Gluten free dieta: 7 razlogov in 7 jedi

Raziskave in soglasje strokovne javnosti o škodljivosti glutena za ta zapis niso potrebne. Zdrava pamet mi govori, da mi ne naredi nič dobrega (čeprav tudi ne hudo škodljivega), saj je razlika v počutju, po glutenu ali kosilu brez njega, občutna. Opažam namreč, da je gluten-free dieta moja pot do:

  • zmanjšanja glavobolov
  • nenapihnjenosti
  • energije po obroku (gluten me vedno ‘pribije’ na kavč)
  • lepše kože
  • zdrave prebave in izločanja
  • boljše odpornosti
  • izgube ‘špeh-šlavfkov’ okrog pasu

Tako zdaj po ŠTIRIH mesecih izogibanja glutenu lahko rečem le aleluja za ta korak. Ker vem, da je začetek težak (če se sprašuješ kako uvesti gluten-free dieto, preberi ta zapis o mojih novih, zdravih navadah), raje vztrajam. Priznam, da ne za vsako ceno in občasno še pojem kaj za dušo. A veliko lažje mi je, odkar moj jedilnik bogatijo:

Gluten free dieta 3

 

  1. Ledena paradižnikova juhica. Kadar je zunaj vroče kot danes, obožujem juhe, ki jih lahko ješ mrzle. Takšne, ki imajo močan okus in jih zato lahko začinim z nekaj kocakami ledu. Paradižnikova Schneekoppe me zadovolji tudi zato, ker me po okusu spominja na nonino.
  2. Zelena solata z avokadom, jajcem, češnjevim paradižnikom in gorčičnimi semeni.
  3. Brezglutenska pica iz picerije Trta v Ljubljani. Prisežem, da je najboljša pica, ki sem jo kdajkoli jedla.
  4. Ajdovo pivo brez glutena, ki ga po novem strežejo tudi v Katrci. Obožujem karakterni okus in vonj ajde in v ‘tekoči hrani’.
  5. Prdorta, čokoladno-fižolova torta. Nanjo sem padla na rojstnodnevni zabavi prijateljičinega sina. Pojedli so jo prav vsi otroci, za njo pa smo se grebli tudi starši. Nihče ni niti posumil, da je moko v testu nadomestil fižol. Recept sem našla na spletni strani Prostočasnika, revije za ustvarjanje.
  6. Jedi iz gensko nepredelane in po možnosti BIO koruze, npr. koruzne testenine Schneekope … še posebej slastne so z Amaljino pesto omako. Recept sem zaupala v tem zapisu.
  7. Cakepopsi brez glutena in belega sladkorja. Tortice na paličicah so zmagovalna sladica na vseh rojstnodnevnih žurih, porokah ali otroških zabavah. Ker so noro dobre, super-kjut in tudi zdrave.

 

Si tudi ti navdušena nad kakšno brezglutensko jedjo? Zaupaj mi recept.

♥ Klikni in bodi preko Bloglovin’a na mail obveščena o novih zapisih ♥

 

*Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

11 Comments
  • Kristina K
    1 septembra, 2015

    Oh kako te razumem.
    Sama sem se 2 leti prehranjevala po načelu čim manj OH, sploh izdelkov iz glutena.
    Tako, morda sem pojedla en rogljiček na teden, vsake toliko kakšen bonbonček vzela in morda vsake 2 tedna pašto, to je pa bilo to.
    Po 3 mesecih sem imela veliko lepšo kožo, mišično maso, papa šlaufki, po treniranju v fitnesu sem imela vidne trebušne.
    In kar mi je bilo najboljše, noro dobro sem se počutila.

    • NIKA
      1 septembra, 2015

      Kristina hvala za tvojo izkušnjo … meni se je najtežje odpovedati kruhu. Doma še gre, počitnice s hrvaškim belim kruhom pa so bile prave borbe ;).

      • Kristina K
        1 septembra, 2015

        Oh ne veš kako te razumem. Meni je grozna kombinacija kava + rogljiček in potem ko jim moj kupi kar 5, 6 in jih tam cel dan gledam…..
        Pa čevapčiči v lepinji, joj temu se ne morem odpovedat, res ne.

  • Gejba
    1 septembra, 2015

    Najprej naročim vse nujne vitamine in minerale, potem pa se lotim še brez-glutenskega projekta. Že vidim, da bo zanimivo. Te zagotovo kaj pocukam za rokav. 😀

    • NIKA
      2 septembra, 2015

      Se strinjam, vitamini so prvi. Potem pa kar cukaj …

  • Mikela Veren
    1 septembra, 2015

    Najprej ti vsekakor čestitam! Meni uspe zgolj za kak teden, če sem res pridna. Mislim pa, da ko bom enkrat na svojem, v shrambi ne bo več tistih slanih palčk za večere, ko bom preskočila večerjo in bila ob 23h lačna in bom pohrustala en paketek glih za to, da pozabim na luknjo v želodcu. Do takrat pa…Planiram, poskušam…Nekaj časa (beri: teden, dva), sem jedla pegansko. In ti povem, da me predvsem želodec ni mantral sploh. Mogoče bi se tega spet malo poslužila 🙂

    • NIKA
      2 septembra, 2015

      Je težko začeti, ampak počutje je res boljše. Morda res še enkrat poskusi …

  • Tamara Bastarda
    3 septembra, 2015

    Brezglutenska zna biti kar težka. 🙂 Sama sem se po novem letu odpovedala belemu kruhu, kvašenim izdelkom iz bele moke, testeninam (na jedilniku sem pa vseeno obdržala nekaj polnozrnatih izdelkov). Sedaj se sicer že malo pregrešim. od začetka pa sem dieto držala 5 mesecev. Razlog za tako dieto je bila želja, da malo oblikujem telo, vendar moram reči, da na tem področju ni bilo drastičnih razlik, je bila pa velika sprememba v samem počutju in pa koža na obrazu se mi je noro izboljšala. Te pa popolnoma razumem glede belega kruha na morju, je že skorajda greh, če greš na morje in zjutraj ne kupiš štruce belega 😀 (Tamara)

    • NIKA
      3 septembra, 2015

      Tamara točno to, jutranji sprehod mimo pekare je najhujša skušnjava ;).

  • Urša G
    4 septembra, 2015

    Zrihti nam recept za Prdorto, prosim:)

    • NIKA
      4 septembra, 2015

      Pripravim nov zapis Urša … Prdorta si zasluži svoj blog ;).