Ustni wellness, preizkusila sem to preventivo pred parodontozo

Si predstavljaš popolnoma napeto kožo obraza, za polnimi ustnicami v širokem nasmehu pa le nekaj štrlečih zob, četudi prekritih z zobno protezo? Nič ne pomagajo skrbna nega proti staranju in zdrave navade, če v to ne vključimo tudi skrbi za ustno votlino. Zato sem raziskala, kaj lahko storim sama, da preprečim starostno izpadanje zob oz. parodontalno bolezen, ki močno zmanjša kakovost življenja nasploh. Odgovor je ustni wellness, ki sem ga preizkusila v Dentoteki.

Kaj je parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen prizadene več kot 90 % slovenske populacije! * Želiš obdržati svoje zobe za vse življenje? Potem poskrbi, da jo preprečiš.

”Parodontalna bolezen je okužba, saj so za njo krive bakterije, ki so prekomerno namnožene v zobnih oblogah. Rob dlesni je mesto, kjer pridejo te bakterije v stik z našim imunskim sistemom, telo pa se proti njim oziroma njihovemu vdoru brani, kar povzroči lokalno vnetje (gingivitis). Sprva je tako stanje omejeno le na dlesen in je popolnoma ozdravljivo. Če pa predolgo vztraja, vnetje preide v kronično obliko – takrat pa so že prizadeta globlja obzobna tkiva, prisotna je tudi izguba kosti (kronična parodontalna bolezen).” Dentoteka

Usta so del celote

Bakterije pa ne povzročajo škode le v ustih. Skupaj s svojimi odpadnimi produkti vstopijo v krvni obtok in zastrupljajo celo telo. Dokazano je, da vnetna parodontalna bolezen lahko povzroča različne sistemske bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kronično obstruktivno obolenje pljuč in aspiracijsko pljučnico ter slabšo presnovno urejenost sladkornih bolnikov, zadnje raziskave pa odkrivajo tudi v povezavo parodontalne bolezni ter slabe ustne higiene z alzheimerjevo boleznijo.

TI KRVAVIJO DLESNI? Pa se ti zdi to povsem običajno? Bi ukrepala, če bi ti ob česanju las zakrvavelo lasišče? Tudi krvavenje dlesni ob ustni higieni (npr. ob ščetkanju ali nitkanju) ni nedolžno, saj nakazuje na parodontalno bolezen. Pri tem gre lahko za vnetje dlesni, začetno obliko parodontalne bolezni, lahko pa že za zmerno ali celo napredovano obliko, ki zahteva zahtevnejšo obravnavo, saj ‘napade’ kosti, korenine in vezivno tkivo, ki povezuje korenino s kostjo. V kakšnem stanju je tvoj nasmeh in kaj pomeni, če ti ob čiščenju zob krvavijo dlesni, lahko preveriš na brezplačnem posvetu v Dentoteki.

Ustni wellness je najboljša preventiva in pomoč pri parodontalni bolezni

Če je zobna bolečina na lestvici bolečin uvrščena med najhujše, kar jih lahko izkusimo, je uživanje z odprtimi usti pri zobozdravniku sploh možno?

ustni wellness dentoteka nika veger  paradontalna bolezen
Ustni wellness je tudi šola res natančne ustne higiene.
ustni wellness dentoteka nika veger  paradontalna bolezen
Zdaj mi je jasno, katera zobna nitka je najboljša zame in kako naj pravilno nitkam zobe.

1. Preprečevanje parodontalne bolezni se začne doma, z dvakrat dnevnim pravilnim in natančnim čiščenjem ustne votline. Kaj to pomeni, se učimo že od malega doma, pozneje v vrtcu in šoli. Natančno in v praksi pa sem dojela šele v Dentoteki, kjer so mi ob prvem obisku tudi nazorno pokazali, kakšna je pravilna ustna higiena, uporaba ščetke, zobne nitke, medzobnih ščetk in strgala za jezik, skupaj pa smo izbrali tudi pripomočke, ki ustrezajo meni in mojim zobem.

