Balzam za čiščenje obraza — vse, kar moraš vedeti

S priljubljenostjo dvojnega čiščenja, je tudi pri nas balzam za čiščenje obraza dobil mesto, ki si ga zasluži. Končno smo ga prepoznali kot zelo učinkovito, a hkrati zelo nežno čistilo, ki je odlično tudi za suho in občutljivo kožo obraza. Poglej, kaj čistilni balzam sploh je, kako deluje, v čem se razlikuje od ostalih čistil in komu ga priporočam. Na koncu najdeš tudi meni ljube, ki so na voljo pri nas.

Čistilni balzam je …

ČISTILNI BALZAM MASLO nika veger beautyfull blog nelipot
Čistilni balzam je podoben maslu, v osnovi je sestavljen je iz maselj, voskov in olj in je lahko kot Nelipotov, popolnoma naraven.

Čistilni balzam je izdelek za čiščenje, ki je narejen iz masel in olj. Umazanijo, ličenje, SPF in druge nečistoče s površine kože očisti brez penjenja in brez da bi odstranil koži lastno zaščito. Tako na koži po čiščenju ostane plast vlage in nege. Če imaš zamašene ali razširjene pore, poškodovano bariero ali zelo suho, občutljivo kožo, ti bo čiščenje z maslom lahko zelo koristilo.

Kako deluje čistilni balzam

Ličila, onesnaženost iz zraka, zaščitni faktor, umazanija – vse to se ujame v plašč koži lastne maščobe. Običajno izdelki za čiščenje vsebujejo milo, s katerim raztopijo to maščobo in jo popolnoma odstranijo, da koža postane škripajoče čista. Na žalost to pomeni, da lahko kožo izsušijo preveč, saj odstranijo tudi naravna olja, ki so namenjena vlaženju in zaščiti polti.

Čistilni balzami ali masla so sestavljeni pretežno iz naravnih maselj in olj, ki, po nanosu na obraz, raztopijo le umazanijo in odvečni sebum. Vse skupaj odstraniš s kože … lahko s toplo in navlaženo krpico za čiščenje obraza, lahko pa z vodo, če čistilni balzam vsebuje učinkovine, ki maslo v stiku z vodo spremenijo v mlečno emulzijo.

Prednosti čiščenja kože z maslom

ČISTILNI BALZAM MASLO nika veger beautyfull blog ERBORIAN NELIPOT
Različni balzami imajo različne teksture, tako da tudi med njimi lahko poiščeš takega, ki bo bolj vlažilen, oljnat, penast …

Čistilni balzami so običajno veliko bolj vlažilni kot drugi izdelki za čiščenje kože, saj je njihova formula sestavljena predvsem iz naravnih masel, voskov in olj. Poleg tega pa so dobra izbira za čiščenje, ker:

  • so primerni tudi za zelo suho kožo in občutljivo kožo,
  • raztopijo tudi najbolj trdovraten vodoodporni make-up ter bleščice in to brez drgnenja,
  • običajno se jih lahko nanaša tudi na področje okrog oči (ampak vseeno preveri na emabalaži, če so oftamološko testirani),
  • s čistilnimi olji lahko očistijo tudi pore,
  • za učinkovanje ne potrebujejo vode in so odlična možnost čiščenja kože na poti (ali ko čiste vode ni pri roki),
  • je koža pozimi bolj suha, s pomočjo čiščenja z maslom pa preprečiš dodatno izsuševanje,
  • je čiščenje prijetno, takoj občutiš udobje.

Čistilni balzam je sestavni del dvojnega čiščenja

Dvojno ali korejsko čiščenje kože je verjetno eden najpomembnejših korakov do lepo negovane kože. Vključuje čiščenje kože v dveh korakih: najprej s čistilom na oljni osnovi, nato pa s čistilom na vodni osnovi. Uporaba oljnega čistila zagotavlja, da odstraniš nečistoče na osnovi olja, vključno s kremo za sončenje, ličili in odvečnim sebumom. Dvojno čiščenje je z uporabo čistilnega masla temeljito a nežno čiščenje kože in je ključni korak v boju proti izsušeni povrhnjici, pusti, nečisti ali prehitro postarani koži. S čiščenjem z maslom namreč odstraniš nečistoče, pri tem pa ne uničiš koži lastne zaščite.

