Tako odstraniš madež sončne kreme, rumeno sled, ki jo lahko pustijo izdelki z UV-filtri

Čeprav so kreme za zaščito pred soncem po navadi bele barve, lahko na oblačilih pustijo rumeno sled. Zakaj se to zgodi, katera učinkovina v izdelkih za zaščito pred soncem je kriva za to in kako madež UV kreme odstraniti, preberi v naslednjem zapisu.

Preberi tudi: Tako skrbiš za oblačila, da boš z njimi v dolgotrajni zvezi

Zakaj na oblačilih nastanejo rumeni madeži UV-zaščite?

madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Madeži UV zaščite z letošnjega dopusta so bili tako trdovratni, da sem jih morala odstraniti s posebnim odstranjevalcem. V prihodnje bom bolj pozorna in jih poskusila odstraniti čim prej, ker bom uspešnejša in bom lahko uporabila samo naravne učinkovine ali čistila.

To ti ne bo všeč: glavni krivci za nastanek madež UV kreme na kopalkah, ovratnikih ali robovih oblačil po nanosu izdelka za zaščito pred soncem so prav UV-filtri. Na srečo ne vsi, zato poglej, pri katerih boš po uporabi zagotovo imela opravka z madežem na oblačilu. In več kot je tega filtra v izdelku, bolj bo madež intenziven. To je lahko povezano z višino SPF-zaščite, lahko pa tudi ne (če je filtrov v izdelku več, je lahko količina ‘krivca’ še vedno majhna).

UV filtri, ki povzročajo madeže, so:

Avobenzon (INCI Avobenzone)

To je filter, ki je v izdelkih za zaščito pred soncem zelo pogost. Če pride avobenzon v stik z železom, se sproži kemična reakcija, oksidacija, ki tkanino obarva oranžno (pravzaprav madež kreme postane madež rje). Če si si pri tem oddahnila, saj ne nameravaš oblačil dajati na železo, naj te spomnim, da je železo prisotno v vodi (še posebej na območju s trdo vodo), pa tudi v morju, rekah …

Oksibenzon (Oxybenzone)

Tudi oksibenzon obarva oblačila rahlo oranžno ali rumeno, vendar v manjši meri kot avobenzon.

Cinkov oksid

Mineralni UV-filter lahko povzroči bele madeže na temnejših tkaninah, a le ob stiku. Madeži ne nastanejo kot posledica kemične reakcije, kot pri avobenzonu ali oksibenzonu. 

Titanov dioksid

Prav tako lahko prispeva k belim in bledo rumenim madežem, vendar ne tako pogosto kot cinkov oksid.

Železovi oksidi (Iron Oxides)

Prisotni so lahko v obarvanih izdelkih za zaščito pred soncem, kot pigmenti in ne kot UV-filter, zaradi česar z odtisom prav tako lahko zamažejo oblačilo z oranžno-rjavim odtenkom.

Čemu se moraš izogniti, ko imaš na oblačilu madež UV-zaščite?

Preden uporabiš kakršenkoli odstranjevalec madežev, skrbno preberi, kakšne madeže točno odstranjuje. Na tem detergentu za odstranjevanje madežev med pranjem v pralnem stroju je opozorilo, da ni primeren za madeže UV zaščite.

Če na kopalkah ali majici opaziš madež zaščite pred soncem (ali pa zgolj preventivno), madež poskusi odstraniti čim prej, da ne postane še intenzivnejši:

 1. Oblačil ne peri v trdi vodi. Voda, v kateri peremo oblačila, vsebuje kovinske ione, na primer železo in baker. Ti reagirajo z madeži filtrov na oblačilih in povzročijo obarvanje madeža. V trdi vodi je teh kovinskih ionov več, zato imajo tisti, ki perejo oblačila v trdi vodi, več težav z madeži zaradi zaščite pred soncem.
 2. Izogibaj se pranju nad 30° C oz. v vroči vodi. Višja temperatura rumene madeže ‘fiksira’ v vlakna, in ti postanejo le še bolj trdovratni.
 3. Ne posezi po belilih, ki vsebujejo klor ali kisik, saj lahko madež le še poudarijo. Pri določenih sredstvih za odstranjevanje madežev na bazi belil ali aktivnega kisika je napisano opozorilo, da niso namenjena odstranjevanju madežev zaradi UV-zaščite.
 4. Uporabljaj tekoči detergent za pranje perila in ne takega v prahu, ki lahko reagira s filtri in poveča intenzivnost madeža.

Tako iz oblačil odstraniš madež UV-zaščite  

Vsekakor je uspešnost odstranjevanja madeža boljša, če je ta svež.

 • Če je madež BEL ali BLEDO RUMEN in je posledica uporabe mineralne UV-zaščite, madež obravnavaj kot masten madež in oblačilo namoči v mešanico tople vode in praška za pomivanje posode (najbolje čim bolj naravnega, kot je Odori). Nato ga operi kot običajno. 
 • Ko na oblačilih opaziš ORANŽEN madež kreme za sončenje, je najbolje, da ga odstraniš, kot bi želela odstraniti madeže rje.

