Kako izbrati bolj trajnosten električni grelnik vode

Kako izbrati okolju prijaznejši grelnik vode sem se vprašala, ko sta si punci sami začeli greti vodo za čaj, ramen in nudle. Ker si sicer kuhamo na plin, me je pogosto strah, da ga bosta po kuhanju pozabili ugasniti. Ne slepim se, da ob gretju vode stojita ob štedilniku. Ker v resnici najbrž tako kot odrasli, čepita pred televizijo ali multitaskata med številnimi obveznostmi.

Zato sem se, čeprav poskušam imeti le najnujneše in tiste, ki jih res uporabljamo, vseeno odločila za nakup novega gospodinjskega aparata. Seveda pa sem pred izbiro naredila pravo malo raziskavo, kako izbrati takega, da je praktičen, privlačen, kakovosten in ne najdražji, predvsem pa okolju prijaznejši. In kaj to pri grelniku za vodo sploh pomeni?

PREBERI TUDI: Odpadno jedilno olje, kam z njim in kako ga ponovno uporabiti

Vodič: Kako izbrati bolj trajnosten grelnik za vodo?

Trajnostno električni grelnik vode okolju prijaznejši philips eco consious 5

Ta podatek sicer ni najnovejši, je pa kar presenetljiv: ”Letna poraba električne energije grelnikov za vodo v Združenem kraljestvu je v letu 2012 znašala približno 34 % celotne porabe, pripisane kuhanju. To pojasnjuje porast povpraševanja po energiji med oglasi priljubljenih televizijskih oddaj ali pavzami prenosov športnih tekmovanj – povzroči jih priklop grelnika vode.” Ethical Consumer, 2018

Pri izbiri električnega grelnika vode pogosto zanemarimo trajnostno komponento, tudi koliko energije za gretje porabi, in izdelke izbiramo le glede na dizajn, finančno dostopnost in kakovost. Le, če nam je trajnost pomembna, pogledamo še v katerem energetskem razredu je in kakšna je garancija za življensko dobo izdelka.

Zato sem spisala vodič, kako izbrati bolj trajnosten grelnik za vodo:

1. Grelnik naj prikazuje in omogoča minimalno količino vode že za eno skodelico

Najboljši način za izboljšanje energetske učinkovitosti grelnika vode je, da ga ne napolniš preveč. Zelo pomembno je, da zavreš samo toliko vode, kot jo dejansko potrebuješ. A nekateri grelniki so oblikovani tako (še posebej, če so spodaj širši), da je minimalna količina, ki jo lahko segreješ, 500 ml. Preveč, če želiš spiti le eno skodelico čaja. Zato sem pri nakupu novega grelnika za vodo iskala takšnega, ki omogoča gretje že 250 ml vode. Pri tem bi bilo idealno, da bi morali vsi grelniki vode imeti jasno vidne merilnike. Najnižje gretje pa bi omogočali pri eni skodelici vode, torej 250 ml.

2. Izberi takega, ki je hkrati tudi toplotno izoliran

Če ima grelnik za vodo stikalo za avtomatski izklop, ko je ta vrela (kar je iz stališča trajnosti seveda prav), pogosto na vročo vodo pozabimo. Nanjo se spomnimo šele čez kakšno uro, ko je gretje spet potrebno. Grelniki, ki hkrati kot termo posode ohranjajo temperaturo vode, omogočajo, da ta ostane vroča (80°C) do 2 uri. 

3. Super je, če omogoča spremljanje temperature vode

Nekateri modeli grelnikov vode omogočajo spremljanje temperature vode, s prikazom trenutne temperature. Tako lahko gretje ustavimo predčasno, če potrebujemo nižjo temperaturo za npr. določeno vrsto čaja. 

4. Garancija in omogočanje popravila

Vsi mali gospodinjski aparati, ne glede na to kako poceni so, bi morali omogočati popravilo in zagotavljati, da bodo brezhibno delovali vsaj nekaj let. EPA, agencija za varstvo okolja Združenih Držav, je ocenila, da je bilo leta 2018 od 2,2 milijona ton ustvarjenih odpadkov malih gospodinjskih aparatov recikliranih le približno 5,6 odstotka.

5. Ali podjetje spoštuje človekove pravice? 

Po podatkih organizacije Ethical Consumer le trije izmed številnih ocenjenih ponudnikov grelnikov vode niso bili negativno ocenjeni na področju človekovih pravic. Pred nakupom se zato pozanimaj, kakšna je politika proizvajalca določenega grelnika vode in ali ta ne postavlja dobička pred pravice ljudi.

6. Naj bo iz okolju prijaznejšega materiala

Dolgo časa je bila edina izbira za okolju prijaznejši material grelnikov vode kovina ali steklo. Sodobni material, ki velja za bolj trajnostnega, pa je bioplastika, ki izpodriva običajne plastične različice. Prav iz bioplastike* je izdelan tudi moj novi gospodinjski pomočnik, električni grelnik vode Philips Eco Conscious.

Kaj je bioplastika?

