Stajliš vrtnarjenje v stanovanju

Z Amaljo sva želeli vrt, a ker živimo v bloku, sredi mesta, si več kot žepne gredice Pocket Garden ne moreva privoščiti.

vrtnarjenje doma pocket garden Beautyfullblog 10

 

Mini, žepni vrtiček

Pocket Garden so vrečice za vrtnarjenje v stanovanju, ki vsebujejo ustrezno prst in semena. Takšno vrtnarjenje je zelo enostavno: vrečico sva na vrhu prerezali in v njej najprej poiskali manjši paketek semen.  Odstranili sva vrhnjo plast prsti, na preostalo zemljo položili semena in jih prekrili s plastjo prsti, ki ni debelejša od semen. Nato sva zemljo rahlo navlažili in vrečico postavili na svetlo. Vrtiček sva vsak dan rahlo vlažili (Amalja je vodo natočila v izpraznjeno stekleničko parfuma, da je lahko rastlinico nežno poškropila) in čakali, da so semena vzklila (dva do tri tedne). Ko so bili kalčki že večji in so se v žepnem vrtu stiskali, sva jih presadili v lonec za rože. Skoraj dva meseca je trajalo, da so zrastli v cvetoče spominčice ali dišečo baziliko.

 

Kaj gre lahko narobe?

Vrtnarjenje v stanovanju je naš pomladni hobi že tretje leto in doselj so nam bogato obrodili čili, bazilika, origano in spominčice, z jagodami pa še nismo imeli sreče. Predvidevam, da zato ker:

  • sva prvo leto seme posadili pregloboko. Tisto leto rastlinice sploh niso vzklile.
  • sva se lani prepozno lotili sajenja, šele konec maja in je bilo, ko bi jagode morale cveteti, poletja že konec.
  • jih nikoli nisva zalivali redno … včasih je bil monsunski dež, nato pa suša.
  • so na zeleni vrt v stanovanju prišle gosenice (v kljunčkih ptičjih staršev, ker smo imeli lani na balkonu ptičje gnezdo) in med tem, ko smo bili na dopustu, pojedle vse liste.

 

Domiselno, zeleno darilo

Čeprav je Pocket Garden vrtnarjenje otročje lahko, pa so poleg klasičnih vrečic z začimbnicami in rožicami (Spomičice, Origano, Bazilika, Kozmeja, Divje jagode, Čili, Sivka, Koriander, Sončnica, Detelja) na voljo tudi otroške različice (Moja prva sončnica, Moje prve jagode, Moj prvi paradižinik) v katerih so poleg prsti in semen še natančna navodila za vzgojo rastline, pobarvanka in recepti za enostavno kuhanje. Ljubko darilo, kajne? Na Detelji npr. piše

”Detelja je cenjena že stoletja. Vsak list simbolizira drugo človeško lastnost: prvi zvestobo, drugi upanje, tretji ljubezen in redek četrti list srečo. Slednjega vam ne moremo zagotoviti, gotovo pa boste imeli doma zvrhano mero zvestobe, upanja in ljubezni.”

Vse vrečice stanejo 5,95 € in so na prodaj v trgovinah 1001 dar.

 

jagode spomincice pocket garden Beautyfullblog 9

spomincice pocket garden Beautyfullblog

semena spomincice pocket garden Beautyfullblog 7

prst spomincice pocket garden Beautyfullblog 8

vrtnarjenje v stanovanju spomincice pocket garden Beautyfullblog 6

vrtnarjenje v stanovanju kalcki pocket garden Beautyfullblog

vrtnarjenje v stanovanju bazilika pocket garden Beautyfullblog 12

zeleni vrt doma pocket garden Beautyfullblog

vrt doma spomincice pocket garden Beautyfullblog 1

vrt doma spomincice pocket garden Beautyfullblog 5

vrt doma spomincice pocket garden Beautyfullblog 4

spomincice pocket garden Beautyfullblog 13

spomincice pocket garden Beautyfullblog 12

Letos bova posadili baziliko, spominčice, origano in paradižnik, namesto gozdnih, pa bova morda raje izbrali vrtne jagode. Imaš morda izkušnje z njihovo vzgojo? Si že kdaj posadila gozdne? V vrtnarjenju (še) nisem domača, zato ti bom hvaležna za vsak nasvet, zaupaj mi ga prosim v komentar. Če poznaš kakšno (blokovsko) mamico, ki bi rada otrokom pokazala kako iz semen zrastejo užitne rastline, ji prosim deli ta zapis ;). Hvala.

⇒♥ Poglej pa tudi, kako sem v vrtiček spremenila luč nad jedilno mizo;).

Maham,

Nika

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a PRVA NA MAIL OBVEŠČENA o novih zapisih ♥

Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

6 Comments
  • Sugarlove blog
    11 aprila, 2016

    joj kako je vam vse lepo uspelo in sem tako vesela za vsako mamico, sploh iz bloka:), ki svojim otrokom pokaže, kako lepo je posatiti seme in da bo nekaj iz njega tudi zrastlo. Sama imam srečo, da imam košček zemlje in si kar tam vse pridelam, kar imamo radi. Seveda vedno vse ne uspe, se pa trudim. Gozdne jagode pa potrebujejo veliko sončne lege in ljubezni, pa bodo uspevale. 🙂

    • NIKA
      11 aprila, 2016

      Ja, užitek je rofkati po zemlji in prav veselim se, da bomo drugo leto lahko imeli tudi mi gredico. Do takrat pa nam ostane balkonček z južno, vročo lego … očitno sem zato jagode preveč skrivala v senci. Hvala za nasvet Monika.

  • Kristina
    11 aprila, 2016

    Priznam, da mi je velik minus življenja v bloku ravno vrt in velika terasa, to mislim, da manjka predvsem otrokom. Meni je prav težko v KP, začnem kar pogrešat mamo, njeno vrhunsko teraso, ogromen vrt in moj mini kotiček za zelišča.
    Sicer pa ti predlagam skupino na Facebooku, Balkonski vrtičkarji = odlične ideje s tistimi za minimalno prostora. Sicer pa sem jaz lani imela na terasi jagode, čilije, baziliko in še nekaj drugih zelišč. Predlagam žličko pepela v zemljo, jo naredi lepo rahlo. Če imaš težave z zalivanjem pa mislim, da se pri vas najde še kakšna plenica, jo daš na pol, pobereš ven tiste mini kroglice, ki tako super vpijajo vodo, jih zamešaš z zemljo in je to to…veliko več časa bo držalo vlago.

    • NIKA
      11 aprila, 2016

      O super ideje, hvala Kristina … plenic imamo še za izvoz ;).

  • Mojchka
    14 aprila, 2016

    Za gozdne jagode je najlaže, če prineseš kar rastlinico iz gozda in jo posadis v lonec. Nam zelo lepo uspevajo.

    • NIKA
      15 aprila, 2016

      Res? To bo verjetno še najlažja pot do jagodnega vrta ;).