Neškodljive sončne kreme

Snovalci zakonov na Havajih so prepovedali prodajo več kot 3.500 izdelkov za zaščito pred soncem, saj vsebujejo kemikalije, ki uničujejo koralne grebene.

Znanstveniki, med njimi Craig Downs, so namreč dokazali, da UV-filtri, kot je oksibenzon, povzročajo propad koralnih grebenov, saj povzročajo trajne DNA-poškodbe koral. Zakon je stopil v veljavo januarja 2021. Za njegovo sprejetje so se borile tudi znane osebnosti, kot sta sir David Attenborough (novinar in voditelj oddaj o naravi na BBC) in Morgan Cravalho, 15-letna milenijka, ki je ‚oživila’ Disneyevo Vaiano. Zakon je sprožil pravi val sprememb UV filtrov tudi v povsem običajni (ne ekološki) kozmetiki.

V morje odplaknemo 14.000 ton škodljivih sončnih krem

Na življenje v morju vplivajo številni dejavniki; podnebne spremembe, onesnaževanje z odpadki, predvsem plastiko, a tudi uporaba škodljivih izdelkov za zaščito pred soncem. Po podatkih študije g. Downsa je prav oksibenzon kriv za to, da se korale sploh ne obnovijo več. Na njegovo količino v morju imamo največji vpliv turisti, zato jo lahko znižamo preprosto in najhitreje – že s pametno izbiro sončne kreme. Ljubitelji vode namreč vsako leto v morje izplaknemo do 14.000 ton izdelkov za zaščito pred soncem. Obala je najbolj onesnažena tudi zato, ker se tja pogosto zlivajo odplake iz hotelov in drugih nastanitev (nekatere škodljive učinkovine tudi po prečiščevanju odplak niso odstranjene). Tako je že 10 % koralnih grebenov ogroženih zaradi kemikalij iz izdelkov za zaščito pred soncem. Te kemikalije povzročajo nenavadno rast novih koral, trajne DNA-spremembe, bledenje koral ter šibijo prilagodljivost koral na klimatske spremembe. Hitro izumiranje koralnih grebenov je postala nedvoumna globalna težava, ki je vidna od Floride do Havajev, pa tudi na drugi strani Zemlje, ob obalah Tihega oceana. »Od leta 1980 je izginilo približno 90 odstotkov grebenov na Karibih in lahko trdimo, da sta za to najbolj odgovorna oksibenzon in onesnaževanje voda z izdelki za zaščito pred soncem,« pravi Downs. Zato nekatera območja Mehike že prepovedujejo uporabo izdelkov z oksibenzonom in drugimi škodljivimi kemikalijami, turistom v rezortih pa ponujajo brezplačne izdelke za zaščito z varno in biorazgradljivo vsebino. 

Tega naj ne bo v tvoji kremi za zaščito pred soncem

⇒ Najpogostejše sestavine izdelkov z UV-zaščito, ki dokazano uničujejo koralne grebene, že pri zelo nizkih koncentracijah (ena kaplja v 6,5 olimpijskih bazenih), so:

  • NANODELCI. Nanodelci namreč zaradi svoje majhnosti (velikosti med 1-100 nanometra v premeru, kar je 80,000 krat manjše od širine lasu) lahko prodirajo v globlje plasti kože, domnevno celo v DNK celice (pri tem pa naj nanodelci mineralnih filtrov cinkovega oksida in titanovega dioksida ne bi prodirali v kožo). Poleg tega pa študije kažejo, da cinkov oksid, ki velja za enega najvarneših UV filtrov, v obliki nanodelcev v stiku z vročino povzroča nastajanje prostih radikalov, kar paradoksalno povzroča kožnega raka. To preprečijo s prevleko, ki ni termično reaktivna. Nanodelci morajo biti v skladu z EU direktivo označeni na listi sestavin z besedo ‘nano’ v oklepaju, ki sledi sestavini. Mnogi certifikati, kot npr. Ecocert, ne dovoljujejo uporabe nanodelcev.
  • OKSIBENZON (na listi sestavin je naveden kot oxybenzone, benzophenone-3, BP-3), učinkovina za zaščito pred soncem, ki moti razmnoževanje koral, povzroča beljenje koral in poškoduje DNA-koral. Povzroča zombi korale, ki so na videz zdrave, vendar niso zmožne reprodukcije. Raziskave so pokazale, da škodi tudi drugim morskim organizmom: morskim ježem, ribam in sesalcem. Oksibenzon so našli v več kot 3.500 izdelkih po vsem svetu,
  • OKTINOKSAT (octinoxate, ethylhexyl methoxycinnamate), učinkovina za zaščito pred UV-žarki, ki dokazano povzroča bledenje koral in je še bolj strupena kot oksibenzon, vendar je običajno prisotna v manjših koncentracijah,
  • PARABENI: butylparaben, benzylparaben, propylparaben, ethylparaben, methyl paraben: konzervansi, ki dokazano povzročajo beljenje koral,
  • 4-METILBENZILIDENSKI KAMER(4-methylbenzylidene camphor, 4MBC), učinkovina za zaščito pred UV-žarki, ki dokazano povzroča beljenje koral. Dovoljena je v EU in Kanadi, prepovedana pa že na Japonskem in v ZDA,
  • BENZOFENON-2 (BP2), problematičen je tudi zato, ker pri čiščenju komunalnih voda večinoma ni odstranjen, zato je lahko prisoten v odplaki, ki konča v morju,
  • OCTOCRYLENE, UV-filter, ki je zelo pogost v izdelkih z ZF zaščito (tudi slovenskih) in škoduje morskim organizmom,
  • PARA-AMINOBENZOIC ACID (PABA), povzroča bledenje, kožne alergije organizmov in celične poškodbe,
  • TRICLOSAN, antimikrobni agent, ki škoduje morskim organizmom.