Je čistilni balzam primeren za čiščenje mastne kože?

Je. A da bi vedela, ali bo izbrani čistilni balzam ustrezal tvoji koži, moraš poznati, katera masla in olja vsebuje. Nekatera olja in masla namreč povzročajo izbruh mozoljev in mašitev por, hkaterim je mastna ali mešana koža že tako nagnjena. To so komodena olja in masla, npr. kokosovo, olje pšeničnih kalčkov, kakavovo maslo …

Odličen članek in razpredelnico katera masla in olja so komodena in katera ne, preveri na Aikon spletni strani.

Če čistilni balzam vsebuje masla in olja, ki so popolmnoma nekomedogena, bo tudi mastna ali mešana koža z njegovov uporabo le pridobila. To so sončnično, arganovo, karitejevo, mandljevo …

Ampak ‘’Ali bo moja koža postala po uporabi čistilnega balzama bolj mastna?’’ Na to sem podrobno že odgovorila tukaj, zato, če ne verjameš, da ne bo, preberi še enkrat. Čistila na oljni osnovi ne pustijo mastnega ostanka, saj vsebujejo emulgatorje (površinsko aktivne snovi), ki omogočajo, da se olje raztopi v vodi in ga zato lahko spereš.

Tako se uporablja balzam za čiščenje obraza

ČISTILNI BALZAM MASLO nika veger beautyfull blog erborian
Da ohraniš neoporečnost izdelka, čistilni balzam iz lončka zajami s spatulo. Pri Erborianu je priložena.

Balzam oz. maslo za čiščenje obraza je običajno na voljo v lončku, saj je maslene teksture, kot npr. srednje trdo kokosovo maslo. Uporabljaš ga takole:

  1. Nikoli ne uporabljaj čistilnega balzama na mokrem obrazu, vedno ga nanesi na suho kožo.
  2. S priloženo spatulo balzam nanesi na prste in ga s krožni gibi vmasiraj na celoten obraz, tudi veke.
  3. Masiraj toliko časa, da maslo spremni formulo in postane bolj viskozno, kot olje. Če imaš vodoodporno maskaro, skrbno premasiraj trepalnice.
  4. Ko umazanija ali ličila začnejo razpadati, prste zmoči in kožo pomasiraj še enkrat.
  5. Maslo nato odstrani:
  • z vodo, če je formula zasnovana tako, da se maslo v stiku z vodo spremeni v emulzijo, ki jo skupaj z ličili z lahkoto splakneš.
  • z blazinico, če v stiku z vodo ne spremeni formule. Brisačko ali blazinico za večkratno uporabo lahko vseeno zmočiš v topli vodi, saj bo tako odstranjevanje masla in nečistoč še prijetnejše.

6. Nadaljuj z drugim korakom dvojnega čiščenja, vodno fazo, ali pa z nanosom tonika in svoje običajne nege.

Razlika med balzamom in oljnim čistilcem za obraz

Razlika med čiščenjem z oljem in balzamom je v glavnem v teksturi in s tem povezanimi lastnostmi. Lahko pa je razlika tudi v tem, da so masla namenjena občutljivi, suhi in normalni koži, olja pa vsem tipom, tudi mastni. Tako je tudi pri Erborianovi liniji Centella.

Balzam in olje za čiščenje obraza sta oba narejena na oljni osnovi in ju uporabljamo za prvi korak dvojnega čiščenja. Obstajata pa dve preprosti razliki med čistilnim oljem in čistilnim balzamom: tekstura in embalaža.

Čistilno olje je tekočina, ki je običajno na voljo v steklenici s črpalko. Čistilni balzam je maslu podobna trdna snov, ki je na voljo v lončku z lopatico za nanos. Iz te razlike izhaja tudi, da je uporaba olja lahko bolj higienična (če v maslo namakaš prste in ne uporabljaš običajno priložene spatule). Hkrati pa je uporaba masla priročna, če veliko potuješ, ker ti ga na letališču ne zasežejo in ga tudi lažje oddeliš v potovalno posodico. Balzami se s stališča embalaže lažje reciklirajo kot olja na pumpico, ker pumpice običajno ni mogoče reciklirati.

