Iskreno o: Nivea Naturally Good

Ker je naporno in kompleksno že življenje samo, mi je všeč kozmetika, ki to ni. Zato sem se razveselila nove linije izdelkov Nivea Naturally Good in njenega preizkušanja, saj vsebuje 99 odstotkov naravnih sestavin. In na voljo je skoraj v vsaki bolje založeni trgovini.

NIVEA NATURALLY GOOD V ŠTEVILKAH

nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog
Moja kopalnica moja pravila: čim več naravne kozmetike prosim!

Nova linija Nivea Naturally Good je nega obraza, ki poudarja naravno formulo s transparentnim navajanjem sestavin in učinkovitost izbranih, ekološko pridobljenih sestavin. Za začetek jo bom zato predstavila v konkretnih številkah:

  • 99 % sestavin naravnega izvora, ki kožo obnovijo in jo naredijo naravno lepo in zdravo (samo tonik jih vsebuje 98 %)
  • 1 % sestavin, ki niso naravnega izvora, vendar so nujno potrebne za stabilnost in varnost izdelkov
  • 100 % preglednost sestavin
  • 1 ekološka aktivna učinkovina v vsakem izdelku (aloe vera, arganovo olje, zeleni čaj) 
  • 4 izdelki v liniji Nivea Naturally Good: Dnevna krema Radiance z ekološko alojo (MPC 8,49 €/ 50 ml), Nočna krema Regeneration z ekološkim arganovim oljem (MPC 8,49 €/ 50 ml), Čistilno mleko z ekološkim zelenim čajem (MPC 6,99 €/ 200 ml), Tonik z ekološkim zelenim čajem, MPC 6,99 €/ 200 ml.

TRANSPARENTNO SKOZI INCI-LISTO

nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog INCI lista
Tudi ti pozorno bereš listo sestavin in na njej iščeš tiste‘grozne besede’, kot so alkohol, dišave, parabeni?

Pričakuješ, da so naravni izdelki tudi preprostih formul? Upravičeno … in ne. Ker INCI-lista Nivea Naturally Good izdelkov ni najkrajša in ker boš na njej našla tako alkohole kot dišave, sem tokrat razčlenila listo sestavin dnevne kreme, da lahko pogledaš, kaj boš z naravno linijo Nivea Naturally Good pravzaprav nanašala na obraz, brez strahu. Že po tej razčlenitvi boš videla, da večina sestavin nima le enega učinka, a sem jih, za boljše razumevanje, vseeno poskusila združiti v različne sklope. Pri tem pa obdržala njihov vrstni red, saj so navedene glede na njihovo količino od najbolj do najmanj prisotne:

Osnova

Osnovna sestavina našega telesa je voda, najpogosteje pa je ta tudi osnovna sestavina kozmetike. Če ta ni cvetna ali termalna, v izdelku nima druge vloge, kot da je osnova, nosilec drugih učinkovin.

Aqua (voda), 

Glycerin (glicerin), absorbira vodo in druge učinkovite sestavine, da jih koža laže sprejme, poleg tega pa ustvari okolje, ki je neprimerno za razvoj mikrobov. V Nivea Naturally Good liniji je naravnega izvora, iz živalskih maščob ali rastlinskega olja.

Emulgator, povezovalec vode in maščobe 

Kozmetične kreme in losjoni so pogosto sestavljeni iz sestavin na vodni in oljni osnovi, ki jih združujejo snovi, imenovane emulgatorji. Brez emulgatorjev bi se formula ločila na vodo in kapljice maščobe, ki plavajo na njej. Med emulgatorji pogosto najdemo sestavine, ki imajo v imenu besedo alkohol.  A ne ustraši se, tudi če je ta napisana dokaj na začetku, saj ni nujno slaba za tvojo kožo. Alkohol je v kozmetiki prisoten iz različnih virov, v različnih oblikah in z različnim namenom, zato ima vsaka sestavina z besedo alkohol tudi drugačen učinek. 

Cetearyl Alcohol (cetearilni alkohol). Je trden voskast ’izvleček’ iz maščob rastlinskih olj (običajno palmovega ali kokosovega olja). Uporablja se kot emulgator, trdilec in uravnava viskoznost izdelka. Je nežen do kože in je ne izsuši. Kožo pomirja in jo naredi gladko. 

Glyceryl Stearate (gliceril stearat) je vosku podobna snov iz različnih rastlinskih olj, rezultat reakcije med glicerinom in stearinsko kislino. V kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego deluje kot mazivo na površini kože, kar daje koži mehek in gladek videz. Prav tako deluje kot okluziv, zaščitni plašč na površini kože, ki upočasni izgubo vode.

Alcohol denat. (alkohol denat.) je okrajšava za denaturiran alkohol, ki se v kozmetiki in izdelkih za osebno nego uporablja kot topilo za kozmetično aktivne sestavine, ki so netopne v vodi, protimikrobno sredstvo, proti penjenju in kot adstrigent (zmanjšuje prepustnost površine sluznice ali kože in kapilar ter s tem zmanjšuje vnetno reakcijo in občutljivost na zunanje vplive, začasno pa tudi hladi in tonificira. Zelo pogosto ga boš našla na INCI-listi izdelkov, namenjenih mastni koži, saj da formuli lahkotnost in zato boljšo uporabniško izkušnjo, predvsem pa takoj razmasti kožo. Vendar je to pri dolgotrajni vsakodnevni uporabi lahko tudi spodbuda lojnicam, da proizvajajo več olja. Nekateri tudi trdijo, da jim denaturirani alkohol draži kožo, a sama z njim nimam slabih izkušenj.

Dicaprylyl Ether (dikaprilil eter), olje rastlinskega izvora (npr. kokosovo olje), ki se uporablja kot topilo. Kožo pomirja in učinkuje kot balzam.

Sodium Stearoyl Glutamate (Natrijev stearoil glutamat) deluje kot emulgator, hkrati pa mehča kožo.

Naravne aktivne učinkovine

To so predvsem rastlinska olja in njihovi izvlečki, ki na dolgi rok izboljšajo kakovost kože. Nova linija Nivea Naturally Good vsebuje naslednje:

Simmondsia Chinensis Oil (olje jojobe). Je eno najbolj uporabnih rastlinskih olj v naravni kozmetiki. Ker je pravzaprav vosek, ne oksidira, zato je izjemno stabilno. Je najbolj podobno sestavi naravne kožne maščobe (sebuma), zato je primerno za nego vseh tipov kože. Preprečuje izgubo vlage, prida k elastičnosti kože in ima antimikrobno delovanje.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil (olje sladkega mandlja) mehča in pomirja kožo ter ji podari prožnost.

Butyrospermum Parkii Butter (karitejevo maslo) je v kozmetiki priljubljeno, ker vsesplošno neguje in je primerno za vse tipe kože, tudi za suho in občutljivo. 

Coco-Caprylate/Caprate (kokosov kaprilat / kaprat) povečuje mazljivost kozmetičnega izdelka, hkrati pa vlaži in pomirja kožo.

Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder (prah iz listov aloe, vrste brabadensis). Aloa je ena najbolj pogosto uporabljenih naravnih učinkovin, ker pomirja in vlaži kožo, spodbuja njeno obnovo, hkrati pa ima tudi antioksidativne lastnosti. Raziskave so pokazale, da alojin izvleček v kremah poveča količino kolagena v koži. Pri tem gre verjetno za spodbujanje fibroblastov, ki pod vplivom določenih snovi iz alojinega gela tvorijo več kolagena.

Helianthus Annuus Seed Oil (sončnično olje) je rastlinsko olje, ki ga v kozmetiki uporabljajo, ker deluje kot antioksidant za izdelek, na kožo pa deluje pomirjajoče in kot pomoč pri krepitvi lastne zaščite kože.

Za obstojnost, varnost uporabe in dobro uporabniško izkušnjo

Konzervansi pravzaprav omogočajo, da se nam ni treba ukvarjati s pripravo sveže kozmetike in da se kozmetika ne pokvari še nekaj časa po tem, ko je bila ustvarjena, tudi na policah trgovin in pod vročimi lučmi ali na drugem koncu sveta. Prav tako zagotavljajo varno uporabo izdelka tudi po nakupu, ko bo tvoja kremica odprta še naslednjih nekaj mesecev in v stiku s tvojimi (ali njegovimi ;)) prsti, toplim in vlažnim zrakom … Poleg konzervansov so v kremah še snovi, ki omogočajo dobro mazljivost in vpijanje izdelka, pa tudi všečnost.

Tocopherol (tokoferol) ščiti olja pred tem, da bi postala žarka, je pa tudi aktivna sestavina, vitamin E, ki pomaga v boju proti prostim radikalom, v koži zadrži več vlage, izboljša njeno elastičnost, celjenje ran in protivnetno aktivnost.

Glyceryl Caprylate (gliceril kaprilat) je koemulgator iz različnih rastlinskih olj, ki se v glavnem uporablja za stabilizacijo emulzije olja v vodi in z močnim delovanjem proti bakterijam in kvasovkam. 

Xanthan Gum (ksantan gumi) je znan tudi pod bolj domačim imenom gumi koruznega sladkorja. Kremam in losjonom doda edinstveno gladkost ter stabilizira formule ter tako preprečuje sestavinam, da bi se ločile med seboj.

Levulinic Acid, Sodium Levulinate (levulinska kislina in natrijev levulinat) pomagata preprečiti kopičenje mikrobov v kozmetiki. Hkrati ne vplivata na pH-vrednost ali barvo lepotnih izdelkov.

Ethylhexylglycerin (etilheksilglicerin) je sintetično sredstvo, ki izboljša občutek kozmetičnih pripravkov na koži, kožo mehča, hkrati pa je konzervans.

p-Anisic Acid (janeževa kislina) deluje protimikrobno in protiglivično. Združena z natrijevim levulinatom poskrbita za celovit konzervans za kozmetiko.

Sodium Chloride (natrijev klorid) se uporablja predvsem kot vezivno sredstvo v izdelkih za nego kože, občasno pa tudi kot abrazivno sredstvo v čistilnih izdelkih.

Benzyl Alcohol (benzil alkohol) je konzervans, ki je naravno prisoten v nekaterih rastlinah, sadežih in čajih. Zavira rast bakterij in glivic, s tem namenom je vključen tudi v kozmetične izdelke.

Dišave

Ali ti krema diši ali ne, je subjektivna stvar. Dišava ne pripomore k bolj učinkoviti negi in zato v izdelku ni nujno potrebna … No, če ne upoštevamo dejstva, da lahko deluje aromakološko in te spodbudi k bolj redni uporabi. Zame to šteje in Nivejina kozmetika je znana po čistih, svežih dišavah, ki pocrkljajo dušo. Je pa res, da je lahko dišava v izdelkih sintetična ali naravna, v tem primeru običajno iz eteričnih in rastlinskih olj. Nekatera med njimi so, čeprav so povsem naravna, opredeljena kot alergeni, kar pomeni, da lahko povzročajo draženje občutljive kože. Zato je z EU-zakonodajo te dišavne sestavine treba navajati. Preostale pa najdeš kar pod oznako parfumi.

Linalool (linalool) je dišeč izvleček aromatičnih rastlin: mete, sivke, cimeta, koriandra in npr. citrusov. Povzroči lahko preobčutljivost kože.

Limonene (limonen) je brezbarvna tekočina z lahkim, svežim in sladkim vonjem pomaranče. Primarni naravni vir limonena so citrusi. 

Citronellol (citronelol) je značilnega sladkega, cvetličnega vonja. Prisoten je v približno 70 eteričnih oljih, na primer citroneli, vrtnici, geraniji, neroliju, kamilici, limonski travi, baziliki in sivki.

Alpha-Isomethyl Ionone je sintetična spojina, ki pričara sladko pudrne note vijolic. Sestavino še preučujejo, saj še niso prepričani, kako vpliva na življenje v vodah.

Geraniol (geraniol) se pojavlja v eteričnih oljih več aromatičnih rastlin, priljubljen pa je, ker pričara vonj vrtnice.

Parfum (dišava) je mešanica preostalih dišavnih not, ki pa niso alergene in zato ni nujno, da so navedene. Dostikrat so prav dišavne note ena od največjih skrivnosti kozmetičnega izdelka.

Namig: v tujini je v liniji Naturally Good na voljo tudi dnevna krema Sensitive, ki vsebuje izvlečke ekološke kamilice in ne vsebuje dišav.

EKO, VEČ KOT 100 LET ZNANJA za čim bolj naravno Nivea formulo

nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog
Linija Naturally Good, proizvedena v Evropi, skladno z zelo strogimi standardi kakovosti.

Blagovna znamka Nivea že več kot 100 let razvija lepotne izdelke in skrbi, da je dostopna nega lahko prisotna prav v vsakem gospodinjstvu ali pri roki na drugem koncu sveta. Zdi se, da je v zadnjem letu naredila pomemben korak naprej in v svoje izdelke začela vključevati več naravnih, celo ekološko pridelanih učinkovin, prečistila je nekatere formule z izločanjem npr. mineralnih olj, dodala je biorazgradljive izdelke …

Kaj pa embalaža? Nivea ob lansiranju nove linije navaja: ’’Kot del zaveze, da do leta 2025 v plastično embalažo v Evropi vključimo 25 % recikliranih snovi, trenutno preverjamo celoten izbor plastičnih embalaž glede uporabe reciklirane plastike. Čeprav embalaža izdelkov Naturally Good še ne vsebuje recikliranih snovi, je naše lončke iz PET in stekleničke iz PP mogoče reciklirati. To prispeva k cilju, da bomo do leta 2025 uporabljali samo embalažo, ki jo je mogoče reciklirati, ponovno uporabiti ali kompostirati. Vsi materiali zložljive škatlice izvirajo iz gozdov, ki so podvrženi trajnostnemu gospodarjenju.”