Kako veš, da je tvoja zaščita pred soncem prijazna koralam in življenju v morju? 

Kreme za zaščito pred soncem lahko uničujejo morsko življenje, a to ni razlog, da se nehaš ščititi pred UV-žarki. Le še bolj pomembno je, da to dosežeš z umikom v senco in z oblačili. Kadar moraš uporabljati kreme, pa poskrbi, da so prijazne koži in okolju.

Neskodljive najboljse soncne kreme Beautyfyllblog

To so koraki, po katerih boš našla varno zaščito pred soncem:

  1. Izberi izdelek, ki ne vsebuje zgoraj naštetih sestavin.
  2. Izberi mineralne filtre, ki niso v nanodelcih. Številne organizacije, ki so povezane z morjem, npr. vodilna potapljaška organizacija na svetu PADI (Proffessional Association of Diving Instructors) priporočajo, da posežeš po izdelkih, ki vsebujejo le mineralne filtre, vendar ne v nanodelcih. Mineralna filtra cinkov oksid in titanov dioksid sta v nanovelikostih (manj kot 35 nanometrov v premeru) prav tako škodljiva, saj lahko ti delci vstopijo v celice nevretenčarjev in povzročijo oksidativni stres pri sončni svetlobi. »Ti nanodelci povzročijo, da se celice napihnejo, razpočijo in umrejo. Najbolje je izbrati mineralne filtre z delci, večjimi od 150 nanometrov. Na tej točki se toksičnost zmanjša in obstaja zelo majhna nevarnost za korale,« pravi Downs. Označba, ali izdelek vsebuje nanodelce ali ne, mora biti na izdelkih, ki so v prodaji v EU, navedena. Drugače pa je, če kupuješ kreme preko spleta, saj ta označba v državi proizvajalca morda ni regulirana.
  3. Ne zanašaj se na certifikat. Nekateri izdelki imajo znak ‚Reef Safe’ ali ‚Reef Friendly’, vendar to niso regulirane označbe, zato so praktično brezpomenske. Če se želiš prepričati, da je izdelek neškodljiv, boš morala pogledati na listo sestavin (INCI).
  4. Uporabljaj vodoodporne izdelke, ki v večji meri obstanejo na koži in se ne izpirajo v vodo. Trditve, da so izdelki vodoodporni, so regulirani pri FDA. Ta dovoljuje, da se na sončnih kremah, ki se prodajajo v ZDA, označi “vodoodporen (40 min)” ali “vodoodporen (80 min)”. Testiranje opravi neodvisen laboratorij. Izraza ‚waterproof sunblock’ in ‚sweatproof sunblock’ FDA ne dovoljuje več, ker izdelek za zaščito pred soncem ni povsem odporen proti znoju ali vodi. Ta pojma sta zavajajoča in obetata višjo raven zaščite, kot jo resnično ponujata.
  5. Uporabljaj izdelke, ki so preskušeno biorazgradljivi. To pomeni, da se bodo v podvodnem svetu razgradili. Tudi te trditve še niso povsem regulirane, lahko pa preveriš na spletnih straneh proizvajalca, v kolikšni meri so izdelki razgradljivi. Skladno s smernicami za okoljsko trženje Zvezne komisije za trgovino (FTC) trditev, da je proizvod biološko razgradljiv, pomeni, da se bodo materiali razgradili in vrnili v naravo v razmeroma kratkem času. FTC navaja, da morajo biti vse biološko razgradljive trditve potrjene s priznanimi preskusnimi metodami.
  6. Kupuj preproste formule. Pametna izbira so izdelki s čim manj sestavinami in preprostimi formulami, saj so nekatere učinkovine, ki se nam sicer zdijo krasne, npr. eterična olja evkaliptusa in sivke (čeprav organsko certificirana), lahko škodljive za nevretenčarje. Čebelji vosek lahko vsebuje industrijske insekticide, ki lahko, ko so emulgirani v lepotnih izdelkih, sprožijo reakcije na koži podvodnih organizmov.
  7. Mazanje je boljše od pršenja. Čeprav je izdelek na pršilo priročen za uporabo, pa za okolje ni najboljša izbira. Učinkovine namreč med pršenjem padajo na pesek, od tam pa ob plimi v morje. Prav tako se ob dežju izpirajo v globlje plasti peska, kar je škodljivo za jajčeca morskih želv.

