Na kaj biti pozoren pri nakupu, če iščeš dober naraven, okolju prijaznejši šampon?

Če spreminjaš svoj vsakdan v bolj trajnostnega, boš med kozmetiko najprej želela izbrati okolju prijaznejše izdelke, ki jih pogosto uporabljaš in odplakuješ v vodo. Med temi sta tudi šampon in balzam, zato poglej, na kaj moraš biti pozorna pri nakupu, če iščeš dober naraven in okolju prijaznejši šampon. 

PREBERI TUDI: To so domači pripravki za bolj goste lase

Dober naraven in okolju prijaznejši šampon in balzam

Doniranje-las-za-lasulje-Nika-Veger-Beautyfull-Blog
O dobrih in okolju naravnih šamponih sem začela razmišljati z rojstvom otrok. Danes sta punci že veliki, njuni grivi pa strašno lepi.

Čisti lasje ali čista vest? Oboje! Ponudba okolju prijaznejših šamponov in balzamov za lase je iz dneva v dan bolj pestra, zato ti ni več treba sklepati kompromisov med učinkovitostjo delovanja šampona in nežnostjo do okolja. A preden se izgubiš v dešifriranju oznak ‘brez sulfatov’, ‘brez parabenov’, brez silikonov’ ipd. poglej, kaj pomenijo, in s pomočjo teh nasvetov poišči okolju prijaznejša šampon in balzam. 

Kaj pomeni okolju prijazen šampon?

Če ga iščeš na spletu, boš našla veliko pozitivnih izkušenj tistih, ki sploh ne uporabljajo šampona in balzama in si lase umivajo le z vodo, sodo bikarbono in kisom. Če na tako asketsko skrb za lase nisi pripravljena (tudi sama še nisem), si oddahni, kajti obstaja tudi kup šamponov in balzamov, ki so okolju prijaznejši, hkrati pa omogočajo lepotno rutino, kot jo poznamo. 

Da lahko šampon štejemo kot okolju prijaznejši, ne sme biti proizveden na način, ki je škodljiv za družbo, živali ali okolje. Taki šamponi so prijazni do tvojih las, ljudi in planeta. Ključni dejavniki, na katere moramo biti pozorni, ko iščemo bolj trajnosten šampon in balzam, so:

1. Vsebuje naj naravne, ekološko certificirane sestavine in formule

evkaliptus vejica tuš prha nika veger beautyfull blog dm
Tvoja steklenička šampona naj vsebuje naravne sestavine, po možnosti pridelane z regenerativnim oz. ekološkim kmetijstvom.

Okolju prijaznejša šampon in balzam naj vsebujeta čim več naravnih učinkovin ekološke pridelave. Da ne boš preverjala vsake sestavine posebej, zaupaj znamkam, ki imajo stroge certifikate, kot sta COSMOS in BDHI. Med drugim zagotavljata, da so naravne sestavine, ki se uporabljajo v šamponih, pridelane z metodami ekološke pridelave brez uporabe sintetičnih gnojil in pesticidov ter GSO.

2. Dober naraven in okolju prijaznejši šampon je brez škodljivih kemikalij

Ekološki certifikati deloma tudi prepovedujejo uporabo kemikalij, škodljivih za zdravje človeka in zdravje okolja. Med strupene sestavine, ki jih najdemo v klasičnih šamponih, spadajo formaldehid (na INCI listi: DMDM hidantoin, diazolidinilurea, imidazolidinilurea, kvaternij-15), ftalati, triklosan, emulgatorji (PEG, PPG- …, polisorbat- (20, 30, 80 …)), parabeni …

3. Brez sulfatov

Sulfati so penilci, ki poskrbijo za to, da se umazanija, ujeta v sebum oz. maščobo na laseh in lasišču, odlepi od las in odplakne z vodo. Čeprav so v kozmetičnih izdelkih močno prisotni, pa lahko sulfati, kot sta natrijev lavril sulfat (SLS) in natrijev lavret sulfat (SLES), lase in lasišče sušijo, povzročajo draženje in poslabšajo rozaceo, ekcem in kontaktni dermatitis. Sama imam občutljivo lasišče in prav izbor šampona in balzama brez sulfatov sta pripomogla k zmanjšanju srbenja in razdraženosti. 

Iz okoljskega stališča sulfati za izpiranje potrebujejo več vode, poleg tega pa običajno niso biorazgradljivi. 

Kako izbrati dober naraven trajnosten okolju prijazen šampon
Pogledaš, kaj šamponi sploh vsebujejo in s kakšnimi certifikati so opremljeni?

