3 recepti za DIY razkužilo za roke

V prihajajočih dneh bo dobro in pogosto umivanje rok najboljša zaščita pred virusi, a dobro je pri roki imeti tudi razkužilo za roke. Vozički v trgovinah, otroška igrišča, kljuke vrat, ročke na bencinski črpalki … ko vode in mila ni pri roki, za razkuževanje uporabi razkužilo. Lahko ga naročiš v lekarni ali bolje založenih trgovinah, lahko pa si izdelaš svojega, celo naravnega. Recept, ki ga je objavila WHO (Svetovna zdravstvena organizacija), je precej zahteven, zato sem magistre farmacije vprašala za preprostejše in bolj učinkovite recepte za razkužila za roke, ki jih lahko izdelamo sami doma.

Če imaš potrjen koronavirus ali sumiš, da ga imaš, upoštevaj sledeča navodila .

Enostavno: DIY razkužilo za roke v pršilu

Nina, lepotna blogerka z magisterijem iz farmacije, je objavila enostaven recept za izdelavo doma narejenega razkužila za roke v pršilu. 

Potrebuješ (za50ml):

 • 50 ml 70 % etanol, ki ga lahko kupiš v lekarni. Nina pravi, da je za učinkovito razkuževanje potreben več kot 60 % alkohol, še bolje 70 %, ne pa več, ker sicer lahko roke preveč izsuši in povzroči manjše poškodbe kože,
 • stekleničko z razpršilom (npr. od izpraznjenega parfuma).

Izdelava:

 1. 70-odstotni etanol nalij v očiščeno stekleničko z razpršilom. 
 2. Po želji mu dodaj nekaj kapljic najljubšega parfuma. Ne več kot nekaj, ker mešanice ne želiš preveč razredčiti. Namesto parfuma lahko dodaš tudi par kapljic eteričnega olja, ki deluje proti virusom, kot so rožmarin, cimet, čajevec, origano (prej preveri, da nanj nisi alergična). Za 50ml stekleničko bosta dovolj dve kapljici EO.
 3. Stekleničko opremi z napisom kaj vsebuje, kdaj si gel za razkužitev rok izdelala in jo pospravi na varno mesto, ne na doseg majhnih otrok.

Nežen do rok: DIY protivirusni gel za razkuževanje rok

Če imaš raje razkužilo v gelu, sledi receptu, ki mi ga je zaupala Darja, magistra farmacije in ustanoviteljica aktivne naravne kozmetike Mayarula.

‘’ Za gel sem uporabila le naravne sestavine. Odločila sem se za kombinacijo dveh antiseptičnih sestavin in sicer za alkohol ter za kombinacijo eteričnih olj. Ker antiseptično delovanje dosežemo tudi z uporabo primernih eteričnih olj, lahko uporabimo manjši delež alkohola in tako preprečimo izsuševanje kože. To preprečuje tudi dodatek glicerina.”

Potrebuješ (za 100g):

Vse sestavine so na voljo pri nas, nekatere v lekarnah, druge v specializiranih trgovinah za izdelavo kozmetike, kot sta Tovarna Organika, Natural loti.

 • 0,4g ksantan gumija,
 • 4g glicerina,
 • 30g 96% etanola,
 • 3g eteričnih olj (90 kapljic: 40 kapljic eo grenivke, 30 kapljic kt. timol, 20 kapljic limonske trave),
 • do 100g destilirane vode (62,6g),
 • embalažo z brizgalko.

Izdelava:

 1. V čašo natehtamo ksantan gumi in ga z žličko ali palčko dobro razribamo z glicerinom.
 2. Dodamo destilirano vodo ter spet dobro premešamo in počakamo 15 minut, da nastane gel.
 3. V drugo manjšo stekleno čašo nakapamo eterična olja, dodamo 96% etanol ter dobro premešamo.
 4. Nato etanol v katerem so raztopljena eterična olja prilijemo v prvo čašo k nastalemu gelu.
 5. Še enkrat dobro premešamo in gel prelijemo v razkuženo embalažo s pumpico.
 6. Stekleničko opremi z napisom kaj vsebuje, kdaj si gel za razkužitev rok izdelala in jo spravi na varno mesto, ne na doseg majhnih otrok.

Rok uporabe gela je 3 mesece.

