12 vauuu idej za enostavne DIY poletne šopke

Flower power ta hip ni ‘in’ le v modi in na glasbenih festivalih.

Svežino in barvitost poletja prinesi tudi v dom s šopki, ki so lahko v tem letnem času bolj barviti, in nenavadni. Verjemi, za čudovite aranžmaje spodaj ni potrebno cvetličarsko znanje – ti pa pride prav, če si obiskala katerega od Cvetličnih druženj, delavnic izdelave šopkov v Gardeniji. Ti šopki so dovolj enostavni, da jih res lahko izdelaš sama. Glavni poudarek je na parčkanju lepih cvetlic in zanimivih vaz.

1. Hortenzije + melona, lubenica 

cvetlicarna gardenia diy sopek beautyfull blog vaza melona

Ko si boš naslednjič pripravljala sadno solato, melono ali lubenico izdolbi tako, da bo lupina ostala v enem kosu in jo boš lahko uporabila za vazo. To najlažje storiš tako, da sadju odrežeš vrh, kot bi mu odstranila pokrov, nato pa notranjost izdolbeš kot bučo, npr. s kovinsko žlico. V izdolben sadež skrij kozarček ustrezne velikosti, še bolje pa kar gobo za aranžiranje, saj bo tudi vpila morebitni sok, ki bo ostal v sadežu.

2. Dalije + zeljna glava ali ohrovt 

cvetlicarna gardenia diy sopek beautyfull zelje vaza

Prav tako je šopek videti ‘na izi’, če ga, namesto v vazo, vtakneš v zeljno glavo. Izberi zeljno glavo, ki ima lepe zunanje liste. Odreži jo vodoravno, da bo stala na mizi. Na vrhu začrtajo krog, nato pa z majnim nožkom navpično zarezuj po njegovem obodu. Zarezuj in sproti odstranjuj izdolbeno (to boš lahko uporabila za solato ali kitajsko jed). Potrebovala boš malo več časa kot pri aranžmaju z melono, bo pa zato taka ‘vaza’ nekoliko dlje služila svojemu namenu. V glavo namesti kozarček ali gobo, vanjo pa zatakni rožo z velikim cvetjem, npr. hortenzijo.

3. Marjetice in drugo travniško cvetje + paprika

paprika

Izberi tri večje paprike in jih pripravi kot bi želela ustvariti filane 😉 … odreži jim pokrov in odstrani semena.  Vanje skrij majhno stekleničko ali gobo za aranžiranje. Marjetice in šlajer zatakni v gobo nato pa na papriko položi pokrov tako, da bo cvetje vseeno kukalo iz nje. 

4. Belo, modro, rumeno ali vijolično cvetje + citrusi

cvetlicarna gardenia diy sopek beautyfull sončnice limone vaza

To so na videz najbol osvežilni aranžmaji, ob pogledu nanje se ti zalušta kozarec sveže limonade. V vodo lahko potopiš narezane ali kar cele limone. Če boš dala narezane, potem je najlažje tako, da pravzaprav v večjo vazo z vodo potopiš manjšo. Med stene obeh daj narezane limone in vodo, v manjšo vazo pa vodo s cvetjem. Pozor: za vazo srednje velikosti boš potrebovala vsaj 4 narezane limone.

5. Belo, modro, vijolično ali zeleno cvetje + kumare 

cvetlicarna gardenia diy sopek beautyfull kumare vaza hortenzije

Zelene kumare prav tako kot limone spremenijo poletni šopek belega cvetja ali zelenih trav v osvežujoč in zanimiv aranžma. za srednje veliko vazo kot je na sliki, boš potrebovala 3 večje kumare. Nareži jih na kolobarje in potopi v vodo med dvema vazama (v večjo daš manjšo z vodo in cvetjem). Tak aranžma tudi lepo sveže diši po kumarah.

6. Miks vrtnic in travniškega cvetja + konzerve, kozarci vložnin, rustikalna zalivalka ali emajlirana posoda 

Vir: Pinterest/ Country Living

Na vikendu ali pred šotorom imaš prav tako lahko svoj poletni šopek. Vazo naj nadomesti kar izpraznjena konzerva, emajlirana posoda ali rustikalna zalivalka. Bolj obrabljena je posoda, bolj romantičen bo šopek.