Neškodljive sončne kreme, ki so na voljo pri nas

Vsi spodaj našteti izdelki vsebujejo UV filtre, ki niso škodljivi življenju v vodah (v večini mineralne, sem pa v zadnjih letih dodala tudi tiste, ki vsebujejo kombinacijo mineralnih in kemičnih (neškodljivih), ker kombinacija doseže večjo zaščito pred UVA žarki). Prav tako ne vsebujejo drugih sestavin škodljivih življenju v morju. Razporedila sem jih glede na uporabo in od najljubše (zanimivo, tudi od najcenejše na količino izdelka) proti tistim, ki jih še nisem preizkusila.

Sončne kreme za telo

CAUDALIE SUNCARE COLLECTION 

neskodljive koralam prijazne soncne kreme caudalie beautyfull blog

Caudalie je med filtri, ki se običajno uporabljajo v izdelkih za sončenje, izbrala le štiri, ki zagotavljajo visoko zaščito UVA in UVB, niso topni v vodi, a so visoko biološko razgradljivi, kar je bistvenega pomena za zaščito morskega okolja. Poleg tega skupaj dajo visoko in široko področje zaščite. Dodatno pa mladosten videz in zaščito proti staranju izdelki nudijo zato, ker vsebujejo olje grozdnih pešk, sezamovo olje in sončnično olje za nego in obnovo, grozdne polifenole, izvlečke jelke (tudi bogate s polifenoli) in vitamin E za zaščito pred prostimi radikali, ekološko grozdno vodico, ki vlaži in pomirja.

  • Sestavine: naravne v več kot 70%
  • UV FILTRI: kombinacija kemičnih (Isoamyl p-Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone), Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine in mineralnih (Titanium Dioxide)
  • Poreklo: Francija
  • Prodajna mesta:  www.vivaderm.si, Nama Ljubljana, Muller, izbrane lekarne, cena: Anti-age krema za zaščito pred soncem SPF 30 (20,65€/ 50 ml) … (0,41 €/ ml), Mleko za zaščito pred soncem SPF 50 (25,85€/ 150 ml)… (0, 17 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Linija je res super, ne le ker je varna do kože in nežna do narave, ampak ker so izdelki res lepih tekstur, ne vsebujejo alkohola, silikonov, imajo pa veliko anti-age učinkovin. Fino je tudi, ker so vodoodporni, visoko biorazgradljivi in v embalaži iz bio-plastike (na osnovi sladkornega trsa) ali iz reciklirane plastike. Čudovita linija, ki jo res priporočam.

♥⇒ Bolj podrobno sem linijo predstavila v tem zapisu.

LA ROCHE POSAY ANTHELIOS INVISIBLE FLUID

ANTHELIOS SHAKA FLUID SPF50+ BREZ DIŠAV je najvišja zaščita proti UVA, kadar koli dosežena v izdelkih Anthelios na našem trgu. Njena zaščita širokega spektra ščiti kožo pred UVA in UVB žarki ter pomaga preprečevati poškodbe, ki jih povzročajo infrardeči-A žarki in onesnaževanje. Primerna je za občutljivo kožo ali kožo, ki je nagnjena k alergijam na sonce. Tekstura je res lahkotna, nemastna, hkrati pa zelo odporna na vodo, znoj in pesek. Lahko se uporablja na področju okoli oči.

Nevidna in lahka tekstura. Ultra odporna na vodo, odporna na znoj in pesek. Ne draži oči.

  • Sestavine: naravnih sestavin je malo
  • UV FILTRI: kombinacija kemičnih (Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Butylmethoxydibenzoylmethane, Drometrizole Trisiloxane, Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid)
  • Poreklo: Francija
  • Prodajna mesta: izbrane lekarne, cena: 17,50 EUR/ 50 ml … (0,4 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: La Roche-Posay izdelke priporočam vsem, ki imajo težave s kožo ali pa ne najdejo izdelka, ki bi bil res lahkotne, prosojne, ultraodporne teksture, ki se jo lahko nanaša tudi okrog oči. Invisible Fluid oz. mi je res všeč, ker ima visoko UVA in UVB zaščito, pri tem pa lahko teksturo, ki ne draži oči. Je izdelek, ki ga res lahko nosiš od jutra do večera, tako v mestu, pri športu ali na plaži.