Tako z oblačil odstraniš rumen, oranžen ali rjavkast madež UV-zaščite

madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
To majico z UV zaščito je Peter ob uporabi kreme nosili vsak dan in zato je madež še posebej izrazit. Celo tako trdovraten, da ga s pomočjo naravnih učinkovin in tega detergenta ni bilo moč popolnoma odstraniti.

1. Odstranjevanje s sodo bikarbono in belim kisom

Oblačilo zmoči s hladno ali mlačno vodo (do 30 stopinj). Sodo bikarbono in beli (gospodinjski) kis zmešaj, da nastane pasta. S staro zobno ščetko jo nežno vtri v tkanino, da je madež prekrit. Po 15 minutah oblačilo operi kot običajno. 

2. Odstranjevanje s soljo in limono (ali belim kisom)

Umazan del oblačila zmoči s hladno vodo. Nato na madež nakapaj limonin sok, čez to pa potresi plast soli, ravno toliko, da je madež prekrit. Pusti, da učinkuje vsaj pol ure, lahko pa tudi dlje. Sol nato odstrani, madež pa popivnaj z bombažno krpo. Če je oblačilo belo, ga za nekaj časa lahko postaviš še na sonce. Pri tem pazi, da limonin sok tkanine ne pobeli preveč. Nato oblačilo operi kot običajno.

3. Odstranjevanje s sokom rabarbare

Ta nasvet sem našla na spletu in naj bi bil bolj primeren za barvana oblačila in večje madeže. Stebla rabarbare prekuhaj (20 minut v vreli vodi), nato sok ohladi in vanj namoči oblačilo. Ko opaziš, da je madež izginil, oblačilo operi kot običajno.

4. Uporabi že pripravljen odstranjevalec madežev rje

Če ti z naravnimi sredstvi madeža ni uspelo odstraniti, tudi v drugem poskusu ne, uporabi posebna čistila za odstranjevanje trdovratnih madežev rje, kot je Dr. Beckmann odstranjevalec madežev rje, dezodoranta in znoja. Vendar naj bo to zgolj zadnja možnost. Za pranje oblačil in odstranjevanje trdovratnih madežev vedno najprej uporabi naravna čistila.

PREBERI TUDI: Preverjeno učinkovit: naravni in neškodljiv odstranjevalec trdovratnih madežev Odori

5. Svilena ali zelo občutljiva oblačila odnesi na čiščenje v čistilnico.

Zgoraj našteti načini uspešno odstranjujejo madeže UV-zaščite in ne rumenega pridiha, ki ga lahko dobijo bela oblačila, če so bila dolgo shranjena v omari.

Kaj pa izdelki z UV-zaščito, ki vsebujejo tehnologijo »proti madežem po pranju«?

Te kreme za zaščito pred soncem običajno vsebujejo avobenzon ali/in oksibenzon, zato proizvajalci poskušajo preprečiti nastanek madežev po pranju na več načinov:

 • formule izdelkov naredijo odporne na dotik, vodo in pot ter tako skušajo preprečiti, da bi se UV-filtri odtisnili na tkanino;
 • formulam dodajo učinkovine, ki nase vežejo ione; tako le-te pri pranju perila v vodi, ki je pri novejših strojih omejena, iz vode potegnejo ione in zmanjšajo možnost, da bi ti reagirali z UV filtri. 

Tako se lahko izogneš nastanku madeža zaradi UV-filtra:

 1. Izbiraj izdelke, ki ne vsebujejo avobenzona (tudi zato, ker avobenzon slabo vpliva na vodne organizme)
 2. Pri vsakem nanosu izdelka za UV-zaščito najprej počakaj, da se res vpije v kožo, šele nato se obleci.
 3. Losjoni se obnesejo bolje kot pršila, saj je nanos izdelka lahko natančnejši.
 4. Na pralnem stroju nastavi predpranje ali pa oblačila, ki jih nosiš ob nanosu UV-zaščite, vedno najprej splakni z mrzlo vodo brez kakršnega koli detergenta.
 5. Tudi pranje naj bo le pri največ 30 °C, pri tem pa uporabi tekoči prašek.
madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Prej in po odstranjevanju madeža UV zaščite. Oblačilo ni snežno belo, vseeno pa je razlika vidna in tudi majico bomo še uporabljali.
madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Madež se je po drugem odstranjevanju še nekoliko zmanjšal.
madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Tudi na bombažni obleki je madež po odstranjevanju še nekoliko viden, vendar precej manj.
madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Bele kopalke? V prihodnje jih bom vsak večer namočila v hladno vodo, robove in trakce pa premazala s soljo in belim kisom.
madež UV rumen oranžen odstranjevanje nika veger beautyfull blog
Bele kopalke po odstranjevanju madežev UV zaščite.

Izdelki z UV-filtri so pomemben del zaščite pred soncem, zato nikakor ne preskoči njihove uporabe. A zavedaj se, da lahko pustijo madeže na oblačilih, ki pa jih z zgoraj omenjenimi nasveti lahko odstraniš (pomembno je, da čim prej) in tako oblačilo nosiš še leta in leta.

Če imaš tudi ti kakšen nasvet za odstranjevanje rumenih madežev UV zaščite iz oblačil, ga prosim zapiši v komentar. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem d.o.o.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.