2. Nadgradnja ‘umivanja zob’ doma pa je temeljito čiščenje in razvajanje ustne votline z zobnim higienikom, Ustni wellness v Dentoteki.  Dentoteka je pravzaprav kotiček, v katerega zaviješ med sprehodom po centru mesta, na Nazorjevi ulici, kjer ti v dobre pol ure povsem predrugačijo izkušnjo pri zobozdravniku. Na dobro. S pijačo dobrodošlice (ekološkim napitkom za razstrupljanje) in slušalkami z glasbo po lastni izbiri, ob ‘dobrodošli in uživajte’ prijazne zobne higieničarke in postopkom, ki sledi. Da se boš lažje vživela, bom Ustni wellness primerjala z razvajanjem v lepotnem salonu:

  1. Pregled in posvet: Če imaš kakršno koli vprašanje o ustni higieni, paradontalni bolezni, zobnemu kamnu… potem boš s prijazno in izkušeno higieničarko to razčistila na začetku. Tako boš lahko bolj pomirjena nadaljevala s postopkom.
  2. Piling od glave do pet (zob ;)): najprej je na vrsti profesionalno ščetkanje zob, s katerim odpravijo morebitne obloge, ki jih sama ne morem odstraniti. Zobe poščetkajo natančno, a nežno, zelo dobro se posvetijo tudi sicer težko dostopnim kotičkom.
  3. Natančen dodaten piling: sledi prhanje medzobnih prostorov, njihovo čiščenje z medzobnimi krtačkami, namočenimi v ustno olje, ter po potrebi nitkanje. Nisem si predstavljala, kako to prija in kako sproščeno se počutiš po tem postopku.
  4. Sproščujoča masaža: masaža dlesni z ustnim oljem, del ustnega wellnessa, za katerega ni treba posebej razlagati, da je čisti užitek, kajne?
  5. Poživljajoč trenutek: to je čiščenje jezika s strgalom. Večina povzročiteljev slabega zadaha je v ustih. Z zob jih odstranimo, jezik pa pogosto spregledamo. S strgalom za jezik učinkovito odstraniš bakterije iz jezičnih brazd. Če tega do zdaj nisi izvajala, naj ti povem, da to strgalo dobiš v trajno last in ga pozneje lahko uporabljaš tudi doma.
  6. Za svežino: tretma končam z žvrkljanjem ustnega olja, ki daje občutek res čistih ust. Zakaj tega ne počnem tudi večkrat doma?!

Poleg popolne higiene, ki dolgoročno prinaša ustno zdravje in poskrbi, da do parodontalne bolezni sploh ne pride, Ustni wellness torej vključuje tudi sproščanje obraza in dlesni ter tako pripomore k odpravljanju stresa, saj se ob njem sprostijo in prekrvavijo obzobna tkiva. Zdaj razumem, da je možno pri ‘zobozdravniku’ tudi uživati. 

Obisk Dentoteke ti posebej priporočam, če:

  • ti krvavijo dlesni
  • imaš v družini parodontalne bolezni, 
  • želiš izboljšati svoje čiščenje zob,
  • misliš, da imaš ustni zadah ali pa so te na to opozorili drugi,
  • želiš pred posebnim dogodkom (poroko) poskrbeti za lep nasmeh (ponujajo tudi beljenje),
  • če te je strah zobozdravnika, ker ti pregled opravi zelo prijazna in nežna zobna higieničarka,
  • če potrebuješ odlično čiščenje zobnega kamna.

PREBERI TUDI: Vse o eko zobnih ščetkah, katere so na voljo pri nas in katere so najmehkejše.

Kakšna je tvoja izkušnja z obiskom zobozdravnika? Si že poskusila ustni wellness? Bi ga? Imaš še kakršno koli vprašanje na to temo? Zaupaj mi ga v komentar, da v prihodnje pripravim več zapisov na temo ustne higiene. Hvalaaa.

♥ Za spremljanje mojega vsakdana klikni na Instagram ♥

* Raziskave Stomatološke klinike v Ljubljani kažejo, da ima več kot 90 % Slovencev eno od oblik vnetja obzobnih tkiv.

**Zapis je nastal v sodelovanju z Dentoteko.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Andreja
    9 decembra, 2019

    Zanimiva izkušnja, hvala, da si podelila 🙂
    Ravno razmišljam o nečem takem 🙂
    Upam samo, da imajo spodobne cene 🙂

    • NIKA
      16 decembra, 2019

      Andreja zdravo. Res priporočam, pa četudi samo enkratni obisk, ker kar nekaj izveš novega o čiščenju in to potem lahko izvajaš sam doma. Pa tudi da ti izmerijo stanje parodontoze in veš pri čem si, je velik plus. Če boste šli, bom vsekakor vesela deljenja vaše izkušnje. Srečno, NIka