Trend: Hygge ali umetnost uživanja po Dansko

Modna muha ali resničen stil življenja, ki obljublja, da nam uredi vsakdan in vanj vnese srečo, umirjenost in zadovoljstvo?

Zadnjič sem si prvič kupila knjigo zaradi trendnega naslova, lepe platnice ter pripisa, da je to ena najbolje prodajanih knjig preteklega leta. Ko sem se potopila v Hygge in ga prebrala skorajda v hipu, sem bila sicer za to odločitev hvaležna. Je namreč točno to, kar sem potrebovala v teh turobnih, zimsko deževnih dneh, ko si bolj kot kdajkoli želim sonca in toplega morja.

Uživanje z razlogom

rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog

Že nekaj let različne organizacije merijo srečo narodov in skoraj vedno so zmagovlaci Danci. To je kar težko verjeti, če pomislim, da pol leta preživijo skoraj v čisti temi, od zime pa imejo več dežja kot snega. Po zadnjih raziskavah, je vzrok za njihovo srečo hygge oziroma umetnost uživanja življenja po Dansko. Ta stil življenja sicer ni novost, lahko bi mu rekla tudi minimalizem s poudarkom na druženju in uživanju, ali pa Slow. Torej nekaj, kar v večini že prakticiram. Mi je pa pasalo, da sem prebrala še nekaj dodatnih idej za popestritev zimskih dni, in da sem ugotovila, da nakup knjige ni pot k bolj zadovoljnemu vsakdanu (tudi, če gledam s stališča, da bo z njeno pomočjo nastala lepa Instagram fotografija ;)). Me je pa knjiga spomnila, da:

 • lahko izboljšam vsakodnevne navade z majhnimi koraki,
 • za uživanje ne potrebujem dragih materialnih dobrin (čeprav so tako priljubljene na Instagramu) — te ‘higeličnost’ celo uničijo,
 • se zavem lepih trenutkov, ki jih že doživljam,
 • si vzamem več časa za druženje z družino in pravimi prijatelji.

Tako narediš iz zime pravi užitek

Hygge ni nič drugega, kot da se umiriš in v vsakdan k obveznostim dodaš tudi uživanje, tisto, ki najbolj pospešuje proizvajanje hormona sreče.

rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
 1. Uživaj v vremenu, četudi je ‘grdo’. Danci pravijo, da slabega vremena ni, so le slaba oblačila. Jaz vseeno bolj uživam v poletju, zima mi je všeč le tistih nekaj dni, ko je zasnežena, mrzla a sončna in ko ni plundre. A po nasvetu knjige, bom izkoristila tudi bolj sive dni. Letos bom prvič poskusila hoditi bosa po snegu. Tega se že prav veselim, zato komaj čakam, da vrt pobeli sneg.
 2. Doma ustvari toplo vzdušje. Na kup navleci čim več mehkih blazin in odej, kadar je možno pa si prižgi sveče ali kamin. Lahko zakuriš tudi ogenj na vrtu in povabiš prijatelje na vroč krompir. Druženje ob ognju in hrani je hygge na kvadrat ;).
 3. V dom dodaj več zelenja. Kako preberi v enem od zapisov pod tem blogom.
 4. Sproti sproščaj nabrani stres. Sama sem dolgo sanjala o tečaju dihanja, jogi, meditaciji … potem pa sem našla Transcedentalno Meditacijo, ki je pravzaprav še boljša od vsega tega. Njene učinke bom na lastni koži šele začela spoznavati, a že ta hip čutim, da mi pomaga nadoknaditi 10 letni spalni manjko, izostriti um in čutila. Njena prednost je, da jo z lahkoto vkomponiram v vsakdan, ker: ♥ ne zahteva urjenja, koncentracije, odpovedovanja ali česa drugega kot ostale veščine umirjanja in meditacije in je popolni užitek, vadba brez napora, ♥ jo časovno, 2 x 15 minut dnevno, lahko vključim med druge dnevne obveznosti, ♥ jo lahko prakticiram povsod; doma na kavču, v službi, na vlaku …
 5. Ugasni telefon in se odpravi na sprehod po gozdu ali albumu fotografij. Zima je dober čas za poležavanje ob najljubši seriji ali dobri knjigi.
 6. Naprintaj srečne trenutke preteklega leta in jih izobesi po stanovanju. Tako se boš obdala s srečnimi spomini.
 7. Kuhaj, peci in pripravljaj tople napitke. Kuhano vino? Ne, to zimo je trenden kuhan gin, ki ga pripraviš enako kot kuhančka, le da uporabiš:
 • 0,2 dl gina
 • 1 ingver
 • 2 palčki cimeta
 • 5 klinčkov
 • 200 ml jabolčnega soka
 • 1 bio pomarančo
 • 1 ščepec pimenta

8. Zimo začini z okusom po soncu. To lahko narediš z Rauch sokovi, ki so 100 naravni, brez dodanega sladkorja , barvil in konzervansov.  Z okusom ti pričarajo toplo, sončno vzdušje, z vitamini pa te napolnijo, da imaš več energije. Zagotovo bi bilo bolje, če bi si sokove stiskala sama, po možnosti iz bio sadja, a v tem trenutku za to nimam časa in volje, zato sem hvaležna, da so na voljo tudi takšni izdelki, ne le skladke pijače kot so cedevita, ledeni čaj in drugi sladki sokovi. Moj najljubši Rauch sok je z okusom manga, korenčka in pomaranče, ker je ravno prav sladko kislega okusa in me spomni na počitnice v tropih. Pijem ga na sobni temperaturi, čeprav mi je okus še boljši, ko je prav po zimsko ohlajen. Rauch sokovi in smutiji me rešijo:

 • če, pri roki nimam sadja,
 • ker potešijo željo po sladkem,
 • saj naredijo zajtrk bolj bogat, zanimiv in slasten,
 • v hektičnih dneh, ker nadomestijo malico.
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog
rauch hygge onepiece nika veger beautyfullblog

Kako pa zimo doživljaš ti? Kaj je zate Hygge moment?

Maham,

NIka

*Fotografije: Pia Fashio’n Fudge

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • Kristina
  5 januarja, 2018

  Nika, kje si se naučila transcedentalne meditacije? Si bila na tečaju, izobraževanju? Ali kako drugače? Sliši se zelo zanimivo in enostavno.

  • NIKA
   21 februarja, 2018

   Heej, bila sem na tečaju TM http://www.atma.si
   Priporočam, so zelo strokovni in fajn.