Pomembna razlika pa je v tem, da so masla običajno za kanček bolj učinkovita pri odstranjevanju vodoodpornih, bleščečih ali nasploh trdovratnih make-upov in da zato, da ga naneseš, potrebuješ sekundo več masaže, ki pa je zelo blagodejna za kožo in tvoje počutje.

Čeprav je na prvi pogled videti, kot da so balzami dražji kot olja, se cena izravna z varčnostjo izdelka, saj se balzama pri enem čiščenju uporabi res malo.

Ali lahko za čiščenje uporabim kar kokosovo, karite maslo, sočnično olje?

Te učinkovine so res prisotne v številnih maslih za čiščenje kože. A čiščenje samo z npr. kokosovim oljem ni tako intenzivno kot z balzamom, ki poleg teh učinkovin, vsebuje tudi površinsko aktivne snovi, ki pomagajo odstraniti olje (skupaj z vsemi nečistočami na osnovi olja) s kože. Poleg tega bi čiščenje samo z maslom, sploh če je komedogeno, kot kokosovo, hitro povzročilo zamašene pore in akne, saj bi po čiščenju na koži ostali ostanki maščobe in nečistoč.

To so meni ljubi balzami, ki so na voljo pri nas

Masla za čiščenje obraza morda še niso tako priljubljena kot v tujini, jih pa z veseljem uporabljajo vsi, ki se profesionalno ukvarjajo z ličenjem, ki pogosto nosijo težke make-upe in ljubijo naravno kozmetiko. V tokratni izbor sem uvrstila čistilni balzam za:

UČINKOVITO IN ZELO NEŽNO ČIŠČENJE S CENTELO ZA NORMALNO DO SUHO KOŽO:

Erborian Čistilni balzam Centella

Moja koža je normalna, zato maslo izberem glede na to, kako se odstrani. Najraje imam formulo, ki se v stiku z vodo spremeni v mlečno emulzijo, kot Erborianovo. Velik plus tega malsa pa je tudii, da vsebuje nego z azijskim vodnim popnjakom.

Pripravi se, kajti to je izdelek, ki te bo navdušil že po prvi uporabi. Čiščenje opravi res odlično, saj brez napora odstrani vse sledi umazanije, ličil in SPF.

Erborianova super-sestavina za obnovo in pomiritev kože, centella asiatica ali azijski vodnji popnjak, pa je v tem čistilnem balzamu zato, da kožo ovije v blagodejno nego za izboljšanje polti. Izvleček azijskega vodnega popnjaka kožo pomiri in spodbudi k obnovi. Sončnično olje jo nahrani z maščobnimi kislinami (omega-6 in omega-9), kokosovo olje pomaga zaščititi pred dehidracijo, čebelji vosek koži vrača mehkobo in prožnost, mandljevo olje prav tako hrani in mehča kožo, karitejevo maslo pa prepreči izsušitev ter kožo nahrani in zmehča.

Je dermatološko in oftamološko testiran.

Cena in link do nakupa: 36,90 €/ 80 g

INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL (sončnično olje) – COCOS NUCIFERA OIL (kokosovo olje) – PEG-40 SORBITAN PEROLEATE (površinsko aktivno sredstvo, emulgator) – CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE (mehčalno sredstvo iz kokosovega olja in glicerina) – CERA ALBA/BEESWAX (čebelji vosek) – HYDROGENATED VEGETABLE OIL (rastlinsko olje) – PRUNUS AMYGDALUS DULCIS OIL (mandljevo olje) – POLYSORBATE 20 (emulgator, pomaga pri mešanju vode in olja) – CENTELLA ASIATICA EXTRACT (izvleček azijskega vodnega popnjaka) – BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER (karite maslo) – TOCOPHEROL (vitamin E, antioksidant) – PARFUM/FRAGRANCE (dišava)

POPOLNOMA NARAVNO ČIŠČENJE BREZ VODE ZA ZELO SUHO KOŽO:

Nelipot Rosen

Popolnoma naravno maslo Nelipot Rosen bi lahko na koži pustil tudi nekaj minut, da z negovalnimi učinkovinami deluje tudi kot maska.

Naravni odstranjevalec ličil Nelipot Rosen je mešanica masel in olj, ki kožo očistijo, tonirajo in poživijo. Rosen v staroslovenščini pomeni mlad in takšna vrsta večernega čiščenja v resnici pripomore k mladostenjšemu videzu kože. Poleg vlažilnih in hranilnih masel vsebuje še učinkovine za mladosten videz kože kot so korenčkovo olje (z beta-karotenom ter vitamini A, B, C, D, E in F.), karite maslo, olje grozdnih pešk (vlaži in deluje kot antioksidant), moringa olje (hrani in deluje kot antioksidant) ter eterično olje tropske verbene (očiščevalne lastnosti).

Tekstura je precej nenavadna, zato ga ne priporočam kot tvoje prvo čistilno maslo, torej za spoznavanje tovrstnih čistil. Je pa odlično, če si masel že navajena in želiš imeti izdelek, s katerim lahko kožo očistiš temeljito a nežno brez uporabe vode. Maslo namreč vmasiraš v suho kožo obraza, nekoliko počakaš, da se s toploto kože in masaže raztopi in pomeša z nečistočami in sebumom, nato pa vse skupaj odstraniš z brisačko ali s pralnimi blazinicami. Na koži tanek sloj masla ostane, zato ga ne priporočam mastni ali mešani koži nagnjeni k nečistočam.

Nelipot priporoča blazinice Lavivavera (iz 100% bombaža z OEKO TEX certifikatom). Imajo mehkejšo stran za odstranjevanje nečistoč in ličil ter grobo stran za rahel piling kože. Tako maslo kot balzinice so narejeni v Sloveniji.

Je dermatološko testiran, ekološko certificiran in veganom prijazen.

Cena in link do nakupa: 9,99 €/ 35g

INCI: BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER */**, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL*, HYDROGENATED VEGETABLE OIL*, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL*, DUNALIELLA SALINA EXTRACT*, DAUCUS CAROTA SATIVA SEED OIL*, VITIS VINIFERA OIL*/**, MORINGA OLEIFERA SEED OIL*/**, TOCOPHEROL*, LITSEA CUBEBA FRUIT OIL, GERANIOL***, LINALOOL***, ASCORBYL PALMITATE***, TOCPHEROL*
* sestavina naravnega izvora
** sestavina iz virov ekološkega kmetijstva
*** komponenta naravnega eteričnega olja

EKOLOŠKO CERTIFICIRANO ČIŠČENJE IZ TUBE ZA VSE TIPE KOŽ:

Melvita Certificirano ekološki Nežni čistilni oljni gel

Melvitin hibrid malsa in gela poskusi, če se z oljnimi teksturami šele spogleduješ.

Če te moti, da so masla na voljo v lončku, potem poskusi ta hibridni izdelek. Ko ga iztisneš iz tube, je videti kot maslo, na koži se iz gela spremeni v olje, ob dodatku vode pa v mlečni losjon. Odstrani ličila, nečistoče in vidne delce onesnaženja, kožo pa ohrani mehko in navlaženo. Nežna formula je posebej zasnovana za občutljive predele na obrazu, tudi za kožo okrog oči. Je dermatološko in oftamološko testiran.

Vsebuje ekološko sončnično olje in tri ekološke cvetne vode: vlažilno damaščansko vrtnico, cvetove pomarančevca za pomirjanje in zeleni čaje proti prostim radikalom. Hranilno avokadovo olje in ognjič nežno očistita in osvežita kožo ter jo naredita mehko.

Je dermatološko in oftamološko testiran, ekološko certificiran in veganom prijazen.

Cena in link do nakupa: 16,80 €/ 125 ml

INCI: CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – OCTYLDODECANOL – GLYCERIN (glicerin) – HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL (sončnično olje) – COCO-CAPRYLATE/CAPRATE – SUCROSE PALMITATE – ROSA DAMASCENA FLOWER WATER* (cvetna voda vrtnice) – CITRUS AURANTIUM AMARA (BITTER ORANGE) FLOWER WATER* (cvetna voda cvetov pomarančevca)- CAMELLIA SINENSIS LEAF WATER (voda listov zelenega čaja) – ALPHA-GLUCAN OLIGOSACCHARIDE – SUCROSE LAURATE – CITRIC ACID – AQUA/WATER – TOCOPHEROL – SODIUM BENZOATE – POTASSIUM SORBATE – PARFUM/FRAGRANCE – LINALOOL** 

* Sestavine iz ekološke pridelave.
** Dišavne sestavine naravnega izvora. 
Okolju prijazna in ekološka kozmetika je certificirana pri Ecocertu Greenlife v skladu z Ecocertovim standardom.