BIOTHERM WATERLOVER

Neskodljive najboljse soncne kreme Beautyfyllblog biotherme waterlover

Zaščitno mleko pred soncem ZF 30+ je vodoodporen izdelek, primeren za zaščito celega telesa (tudi obraza). Vsebuje ekološke filtre za UV-zaščito, 96 % formule je biorazgradljive, steklenička in pršilo pa se lahko v celoti reciklirata. Vsebuje pomirjujočo in obnovitveno sestavino Life PlanktonTM ter antioksidacijski vitamin E, ki pomaga preprečevati oksidacijski učinek UV-žarkov. Uporablja ga lahko vsa družina.

  • Sestavine: 94% naravne, UV filtri organski, 96% biorazgradljiva
  • UV filtri: kombinacija kemčinih (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Drometrizole Trisiloxane, Ethylhexyl Triazone)
  • Poreklo: Francija
  • Prodajna mesta: Mueller, Maksi, Nama, cena: 35,49 €/ 200 ml … (0,18 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Med vsemi izdelki je ta poleg Caudalijeve linije senzorično najboljši, hitro se razmaže in res ne pušča belih sledi, je lahke, nemastne in vlažilne teksture in ima svež, prijeten vonj. Všeč mi je, ker s 96 % biorazgradljivo vsebino in 100% razgradljivo stekleničko pomaga ohraniti čisto morje in plažo.

NAIF

Sončna krema za telo (in za obraz) Naïf z mineralnimi UV filtri poskrbi za zaščito pred pred UVA in UVB-žarki. Formula je 100% naravna, z učinkovinami za vlaženje in nego. Je dermatološko testirana. Krema je vodoodporna, hitro se vpije in ne pušča belih madežev. Primerna je za vse tipe kože, tudi za zelo občutljivo in suho kožo.

  • Sestavine: 100% naravne
  • UV filtri: cinkov oksid
  • Poreklo: Nizozemska
  • Prodajna mesta: Mali zakladi, cena: 18,62 €/ 100 ml … (0.19 €/ml)

♥♥♥ Moja ocena: Krema z UV zaščito Naif Sunscreen SPF30 Body (pa tudi različica za obraz) mi je všeč senzorično, vendar pa sama raje izbiram izdelke z višjo zaščito, vsaj ZF 50. Prvi hip se zdi, da bo nanos precej bel, a ob mazanju dokaj izgine. Maže se lepo, kot maslo.

ODORI KREMA ZA SONČENJE 

Odori je slovenska znamka, ki je nase opozorila v oddaji Štartaj! Slovenija z odličnimi čistili in naravnimi pralnimi praški. Njihova Krema za sončenje ščiti pred UVA in UVB žarki s srednjo zaščito SPF 25 in je namenjena zaščiti celotnega telesa. Vsebuje 100% mineralne filtre, ki niso nano velikosti. Vsebovana olja so izbrana tako, da v končnemu izdelku še povečujejo spekter zaščite.

  • Sestavine: naravne, certifikat Vegan, Certifikat BIO
  • UV filtri: titanov dioksid, cinkov oksid
  • Poreklo: Slovenija
  • Prodajna mesta: megamarketi InterSpar, spletna trgovina Odori.si, cena: 20,99 €/ 100 ml, 35 €/ 200 ml… (0, 17 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Odori Krema za sončenje je v novi embalaži. Formula je mazljiva (na začetku ima vlažilen pridih, potem pa se kože oprime kot matirni pudri) in vonj. Po mazanju pusti sled kožnega odtenka (deluje kot da bi nanesla puderno tančico). Ker imam poleti in na dopustu raje visoko zaščito, to kremo priporočam za mesece, ko sonce še ni tako močno.

MADARA PLANT STEAM CELL ANTIOXIDANT BODY ZF 30

Sončna krema zaščiti pred UVA in UVB žarki s cinkovim oksidom, poleg tega pa vsebuje patentiran kompleks matičnih celic iz nordiske rdeče bodike, ki nevtralizira proste radikale. Vsebuje tudi olje iz semen malin in vitamin F, za boost zaščitnega faktorja in za regeneracijski učinek.

  • Sestavine: naravne in organsko certificirane, certifikat ECOCert
  • UV filtri: cinkov dioksid
  • Poreklo: Latvija
  • Prodajna mesta: spletna trgovina Ecco-Verde, cena: 20,99 €/ 100 ml(0,21€/ ml)

Moja ocena: Izdelka še nisem preizkusila.

