Preverjeni profi nasveti za res dolgo obstojnost šopka

Prav vsi šopki, travniški, poročni, praznični ali šopki brez razloga so lahko videti lepi vsaj deset dni. Preveri spodnje nasvete za daljšo obstojnost šopka, ki so mi jih zaupali cvetličarji. Gre za sedem enostavnih pravil s katerimi uspem vse šopke obdržati lepe in sveže najmanj deset dni.

Top sedem nasvetov za dolgo obstojnost šopka

Idealen dom za šopek ima naravno svetlobo, hladno konstantno temperaturo in lastnico, ki skrbi za njegovo svežino in ga občuduje ;). To si ti, če slediš spodnjim korakom za dolgo ostojnost šopka.

nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Kako tak šopek izdelati, sem se naučila v cvetličarni. Spodaj preberi kako skrbim zanj, da ga občudujem res dolgo.

1. Vse se začne pri izbiri vaze

Je prozorna? Super. To pomeni, da boš takoj videla, kdaj bo voda v njej postala motna in jo boš želela zamenjati že zaradi ‚bolj apetitlih’ videza cvetličnega aranžmaja. Sicer pa poskrbi, da je vaza v katero boš dala šopek vedno čista. Zelo dobro vodni kamen in ostanke bakterij odstraniš z gobico in sodo bikarbono.

2. Kako pravilno obrezati steblo in zakaj moraš odstraniti liste

Preden šopek doma postaviš v vazo, mu prireži steblca. Tudi, če jih je cvetličar prirezal ravno pred petimi minutami v trgovini, kjer si šopek kupila. Svež rez se namreč na zraku posuši po treh minutah in če take rože kar vtakneš v vazo, bodo slabše črpale vodo. To pomeni, da se bodo izsušile in povesile cvetove veliko hitreje. Steblca prirezuj pod vodo, še posebej, če jih je v šopku veliko (ker prirezovanje, vsaj dokler nisi vešča v tem, vzame več kot tri minute). Hkrati odstrani tudi vse listje in trnje, ki so na steblih in bodo potopljeni v vodo, ker tako preprečiš večji razvoj bakterij.

3. Pentlja na šopku?

V vazo natoči toliko vode, da ne seže do pentlje. Če je steblo povito s trakom, ga odstrani, kajti na njem se začnejo bakterije gojiti hitreje in zato začne roža res hitro gniti. Saj veš, dobiš krasno gerbero, potem pa je čez tri dni voda motna in smrdeča, kot bi imela doma vse življenje z barja.

4. Je res potrebno dodati hranila?

V spletu lahko najdeš veliko trikov s katerimi naj bi bili šopki res dolgo lepi. Aspirin, jabolčni kis, bakren kovanec, belilo … vse naj bi pripomoglo k boljši formi rož. A v resnici to vpliva le na zaviranje rasti bakterij, proti temu pa še najbolj učinkuje skrbno in pogosto menjanje vode. Se strinjam, da je s tem kar nekaj dela, še posebej, če veš, da moraš ob tem tudi spodrezati stebla (glej št. 2). Ampak to je trik, ki k dolgi obstojnosti šopka pripomore najbolj. Zato, če si si že vzela čas, da si si ga nabrala ali pa odštela denar, da si si ga kupila, potem bodi ljubezniva in rožam zamenjaj vodo, ob tem pa splakni in spodreži steblca ter pomij tudi vazo. Nekateri sveži vodi dodajo prašek (pravzaprav je to glukoza, sladkor), ki naj bi nahranil rezano cvetje. To v resnici ni potrebno, saj je voda rožam dovolj, sladkor pa le povzroči še hitrejši razvoj bakterij in tudi hitrejše odpiranje cvetov, s tem pa bodo rože tudi prej uvele.

5. Prilagodi temperaturo vode

Temperatura vode v vazi naj bo prilagojena vrstam rož, ki so v šopku. Cvetličarji v Gardeniji so mi zaupali preprost trik, da mi ni ob vsaki cvetlici treba raziskovati kakšna voda ji paše najbolj; tiste z bolj lesenimi, čvrstimi stebli obožujejo toplo vodo, rože z mehkimi pa hladno. Vedi pa, da bolj kot je voda topla, hitreje se bodo razvijale bakterije v njej.

6. Tako preprečiš prehitro venenje

Nekateri pravijo, da rastejo bolje, če se z rožami pogovarjaš. A pri rezanem cvetju je pomembneje, čega daš na hladno. Dobesedno. Šopek umakni z direktnega sonca, pa tudi vetra, vira toplote, bližine jabolk in banan (oddajajo etilen, zaradi katerih cvetje prej uveni. Ponoči pa naj bo še v hladnejšem prostoru (npr. garaži), saj bo tako ostal svež veliko dlje.

7. Sproti odstranjuj uvelo cvetje

V mešanih šopkih, ki so videti kot bi jih nabrala na travniku, bodo nekatere cvetlice zdržale dlje kot druge. Čeprav bo šopek postajal manjši, pa bo vseeno ohranjal lepoto in svežino, če mu sproti odstranjuješ odmrle cvetlice in tako preprečiš, da bi se bakterije množile še bolj. Če ti na koncu ostanejo le še rože, ki so lepe tudi suhe, jih vzami iz vaze (to dobro očisti in osuši), steblca splakni z vodo, obriši jih in osuši, cvetove pa poprši z lakom za lase in tako boš imela lahko še nekaj tednov šopek suhega cvetja. To sicer po feng shuju ni najbolje, a tako hitro suhe rože tudi ne morejo spremeniti energije v domu, kot lahko razveseljujejo še naprej.

nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože sanja macur
Čeprav so nekatere cvetlice videti zelo krhke, pa s skrbnim ravnanjem lahko vseeno dolgo ostanejo sveže.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Prirezovanje steblc je eden od pomembnejših korakov pri ohranjanju svežine šopka.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Ob zgornjem tretmaju bo za fotkanje šopek primeren še ves teden ali dva.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Čudovit pušelc mojih prijateljic na zadnjem Cvetličnem druženju.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
… in skrbeti zanje ;).

Kako spodrezati steblca, katere vrste rož gredo skupaj, da je šopek obstojen dlje, katere so sploh tiste res dooolgo obstojne vrste rož in predvsem kako ustvariš sama res lep šopek, pa se lahko naučiš na delavnici ustvarjanja šopkov v Gardeniji v pasaži Maxi, Cvetličnem druženju.

Ti bodo zgornji nasveti v pomoč pri ohranjanju svežine šopka? Poznaš tudi ti kakšnega? Zaupaj mi ga v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Marko Delbelo Ocepek

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments