Trajnostna dieta, to je najboljša dieta ta hip

Z naraščajočo skrbjo za okolje in zdravje iščemo načine, kako lahko prehrana prispeva k boljšemu svetu. Med različnimi dietami je ta hip najpomembnejša tista, ki skrbi za naše zdravje in tudi za zdravje okolja, to je trajnostna dieta. Kaj jemo in kje kupujemo hrano vpliva na vse: zdravje ljudi, dobrobit živali in podnebne spremembe. Zato poglejmo, kakšna je trajnostna dieta in kako lahko prispeva k boljši prihodnosti. 

PREBERI TUDI: Vse, kar moraš vedeti o ekološki prehrani

Kaj je trajnostna dieta?

Trajnostna dieta, po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), spodbuja zdravje posameznika in ima nizek vpliv na okolje. To pomeni, da hrana, ki jo izberemo, porabi manj virov in povzroča manj škode okolju skozi celoten življenjski cikel – od kmetije do krožnika. Trajnostna prehrana vključuje več kot le zmanjšanje ogljičnega odtisa; pomembno je tudi preprečevanje krčenja gozdov, prelova rib in izgube biotske raznovrstnosti. Poleg tega mora zagotoviti dovolj hranil za zdravo in srečno življenje ter biti ekonomsko vzdržna na dolgi rok.

To so glavna načela trajnostne diete

trajnostna dieta eko hrana učinkovita beautyfull blog
  1. Jej več rastlinske hrane: Reja živali za meso in mlečne izdelke zahteva ogromne količine virov in ustvarja velike emisije toplogrednih plinov. Z zmanjšanjem vnosa živalskih proizvodov in povečanjem uživanja rastlinske hrane lahko bistveno zmanjšamo svoj okoljski odtis. 
  2. Raznolika prehrana: 75 % svetovne oskrbe s hrano prihaja iz samo 12 rastlinskih in petih živalskih vrst.*1 Raznolika prehrana izboljšuje zdravje (v telo vnašaš različne vitamine in minerale) in koristi okolju, saj spodbujanje gojenja različnih rastlin in živali, raznolike proizvodne sisteme ter pripomore k trajnostni rabi virov. 
  3. Odgovorna izbira hrane živalskega izvora: Čeprav se ti ni treba povsem odreči mesu, izberi ekološke mesne in mlečne izdelke in trajnostno pridobljene ribe in morske sadeže. 
  4. Izberi ekološko pridelano hrano: Ekološka pridelava zmanjšuje uporabo škodljivih pesticidov in umetnih gnojil s čimer bistveno pripomore k ohranjanju neoporečne vode in zemlje pa tudi tvojega zdravja. Preberi tudi: Vse o eko prehrani
  5. Zmanjšaj zavrženo hrano: V Sloveniji še vedno zavržemo veliko preveč hrane, približno 72 kilogramov hrane na prebivalca na leto (podatki za leto 2022). Čeprav je zmanjšanje odpadkov v gospodinjstvu preprosto, še vedno največ, kar 47 % odpadne hrane, nastane v gospodinjstvih.*2 Tako v smeti mečemo ne le hrano, ki bi jo lahko nekdo pojedel, temveč vse, kar je bilo v to hrano vloženega: viri, voda in energija, skrb, transport, življenje … Zato zamrzni vse, česar ne uspeš pojesti, dokler je sveže, načrtuj obroke in pametno nakupuj ali pa se nauči kreativne kuhe iz ostankov živil.
  6. Kupuj lokalno: Lokalna hrana je običajno bolj sveža in ima manjši ogljični odtis zaradi krajših transportnih poti. Pogosto je tudi bolj transparentna glede načina pridelave. Nakup lokalne hrane vrača denar v lokalno skupnost.
  7. Izogibaj se palmovemu olju: Netrajnostno palmovo olje povzroča krčenje gozdov in škodi živalskemu svetu. 
  8. Brez plastike: Nakupuj brez embalaže, uporabi vrečke za večkratno uporabo in se izogibaj plastiki za enkratno uporabo. 
  9. Jej sezonsko: Ob ponudbi sadja in zelenjave v trgovini smo že pozabili, da je sezona paradižnika le poleti, da jagode penino bogatijo le spomladi in da pomaranče sredi poletja niso normala. Večina takega sadja in zelenjave zaradi naše razvajenosti prepotuje pol sveta ali pa zraste v Španiji pod plastičnimi ceradami, ki so že čisto izpodrinile lokalno rastje. Spoštuj naravne cikle in iz njih iztrži največ; hrana bo bolj polnega okusa, cenejša in okolju prijaznejša. 