Krema za zaščito obraza

COOLA Mineralna linija

dobre mineralne neskodljive soncne kreme beautyfullblog Coola

Coola je znamka s številnimi izdelki in med njimi je tudi mineralna linija izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebuje mineralna filtra cinkov oksid in / ali titanov dioksid v nenano delcih. Z inovativno tehnologijo so oblikovani tako, da so posamezni delci filtrov ločeni, da bi dosegli enako razdaljo med njimi. Enakomerna porazdelitev filtrov zagotavlja ne samo najbolj transparentni nanos, temveč tudi boljšo zaščito, saj aktivni delci enakomerno odbijajo UV žarke. Ti lahkotni losjoni so prijazni do koralnih grebenov in vključujejo formule, ki so vodoodporne do 80 minut. V spletu je najbolje ocenjena zaščita za obraz, ki matira, Coola Face SPF 30 Cucumber Matte Finish. Vsebuje nežna organsko certificiana masla in negovalna olja, ki pomirjajo kožo ter antioksidante. Izdelek naj bi bil primeren tudi kot dnevna zaščita pred ličenjem.

  • Sestavine: naravne in sintetične
  • Poreklo: ZDA (California)
  • Prodajna mesta: Nama Ljubljana, parfumerija Beautique v Mercator Hipermarket Šiška, Maksi Ljubljana, Modna hiša Maribor, lekarna Mačkovec v Novem mestu, Lekarna v Potorožu, spletna trgovina www.viktoria-cosmetic.com, cena kreme za obraz: 33 €/ 50 ml … (0,66 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Je dobro mazljiva (tekstura kot bi mazal puder s silikoni), zelo prijetne lahkotne teksture. Nežno matira, vendar pri tem ne zateguje. Ni bele barve, temveč svetle kožne, na obrazu pa se barvno popolnoma zlije s kožo. Vsekakor dober izdelek, če iščeš zaščito za obraz brez kemičnih filtrov ali podlago za ličenje z višjo UV zaščito.

REN CLEAN MATTIFYING FACE ZF30

Clean Screen krema vsebuje cinkov oksid za zaščito pred UV žarki. Poleg tega formulacija vsebuje izvlečke pasijonke, ki so antioksidanti in ščitijo kožo pred okoljskimi stresnimi dejavniki, ekstrakt riža pa ima poleg pomirjevalnih lastnosti tudi učinek matiranja in absorbira odvečni sebum. Tako je koža popolnoma zaščitena, matirana in sveža ves dan.

  • Sestavine: naravne in sintetične, plastenka je iz reciklirane plastike
  • Poreklo: Velika Britanija
  • Prodajna mesto: izbrane lekarne, Ecco-Verde, cena: 34,59 € / 50 ml  (o,69 €/ ml)

Moja ocena: Izdelka še nisem preizkusila, mi ga je pa priporočila make-up artistka Kristina Vidic, ki pravi, da je dobro mazljiv, ne pusti belega filma in da je lahko podlaga za ličenje.

Kreme za zaščito pred soncem za otroke

BADGER

dobre mineralne neskodljive soncne kreme beautyfullblog Badger copy

Je ena mojih najljubših ekološko certificiranih znamk. Njihove sončne kreme vsebujejo le mineralne filtre, ki niso v nanodelcih. Izbiram jih lahko v številnih različicah, med njimi so certificirano vodoodporne, primerne za dojenčke, najnovejša Badger Watersport Clear Zinc Sport Sunscreen SPF 35 pa naj bi bila celo popolnoma prosojna ob nanosu in brez vonja. Slednje drži, razlika med namazanim in nenamazanim predelom pa je vseeno vidna kot rahlo sivejši podton (sicer manj kot pri drugih različicah).

Na njihovi spletni strani pogosto prebiram splošne informacije o certifikatih, varnih učinkovinah in novostih na področju organsko certificirane kozmetike. Badger embalaže so iz 100 % recikliranih materialov in so biorazgradljive.

  • Sestavine: 100% naravne, 94% organske, biorazgradljive
  • UV filtri: cinkov oksid (brezbarven)
  • Poreklo: Kanada
  • Prodajna mesta: Ecco Verde, cena: 13,99 €/ 87 ml … (0.16 €/ml)

♥♥♥ Moja ocena: Badger sončne kreme uporabljam že vrsto let, saj so učinkovite, mazljive, dišeče in zaradi simpatičnega jazbeca na embalaži tudi mazanje otrok ni eno samo prepričevanje ;). Vsebujejo tudi antioksdante, za dodatno borbo proti prostim radikalom.

P.S.: V spletu sem opazila tudi novost, zaščitno kremo SPF 40, ki vsebuje le 4 sestavine in je primerna tudi za občutljivo kožo. Čakam na pošiljko, da jo preizkusim ;).

