Mozolji: prva nega najstniške kože

Ko sem dobila dojenčka, se je moja ljubezen do naravne, ekološke nege še poglobila in vedno znova sem imela slabo vest, če sem nežno otroško kožo in kodrčke utapljala v kemikalijah. Zdaj, z začetkom najstništva, ko se začenja vsakodnevna borba za čisto kožo brez mozoljčkov, še bolj vztrajam, da Amalja uporablja izdelke, ki so ekološki, dermatološko testirani in brez škodljivih sestavin. Predstavljam ti njeno eko nego najstniške kože z mozolji. Na koncu zapisa najdeš tudi kodo za popust pri nakupu.

PREBERI TUDI: Top 7 najljubših ekoloških lepotil kozmetike Melvita

Najstniška nega kože, kje začeti?

eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog
Ob neštetih kosmatih poljubčkih je nežno ekološko čiščenje kože nuja, za obe.

Ko se pojavijo prvi mozolji, lahko zamahneš z roko, češ to je normalno, ali pa se zakadiš v police izdelkov za najstniško nego (z)mešane kože. Ker sem imela aknasto kožo precej pozno, ob koncu srednje šole, vem, da bi bilo ob pojavu nečistoč najbolje najprej prevetriti jedilnik (a najstnike to običajno ne zanima) in se podučiti o pravilnem, rednem čiščenju kože. Največji napredek pri izboljšanju kože sem namreč opazila ob prenehanju uživanja mleka, zmanjšanju nažiranja s čokoladicami in uvedbi rednega, neagresivnega, a temeljitega čiščenja. Takrat sem se prvič spoznala s čiščenjem v treh korakih, ki ga izvajam še danes. Prvič sem za čiščenje kože investirala več kot za oblačila in prvič je bil rezultat opazen. Zato take vsakodnevne higiene navajam tudi Amaljo.

Čiščenje kože v treh korakih

eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog
To je odličen trio za začetno nego kože tudi v kasnejših letih.

Koža mladostnikov je pogosto zmešana; mešana in spreminjajoča se. Včasih premastna, drugič presuha, lahko občutljiva. Zato se je pri negi take kože treba osredotočiti na čiščenje, uravnavanje izločanja sebuma in vlaženje, vse skupaj pa zapakirati v učinkovito, zares nežno vsakodnevno rutino.

Čeprav danes večkrat slišim, da je čiščenje v treh korakih korejski lepotni izum, pa sem sama tovrstno nege kože v davnih devetdesetih spoznala z lepotno hišo Clinique, ki še danes ponuja ikonični sistem treh korakov. Meni je res občutno izboljšal kožo, a ker je industrija ekološke kozmetike v zadnjih letih res napredovala, sem vesela, da lahko svoji najstnici ponudim še bolj kakovostne izdelke izbranih in nežnih sestavin. Sistem trojnega čiščenja kože pa ostaja:

1. ČIŠČENJE: S kože zvečer odstrani vse nečistoče: sebum, pot, ostanke krem, ličil, nesnago iz ozračja, rok … ne samo z vodo, ker kot opaziš pri pomivanju posode, voda brez močnega drgnjenja ne odstrani maščob. Uporabiti moraš izdelek, ki nečistoče raztopi in jih odstrani s kože intenzivno, a dovolj nežno, da ne izsušuje kože. Če kožo pri čiščenju preveč izsušiš, bodo suhe in odmrle celice povrhnjice zaprle pore in loju preprečile izliv na površje. Zamašene pore se lahko vnamejo ali pa v njih nastane ogrc, ki poro še dodatno širi. Tako kožo boš nato želela očistiti še bolj agresivno in začaran krog bo sklenjen. Skratka, nežno čiščenje, ki ne izsušuje, temveč ščiti naravno ravnovesje kože, hkrati pa odstranjuje vse nesnage, je najpomembnejši korak nege vsake kože, tudi najstniške. Hkrati omogoči, da izdelki, ki jih uporabiš za tem, delujejo učinkoviteje.

