Divja znanost: od sode bikarbone do kopalne krogle

”Kaj bova počeli?” To je običajno prvo vprašanje, ko pridem po Amaljo v vrtec. Čez pol ure je že mešala. Tako divje, da se je v sestavinah okopala še preden je bila narejena prva kopel. Jaz pa sem si prišla na čisto, zakaj je v otroškem setu za izdelavo kopeli Wild Science več pripomočkov za zaščito kot sestavin ;).

photo copy 2

POTREBUJEŠ:

  • SET Wild Science Bath Bomb Factory v katerem so: soda bikarbona, koruzni škrob, citronska kislina, glicerin, dišava vanilje, rdeče in modre barvilo, lesene paličice za mešanje, žlički za merico, merilna lončka, rokavice in očala za zaščito, darilne vrečke in nalepke, modelčki. Za dodatno zaščito delovne površine pa še pladenj in mokro krpo.
  • ALI: sodo bikarbono, koruzni škrob, citronsko kislino, glicerin, dišavo (tri kapljice eteričnega olja), barvilo za hrano

photo copy 4

Postopek je zelo preprost:

  1. Zmešaj 4 dele/žličke sode bikarbone z dvema deloma koruznega škroba, dvema deloma citronske kisline, 10 kapljicami glicerina, 1 kapljico barvila in eno kapljico dišave. Sestavine se morajo sprijeti v ne preveč grudasto zmes, sicer dodaj še kapljico glicerina in pol žličke koruznega škroba.
  2. Iz prej naštete količine dobiš maso s katero lahko napolniš tri priložene modelčke, a bolje je, da ne napolniš vseh hkrati, sicer ti katera od kopeli pri stresanju iz modelčkov zagotovo razpade. Nama je prvič uspelo narediti le kopel enostavne oblike (srček), šele po nekaj poskusih pa tudi rožico (metuljček se nama je vedno razdrobil).
  3. Kopeli nato pusti na zraku vsaj še nekaj ur, da se posušijo. Te prve, ki sva jih izdelali, so bile kar krhke, zato sva jih pazljivo shranili v darilne vrečke šele po nekaj dneh.

photo copy 3

Skupaj sva ustvarjali kar eno uro, nato pa se je Amalja iz znanstvenice takoj želela spremeniti v preskuševalko. Sama sem nadaljevala in porabila vse sestavine, pri tem pa preskusila še z mešanjem ustvariti nove barve kopeli, s pomočjo modelčkov za led pa tudi nove oblike.

photo

Ta ustvarjalna igrača je super darilo, za izdelavo večjih količin kopeli, npr. za darila, pa je bolj ekonomično, da potrebne sestavine kupiš kar v trgovini z živili.

Poglej pa tudi, kako sem na podoben način ustvarila makronom podobne kopeli.

Maham,

Nika

 

*Fotografije: Vstanem

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Katarina
    22 novembra, 2013

    super izdelki in ideja za darila!

  • Karin
    3 decembra, 2013

    Da best! Komaj čakam, da Asja zraste!