Katera dieta je najbolj trajnostna? 

mediteranska sredozemska dieta beautyfuu blog eko hrana trajnost

Čeprav se veganstvo zdi najbolj očitna izbira za zmanjšanje vpliva naše prehrane na planet, pa to ni edina nujna izbira. Obstaja več načinov prehranjevanja, ki so bolj trajnosti, vendar te diete še posebej izstopajo:

Veganska prehrana

Veganska prehrana izključuje vse živalske proizvode in ima najmanjši vpliv na okolje. Poleg tega lahko s tem načinom prehranjevanja zmanjšaš svoj ogljični odtis. A tudi nepremišljeno veganstvo (če že zanemarimo, da ta režim ni primeren za vsakega in da je pomembno, da poskrbiš za uravnoteženo prehrano, bogato z vsemi potrebnimi hranili, kot so beljakovine, železo, kalcij in vitamin B12) ima lahko negativne vplive na okolje. Na primer, pridelava avokada, mandljev in soje lahko povzroča velike okoljske težave.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanska prehrana, ki vključuje mlečne izdelke in jajca (izključuje pa meso), ima manjši vpliv na okolje kot prehrana z mesom. Če se odločiš za lokalne, ekološko pridelane mlečne izdelke in jajca, lahko še dodatno zmanjšaš svoj vpliv na okolje. 

Sredozemska prehrana

Sredozemska dieta je prehranski način, ki temelji na tradicionalni hrani ljudi iz držav ob Sredozemskem morju, kot so Grčija, Italija, Španija in Francija. Gre za pretežno uživanje sadja, zelenjave, polnozrnatih žit, oreščkov in olivnega olja, ob zmernem uživanju rib, perutnine in mlečnih izdelkov. Koristi posamezniku, ker izboljšuje zdravje srca, zmanjšuje tveganje za kronične bolezni in pomaga pri uravnavanju telesne teže. S strani zdravstvene stroke je priznana kot ena najbolj zdravih diet, saj vključuje veliko svežih, nepredelanih sestavin. Za okolje je ugodna, saj zmanjšuje odvisnost od mesa, spodbuja lokalno in sezonsko pridelavo hrane ter zmanjšuje količino odpadkov.

Flexitarianska prehrana

Flexitarianska prehrana je pol-vegetarijanska dieta; osredotoča se pretežno na rastlinsko hrano, občasno pa vključuje meso ali ribe. Če pri tem meso uživaš redkeje, kot si ga, in izbereš lokalne, ekološke vire, lahko znižuješ svoj ogljični odtis in dodatno podpiraš trajnostne prakse. Nova podnebna študija je zaključila, da mesojedci v Združenem kraljestvu zmanjšali svoj vnos mesa na 50 g na dan, bi to imelo enak učinek zmanjšanja ogljika, kot če bi s cest umaknili osem milijonov avtomobilov.*3

Stranski učinki trajnostne diete 

trajnostna hrana eko dieta mediteranska učinkovita beautyfull blog nika veger

Tako kot shujševalne diete delujejo le, če postanejo nov način razmišljanja o hrani, mora tudi trajnostna dieta postati nov življenjski slog. Poleg očitnih koristi za zdravje in okolje ti lahko trajnostna dieta pomaga odkrivati nove vrste hrane, spoznavati lokalne dobavitelje, se naučiti pripravljati ozimnico in zmanjšati količino zavržene hrane.

Zaključek 

Trajnostna dieta ni le zdrava izbira za posameznika, temveč tudi za naš planet. Najti moraš način prehranjevanja, ki ustreza tebi in tvojemu telesu, ter upoštevati vpliv na okolje. Naj bo tvoje potovanje do trajnostne prehrane polno novih okusov, izkušenj in pozitivnih sprememb za planet! 

Maham,

Nika

Fotografije: Canva (Vstanem d.o.o.)

Vir:

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.