Uporabljene sestavine 

 • Ksantan gumi se uporablja kot zgoščevalec za izdelavo viskoznih gelov. Je splošno dosegljiv, npr. v milnica.si, Kalčku …
 • Glicerin je vlažilo, obenem pa dobro raztaplja ksantan gumi. Poleg prej omenjenih ponudnikov, ga dobiš tudi v lekarni.
 • Etanol deluje antiseptično. Uporabila sem močnejši, 96% etanol, saj le ta dobro raztopi eterična olja in v tem primeru nudi tudi konzerviranje izdelka. Na voljo je v lekarni.
 • Antiseptično moč dosežemo tudi z eteričnimi olji. Izbirala sem med protivirusnimi, zato sem gel tudi tako poimenovala. Dokazano protivirusno delovanje imajo eterična olja: limonska trava, klinčki, mira, ožepek, list cimeta, čajevec, evkaliptus globulus, grenivka, limona, rožni les, širokolistna sivka, timijan kt. timol, timijan kt. linalol… Sama sem za odrasle izbrala 3% koncentracijo eteričnih olj in sicer: grenivka, timijan kt. timol in limonsko travo. Za otroke bi izbrala 1% koncentracijo eteričnih olj, in sicer bolj blaga in varna eterična olja: eterično olje grenivke, limone in timijan kt. linalol (npr. 15 kapljic grenivke, 10 kapljic limone in 5 kapljic timijan kt. linalola). 

Brez eteričnih olj: DIY enostavno razkužilo za roke v gelu z aloe vero

Če ti je od poletja ostal gel z aloe vero, ga lahko uporabiš za razkužilo za roke, pravi farmacevtka Katja. 

Potrebuješ (za cca 30 ml): 

 • 75 g alkohola (več kot 90%),
 • 23 g gela aloe vera. Uporabi že pripravljen gel aloe vere, ki že vsebuje konzervans. Če ga slučajno ne, dodaj 0,2 g cosgarda (konzervans, ki ga uporabljamo v naravni kozmetiki) in za enako količino zmanjšaj gramaturo aloe vera gela,
 • 2 g glicerina,
 • plastenko za iztis, na pumpico ali npr. izpraznjeno in očiščeno stekleničko dezodoranta v rollonu.

Izdelava:

 1. V majhni stekleni skodelici zmešaj glicerin in gel aloe vere (tudi konzervans, če gelu ni dodan). 
 2. Dodaj alkohol in dobro premešaj.
 3. Prelij v 30 ml očiščeno stekleničko. 
 4. Stekleničko opremi z napisom kaj vsebuje, kdaj si gel za razkužitev rok izdelala in jo spravi na varno mesto, ne na doseg majhnih otrok.

Splošna navodila za uporabo razkužila za roke

Doma narejena razkužila pred uporabo vedno dobro pretresi. Shranjevanje v hladilniku ni potrebno, zagotovo pa je rok trajanja vsaj tri mesece. 

Z razkužilom prekrij celotno površino rok, tudi za nohti, in ga vtiraj toliko časa, da se posuši. Razkužila ne izpiraj. Če so roke vidno umazane ali mokre, razkužilo morda ne bo tako učinkovito, zato jih poskusi osušiti ali vsaj delno očistiti z robčki.

Bolje preprečiti …

Da se obvaruješ pred korona virusom, največ vseeno narediš z umivanjem rok, ki je, če je temeljito, enako učinkovito kot razkužila. 

 1. Navodila za umivanje rok: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodila_za_bolnika_v_domaci_oskrbi_koronavirus.pdf
 2. Poleg tega se z rokami ne dotikaj oči, nosu ali ust, ker tako najhitreje lahko preneseš virus z rok v telo.
 3. Izogibaj se tesnim stikom z ljudmi, predvsem tistim, ki kažejo znake okužbe.

Ne paničari, vseeno pa bodi previdna in sledi navodilom samozaščite ter o postopanju pri sumu na koronavirus.

*** Na blogu boš našla tudi kup ustvarjalnih DIY predlogov, da ti bo čas, ko druženje ni najbolj pametno, hitro minil. Nekaj je tudi takšnih, ki so primerni za ustvarjanje z majhnimi otroki. Poglej tukaj.

Maham, pazi na svoje zdravje,

Nika

*Fotografija Unsplash.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.