NAIF

Novost pri nas je naravna znamka Naïf, katere izdelki so 100% veganski, brez glutena in alergenov ter dermatološko testirani. Naïf kozmetika je primerna za vse tipe kože, tudi za občutljivo in zelo suho kožo. Sončne kreme Naïf so brez sestavin, ki bi škodovale vodnim organizmom . Embalaža Naïf kozmetike je izdelana iz sladkornega trsa.

  • Sestavine: 100% naravne
  • UV filtri: cinkov oksid
  • Poreklo: Nizozemska
  • Prodajna mesta: Mali zakladi, cena: 18,62 €/ 100 ml … (0.19 €/ml)

♥♥♥ Moja ocena: Krema z UV zaščito Naif Sunscreen SPF50 Baby & Kids mi je zelo všeč, kljub temu, da se prvi hip na koži vidi nekoliko bel sloj, ki pa ob razmazovanju vseeno izgine. Maže se lepo, kot maslo. Vonj je zelo nežen in prijeten.

BIOSOLIS

Neskodljive najboljse soncne kreme Beautyfyllblog biosolis

Je ekološko certificirana kozmetika, pri čemer je kar 99 % sestavin naravnega izvora (od tega 27 % organskega). Ne vsebuje nanodelcev. Primerni so za vse tipe kože, ob zaščiti pa tudi vlažijo, saj vsebujejo aloevero.

  • Sestavine: 99% naravne, 27% organske, biorazgradljive
  • Poreklo: Belgija
  • Prodajna mesta: Lekarna Ljubljana, trgovine Sanolabor, spletna trgovina Ecco Verde, cena: 23,79 €/ 100 ml … (0,24 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Amalja je BioSolis Mleko za zaščito otrok pred soncem z ZF 50+uporabljala na šolskih počitnicah. Povedala je, da se kar dobro razmaže, pusti le rahlo sled v spremembi tena kože in lepo diši. Meni je všeč, ker je Amalja s počitnic prišla neopečena, kar pomeni, da ga je pridno uporabljala in da je učinkovit. Po uporabi na družinskih počitnicah pa dodajam, da so se z njim radi mazali vsi, čeprav so bili vidno ‘pobeljeni’ tudi po tem, ko so prišli iz vode.

SOLEO ORGANICS

Neskodljive najboljse soncne kreme Beautyfyllblog soleo organics

Krema za sončenje All Natural SunScreen SPF 30+ je 100 % naravna in učinkovita sončna krema, primerna za vse. Uporablja se lahko za zaščito dojenčkov, otrok in vseh tistih, ki imajo občutljivo kožo. Je biorazgradljiva, vodoodporna, hipoalergena, mineralni filter cinkov oksid pa ni v nanodelcih. Soleo Organics je v embalaži iz 100 % reciklirani materialov, ki je okolju prijazna in biorazgradljiva.

  • Sestavine: 100% naravne, nekaj od tega je organsko certificiranih, 100% biorazgradljive
  • Poreklo: Avstralija
  • Prodajna mesto: spletna trgovina Tosama, cena: 41,89 €/ 150 ml … (0,28 €/ ml)

♥♥♥ Moja ocena: Izdelek je učinkovit, vodoodporen in za kožo prijeten. Uporabljali so ga tudi malčki in ni povzročil kakšnih kožnih izpuščajev. Ko prileze iz tube, je videti, kot da bo težko mazljiv, vendar se v stiku s kožo takoj stopi v dobro mazljivo formulo (spominja na maslo). Ne pusti vidnih belih sledi, če res natančno pogledaš je viden le rahlo manj živahen ten kože. Nekaterim otrokom vonj ni bil všeč, meni se zdi, da je po grozdnih pečkah.

BURT’S BEES BABY

Neskodljive najboljse soncne kreme burts bees baby

Burt’s BeesBaby Bee SPF 30 Sunscreen Stick je stik za zaščito kože dojenčkov ali posebej izpostavljene predele (nos, ušesa, čelo) z mineralnima filtroma (titanov in cinkov oksid). Je goste formulacije, vsebuje pa tudi antioksidante.

  • Sestavine: 100% naravne
  • Poreklo: Francija
  • Prodajna mesta: Mueller, Maksi, cena: 10 €/ 15 g … (0.6 €/ g)

Moja ocena: Se težje razmaže, zato ga priporočam za nanos na res manjše predele. Pusti tudi nekoliko bele sledi.

WELEDA

Neskodljive najboljse soncne kreme weleda edelweiss mineralne

Nova linija Edelweiss Sun Care zaščiti pred sončnimi žarki z naravnimi učinkovinami in mineralnima filtroma v nenano delcih. Mleko za telo Edelweiss Sunscreen Lotion SPF 30 (ali 50) Sensitive je vodoodporno in brez dišav, tako da je primerno tudi za otroško kožo in je dermatološko in klinično dokazano, da ga koža dobro prenaša.