Bioplastika je sodoben material iz obnovljivih virov, kot so rastlinski odpadki, koruza, krompir, sladkorni trs … V naravi se razgradi brez vpliva na vodo in prst. In to v občutno manjšem času (ta je odvisen od debeline materiala in tudi količine sonca). Omogoča recikliranje, vendar v Sloveniji zbiranje in recikliranje le te zaenkrat še ni omogočeno, zato jo odvržemo v zabojnik za mešane odpadke. Uporaba bioplastike namesto klasične ima številne prednosti, med katerimi so s stališča okolja najpomembnejše:

  • Bioplastika je biološko razgradljiva, kar zmanjšuje količino odpadkov, ki jih proizvajamo. 
  • Pri proizvodnji bioplastike nastaja manj ogljikovega dioksida kot pri proizvodnji tradicionalne plastike, kar prispeva k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Izdelava seta malih gospodinjskih aparatov Philips Domestic Appliances zmanjša emisije CO2** med proizvodnim procesom za 21-odstotkov.
  • Bioplastika se proizvaja iz obnovljivih virov, kot so rastline. To pomeni, da je njena proizvodnja manj odvisna od nafte, ki je omejen vir.
  • Bioplastika se proizvaja z manj energije in pri nižjih temperaturah kot tradicionalna plastika, kar zmanjšuje porabo energije.

Moj izbor: Električni grelnik vode Philips Eco Conscious serije 5000

Trajnostno električni grelnik vode okolju prijaznejši philips eco consious

Po pregledu, sem okolju prijaznejše električne grelnike vode našla med znamkami: Vektra, Alessi, Severin, Smegg, Kitchen Aid, AEG, Tefal in Philips Domestic Appliances (linija Eco Conscious).

Da sem za naš novi mali gospodinjski aparat, električni grelnik vode, izbrala grelnik Philips Eco Conscious, so me prepričale te karakteristike:

  • v oči mi je najprej padel dizajn z ohišjem iz 100-odstotne bioplastike iz odpadnega rastlinskega olja, nagrajen z nagrado Red Dot. Je skoraj bele barve, z lesenim detajlom in ravno pravšnjo velikostjo, da paše v našo omaro na pultu, kjer so vsi mali gospodinjski aparati pripravljeni za uporabo, a hkrati skriti.
  • s samodejnim gumbom za izklop, kar je bil pogoj za zbiro, ne le iz stališča trajnosti, ampak ker bosta aparat uporabljali punci.
  • z enostavnim merilnikom ravni vode označen z ml in s skodelicami (to je še posebej priročno za Belo).
  • ima prostornino 1,7 litra, kar pomeni, da si punci v njem lahko pogrejeta vodo tudi za hito pripravljeno kosilo; nudle, ramen ali kaj podobnega.
  • ima kontrolno lučko, ki označuje, da je grelnik vode vklopljen. Grelnik za vodo ima sicer večstopenjski varnostni sistem, ki preprečuje njegovo delovanje brez vode. Več varnosti, bolj mirna sem, ko aparat uporabljajo otroci.
  • Snemljivi filter proti vodnemu kamnu. Tako v skodelico natočiš vodo brez večjih koščkov vodnega kamna.
  • garnacija je 2 leti, aparat pa naj bi bil zasnovan tako, da omogoča enostavno popravilo
  • po odprtju embalaže sem ugotovila, da so navodila za uporabo na recikliranem papirju 🙂

Tako je uporaba vsakega grelnika za vodo okolju prijaznejša

Trajnostno električni grelnik vode okolju prijaznejši philips eco consious filter proti vodnemu kamnu
  1. Zavri le toliko vode, kolikor jo res potrebuješ.
  2. Če zavreš preveč vode, jo prelij v termovko ali uporabite za pomivanje itd.
  3. Iz grelnika redno odstranjuj vodni kamen – če je poln vodnega kamna, porabi več energije, da zavre enako količino vode.
  4. Če grelnik nima samodejnega izklopa ob vrenju, poskrbi, da ga čim prej izklopiš ti.

P.S.: Električni grelnik vode naj na splošno ne bi bil okolju prijaznejši kot običajni, ki ga postaviš na plin, če tvoja elektrika ni pridobljena iz obnovljivega vira. Še sploh, če je običajen čajnik iz kovine, ki ohranja toploto vode, ima pregleden merilnik vode in te na vrenje opozori s piskanjem.

Ti je bil takšen vodič, kako izbrati okolju prijaznejši električni grelnik za vodo, v pomoč? Podobno se lahko lotiš izbire tudi drugih gospodinjskih aparatov. Če imaš tudi ti kakšen dober predlog na to temo ali izkušnjo, bom vesela nadaljevanja pogovora v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Glavno ohišje je izdelano iz 100 % PP-plastike iz certificiranih virov na biološki osnovi, na podlagi masne bilance (BioPP predstavlja do 94 % celotne plastike).

**Izračun temelji na proizvodnji enakih naprav z uporabo bioplastike v primerjavi s 100-odstotno primarno plastiko (ali primarnim polipropilenom).


** Fotografije: Vstanem

***Vir:

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.