7. Travniško cvetje ali praproti + različne stekleničke

Vir: Pinterest/ planete-dec. fr

Se po nakupu šopka jeziš, ker doma nimaš prave velikosti vaze? Pomisli tudi na kozarce vložnin, stekleničke parfumov ali sokov, bokal za vino … Karkoli je stekleno, se lahko spremeni v vazo. Poletni šopki bodo zaživeli prav v različnih steklenih ‘vazah’, zato hitro naberi nekaj praproti, trav ali poletnih rastlin (sivka, oljčne veje, janež, rožmarin).

8. Orhideja + kokosova lupina

Ob poletni ponudbi kokosove vode v pravih kokosih, mi ostaja lupina, ki jo izkoristim za serviranje oreškov, pa tudi za dekoracijo mize s tropskim cvetjem. Izberi belo cvetje in temno zelene tropske liste ali barvite cvetove hibiskusa in orhidej. Kokosov oreh mi v vazo spremeni Peter s pomočjo žage.

9. Kratke cvetlice + kavna skodelica ali desertni kozarec

Vir: Pinterest/ Country Living

Z rožami na krajšem steblu (lahko tudi, ker so bile že slabše in si jim močno prikrajšala steblo, da si še malo opomorejo) ustvari ljubek mini šopek tako, da različno cvetje aranžiraš v romantični kavni ali desertni skodelici.

10. Hortenzije + gajbica ali papirnata vrečka 

Vir: Pinterest/ The Home I Create

Vrtno zabavo lepo popestriš z aranžmaji papirnatih (rjavih ali belih) vrečk s hortenzijami. Izberi vrečke različnih velikosti, okrasiš jih lahko s preprostimi pantljami in svilenim papirjem. Na mizo poleg teh aranžajev potresi tudi nekaj posameznih cvetkov hortenzij.

11. Sončnice + poletna torbica ali košara

Seveda moraš rože najprej potopiti v vazo ali stkleničko z vodo. A aranžma bo bolj zanimiv, če le te ne bodo vidne, zato jih skrij v košaro (lahko tudi tisto na kolesu), leseno gajbico ali kar pleteno torbo. 

12. Sončnice ali tropsko cvetje + ananas

Ananas izdolbi kot sadje v prvi točki. Vanj skrij kozarec ali gobo za aranžiranje, v katero vtakni različne rože z lepimi, srednje velikimi cvetovi: lilijo, vrtnico, sončnico, potoniko … Dodaš lahko tudi nekaj zelenih tropskih listov, npr. manjše monstere.

⇒♥ Vsekakor boš morala tudi za te šopke skrbeti kot sem zapisala v zapisu Kako podaljšati obstojnost šopka.

P.S.: Ugodna izbira rož

Če želiš imati lep poletni šopek s hortenzijami, so ta mesec v Cvetličarnah Gardenia na voljo res krasne in cenovno ugodne, saj so Izbira meseca. Namig: avgusta bo na tem prestolu sončnica, več si lahko prebereš v tem zapisu.

* Fotografije: Nika Veger, Pinterest

** Zapis je nastal v sodelovanju s Cvetličarno Gardenia.


E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • Simona
  30 julija, 2019

  Simpatični aranžmaji, le predlogi od 2 do 5 niso nič kaj trajnostno naravnani. Se mi zdi, da res ni potrebe, da bi zaradi luštnega pušeljca metali hrano stran.

  • NIKA
   16 avgusta, 2019

   Sploh nismo nič stran vrgli … zakaj bi? Melono in zelje smo izdolbli in izdolbeno narezali in pojedli, aranžma s paprikami smo imeli na pikniku in smo jih tudi ob koncu dneva popekli in pojedli (rožice so bile tako v mini steklenički), paprike smo spekli cele limone so kljub namakanju v vodi kasneje uporabne za limonado, ker moraš rožam tako ali tako vsak dan menjati vodo. Le kumarice, no teh pa v resnici nismo uporabili, čeprav bi bile lahko uporabne saj se namakajo le v čisti vodi med dvema čistima vazama … če ne drugo, bi jih lahko uporabil za masko za kožo.