Zakaj volna pika in kako to omiliti

Volna je naravni material s številnimi pozitivnimi lastnostmi, saj prijetno greje, odvaja vlago, je vzdržljiva … A nič od tega ne boš izkoristila, če te volna pika, draži, srbi. Zato preberi zakaj se to dogaja in kako se temu izogniti.

👉 HITRE POVEZAVE:

Zakaj volna pika

Čeprav volna lahko povzroči draženje, ga je s pravilno nego in izbiro kakovostnih izdelkov mogoče zmanjšati. S temi nasveti boš lahko še naprej uživala v toploti in udobju volnenih oblačil.

Vlakno volne je prožno, čvrsto in različno upogljivo. Obstaja lestvica upogljivosti vlakna volne, to je odvisno od vrste volne in debeline vlakna.

Vrsta volne

Volna različnih živali in pasem ovc se razlikuje po debelini, prožnosti in teksturi vlakna, podobno kot naši lasje. Med nežnejšimi, mehkejšimi vrstami volne so:

  • jagnječa volna (volna prvega striženja jagenj)
  • kašmir
  • angora volna
  • volna alpake
  • merino volna
  • volna pudlja (ja, tudi to obstaja :))

Pri tem bodi pozorna, da neglede na vrsto izbiraš le trajnostno volno.

Kakovost dlake

Kakovost bivanja živali močno vpliva na kakovost njene dlake, zato je volna pridobljenja s trajnostnim ali regenerativnim kmetijstvom običajno kakovostnejša in na otip prijetnejša.

Debelina dlake

Pikanje oz. držanje volne je povezano tudi z debelino volnenih vlaken – večji kot je premer (merjen v mikronih) vlakna volne, bolj srbeč bo občutek. Prijetna volnena oblačila so iz volnenih vlaken s premerom do 27 mm. Vlakno kakovostne angore volne meri od 12-16 mikronov, kašmir volne 15 mikronov, običajne merino volne pa 21-22 mikronov. Za primerjavo, naši lasje so debeli okrog 60 mikronov.

Ostanki kemikalij

Čiščenje volne se začne z namakanjem v hladni vodi, da odstranijo grobe nečistoče, ki bi lahko volno obarvale, nadaljuje pa z namakanjem v topli vodi, ki odstrani še več nečistoč in lanolin. Ker je postopek časovno zamuden ga pri industrijskem pridobivanju volne večkrat pohitrijo z dodajanjem kemikalij in belil, ki so lahko nato prisotne tudi na končnem izdelku. Morda ti draženje povzročajo prav ti.

Prisotnost lanolina

Dlaka oz. volna je prevečena z lanolinom, naravno maščobo kože živali. Ta lahko povzroči alergijske reakcije, tako pri ljudeh kot tudi pri hišnih ljubljenčkih (Arya je alergična na volno) kar povzroča draženje, srbenje.

Kakovost reza vlakna

Ali volna pika ali ne je odvisno tudi od načina striženja ovce. Dobri brivci dlako odrežejo tik pri koži, zato je le to na eni strani pri konici dlake naravno zaobljeno, ostro prirezano pa le na drugi strani. Pri hitrejšem in manj skrbnem britju pa dlako prirežejo dvakrat, zaradi česar je vlakno na obeh straneh ostro in zato pika. Tudi če je v oblačilu le 5% takšne volne, te ta lahko draži. 

Tako zmanjšaš pikanje volne

Če se oblačilo z bolj grobo volno že izbrala, lahko pikanje volne deloma zmanjšaš z ustrezno nego:

  • z brivnikom za blago odstranjuj štrleče dlake volne
  • uporabljaj prašek, ki je namenjen pranju volne
  • po pranju vlakna zmehčaj; volno za 20 minut namoči v mešanico vode in gospodinjskega kisa (dve žlici v lavor vode), balzama za lase ali mehčalca. Po namakanju oblačilo splakni s hladno vodo, ožami, nato pa naj se posuši ležeče na zraku.

Seveda pa se mu lahko izogneš, če pod volnenimi oblačili nosiš druga oblačila npr. iz mehkega bombaža. 

Če ob nošenju volnenega oblačila tvoja koža vedno pordi, srbi ali se lušči ali pa se poslabša stanje kože, npr. ekcem ali celo Hidradenitis suppurativa, potem se nošenju volne vseeno raje izogni.

Če imaš tudi ti kakšen nasvet, kako zmanjšati draženje volne, ga deli z nami v komentarju. Hvala!

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.