovanje svetega

Spoznavanje različnih kultur sveta je vsekakor dobro, a hkrati mora to temeljiti na spoštovanju njihovih običajev. Sveti les in terapevtsko olje Palo Santo imata za nekatera Južno-Ameriška plemena sveto moč, a le s pravim načinom pridobivanja. In čeprav nas Palo Santo netrajnostnega izvora prav tako pomiri, odganja žuželke, zdravi ali pa nam nenazadnje samo diši, si ne bi smeli zatiskati oči in ga kupovati pri komercialnih ponudnikih, ki ne upoštevajo pravega načina proidobivanja, ki daje olju svetost. 

Poleg tega prižiganje svetega lesa ni običajna navada, gre za tradicijo, rezervirano za sveto uporabo, ki ima globji pomen. Mi pa ga pogosto kurimo zaradi vonja, ne da bi sploh poznali, raziskali ali razumeli njegov pomen. Nekako se ne zdi prav, da smo nekaj svetega spremenili v komercialno za lastno osebno korist.

Kako do trajnostnega vira Palo Santa?

Naravno padle veje Palo Santa proizvajajo bogato smolo z notami citrusov, mete in bora. Zato se uporabljajo kot kadilo.

Sveti les bi morali uporabljati le, če nam ga da šaman, ki zagotavlja, da je pridobljen na naravi in ljudem prijazen način. In nas poduči kako se ga uporablja v svete namene. A ker do take priložnosti pridejo redki, se lahko držimo vsaj sledečega …

TRAJNOSTNO PRIDOBIVANJE PALO SANTA

Vsak februar na obalah Ekvadorja močni nalivi in veter prečistijo nebo in suh tropski gozd. Suhe, odmrle vejice odpadejo z dreves Pala Santa. Krošnja se razredči in spusti več vode, vetra in sonca v nižji del gozda in h koreninam. Včasih se zruši tudi staro drevo, a to je naravni cikel, ki naredi prostor novim rastlinam, drevesom.

Ljudje, ki živijo v tem in s tem gozdom, ta cikel spremljajo in ga dojemajo kot krog življenja, smrti in ponovnega rojstva. Tudi krog padlega Pala Santa takrat ni končan. Ko se nekaj mesecev pozneje deževje umiri, odpadle veje in podrta drevesa domačini označijo. Poleg njih pogosto zasadijo nova drevesa, stara pa pustijo, da začnejo skozi dolgo suho sezono pridobivati svoje svete moči.

Da bi smole v lesu Palo Santa dosegle svojo največjo moč, mora drevo počivati na gozdnih tleh najmanj štiri do deset let. Šele nato les razrežejo in ga pogosto kar z rokami ali z motorjem odvečejo do bližnje vasi. Močne arome preplavijo vasi, ko les razrežejo pripravijo za uporabo in prodajo. V zraku je čutiti srečo, saj takšno gospodarjenje družinam prinaša trajnostno preživetje in zagotavlja obilo za prihodnje generacije. 

Za tvojo srečo in boljšo energijo je najmanj, kar lahko storiš, da:

1. Za nakup lesa izbereš dobavitelja, ki sodeluje neposredno s kmeti, ki trajnostno in pravilno pridobivajo Palo Santo. Predlagam naslednje znamke, ki ponujajo trajnostno in etično pridelan Palo Santo (iščeš lahko tudi certifikat SERFOR):

2. Palo Santo tudi sama z vsem spoštovanjem uporabljaš le za občasne obrede čiščenja energij.

3. Širiš znano o svetem lesu, predvsem pa v očiščevalne in zdravilne namene raje poskušaš najti običaje in rastline iz svojega okolja.

Kaj pa čiščenje energij po slovensko?

Ob prebiranju zapisanega se zagotovo sprašuješ o trajnostni možnosti čiščenja energij. Čiščenje energije je praksa, ki jo že tisočletja izvajajo različne kulture na vseh celinah. Tako so tudi v našem prostoru ljudje stoletja uporabljali rastline in rituale za čiščenje starega, klicanje novega in čaščenje narave. Ena takih rastlin je žajbelj. Če ga posadiš sama, vzgojiš z ljubeznijo in uporabiš kot so ga že naši predniki, boš spoštovala tradicijo, brez izzivanja negativnih plati, ki jih pogosto sproža uporaba rastlin in obredov iz drugih koncev sveta.

*IUCN; Mednarodna zveza za varstvo narave in naravnih virov deluje na področju ohranjanja narave in trajnostne rabe naravnih virov. Ukvarja se z zbiranjem in analizo podatkov, raziskavami, terenskimi projekti, zagovorništvom in izobraževanjem. Poslanstvo IUCN je vplivati, spodbujati in pomagati družbam po vsem svetu, da ohranijo naravo in zagotovijo, da je vsaka uporaba naravnih virov pravična in trajnostna.

** Je pa zelo ogroženo drevo sorodne vrste (Bursera sarmientoi), ki ga prav tako imenujejo Palo Santo. Ta vrsta se uporablja za pripomočke za kuhanje, pohištvo in izdelavo drugih izdelkov za dom. Priznane pivovarne ga celo uporabljajo za izdelavo sodov, v katerih starajo pivo. Od tod dezinformacije, da je Palo Santo, sveti les iz tega zapisa, ogrožena vrsta drevesa.

*** Fotografije: VSTANEM

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.