Z AHA KISLINAMI TUDI ZA MASTNO KOŽO

Elemis Superfood AHA Glow Cleansing Butter

AHA kisline z nežnim pilingom raztopijo odmrle celice in tako dodatno poskrbijo za bolj mehko in sijočo kožo.

Če je tvoja koža mastna, izbiraj maslo, ki ni tako bogato z voski, ne vsebuje komedogenih masel in olj, ampak je bolj vlažilno. Elemis čistilno maslo AHA Glow Cleansing Butter vsebuje prebiotike (aktivne sestavine, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost koristnih mikroorganizmov na koži) in naravno mešanico izvlečkov rastlin, ki kožo negujejo, vlažijo, izboljšajo regeneracijo ter pripomorejo k celovitosti epidermalne bariere in antioksidativni zaščiti kože. To so izvleček fermentirane buče (bogat z alfa hidroksi kislinami – AHA) in izvleček fermentirane češnje acerole ter olje chia semen in mangovo maslo, ki vsebujejo antioksidante, minerale in elemente v sledovih, polifenole in flavonoide, omega 3 in 6 maščobne kisline. Koža je po uporabi globinsko očiščena, nahranjena, gladka, mehka in sijoča.

Ne vsebuje dišav in ne draži oči. Je veganom prijazen.

Cena in link do nakupa: 30,69 €/90 g

INCI: CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GLYCERIN, AQUA/WATER/EAU, POLYGLYCERYL-3 METHYLGLUCOSE DISTEARATE, POLYSORBATE 80, CETEARYL OLIVATE, SORBITAN OLIVATE, HYDROXYACETOPHENONE, PHENOXYETHANOL, ACRYLATES/BEHENETH-25 METHACRYLATE COPOLYMER, MANGIFERA INDICA (MANGO) SEED BUTTER, SALVIA HISPANICA SEED OIL, LACTOBACILLUS/ACEROLA CHERRY FERMENT, LACTOBACILLUS/PUMPKIN FRUIT FERMENT FILTRATE, SACCHAROMYCES/RICE FERMENT FILTRATE, CAMELLIA SINENSIS SEED OIL, CANDIDA BOMBICOLA/GLUCOSE/METHYL RAPESEEDATE FERMENT, SODIUM HYDROXIDE, HELIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL, BETA-CAROTENE, CAPSANTHIN/CAPSORUBIN, BUTYLENE GLYCOL, TOCOPHEROL, LEUCONOSTOC/RADISH ROOT FERMENT FILTRATE, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL, 1,2-HEXANEDIOL, POLYGLYCERYL-3 DIISOSTEARATE, ASCORBYL PALMITATE, ROSMARINUS OFFICINALIS (ROSEMARY) LEAF EXTRACT, ASCORBIC ACID

Če imaš možnost nakupa čistilnega masla v tujini, tvoja koža pa je mastna, poglej še Hanskin’s BHA-targeted Pore Cleansing Balm, ki vsebuje salicilno kislino.

Kaj pa kultni Clinique Take The Day Off Cleansing Balm? Čeprav je bil to prvi čistilni balzam, ki sem ga pred leti preskusila in je takrat povzročil vaaaauaplauz ob res lahkotni in takojšnji odstranitvi tudi najbolj trdovratnega make-upa, pa sem danes bolj navdušena nad zgornjimi predlogi, ki so enako učinkoviti, le da njihova formula vsebuje več naravnih učinkovin.

Si že poskusila balzam za čiščenje obraza? Če te zanima karkoli v zvezi z dvojnim čiščenjem ti močno priporočam branje tega zapisa: Vse o dvojnem čiščenju — in ali je res nujno potrebno? Hvala za pogovor v komantarju.

Maham,

Nika

*Fotografije: Beautyfull blog, izdelki: PR znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.