Sliši se ok, če odmislim, da se bo premik za potrošnika zgodil pravzaprav šele čez pet let in morda samo v Evropi. Pa še ta embalaža ne bo iz reciklirane plastike v 100 %, kot v kozmetiki že lahko zasledimo pri nekaterih drugih naravnih znamkah.

MOJA IZKUŠNJA IN OCENA PO PREIZKUŠANJU

nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog
Brez skrbi, če ti bo zmanjkalo tvoje vsakodnevne nege, poskusi naravno Nivea Naturally Good linijo, ki je na voljo tudi v trgovinah.

Znamka Nivea je del mojega lepotnega DNK-zapisa; v otroštvu sem oboževala vonj modre kreme, v mladosti sem si lahko privoščila in eksperimentirala z njihovimi ličili, kot novinarka Cosmopolitana sem se sprehodila po njihovi tovarni v Hamburgu, kjer sem se navdušila nad raziskovalnim delom znamke, zdaj z veseljem spremljam njene prve korake k bolj trajnostni kozmetiki. 

Izdelke iz nove linije Nivea Naturally Good sem preizkušala mesec dni (februarja). Linija je preprosta za uporabo in učinkovita v okviru, ki ga obljublja. Z mlekom sem lepo odstranila ličila in druge nečistoče s kože, s tonikom pa kožo dodatno očistila in ji povrnila pH. Po čiščenju nisem imela občutka izsušene kože, sem pa vedno takoj nanesla tudi dnevno ali nočno kremo. Obe kremi sta prijetne teksture. Dnevna krema da občutek navlaženosti, nočna pa nekoliko bolj bogate nege. Ob dolgotrajni uporabi sem sicer pogrešala še dodatni korak, specifično nego z naravnim oljem ali serumom ter nego kože za področje okrog oči. Upam, da bodo potrošniške odločitve za podporo tej liniji povzročile njen nadaljni razvoj.

Nova linija Nivea Naturally Good je dobra popestritev drogerijske ponudbe, zato jo priporočam vsem, ki iščejo naravno, varno, nezahtevno in cenovno dostopno nego. Nezahtevno v smislu, da koža ni problematična in da želijo z naravnimi učinkovinami podpreti njeno naravno delovanje.

nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog
Na izčiščeni embalaži linije Nivea Naturally Good je jasno označena vsebnost naravnih sestavin, ter da so izdelki dermatološko in mleko tudi oftamološko testirani.
nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog mleko za čiščenje
V izdelkih za čiščenje (mleku in toniku) je glavna učinkovina ekološki zeleni čaj. Ta kožo ščiti in ji pomaga ohranjati svež in mladosten videz. Deluje proti razdraženosti, učinkuje protivnetno in antibakterijsko. Zeleni čaj je naravna učinkovina, ki je primerna tudi za čiščenje k aknam nagnjene kože.
nivea naturally good naravna kozmetika
Dnevna krema Radiance vsebuje ekološko alojo, eno najbolj učinkovitih naravnih sestavin, ki poskrbi za pomiritev in vlaženje kože.
nivea naturally good kozmetika naravna nika veger beautyfull blog nočna krema
Arganovo olje je dokazano eno najboljših olj za nego proti staranju kože (več preberi tukaj). Ima močne obnavljalne lastnosti, kožo navlaži in nahrani, gladi, deluje proti staranju ter zagotavlja prožnost. Ekološko pridelanega vsebuje nočna krema Nivea Naturally Good.
nivea naturally good nočna krema naravna kozmetika arganovo olje nika veger beautyfull blog
Zaključiš dan z nočno nego za obnovo kože? Zdaj je pravi čas, da uvedeš novo rutino in v pomoč ti je lahko Nivea Naturally Good nočna krema.

Kako si v teh nenavadnih časih? Si uspela ohraniti vsakodnevno rutino nege kože? Karantena bo očitno trajala še nekaj časa, zato je zdaj prava priložnost, da svoji koži privoščiš nežne a učinkovite naravne formule. Še posebej, če so na voljo kar v običajni trgovini, kot je Nivea Naturally Good.

Hvala za tvoj odziv v komentarju.

Maham in ti želim vse dobro,

Nika

*Fototgrafije: Nika Veger

** Zapis je nastal v sodelovanju z Nivea Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.