Korektor in njegova uporaba: je teh 10 trikov mit ali resnica? 

korektor miti in resnicva uporaba erborian super bb korektor nika veger beautyfull blog 6
Nanosu pudra v prahu okrog oči se po 40-tem izogibaj. Izbiraj korektorje, ki so obstojnejši, kot je Erborian Super BB, ki pa je vseeno negovalen in kremne teksture.

Profesionalni vizažisti korektor večkrat primerjajo s švicarskim nožem; z njim preoblikujejo obraz, pričarajo polnost ustnic, zradirajo podočnjake … zdi se, da bi s korektorjem lahko rešili svet. A ko mi splet predvaja številne napotke za uporabo korektorja, ne morem mimo dejstev, da so nekateri nanosi povsem neuporabni za vsakodnevno ličenje, da nekateri trendi v realnosti podočnjake le še poudarijo in da je res dobro, da se izogneš nekaterim močno všečkanim trikom. Poglej, kako korektor res lahko uporabljaš in kateri triki so le pravljice za spletno všečnost. 

Korektor: miti, zmote in resnica o njegovi uporabi

1. Korektor za prekrivanje podočnjakov nanesi v pikicah v polkrogu pod očmi ali kar v obliki trikotnika

Ne drži. Korektor opravi svoje delo, npr. izbriše temne kolobarje, le če ga naneseš točno na predele, ki so temni. Če posvetliš celotno področje, lahko obrazu dodaš svežino, a področje še vedno ne bo enakomerno. Zato se poglej v ogledalo, brado rahlo potisni navzdol in s korektorjem prekrij le predele, ki so temnejši od drugih. Počakaj nekaj trenutkov, da se spoji s kožo, nato pa ga zabriši s ploščatim čopičem.

Trikotni nanos svetlega korektorja pod očmi lahko osveži predel, lahko pa si zaradi takega nanosa videti zabuhla. 

2. Korektor odlično zasenči obraz

Ne drži. Z vsakim ličilom, pa naj bo to CC- ali BB- krema, puder, korektor, senčilo, rdečilo, šminka … lahko zasenčiš obraz. Na dele, ki jih želiš skriti ali potemniti, nanesi ličilo, ki je mat in je temnejši od kože.

A če nameravaš konturing delati pogosto in to za vsakodnevno oz. naravno ličenje, bo senčenje nevidno in res lepo, če uporabiš temu namenjena ličila. 

Za  senčenje so to odtenki, ki so temnejši od kože, mat in nekoliko sivi (kot je naravna senca, ki se riše na obrazu). Takih odtenkov med korektorji, rdečili in pudri po navadi ne boš našla, saj ne želimo, da bi bila naša polt z njimi videti siva, in zato običajno sploh niso v prodaji. Če si nameravala za senčenje investirati v temnejši korektor, raje investiraj v izdelek za senčenje (npr. konturing paleto ali samo en odtenek).

3. Korektor nadomesti nude šminko

Ne drži. Čeprav lahko kanček korektorja nanesemo na ustnice, da resnična barva šminke pride bolj do izraza in da je obstojna dlje, pa korektorja ne uporabljaj namesto šminke. Ob pogosti uporabi korektorja na ustnicah boš hitro ugotovila, da jih suši, saj ne vsebuje negovalnih učinkovin za njihovo vlaženje in zaščito. Celo nasprotno, korektor za akne lahko npr. vsebuje učinkovine za sušenje. Prav tako ni pametno na ustnice pogosto dajati ličil, ki temu niso namenjena, saj ta hitro lahko zaidejo v usta in tako zaužijemo učinkovine, ki za naše telo niso blagodejne ali pa so lahko celo škodljive.

4. Korektor poudari barvo senčil in jih naredi bolj obstojna

Drži. Korektor lahko učinkuje kot primer, saj izenači in po navadi posvetli barvo veke, zato je barva senčila izrazitejša. Prav tako podaljša obstojnost ličil. Pazi le, da pred nanosom senčila preveriš, ali se je korektor nabral v gubicah, in to zabrišeš. Vsekakor pa na veke nanšaj le korektor, ki je prav namenjen prekrivanju področja okrog oči in je kremne teksture. Naj bo oftamološko testiran in z učinkovinami, ki negujejo ta predel. Še vedno pa pred tem nanesi tudi kremo za kožo okrog oči.

