Preverjeni profi nasveti za res dolgo obstojnost šopka

To plant a garden is to belive in tomorrow. Audrey Hepburn

nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože

‚’Nisem za rože.’’ Dolga leta je bil to moj izgovor in moj dom je bil brez rož. Celo tako sem bila prepričana, da za rože nimam volje, da me je tudi Peter vse manjkrat razveselil s šopkom, ker je ta tako ali tako ovenel v parih dneh. S selitvijo v nov dom je prišla tudi želja, da bi ga napolnila z rožami, takimi v loncih in tudi v šopkih. Zato sem se odločila, da se razveselim in si privoščim res ogromen šopek. Še več, tudi izdelala sem si ga sama, s pomočjo cvetličarjev na delavnici ustvarjanja šopkov v Gardeniji, Cvetličnem druženju.

In tam sem spoznala, da smo za rože vsi, samo skrbeti zanje se moramo naučiti. Zato tudi tebi zaupam kar sem se na delavnici naučila in sedem profi pravil s katerimi sem od takrat uspela vse šopke obdržati lepe in sveže najmanj deset dni. Tudi travniške.

Top sedem nasvetov za dolgo obstojnost šopka

Idealen dom za šopek ima naravno svetlobo, hladno konstantno temperaturo in lastnico, ki skrbi za njegovo svežino in ga občuduje ;). To si ti, če slediš spodnjim korakom.

nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Kako tak šopek izdelati, se nauči na Cvetličnem druženju. Spodaj preberi kako skrbeti zanj, da bo še dolgo v vazi.
  1.  Vse se začne pri vazi. Je prozorna? Super. To pomeni, da boš takoj videla, kdaj bo voda v njej postala motna in jo boš želela zamenjati že zaradi ‚bolj apetitlih’ videza cvetličnega aranžmaja. Sicer pa poskrbi, da je vaza v katero boš dala šopek vedno čista. Zelo dobro vodni kamen in ostanke bakterij odstraniš z gobico in sodo bikarbono.
  2. Odstrani ozko grlo. Preden šopek doma postaviš v vazo, mu prireži steblca. Tudi, če jih je cvetličar prirezal ravno pred petimi minutami v trgovini, kjer si šopek kupila. Svež rez se namreč na zraku posuši po treh minutah in takšne rože kar vtakneš v vazo, bodo slabše črpale vodo, kar pomeni, da se bodo izsušile in povesile cvetove veliko hitreje. Steblca prirezuj pod vodo, še posebej, če jih je v šopku veliko (ker prirezovanje, vsaj dokler nisi vešča v tem, vzame več kot tri minute). Hkrati odstrani tudi vse listje in trnje, ki so na steblih in bodo potopljeni v vodo, ker tako preprečiš večji razvoj bakterij.
  3. Pentlja na šopku? Potem v vazo natoči toliko vode, da ne seže do pentlje. Če je steblo povito s trakom, ga odstrani, kajti na njem se začnejo bakterije gojiti hitreje in zato začne roža res hitro gniti. Saj veš, dobiš krasno ‘gerberco’, potem pa je čez tri dni voda motna in smrdeča, kot bi imela doma vse življenje z barja.
  4. Mala malica. V spletu lahko najdeš veliko trikov s katerimi naj bi bili šopki res dolgo lepi. Aspirin, jabolčni kis, bakren kovanec, belilo … vse naj bi pripomoglo k boljši formi rož. A v resnici to vpliva le na zaviranje rasti bakterij, proti temu pa še najbolj učinkuje skrbno in pogosto menjanje vode. Se strinjam, da je s tem kar nekaj dela, še posebej, če veš, da moraš ob tem tudi spodrezati stebla (glej št. 2). Ampak to je trik, ki k dolgi obstojnosti šopka pripomore najbolj. Zato, če si si že vzela čas, da si si ga nabrala ali pa odštela denar, da si si ga kupila, potem bodi ljubezniva in rožam zamenjaj vodo, ob tem pa splakni in spodreži steblca ter pomij tudi vazo. Nekateri sveži vodi dodajo prašek (pravzaprav je to glukoza, sladkor), ki naj bi nahranil rezano cvetje. To v resnici ni potrebno, saj je voda rožam dovolj, sladkor pa le povzroči še hitrejši razvoj bakterij in tudi hitrejše odpiranje cvetov, s tem pa bodo rože tudi prej uvele.
  5. Prilagodi temperaturo vode. Temperatura vode v vazi naj bo prilagojena vrstam rož, ki so v šopku. Cvetličarji v Gardeniji so mi zaupali preprost trik, da mi ni ob vsaki cvetlici treba raziskovati kakšna voda ji paše najbolj; tiste z bolj lesenimi, čvrstimi stebli obožujejo toplo vodo, rože z mehkimi pa hladno. Vedi pa, da bolj kot je voda topla, hitreje se bodo razvijale bakterije v njej.
  6. Rožam privošči lahko noč. Nekateri pravijo, da rastejo bolje, če se z njimi pogovarjaš. A pri rezanem cvetju imam v mislih nekaj drugega. Šopek obožuje bolj hladen prostor, zato ga umakni iz direktnega sonca (pa tudi vetra, vira toplote, bližine jabolk in banan (oddajajo etilen, zaradi katerih cvetje prej uveni), ponoči pa naj bo še v hladnejšem prostoru, saj bo tako ostal svež veliko dlje.
  7. Sproti odstranjuj uvelo cvetje. V mešanih šopkih, ki so videti kot bi jih nabrala na travniku, bodo nekatere cvetlice zdržale dlje kot druge. Čeprav bo šopek postajal manjši, pa bo vseeno ohranjal lepoto in svežino, če mu sproti odstranjuješ odmrle cvetlice in tako preprečiš, da bi se bakterije množile še bolj. Če ti na koncu ostanejo le še rože, ki so lepe tudi suhe, jih vzami iz vaze (to dobro očisti in osuši), steblca splakni z vodo, obriši jih in osuši, cvetove pa poprši z lakom za lase in tako boš imela lahko še nekaj tednov šopek suhega cvetja. To sicer po feng shuju ni najbolje, a tako hitro suhe rože tudi ne morejo spremeniti energije v domu, kot lahko razveseljujejo še naprej.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože sanja macur
Čeprav so nekatere cvetlice videti zelo krhke, pa s skrbnim ravnanjem lahko vseeno dolgo ostanejo sveže.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Prirezovanje steblc je eden od pomembnejših korakov pri ohranjanju svežine šopka.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Ob zgornjem tretmaju bo za fotkanje šopek primeren še ves teden ali dva.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
Čudovit pušelc mojih prijateljic na zadnjem Cvetličnem druženju.
nasveti dolga obstojnost šopka gardenia profi cvetlicno druzenje beautyfullblog modre rože
… in skrbeti zanje ;).

Kako spodrezati steblca, katere vrste rož gredo skupaj, da je šopek obstojen dlje, katere so sploh tiste res dooolgo obstojne vrste rož in predvsem kako ustvariš sama res lep šopek, pa se lahko naučiš na delavnici ustvarjanja šopkov v Gardeniji v pasaži Maxi. V septembru so že razpisani naslednji termini (ob 18:00) Cvetličnega druženja:

  • 11. 4. 2019,
  • 25. 4. 2019,

⇒♥  Cena delavnice je 40 € na osebo. Sama sem obiskala že tri Cvetlična druženja, zato poglej tudi zakaj sem nad delavnico ustvarjanja šopkov tako navdušena oz. koliko Cvetlično druženje stane in vse o tem, kaj to sploh je. In kakšen šopek sem ustvarila prvič ;).

Ti bodo zgornji nasveti v pomoč pri ohranjanju svežine šopka? Poznaš tudi ti kakšnega?

Maham,

Nika

*Fotografije: Marko Delbelo Ocepek
** Zapis je nastal v sodelovanju s Cvetličarno Gardenia. Tukaj preveri kaj so tudi sami napisali o tej tematiki.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Previous
Frizura za prve šolske dni
Preverjeni profi nasveti za res dolgo obstojnost šopka