2. TONIFICIRANJE Z NEŽNIM PILINGOM. Tonificiranje je drugi in prav tako zelo pomemben korak učinkovite nege kože. Z njim odstraniš morebitne nečistoče, ki so še ostale po čiščenju, ostanek izdelka za čiščenje, hkrati pa koži povrneš njen naraven pH. Čistilo običajno ni enakega pH-ja kot koža, tudi voda ne, zato ga moraš v drugem koraku čim prej vzpostaviti, kajti uravnotežen pH pomeni zdravo kožno bariero in boljšo odpornost protimikrobom in bakterijam. To storiš s tonikom ali hidrolatom ustreznega pH-ja. Če hkrati izvajaš tudi nežen piling, zares odstraniš vse odmrle celice in olje, ki se je morda ujelo v pore in ga čistilo ni odstranilo. Ta korak prav tako pomaga, da je naslednji učinkovitejši. Toniki lahko vsebujejo tudi učinkovine za vlaženje, matiranje, pomirjanje kože, salicilno kislino za uravnavanje izločanje sebuma …

3. VLAŽENJE:  je zadnji korak čiščenja kože. Dovolj navlažena koža se lažje bori proti zunanjim dejavnikom, hkrati pa se loj pri navlaženi koži lažje izloča na površje. Navlažena koža tudi lažje sprejema vso nadaljnjo nego, ki je pomembna za kožo. Pri najstniški koži so to izdelki za uravnavanje sebuma ali izdelki za tarčno sušenje mozoljčkov.

Te tri korake čiščenja je dobro opravljati zvečer in zjutraj (tudi ponoči koža izloča, prav tako pa se na njej nabere umazanija z las, posteljnine idr., zato je jutranje čiščenje pomembno).

Dodatna pomoč za nego kože mladostnikov

Poleg zgornjih korakov pa lahko v nego kože mladostnikov občasno vključiš še:

  • TARČNO SUŠENJE MOZOLJČKOV: Tudi to naj bo čim bolj nežno, izdelek pa nanašaj le točkovno.
  • PILING IN MASKO ZA GLOBINSKO IN INTENZIVNO ČIŠČENJE: Kljub rednemu vsakodnevnemu čiščenju se ob takšnem izločanju sebuma in podivjanih hormonih pore mašijo hitreje, zato je enkrat tedensko dobrodošlo intenzivnejše čiščenje in odstranjevanje odmrle kože in ujetega sebuma.
  • OBISK KOZMETIČARKE: Pomembno je, da mozoljev ne stiskamo, saj s tem lahko povzročimo resnejše poškodbe in vnetja kože. Čiščenje ogrcev ali ponavljajočih se aken prepusti kozmetičarki. Vendar pozor, stiskanje tudi v salonu ni več potrebno, saj lahko izurjena kozmetičarka kožo globinsko očisti tudi z drugimi tehnikami, kot so ultrazvočno čiščenje kože, čiščenje s kislinami …

Moj predlog: Ekološka linija za nego mešane, mastne, nečiste kože

eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog
Amaljina nega za najstniško kožo občasno posuto z mozoljčki.

Naravne učinkovine, ki godijo najstniški ali mešani koži, so:

  • olje čajevca, ker ima močan antibakterijski učinek,
  • eterično olje poprove mete, ker učinkovito očiščuje, vzpostavlja naravno ravnovesje in koži vrača dragocene minerale,
  • eterično olje sivke, ker učinkuje antibakterijsko in pomirja kožo. Več preberi v zapisu Vse, kar moraš vedeti o eteričnem olju sivke,
  • salicilna kislina deluje antiseptično, raztaplja odmrle celice, odmaši pore in preprečuje nastanek ogrcev.

Moj izbor: Eko nega najstniške kože z Melvito

Amalja za nežno nego najstniške kože nagnjene k prvim nečistočam uporablja Melvitine certificirano ekološke izdelke iz linije Nectar Pur.

Linija Nectar Pur (zelena)je zasnovana izključno za nego mešane in mastne kože, nagnjene k nepravilnostim in združuje skrbno izbrane naravne sestavine, ki očiščujejo, vlažijo in uravnavajo izločanje kožne maščobe. Za ključno aktivno sestavino kolekcije Nectar Pur je Melvita izbrala ekološko eterično olje poprove mete. V Amaljini toaletni torbici so:

  • Nectar Pur Očiščevalni čistilni žele, ki kožo nežno očisti in ohrani njeno ravnovesje. Njegova formula kože ne razdraži. Amalji je všeč tudi to, da se izpere hitro in kožo osveži. Cena: 16 EUR/ 200 ml
  • Čeprav bi bilo bolje, da bi uporabljala Cvetno vodico prave sivke, saj vzpostavlja ravnovesje in ima močan očiščevalni učinek, ji je po vonju bolj všeč Cvetna vodica damaščanske vrtnice. In ker ta vlaži, je zaenkrat njena uporaba, ko se ji mozoljčki delajo občasno, smiselna. Cena: 6,80 ml/ 50 ml
  • Za vlaženje kože uporablja Vlažilni gel Nectar de Roses. Idealen je za nežno vlaženje normalne do mešane kože. Če bo koža sčasoma postala še bolj mastna, bo uporabila Nectar Pur Fluid z mat učinkom za obraz (vlaži, matira in hkrati uravnava sebum), če bo bolj suha, pa Intenzivno vlažilno kremo za obraz Nectar de Roses. Cena: 22,90 EUR/ 40 ml
  • Občasno uporablja še Nectar Pur SOS roll-on za mozolje, ki je idealen za ciljno nanašanje na nepravilnosti. Je pravi koncentrat učinkovitih eteričnih olj. Amalja pa pravi, da včasih mozoljčki uplahnejo že v enem dnevu. Cena: 17,90 EUR/ 5 ml
  • Enkrat tedensko si obraz očisti z  Nectar Pur Masko in pilingom 2 v 1 z učinkom gline. Ker lahko glina vsebuje tudi nečiste delce ali pa preveč izsuši kožo, je Melvita patentirala posebno formulo iz naravnih učinkovin, ki posnema vpojne in očiščevalne lastnosti gline, a kože pri tem ne izsuši. Nanese se jo kot masko, odstrani pa kot piling. Pri tem Amalja zelo uživa, zato s prepričevanjem, da je to potrebno, nimam težav. Ta izdelek, ker imam tudi sama mešano kožo, rada uporabim tudi sama. Cena: 24,50 EUR/ 75 ml
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog čistilni gel
Moj in njen čistilni gel: moder je sicer univerzalni gel za čiščenje primeren za vse tipe kože, tudi za mlado, zelen pa je specialist za mešano in mastno kožo.
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog  tonik cvetna vodica
Moj in njen ‘tonik’: Cvetna vodica vrtnice za tonificiranje in vlaženje kože in njena različica tonik-serum za še bolj intenzivno vlaženje.
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog  vlažilna krema
Iščeš osnovno vlažilno kremo z eko formulo? Izvoli.
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog beautyfullblog piling maska glina
To si deliva: ne samo najstniški, ta piling-maska paše tudi moji koži nagnjeni k mašenju por.
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog beautyfullblog susenje
Ekološka radirka za mozoljčke.
eko nega melvita akne mozolji  najstniška koža beautyfullblog
Zbirka učinkovitih, a nežnih Melvitinih lepotil za čiščenje in nego najstniške kože.


Če veš, kako skrbeti za svojo kožo, je pot do lepe polti le še vsakodnevna skrbna rutina, se strinjaš? Vem, včasih je težko zanjo odšteti nekoliko več, a na dolgi rok kakovostnejši izdelki prinesejo dolgotrajnejše rezultate. Vse glavne sestavine Melvitinih izdelkov so rastlinskega izvora. V skladu s certifikatom Ecocert in oznako Cosmebio, je najmanj 95 % sestavin je naravnega izvora in najmanj 95 % vseh rastlinskih sestavin v formuli je pridobljenih z ekološkim poljedelstvom.

IZDELKI NE VSEBUJEJO:

  • konzervansov, kot so parabeni, fenoksietanol in metilizotiazolinon,
  • sintetičnih UV-filtrov,
  • silikonov,
  • mineralnih olj (vazelina, parafina itn.),
  • aluminijevega klorohidrata,
  • sintetičnih barvil in dišav.

In ker so hkrati še prijetni za uporabo in v lepi embalaži, pomaga, da jih najstniki lažje v svojo rutino vključijo.

KODA ZA POPUST: S kodo NIKA15 na spletni strani www.melvita.si do 17. 12. 2019 nakupuješ z -15% popustom. Velja za ves nakup. Popusti se med seboj izključujejo.

Kakšne pa so tvoje izkušnje, napotki za prvo nego najstniške kože? Hvala za odziv v komentarju.

♥ Za spremljanje mojega vsakdana klikni na Instagram ♥

*Fotografije: Nika Veger

**Zapis je nastal v sodelovanju z Mevito v akciji #mojaekozaveza pri kateri smo skušali spodbuditi k drobnim korakom s katerimi lahko zmanjšamo škodljiv vpliv na okolje. Več o njihovih ekoloških izdelkih preberi na www.melvita.si.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.