Konjac gobica — vse kar moraš vedeti in katere priporočam

Konjac gobica je popolnoma naraven pripomoček za čiščenje obraza, ki omogoča nežno čiščenje in piling kože, pri tem pa lahko uporabljaš le vodo (lahko pa tudi čistilo). Čiščenje s konjac gobico je del tradicionalne korejske nega obraza in drugi korak dvojnega čiščenja.

Kako ‘zraste’ naravna konjac gobica?

Korenina, iz katere je gobica, je podobna ingverju, cvet pa me spominja na škrnicelj.

Konjac gobica tradicionalno izvira iz Azije, na Japonskem jo že več kot 1500 let uporabljajo za čiščenje obraza, v Koreji pa naj bi jo prvotno uporabljali za čiščenje občutljive kože dojenčkov. Konjac gobica ni neke vrste spužva, čeprav je tako videti. Gre za korenino rastline konjac (Amorphophallus konjac ). Korenino zmeljejo v moko, ki jo uporabljajo za kuhanje, za pripravo steklenih rezancev in žele skodelic. Gobico ustvarijo tako, da moko med počasnim kuhanjem večkrat zavrejo. V tem postopku se delci sprimejo v fino, spužvi podobno luknjičasto strukturo.

Poleg vode konjac vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, lipide, natrij, kalij, magnezij, železo, fosfor, baker, maščobne kisline, folne kisline, cink in tudi vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, E in D. Med pripravo gobice mu lahko dodajo oglje iz bambusa, rdečo glino, zeleni čaj … Tako nastanejo gobice različnih barv in z različnimi lastnostmi; črna za razstrupljanje in matiranje kože, zelena za pomirjanje in z antioksidanti, rožnata za poživitev sijaja … 

Zakaj so konjac gobice tako posebne?

konjac sponge gobica nika veger beautyfull blog
Podobna je spužvi, a v bistvu gre za gomolj rastline.

Konjac gomolj je znan po tem, da ima izredno sposobnost vezave vode. In to lastnost ima tudi konjac gobica. Sprva je trda, podobna plovcu, v stiku z vodo pa se popolnoma zmehča in nabrekne v mehko gobico. Ker je na dotik res nežna a hkrati učinkovito odstranjuje nečistoče, jo lahko uporabiš za čiščenje nežne dojenčkove, otroške, najstniške ali občutljive kože odraslih.

Z uporabo konjac gobice lahko kožo očistiš brez čistil, lahko pa odstranjevalec dodaš, toda v manjši količini, saj gobica poveča penjenje.

Tako uporabljaš konjac gobico

konjac gobica nika veger beautyfull blog erborian
Zelo pomembno pri vzdrževanju neoporečnosti gobice je, da jo dobro osušiš.

Uporaba ni zahtevna, upoštevati moraš le:

  1. Konjac gobico za nekaj minut potopi v vodo. Za uporabo je primerna, ko je popolnoma mehka. 
  2. Sama jo uporabljam zjutraj, da s kože nežno odstrani le pot in odvečni sebum ter morebitne nečistoče, ki so se na obraz odtisnile iz las in posteljnine. Če jo uporabim zvečer, najprej s čistilnim maslom odstranim ličila in vodoodporno maskaro. Gobico nato uporabim s čistilom na vodni osnovi, kot drugi korak dvojnega čiščenja. Ker gobica poveča penjenje čistil, ga nanesem manj kot običajno.
  3. Z gobico nežno zmasiram obraz, da odstrani nečistoče, ostanke čistil, odmrle kožne celice. 
  4. Po uporabi gobico dobro sperem pod tekočo vodo (lahko je kar precej vroča), nato jo stisnem in jo obesim v suhem, zračnem prostoru, da se posuši.

Zato so konjak gobice trajnostna in naravi prijaznejša izbira

Različne barve konjac
gobic imajo dodane različne učinkovine, a vsem je skupno to, da so popolnoma naravne.

To so dejstva, ki konjac gobice uvrščajo med trajnostne, naravi prijaznejše izdelke za čiščenje obraza:

  • so 100% naravne, izdelane iz rastline (in rastlinskih izvlečkov),
  • vzgoja rastline ni zahtevna in ima blag vpliv na naravne vire našega planeta. Konjac rastlina je zelo prilagodljiva in divje raste tudi v gorah in na zelo visokih nadmorskih višinah v Aziji. Za njeno rast kemikalije niso potrebne,
  • prav tako kemikalije niso potrebne za izdelavo,
  • ob skrbnem čiščenju in uporabi gobica lahko traja tri mesece,
  • ker je v celoti rastlinskega izvora, jo po uporabi lahko odvržeš na kompost ali zakoplješ v lončnico, kjer bo še nekaj časa skrbela za daljšo navlaženost zemlje.

Konjac gobice, ki jih priporočam

Na voljo je kar nekaj gobic, ki so na prvi pogled videti kot konjac gobice, a so iz umetnih materialov. Prav tako naj bi se naravne gobice med seboj razlikovale po čistosti konjac vlaken.

Zagotovo so prave in odlične te:

Konjac Sponge

Podjetje Konjac Sponge je tudi pri nas naredilo največ za prepoznavnost konjac gobic. Ponujajo največ različic (belo, črno, zeleno in rožnato), pa tudi različnih velikosti gobic. Gobice so pridelane in narejene na otoku Jeju v Južni Koreji, v najčistejši in najmanj onesnaženi regiji. Uporabljajo čista konjac vlakna prehranske kakovosti, gobice pa so ročno izdelane v sterilnem okolju. Podjetje deluje etično, njihove gobice pa nosijo certifikata Vegan (Vegan Society) in Cruelty-Free (Leaping Bunny).

Cena in link do nakupa: 13,99 EUR

Erborian

Korejska znamka kozmetike Erborian evropskim ženskam skuša približati korejska tradicionalna zelišča in učinkovite lepotne rituale. V ponudbi ima tri vrste gobic; belo brez dodatkov, črno z ogljem iz bambusa (matira in razstruplja mešano in mastno kožo), zeleno z zelenim čajem (deluje kot antioksidant za vse tipe kože).

Cena in link do nakupa: 10,99 EUR

Hydrophil

Hydrophil je nemška znamka, ki ponuja trajnostne rešitve za osebno higieno in lepotno rutino. Ponujajo veganske, vodno nevtralne izdelke pravične trgovine. Na voljo je bela gobica, všeč pa mi je cena in pakiranje, saj je v škatlici iz recikliranega kartona.

Cena in link do nakupa: 5,95 EUR

Poznaš konjac gobico? Kakšna je tvoja izkušnja? Imaš še kakšno vprašanje v zvezi z njo? Kaj pa korejska rutina lepote, te pritegne? Hvala za pogovor v komentarjih.

Maham,

Nika

*Fotografije in ilustracija: ilustracija Walter Hood Fitch (iz l. 1875 za Curtis’s Botanical Magazine), uvodna fotografija Beautyfullblog, fotografije izdelkov: PR znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.