  • Sestavine: 100% naravne, nekatere sestavine pa so organskega izvora
  • Poreklo: Švica
  • Prodajna mesto: Muller, DM, cena: 19,99 €/ 150 ml … (0,13 €/ ml)

Moja ocena: Linija je videti zelo mikavna, tako zaradi sestavin kot cene, žal pa v Mullerji niso imeli testerja, da bi jo lahko preskusila. Bralke Beautyfull bloga pa sporočajo, da jih moti, ker se težko razmaže in izpere s kože.

100% PURE

Everywhere sun stick SPF 30 je neodišavljena vodoodporna zaščita primerna tudi za dojenčke in otroke. Z mineralnimi filtri (titanov oksid in cinkov oksid) zanesljivo ščiti pred škodljivimi UVA in UVB žarki. Kremasta tekstura je lahka za porazdelitev na koži, lahko jo uporabiš tako na obrazu kot na telesu.

  • Sestavine: 100% naravne, nekatere sestavine pa so organskega izvora
  • Poreklo: ZDA, California
  • Prodajna mesto: Orca in spletna trgovina Or-Ca, cena: 29,00 €/ 96ml … (0,30 €/ ml)

Moja ocena: Izdelka še nisem preskusila in o njem nimam prav nobene informacije.

Če si v tujini, pa poleg teh velja preizkusiti še naslednje znamke:

  • Stream2Sea, linija biološko razgradljivih sončnih krem ​​in izdelkov za nego las in kože, ki postajajo navdih za novo generacijo SPF-jev.
  • All Good je znamka ekološko certificiranih kozmetičnih izdelkov, ki s spoštovanjem do narave, ljudi in kože orje ledino tudi pri zavedanju pomembnosti zaščite koralnih grebenov.
  • Raw Elements, znamka, ki je sklenila dogovor z letalsko družbo Hawaiian Airlines, da vsem potnikom delijo brezplačne vzorčke njihovih neškodljivih sončnih krem. Njihova misija je ustvariti najbolj učinkovito in najbolj varno zaščito pred soncem na planetu

Zdrave navade, zdrava prihodnost

Še hitreje kot s pametno izbiro sončne kreme pa boš skupno kvoto izdelkov za zaščito, ki bodo ob koncu poletja plavali v morju, zmanjšala tako:

  1. Uporabljaj zdravo pamet in poskusi čim več telesa zaščititi z obleko. Na potovanjih po Maldivih, Baliju in Indoneziji sem se prepričala, da domačini večinoma uporabljajo kopalke z dolgimi rokavi in kratke hlače, ki segajo vsaj do kolen. Če bi na plaži vseeno rada zapeljevala v lepih kopalkah, namesto bikink, ki pokrivajo manj kot 10 odstotkov kože, izberi kopalke za deskarje. Znamke Patricia Pie, Patagonia, Kassia + Surf Sun, Coolibar in REI imajo oblačila, označena z UV-faktorjem UPF (Ultraviolet Protection Factor), ki je usklajen z ZF-zaščito.
  2. Privošči odmor koži, sebi in zalivu. Na dopustu bi radi čim več časa preživeli zunaj, na obali. Tudi v senci pod drevesi se boš spočila, zmanjšala pa boš tudi količino uporabljenega izdelka za zaščito.
  3. Ta zapis ali vsaj informacijo o škodljivosti sončnih krem deli s prijatelji.

⇒ ♥ Poglej pa tudi šokantno dejstvo, kakšna je priporočena količina kreme za sončenje za en teden dopusta.

Če si prebrala zapis do konca, potem verjamem, da se vsaj spogleduješ z izbiro za naravo neškodljivih lepotnih izdelkov, tudi sončnih krem. Če pa poznaš še kakšno, ki sem jo spregledala, te prosim, da mi jo sporočiš. Hvala.

Maham

Nika

*Fotografije: Nika Veger za Beautyfull Blog

** Viri:

Zgornji zapis, ki ga posodobim vsako pomlad, je nastal s pomočjo naslednjih strokovnih pregledov, znastvenih študij in podobnih člankov:

  • 2016 February: Toxicopathological Effects of the Sunscreen UV Filter, Oxybenzone (Benzophenone-3), on Coral Planulae and Cultured Primary Cells and Its Environmental Contamination in Hawaii and the U.S. Virgin Islands. Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Downs C.A. et al.: http://www.haereticus-lab.org/wp-content/uploads/2015/10/ecotox-sunscreen-chemicals.pdf
  • 2008 April: Sunscreens Cause Coral Bleaching by Promoting Viral Infections. Environmental Health Perspectives. Danovaro R, et al.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291018/
  • 2015 peer-reviewed study found oxybenzone was a threat to coral reefs: https://link.springer.com/article/10.1007/s00244-015-0227-7
  • https://www.independent.co.uk/news/world/americas/hawaii-sunscreen-ban-illegal-coral-reef-death-damage-cream-lotion-oxybenzone-octinoxate-a8336281.html
  • https://www.vogue.com/article/reef-safe-sunscreens-oxybenzone-free-sea-turtles-environment-stream2sea
  • https://www.nytimes.com/2018/02/19/travel/most-sunscreens-can-harm-coral-reefs-what-should-travelers-do.html).

