Prva nega za najstnike: Amaljina kozmetična torbica

Svojo prvo šminko sem si kupila šele v srednji šoli. Amalja je otroški set za ličenje dobila že pri petih, kar se mi je zdelo čisto prezgodaj. Na pragu najstništva pa ni prezgodaj za uvajanje v vsakodnevno rutino čiščenja obraza, uporabo deodoranta, občasno tudi dišave. Seveda z izdelki, ki so prilagojeni otroški koži in čim bolj nežni.

Amaljina prva najstniška nega

Nega moje devetletnice še ni povsem organska, se pa trudim, da je nežna in vsaj toliko všečna, učinkovita in prijetna, da ji bo njena uporaba postala prijetna rutina. Ta hip ima najraje:

1. Čiščenje kože

eko nega melvita akne mozolji beautyfullblog (2)

Zamašene pore in občasni izbruhi drobnih mozoljčkov se začnejo lahko že pri devetih letih. Zato Amaljo navajam na trojni sistem čiščenja obraza. Kaj to je in zakaj je tako učinkovit tudi v kasnejših letih, preberi tukaj. Ko bodo pore zamašene pogosto in se bodo začeli pojavljati mozolji, jo bom peljala na čiščenje por z ultrazvokom v kozmetični salon.

2. Ustna higiena 

kozmetika otroci najstniki čiščenje zob

Odkar ima Amalja električno zobno ščetko Philips Sonicare, ji je umivanje zob prijatnejše, hkrati pa je tudi učinkovitejše (to je potrdila tudi zobozdravnica). Vseeno ne uporablja električne ščetke pri vsakem umivanju. Za potovanja ali pa vmesno čiščenje zob uporabljamo 100% razgradljive bambusove zobne ščetke, ker želimo zmanjšati količino plastičnih ščetk, ki jih odvržemo vsako leto. ‚’Vsako leto naredijo 5 bilijonov plastičnih ščetk in to ni ena izmed njih’’, je simpatičen napis na škatlici ščetke iz bambusa Humble Brush Ultra-Soft. Ščetke so na voljo v spletni trgovini Malinca.

Pri navajanju na temeljito ustno higieno Amalja uporablja tudi DontoDent Zobne nitke na držalih. Upam, da bodo kmalu ponudili ta izdelek v 100% razgradljivi obliki.

P.S.: Ščetke iz bambusa izdeluje tudi slovensko podjetje Ščetka, vendar zaenkrat samo odrasle.

3. Umivanje in nega telesa

kozmetika najstniki otroška la roche posay občutljiva koža

Ker ima Amalja občutljivo kožo, ki na običajne gele za prhanje največkrat odreagira s pordelostjo in srbenjem, za tuširanje uporablja Kremni gel za umivanje proti draženju in srbenju La Roche Posay Lipikar Syndet AP +. Iz iste kolekcije uporablja tudi mleko za telo La Roche Posay Lipikar Baume AP+. Po takšnem čiščenju težav s kožo ni.

4. Deodorant brez sode bikarbone

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega nelipot mladizhen

Če imaš na pragu najstništva punco, potem veš, da so ‚uf vonjave’ nekaj čisto običajnega. So dnevi, ko se ne poti in je brez vonja in so tisti, ko me vrže že na vratih njene sobe. Zato jo priganjam k vsakodnevni uporabi deodoranta. Najbolj nežen, brez škodljivih sestavin in tudi brez sode bikarbone je deodorant Nelipot Mladizhen. Nežen, neopazen je tudi vonj.

5. Česanje goste grive

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega

Če bi imela četrtino Amaljine grive, bi bila srečna. Ona tudi, saj ji česanje las ni všeč. Najraje uporablja krtačo iz naravnih ščetin Denman (po njenem cuka najmanj), kadar to založi, pa je ‚dobra’ tudi Tangle Teezer.

P.S.: Iščem krtačo z daljšimi ščetinami, da bo česanje hitrejše in temeljitejše.

6. Krema za vse

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega

Kadar želim njeno kožo zaščititi pred mrazom, vetrom ali kadar je izsušena, ji obraz namažem s kremo iz organskih sestavin Sophie la Girafe Baby Protection cream. Iskreno pa je Amalji ljuba tudi Nivea Creme in ker ni polna škodljivih sestavin, ji dovolim, da jo vzame na počitnice ali v kolonijo, kjer se s prijateljicami lahko mazilijo po mili volji.

7. Šminka

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega

Ta je zaenkrat prepovedana in mislim, da ličenje ne sodi v osnovno šolo. Pri tem bom tudi vztrajala. Ustnice si lahko lišpa z balzamom, pri čemer je najboljši, učinkovito negovalen Melvitin Vlažilni balzam za ustnice v stiku Nectar De Roses. Ostali so priljubljeni zaradi embalaže ali sadnih vonjev in okusov.

8. Nestrupeno lakiranje

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega

Nohte si lakiramo na počitnicah in ker dovolim, da si jih z Belo lahko namažeta sami, kadarkoli in kolikokrat hočeta, uporabljamo lake za nohte na vodni osnovi, ki jih odstraniš z vodo in milnico. Pri nas so na voljo Snails (na voljo v trgovinici Babadu) in Nailmatic Kids (na sliki, na voljo so v trgovinici Mali zakladi).

9. Parfumček? Občasno lahko.

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog Kaloo Mini Ma Ma My spirit
kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega mini mama my spirit rebeka

Vseeno mora biti to steklenička, ki je namenjena prav občutljivi otroški koži. Take so odišavljene vodice brez alkohola, dermatološko preizkušene, ki nežno razvijajo otrokov voh:

  • Kaloo Eau de Senteur s svežimi, citrusnimi notami,
  • Oriflame Disney Eau de Toilette For Kids s sadnimi tropskimi notami, 9,9 E/ 100 ml
  • My Spirit Mini Ma Ma Otroška parfumska voda (15 ml), ki jo Je Rebeka Dremelj razvila zato, da imajo tudi deklice lahko ujemajočo dišavo z mamicami. Ima sladke, pozitivne note vanilje, jasmina in pomarančnih cvetov. Dišava vsebuje alkohol (Alcohol denaturated), zato jo puncam popršim le na oblačila.

10. Knjiga z nasveti za več.

kozmetika kreme otroci najstniki beautyfullblog nega Saj smo punce

Saj smo punce (Petra Arula, založba Učila) je knjiga, v kateri si Amalja prebere tudi kaj kar ji je nerodno vprašati. 😉

⇒♥ Poglej pa tudi med kateri izdelki za zaščito pred soncem so učinkoviti in neškodljivi tudi za otroško kožo.

Morda poznaš kakšen dober šampon za nežno lasišče, a močne in goste otroške lase, po možnosti ekološki? Midve še nisva našli pravega. Morda tudi zato, ker moramo med šolskim letom pogosto odstranjevati uši (ja, to še obstaja tudi Ljubljani). Hvala za namig v komentarju kot tudi za vsakršna druga priporočila in tvoje izkušnje.

Mahava,

Nika in Amalja

♥ Klikni in me sledi tudi na Instagramu ♥

*Fotografije: Nika Krek za Beautyfull Blog

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.