Moje zdrave navade: čim več svežega prosim

Če imam pri roki na voljo dobro izbiro, potem je verjetnost, da bodo moje navade bolj zdrave, moj vsakdan pa boljši, večja.

 

Zdrava navada 1: Svež videz s svežo kozmetiko

sveže zdrave navade rauch fresh beautyfullblog nika veger
Ključ do svežega videza je tudi rdeča na ustnicah in ličkih ;).

Pingpongiranje s tem ali je naravna kozmetika boljša od konvencionalne, je postalo trend. Najbrž ker je razprava vedno tako goreča, da razvname ene in druge zagovornike in drama je v družbenih omrežjih vedno dobrodošla.

Če bi me zbudila sredi noči, bi rekla, da je najboljša izbira varna naravna kozmetika. To je taka, ki ne škoduje tvoji koži in tudi ne naravi ob pridelavi in po uporabi. Če si izredno občutljiva, potem razumem, da so nekatere kemijsko izdelane sestavine nuja v tvoji lepotni rutini.  A še vedno lahko na nekaterih področjih vsakodnevne nege narediš kompromis in vključiš čim več okolju prijaznih odločitev.

Diskusiji, da je tako ali tako vse iz narave in da je v laboratorijih ustvarjena kozmetika prav tako naravna, bom v tem zapisu rekla filozofski celofan. Celofanastih paketov pa ne maram. Bolj so mi všeč iz recikliranih materialov ali zaviti tako, da so še uporabni. Kot pri kozmetiki Lush, ki je naravna in ročno narejena. S spoštovanjem do ljudi, ki jo ustvarjajo (o čemer sem se lahko prepričala v njihovi manufakturi blizu Zagreba), do živali in okolja. In seveda tudi kože. Verjamem, da s toliko ljubezni in pozornosti kot je vloženo v takšno kozmetiko, po njeni uporabi sijemo v celoti. To na sliki sem si v manufakturi Lush presrečna izdelala sama in komaj čakam, da preskusim vse, kar sem namešala. Še en tak naravni biserček v kozmetiki je Nelipot. Ta hip z Amaljo preiskušava njihov najnovejši in najbolj nežen deodorant brez sodebikarbone, Mladizhen.

sveze zdrave navade lush nelipot
Želim si, da bi v moj vsakdan vključila čim več izdelkov brez embalaže (ali vsaj s tako, ki jo lahko uporabim še za kaj) …. in to je prva lepotna zbirka; šminka, milo za prhanje in balzam za lase (vse Lush)  ter deodorant Nelipot.
sveže zdrave navade rauch fresh lush nelipot Beautyfullblog
Čeprav vsakodnevne navade postajo vse bolj ‘zelene’, pa jih imam rada zavite tudi v roza odtenke ;).

Zdrava navada 2: Svežina v domu

sveže zdrave navade rauch fresh beautyfullblog gardenia
Zalivanje? Sploh ni več problem, ker vem, da si tako vzamem čas tudi za kakovostnejše bivanje.

Preden smo se preselili v hišo, so v mojem domu kar same od sebe lepo uspevale le orhideje.  Za druge, ‚bolj zahtevene’ sorte, ki bi potrebovale več kot zalivanje vsake pol leta, nisem imela potrpljenja. V novem domu pa želim imeti poleg vrta tudi čim več zelenja v hiši. S trendom obujanja sedemdesetih, so popularne postale tudi lončnice, zato s sprejemanjem nove zdrave navade, posvečanje časa vsem lepim lončnicam, ki so na voljo, ne bom imela večjih težav. Vsekakor pa ima trend res majhno vlogo pri taki odločitvi, najpomembnejša so dejstva, da:

  • nam rože čistijo zrak. S fotosintezo porabljajo ogljikov dioksid in proizvajajo kisik (a ponoči naj bi se pri nekaterih rastlinah postopek obrnil, zato preveri, katere niso primerne za v spalnico). Še posebej uspešne naj bi bile pri čiščenju zraka v domu čopasta zelenjčica, navadni bršljan, azaleja
  • pomagajo, da smo bolj učinkoviti, saj kar za 20 % izboljšajo koncentracijo, spomin i produktivnost, če smo aktivni v prostoru, kjer so prisotne,
  • pomagajo pri zdravljenju,
  • oddajajo v zrak vlago, kar vpliva tudi na lepšo kožo (in seveda tudi dihanje v ogrevanem suhem zraku).

Moja prva lončnica v novem domu je pravzaprav luč nad jedilno mizo. Luč sem naročila v spletu (Babylon Light), ozelenili pa so mi jo Gardenini, ker mora biti zemlja zračna, rastline pa takšne, ki ne potrebujejo vsakodnevnega zalivanja. Pri tem sem želela, da niso ravno kaktusi, ampak da visijo k mizi.  Kako ti je všeč?

zdrave navade rauch fresh nika veger beautyfullblog gardenia
Moja prva lončnica je postala luč nad jedilno mizo.
sveže zdrave navade rauch fresh gardenia Beautyfullblog
Komaj čakam, da bom spomladi dodala začimbnice, za začetek pa mi je Gardenia nasadila to nezahtevno in trendno zelenje.

 

Zdrava navada 3: Sveža prehrana

sveže zdrave navade rauch fresh beautyfullblog
Super, svež okus za začetek dneva … pomaranča, mango in korenček.

Kljub hitremu tempu, se tudi med tednom poskušam izogniti procesirani, naprej pripravljeni hrani. Zavedam se, da bolj kot je hrana sveža, bolj je zdrava, zato pojemo veliko sadja in zelenjave. Eni ob tem uživamo, drugim poskušamo razlagati zakaj je takšna izbira boljša od linolade, predvsem pa ne obupati s ponujanjem. Pazim, da so predvsem med obroki vedno na voljo sadje in zelenjava in da čim manj posegamo po nezdravih prigrizkih. Obožujem jabolka, mandarine, pomaranče, banane … Amalji in Beli pa teknejo jagode, borovnice in tropsko sadje, ki ga spoznavamo na počitnicah. Da naredimo kompromis jima ponudim tudi nove Rauch smutije in sokove s temi okusi. Ker ne vsebujejo sladkorja, konzervansov ali drugih umetnih barvil in dodatkov. Gre le za sadje in zelenjavo, ki jo v 24 urah od obiranja stisnejo v sok in shranijo v plastenko. In ker je pri navajanju na zdrave navade vedno najpomembnejši zgled, te napitke pogosto uživam tudi sama in jo nosim s seboj tudi, ko sem na poti.

sveže zdrave navade rauch fresh Beautyfull Blog
Pet minut zase … tudi to je zdrava navada ;).
sveže zdrave navade rauch fresh beautyfullblog gardenia nelipot lush
Novi dom počasi postaja naš kotiček za užitek.

Si tudi ti zagvovornica svežega? Kakšne so tvoje zdrave življenjske navade? Vesela bom pogovora v komentarju.

Maham,

Nika

*Fotografije: Pia Fashion’Fudge za Beautyfull Blog, Nika Veger za Beautyfull Blog

** Zapis je nastal v sodelovanju z Rauch.

*** Uhani, ključi, so delo slovenske oblikovalke nakita in po novem tudi oblačil E2RD.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment
  • ayu
    4 decembra, 2017

    Tudi sama podobno mislim. Se pa izogibam plastenkam in ne kupujem sokov. Človek jih z lahkoto stisne tudi doma. Sama imam raje sadje v kosu, da hrusta 🙂