Razstrupljanje telesa: suho krtačenje in slane kopeli

Pomladno čiščenje in spomladanska utrujenost imata nekaj skupnega, razstrupljanje. Preden se lotiš čiščenja doma, očisti svoje telo, da boš v nov letni čas vstopila polna energije.

Zakaj je razstrupljanje sploh pomembno?

razstrupljanje suho krtacenje beautyfull blog

Naše telo se strupov, ki jih zaužijemo, vdihamo ali kako drugače vnesemo v telo (tudi preko kože), poskuša znebiti. Izloči jih preko jeter in blata, ledvic in urina, pljuč in dihanja ter kože in znojenja. Toksini, ki jih telo ne uspe odstraniti iz telesa se shranijo v maščobne zaloge, da bi jih telo izločilo iz krvnega obtoka, kjer bi lahko povzročili večjo škodo. 

Če razstrupljanje predvsem v jetrih in ledvicah poteka dobro, potem je lepša tudi koža. Če pa imamo mozolje, suha in srbečo kožo brez leska je to lahko znak, da moramo razstrupljanje pospešiti.

Tako enostavno in naravno pospešiš razstrupljanje

razstrupljanje suho krtacenje beautyfull blog čaji

Od pusta do velike noči nam narava in stari običaji ponujajo rešitve za dobro razstrupljanje, ki pa ga lahko pospešiš tudi z nekaterimi drugimi enostavnimi koraki. Post in vključevanje zdrave zelene zelenjave sta ključna, ampak ti koraki so prav tako odlična podpora in prav nič zahtevni:

  1. Za dobro jutro v ustih požvrkljaj dve žlici rastlinskega olja, da iz ustne votline odstraniš strupe. Žvrkljaj ga nekjaj minut in izpljuni, ko boš začutila, da se je čudno zgostilo. Meni je všeč žvrkljanje kokosovega olja, ker je dobrega okusa. 
  2. Zjutraj poženi krvni obtok in limfo s suhim krtačenjem (glej spodaj). 
  3. Razstrupljanje nadaljuj s pitjem čaja iz kopriv, regrada, poprove mete, ingverja … pospešujejo namreč izločanje strupov tako, da stimulirajo in podpirajo delovanje jeter in žolčnika. iz istega razloga v prehrano vključi kurkumo, vitamin E in omego 3.
  4. Prekrvavitev in limfo spodbudiš lahko tudi s knajpanjem (če ne zdržiš celega telesa pa si z mrzlo vodo prhaj noge dokler ti ne postane vroče), savnanjem in telovadbo, med katerimi je super že aktivna hoja (vsaj 6.000 korakov, še bolje pa 10.000).
  5. Zvečer si privošči solno kopel, saj boš tako dodatno pospešila izločanje strupov skozi pore.

Pravila za dobro razstrupljanje

Voda je osnova razstrupljanja. Med razstrupljanjem zaužij vsaj osem kozarcev čiste vode dnevno. Telo jo namreč potrebuje za normalno delovanje in dodatno za pospešeno izplakovanje strupov. Če boš pila premalo vode, lahko pride do zaprtja ali drugih težav.

Hitrih rešitev in bližnjic ni. Razstrupljanje je proces, ki zahteva svoj čas in če boš to hotela prehiteti, se lahko zgodi, da si nakoplješ še več težav.

Opozorilo: Razstrupljanju se izogni, če si noseča ali dojiš in če imaš kakršne koli zdravstvene težave, ki bi jih lahko razstrupljanje še poslabšalo.

Suho krtačenje

razstrupljanje suho krtacenje nika veger beautyfull blog

Gre za intenzivno glajenje kože s hitrimi in kar močnimi pritiski (nekaj med športno masažo in božanjem ;)). Cilj je, da spodbudiš prekrvavitev in limfo. To tudi začutiš, koža pordi, tebi pa postane rahlo vroče. 

‘Stranski učinek’ suhega krtačenja je tudi odprava celulita in preprečevanje vraščanja dlak po depilaciji.

POTREBUJEŠ:

Fino je, če imaš dva pripomočka, za vsako roko enega.  Novo zdravo navado začni uvajati s piling rokavico. Ko navado usvojiš, pa rekvizit zamenjaj za bolj grobega, blazinico iz lufe ali krtačo iz naravnih ščetin.