PREBERI TUDI: To je dober korektor za področje okrog oči

5. Kanček korektorja naredi bolj polne ustnice

Ne drži. Vizažisti se tega trika pogosto poslužujejo. Na sredino zgornje in spodnje ustnice nanesejo kanček korektorja, da ustvarijo iluzijo naravne našobljenosti. Čezenj nanesejo šminko ali bleščilo, učinek pa še poudarijo s temnenjem roba ustnic. Če ti je videz polnih ustnic všeč, pri vsakodnevnem ličenju  namesto korektorja uporabi dva odtenka šminke ali pa sredino ustnic poudari s prosojnim bleščilom. Zakaj? Ustnice ti bodo hvaležne za plast nege in ne izsuševanja.  

6. Oči privzdigni s tanko linijo svetlega korektorja pod obrvmi

Drži. Če s tankim, čvrstim in trikotno prirezanim čopičem s svetlejšim korektorjem zarišeš črto pod obrvmi, boš na videz privzdignila obrv in jo naredila izrazitejšo, hkrati pa bo zato bolj svež tvoj celoten videz.

Črto rahlo zabriši, da na prvi hip sploh ne bo opazna.

7. Nanos korektorja moraš utrditi s pudrom v prahu

Ne drži. To res ne drži. Pri dvajsetih se s pudrom v prahu lahko posuješ od glave do peta, pri štiridesetih in več pa moraš biti z nanosom izdelkov v prahu, še posebej pudra, zelo previdna in čim bolj skromna. Če je le možno, se pudru v prahu izogni, saj nas v večini primerov postara. Za vsakodnevno ličenje je dovolj, da nanos kremnega ali tekočega korektorja utrdiš s tapkanjem z mokrimi blazinicami prstov. Pravzaprav so dobri korektorji že formulirani tako, da utrjevanja ne potrebujejo. 

8. Modri podočnjaki? Korektorju dodaj rdečo šminko!

Ne drži. Sama sicer trdim, da bi na samotni otok od ličil lahko spakirala le rdečo šminko, saj z njo poudarim ustnice, skrijem podočnjake, napišem sporočilo … A če ne živiš na samotnem otoku in če imaš modre podočnjake res pogosto, raje izberi korektor, ki je že sam po sebi mareličnega, oranžnega podtona. Korektorji, ki so namenjeni prekrivanju temnih kolobarjev, po navadi vsebujejo več toplih, rdečih pigmentov, poleg tega pa tudi učinkovine za blaženje modrega predela. Rdeča šminka pa, čeprav je res uporabno ličilo, ni formulirana tako, da bi s pogostim nanosom na občutljiv predel okrog oči naredila kaj zelo blagodejnega.

9. Korektor definira ustnice bolje kot črtalo za šminko

Drži. Če želiš, da je rob ustnice definiran, ga na zunanjem robu občrtaj s korektorjem. Nanesi ga s tankim in čvrstim ploščatim čopičem trikotne oblike, da bo linija ostra in tanka. Tako bodo ustnice nekoliko izstopile, videti bodo bolj definirane, ker bo rob enakomerno obarvan. Hkrati pa korektor prepreči, da šminka leze čez rob.

10. Ne le pogled, korektor osveži tudi nasmeh.

Drži. Tako kot s korektorjem lahko osvežiš pogled, lahko privzdigneš tudi kotičke ustnic, da si videti bolj prijazna in spočita. Poglej se v ogledalo in če se ti kotički ust nekoliko povešajo ter ustvarjajo temno senco, jo posvetli s korektorjem.

👉 PREBERI TUDI:

Kaj dosežeš s kršenjem in kaj z upoštevanjem pravil

Če si strokovnjakinja za ličenje in korektor uporabljaš za ličenje nevest, ustvarjanje odrskih videzov ali podob za fotografije, videospote oz. za na kamero … verjamem, da se z zgoraj zapisanim morda ne strinjaš. Razumem, saj s profesionalnim videzom večkrat želimo ustvariti iluzijo, ki jo kamera ali odrske luči naredijo le še bolj čarobno.

Dnevno ali poslovno ličenje pa je namenjeno občudovanju osebe, kot stoji pred nami in jo gledamo pri dnevni svetlobi. Namenjeno je temu, da je pravzaprav nevidno. In to nam upoštevanje trditev zgoraj in množica izdelkov na prodajnih policah tudi omogoča.

Poznaš še kakšen trik za nanos korektorja, za katerega nisi prepričana, če drži. Zapiši ga v komentar, da skuaj razrešiva dilemo. Hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem, Canva

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.