4. Brez silikonov in polimerov

Na INCI listi jih prepoznaš kot Dimethicone, Amodimethicone, Acrylates crosspolymer … Silikoni so v šamponih in balzamih dodani zato, da dajo gladek in sijoč videz, hkrati pa zadržujejo vlago. Čeprav silikoni niso nevarni za tvoje zdravje, dolgoročno niso dobra izbira, saj niso topni v vodi. Zato se na laseh nalagajo, kar sčasoma opazimo kot puste in ‘mrtve’ lase, prav tako pa se lahko nalagajo v vodnih organizmih, ko jih skupaj s produkti odplakujemo v vodo.

5. Brez palmovega olja

Palmovo olje je povezano z množičnim krčenjem gozdov in resnimi kršitvami človekovih pravic. Poišči blagovne znamke, ki ne vsebujejo palmovega olja, ali pa so zavezane k trajnostnemu pridobivanju palmovega olja.

6. Brez umetnih dišav in parfumov

Če na INCI listi med sestavinami najdeš izraz dišava/parfum, je to lahko zato, ker kozmetična znamka s tem prikriva “skrivne” sestavine, v katerih so endokrini motilci in/ali rakotvorne snovi in/ali sintetika in/ali alergeni. Zato Mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin (INCI) proizvajalcem priporoča, da tudi dišavo podrobneje navedejo na listi sestavin.

6. Je prijazen do živali

Poišči izdelke, ki s certifikati, kot sta Cruelty-Free ali Leaping Bunny, zagotavljajo, da tako končni izdelek kot sestavine ali formulacije niso bili testirani na živalih.

7. Je veganski

Če se želiš izogniti vsem povezavam z živinorejsko industrijo in izkoriščanjem živali, poišči veganske znamke, ki v svoje izdelke ne vključujejo živalskih pridelkov, kot so med, svila, mlečna kislina …

8. Je v okolju prijaznejši embalaži

trdi samponi 4kids & Us beautyfullblog
Pogosto so naravni in okolju prijaznejši šamponi na voljo tudi v trdi različici.

Okolju prijaznejši šamponi in balzami so namesto v klasičnih embalažah v eni od okolju prijaznejših različic embalaže. S tega stališča je najboljša izbira trdi šampon v zero-waste embalaži.

9. Dober okolju prijaznejši naraven šampon je ustvarjen v trajnostnem ali okolju prijaznejšem podjetju 

Če si odkljukala vse prej našteto, poglej še, kakšna je splošna politika podjetja oz. kozmetične znamke, ki proizvaja šampon in balzam. Je njihov vpliv na okolje, delavce, skupnost in stranke to, kar želiš podpreti z nakupom in torej svojim denarjem? Pri tem ti je lahko v pomoč certifikat B-Corp

Več kot z dobro izbiro lahko storiš s pravo navado

evkaliptus vejica tuš prha nika veger beautyfull blog
Naj ne bo vsako umivanje las razvajajoča prha, saj pogostost in dolžina umivanja las močnovplivata na ogljični odtis šampona.

Izbira dobrega šampona in balzama za lase je zapletena že, če je povezana z našim tipom las in lasišča, s tem, kakšno frizuro želimo imeti, z navadami glede umivanja, finančnimi zmožnostmi … Če dodamo še zgornje kriterije, povezane s trajnostjo, se ta še dodatno zaplete. Zato je prav, da se zavedamo sledečega:

Življenjski cikel šampona in z njim povezan okoljski odtis je razdeljen na tri dele. V prvem s pomočjo virov ustvarijo izdelek, v drugem ga spakirajo in distribuirajo v trgovine ali k tebi domov, v tretjem pa ga porabiš in plastenko odvržeš v ustrezen zabojnik. In prav tu ima steklenička šampona lahko največji okoljski odtis. ‘’Približno 93 % ogljičnega odtisa šamponov, balzamov in drugih izdelkov za lase je povezanih s segrevanjem vode med uporabo. Preostalih 7 % je večinoma iz embalaže.’’ – Ethical Consumer 

Kolikokrat si umiješ lase, koliko šampona porabiš pri enem pranju, koliko in kako vročo vodo pri tem porabiš, kako se voda segreje in kam se odplakuje? Na vse to vpliva potrošnik in ne proizvajalec, torej ti. Zmanjšaj količino šampona, ki ga uporabljaš, pogostost umivanja las in dolžino prhanja, pa boš zmanjšala vpliv šampona in balzama na okolje.

PREBERI TUDI:

P. S.: Sama se v šamponih izogibam tudi kokosovim penilcem (kokosovi tenzidi), ker mi prav tako povzročajo srbeče lasišče. So pa, v primerjavi s klasičnimi, ti v vodi popolnoma biorazgradljivi.

Ti je bil zapis v pomoč pri iskanju dobrega naravnega šampona? Imaš tudi ti svojega favorita? Vesela bom, če nadaljujeva pogovor v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments
  • Pika
    15 maja, 2023

    Zdravo,

    Mene pa zanima ali mi lahko zaupate vaš izbor najboljših naravnih šamponov in kje jih lahko kupim?

    Hvala in lep pozdrav,

    Pika