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

20 Comments
  • ule
    16 junija, 2018

    Več takih člankov rabimo! Od letos ima tudi Biobaza kremo z mineralnimi ne-nano filri. Stane nekje 13-15€/150 ml, kar je povsem primerljivo z ostalimi drogerijskimi sončnimi kremami. Nisem je še preizkusila, ampak jo bom, ko porabim trenutni (Biosolis za obraz in Tea natura za po telesu). Lahko jo vključiš v članek, saj je najbolj ugodna in najlažje dostopna tukaj (imajo jo v Mullerju in DM).

    • NIKA
      18 junija, 2018

      Hvala za predlog in komentar. Sem želela poguglati sestavinsko listo, pa na spletu še nimajo objavljene. Bom šla res v Muller, da pogledam in vključim v zapis. Lepo poletje!

    • Maja
      17 junija, 2020

      Lepo pozdravljeni, zanima me, kaj menite o Ringani. Hvala lepa in vse dobro, Maja( vesela bom kopije se na mail.hvala)

      • NIKA
        30 junija, 2020

        Maja, zdravo.Hvala za vprašanje. Žal prav nič od te znamke še nisem preizkusila, čeprav je na spletu videti zanimiva. Kreme za zaščito pred soncem imajo zame prenizek faktor zaščite; če jih že moram uporabiti (ker se ne morem pred njim zaščititi z obleko ali se skriti v senco), potem uporabljam vsaj SPF 30, Še raje pa SPF 50. Nikjer tudi nisem zasledila kolikšno UVA zaščito nudi.

  • Polona Verovšek
    18 junija, 2018

    Živjo! Kaj pa misliš o kremi Daylong? Kupi se jo lahko v lekarni.

    • NIKA
      19 junija, 2018

      Zdarvo Polona, žal je ne poznam, bom pa danes pogledala v lekarni Ljubljana, če jo bodo imeli. Hvala za info.

  • Nina
    19 junija, 2018

    Zdravo! Si probala sončno kremo Algamaris?

    • NIKA
      20 junija, 2018

      Nisem Nina. Kje je pa ta na voljo?

    • blaz
      8 februarja, 2020

      super prispevek.. ves mogoce, ce se da kje v sloveniji kupiti Badger Watersport Clear Zinc Sport Sunscreen?

  • Kristina
    20 junija, 2018

    Nika, velika pohvala in hvala za tale članek. Verjamem, da ga bomo bralke še večkrat prebrale, preden bomo kupovale kreme z UV zaščito.

    • NIKA
      20 junija, 2018

      Hvala Kristina, mi veliko pomeni, da slišim, da je v pomoč in da nas je še kar nekaj, ki so nam tovrstne informacije pomembne. Ga bom pa sproti dopolnila, če bo kakšna nova uredba oz. zanimiv izdelek. Lepo poletje!

  • Nina Ržišnik
    20 junija, 2018

    V Sanolaborju.

    • NIKA
      22 junija, 2018

      Hvala, bom morala večkrat tudi tja po nakup kozmetike zaviti, premalo poznam njihovo ponudbo.

  • Nina
    8 junija, 2019

    Kje se pa dobi Banana Boat v Sloveniji?

  • Nika
    23 marca, 2021

    Živjo, zelo mi je všeč tale zapis, tako, da hvala! 😀
    Mene pa zanima za sončne kreme s SPF-jem 50, boš kdaj napisala članek o kremah s SPF 50? 😉
    meni bi namreč zelo koristil, ker mi je 30, skoraj premalo.
    Gledala sem tudi sestavine Anthelios Shaka Fluid, SPF 50+ sončna krema (za obraz) La Roche Posay, pa ne vem a so prijazne okolju ali ne?
    Hvala še enkrat za super objavo!

  • uroš
    28 junija, 2022

    Super review. Hvala za trud!

    Škoda ker ne izdelujejo več ameriške sončne kreme Scarlet’s Naturals SunBlock (l. 2012-2015), popolnoma organske sestavine, med drugim kokosovo olje in čebelji vosek. Vrhunska krema, zelo dobro mazljiva, vodoodporna in vonj po kokosu 🙂

    • NIKA
      28 junija, 2022

      Uroš zdravo. Te pa nisem poznala. Če boš našel kaj podobno dobrega, bom pa vesela informacije. Hvala.
      Maham,
      Nika