POSTOPEK:

Lahko in dobro je, če krtačiš celo telo. Paziti pa moraš, da ga obdeluješ od konic prstov proti srcu. 

Preden se oprhaš, začneš s krožnimi gibi masirati noge od stopal proti srcu,  nič kaj nežno, seveda pa tudi ne tako grobo, da bi poškodovala kožo. Nadaljuješ z masažo zadnjice, trebuha, potem pa od prstov na roki še proti srcu. Če ti paše, obdelaj tudi hrbet. Po nekaj minutah boš začutila, da ti je vroče in da koža nekako žari od znotraj. Nadaljuj s prhanjem z ne preveč vročo vodo.

Nekaj nasvetov za boljši začetek

razstrupljanje suho krtacenje beautyfull blog
  1. Če pozabiš in se na suho krtačenje spomniš šele po prhanju, ni problema. Kožo obriši, nato pa vseeno izvedi krtačenje. Ne le zato, da boš pospešila prekrvavitev in zgladila kožo, pač pa, da ti izvajanje pride v navado.
  2. Če bi rada razstrupljanje pospešila z dodatkom eteričnih olj, po krtačenju uporabi rastlinsko olje, ki mu dodaš nekaj kapljic EO popra, ingverja …
  3. Pri uvajanju nove rutine je pomembno kakšen pripomoček izbereš. Dobro je, če se ta oprime roke, da je krtačenje enostavnejše. Zato izbiraj rokavičke oz. pripomočke, ki se s pomočjo elastike oprimejo roke. Krtače z ročaji so za začetek nekoliko nerodne.
  4. Da bo rutina stekla, pripomočke postavi na vidno mesto, lahko kar v kad, saj je bolje, da suho krtačenje izvajaš v kadi, ker bodo od tebe leteli kosmi suhe kože, ki jih nato med prhanjem enostavno odplakneš.

Solne kopeli za odlično razstrupljanje

razstrupljanje solna kopel

Kopanje v slani vodi je odličen način, da se sprostiš, pospeši prekrvavitev in razstrupljanje. Ni nujno, da se pri tem namakaš cela, v kopel lahko potopiš samo stopala. Na vsakem stopalu je namreč več kot 2000 por, skozi katere telo lahko izloča strupe, zato je kopel nog prav tako učinkovita aktivnost razstrupljanja. Solne kopeli pa ne vplivajo samo na kožo, temveč tudi na dihala, saj eterična olja v topli kadi hlapijo in ob sproščenemu dihanjem polnijo pljuča.

SLANO KOPEL SI PRIPRAVI TAKOLE:

  1. Zvečer v kad ali lavor natoči toplo, vendar ne prevročo vodo.
  2. V vodo stresi pest soli* ali slanico. Začini jo z zelišči za aromaterapijo, ki bo prevetrila tudi tvoje počutje in dihala. Lahko dodaš tudi žlico gline. Če želiš uporabiti že pripravljen izdelek, priporočam Sol za kopel slovenske znamke Lepa Vida.
  3. Popij kozarec vode, saj v slani kopeli telo izgubi veliko vode, kar lahko povzroči omotičnost in dehidracijo.
  4. Namakaj celo telo ali le stopala od 15 do 20 minut. 
  5. Po kopeli prav tako popij kozarec vode (ali kokosove vode, da telo napolniš tudi z elektroliti), da se bodo strupi iz telesa odplakovali in se ne bodo kopičili.

To ponavljaj vsak dan 21 dni. Prvi teden vsak večer, drugi in tretji teden pa lahko tudi trikrat tedensko. ‘Stranski učinek’ bo tudi bolj mehka in lepa koža.

Poznaš še kakšen enostaven način naravnega razstrupljanja? Hvala za tvoj komentar.

Maham,

Nika

* Sečoveljske soline so ene redkih solin na svetu, kjer se sol pridobiva po več stoletij starih postopkih s povsem naravno kristalizacijo, ročno in z orodji ter postopki po izročilu dedov in pradedov. Solni cvet Piranskih solin po kakovosti presega celo čislane sorte soli ‘’La Fleur de Sel’’. Piransko sol je leta 2014 Evropska komisija vpisala v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb, podobno kot so šampanjec, parmezan, istrsko oljčno olje …

**Fotografije: Beautyfull blog

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.