Moje nove, zdrave navade

Kako začeti

Težko. Pravi ponedeljek, ko bom zopet prevetrila svojo omaro, pa ne s cunjami ampak s hrano, sem iskala že mesece. Ker sem bila do konca izčrpana, brez energije in kondicije. Vesolje me je uslišalo z rotavirusom in povabilu k preskusu zdrave hrane brez glutena Schneekoppe.

Beautyfullblog moje nove zdrave navade Schneekoppe

Šok pomaga

Nova ljubezen, težave v stari, nova služba, odpust v stari … karkoli, kar te vrže iz vsakodnevne rutine. Sliši se grozno, ampak od vseh možnosti, se mi zdi rotavirus še najbolj prijazna. Učinkuje hitro in brez večjih psihičnih šokov 😉. Intenzivno čiščenje notranjosti prebavnih poti, neprostovoljini post, nato pa obdobje zmožnosti konzumiranja le lahke in zdrave hrane. Po desetih dneh, sem na dobri poti, da obdržim nov jedilnik, težo in učitelja plavanja.

7 preverjenih ‘štosov’ za uspešen začetek

Če šoka ali trebušne gripe na obzorju ni, pomaga pet ključnih dejavnikov. Ne govorim na pamet, krizo odvajanja od ‘džankfuda’ sem prebrodila že po rojstvu Amalje, ko sem želela zaradi izčrpanosti, brezvolje in neuravnovešenih hormonov izboljšati prehranjevalni in življenski slog. ”Črtaj sladkor, omeji gluten in hitro prehrano zamenjaj z zelenjavo, zdravimi prigrizki, superživili in prehranskimi dodatki”, mi je svetovala dr. Sanja Toljan iz FaceForce centra. Kasneje mi je priznala, da nikakor ni verjela, da bom s toasti, bureki, mkčikni in kokakolco opravila tako hitro. Ko gledam zdaj nazaj, mi je pomagalo tole:

  1. PLAN: Na dan, ko sem imela dovolj zagona za sanjarjene, a še premalo motivacije za začetek, sem v nov, najlepši zvešček (tudi to da zagon ;)) z jasnim datumom in časom zapisala začetek in tritedensko nadaljevanje ‘new-me’ projekta: kaj in kdaj bom jedla, kako in kje bom migala.  Tega urnika sem se potem držala brez odstopanja, saj se je izkazalo, da je v stresnih situacijah lažje slediti naprej začrtanim obveznostim in ignorirati prebliske v stilu ”nimam časa”. 
  2. ČIŠČENJE KUHINJE: Namera ‘najprej bom pojedla zalogo’, se pri meni ni izkazala za najboljšo. Ko imaš otroke, zaloge so. Vedno. Zato sem vso (zame) nezdravo hrano podarila. Ja, vsi si zaslužimo najboljše, ampak tisti, ki niso imeli za kruh, so bili  veseli čokolešnika, nutele, cedevite, pasulja v konzervi, muslijev s sladkorji, sadnih napitkov in jogurtov, sladkarij, slanih prigrizkov in testenin z glutenom …  Shrambo sem nato napolnila s svežo zelenjavo in sadjem integrirane ali bio predelave (ob iskanju kmetov sem sicer izgubila živce, na koncu mi je bilo enostavneje in ugodneje enkrat tedensko naročiti Zeleno košarico), jogurtov brez okusa (na žlico domače marmelade v njih, se je hitro navadila tudi Amalja), semena in oreške, hladnostiskana olja, stročnice v kozervah brez dodanih konzervansov in sladkorja, polnozrnate ali še raje brezglutenske, npr. koruzne testenine (Schneekoppe so prav njami ;)) … Pri tem sem ugotovila, da v specializiranih prodajalnah zdrave prehrane kot je Kalček lahko bankrotiram in da je veliko cenejša ponudba na zdravih oddelkih velikih živilskih trgovin
  3. POPOLNO ČRTANJE KRUHA: Na kaj bom pa namazala zajtrk? Naložila salamco?! Pred leti se mi je zdelo nemogoče odkorakati mimo oddelka za kruh, a počutje, energija in postava, ki jih tako dejanje prinese … zdaj s tem nimam več težav. Kruh nadomeščam s ‘stiroporčki’ (tistimi belimi riževimi ploščicami). Zjutraj jih namakam v jajček, za malico jih premažem s sladko marmelado ali sadno kašo, pri kosilu jih nadrobim v solato … izbiram takšne, ki niso trdi, ampak hrustljavo mehki (ko jih boš odkila, boš videla kaj mislim). 
  4. VADBA PO MOJEM OKUSU: Vse je lažje, če je zraven strast. Tričetrt Slovenije teče, ostali za začetek sanjajo o novih tekaških supergah. Jaz potrebujem čisto drugo … kombinacijo glasbe, koreografije, dobrega motivatorja v razmerju ena na ena. Zaradi popkovne kile to zdaj pomeni valovanje vode, menjava žabice in hrbtnega stila, motivacija pa sta tudi savna in džakuzi after. Z učiteljem. 
  5. NAGRADE: Meni pomagajo, zato sem si privoščila nakup superživila MSM in mešanice Futuristic Superfoods Out Of Burnout. Prvega za lepše lase, nohte, predvsem pa bolj napeto in elastično kožo, drugega pa za dodatno energijo in voljo. Po dveh tednih se bom nagradila z novo embalažo anticelulitne nege. Morda res ni važno s čim se masiraš, glavno da se … ampak meni Melvita L’Or Rose tako diši, da si nege z njo želim in s tako si zagotovim res vsakodnevno gnetenje celulita.  Čez tri tedne si bom kupila nov kos športne opreme. Za še večjo motivacijo že gledam letošnje kopalke, novo ponudbo in trende. 
  6. NAPAKE: Na začetku tega projekta jih je bilo veliko: nerelani cilji, pretiravanje, premalo časa za počitek … Ampak  vedno je pomembna poteza, ki jo narediš za tem … drugi korak. Zdaj vem, da se takšne spremembe prej realizirajo z majhnimi, načrtovanimi koraki, kot z impulzivnim zaganjanjem. 
  7. NOVA RUTA in RUTINA: Ker so ob glavni poti v trgovini, predvsem pa ob blagajni koncentrirane sladkorne bombe, bom prve tri tedne nakupovala le v najbližji štacunci, v kateri sem že locirala oddelek z zdravo prehrano in najvarnejšo pot do njega. Z novimi trgovinami, ponudniki in izdelki (branje sestavin mi je naporno) se bom spopadla šele takrat, ko postane zdravo prehranjevanje že utečeno, rutina. Potem moram paziti le še na nove šoke. Ker ti me spet lahko vržejo na novo pot in nikjer ne piše, da to ne bo povratek. Dežela hitenja in nezdravega življenja je za prvim ovinkom. Ker je bil zadnji tak je bil ob rojstvu Bele, imam kar dobre možnosti, da tokrat zvozim do konca ;).

Maham,

in ja, učitelj, že zapiram komp.

… Šibam. Pero ima že spakirane kopalke in štoparico za spremljanje mojega plavalnega napredka ;).

Nika

 

 ♥ Sledi mi na Bloglovin’u in bodi prva obveščena o novih zapisih ♥

* Fotografije: Vstanem

 

Preberi še recept za pripravo enostavnega kosila brez glutena, ki ga obožujejo tudi otroci. 

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

4 Comments
  • Kim
    7 maja, 2015

    Super napisano! Pri meni je najhujše, da ko enkrat začnem, potem pa za par dni (vikend) vmes odneham, nato pa se ne moram spraviti nazaj v pogon. Mi pa takšne objave pomagajo in dajo motivacijo! 🙂

    • nika
      7 maja, 2015

      @Kim i feel you ;). Zdržat moramo dobre tri tedne, potem pa se telo navadi na novo rutino in začne to sprejemati kot nujo. Včasih je lažje, če to naredimo tudi s spremembo lokacije, npr. na dopustu, ampak mora biti pa plan za potem jasno začrtan ;).

  • Metka
    19 maja, 2016

    Super napisano Nika in kako poznano 😀 Jaz sem bila tudi že na zelo dobri poti glede prehrane, še bolj pa športanja, potem pa je prišla druga nosečnost in mi vse namere podrla 😀 Na začetku je bila malo rizična in sem se morala odpovedati športanju in sedaj, po več kot dveh letih od zadnjega poroda, se spet vračam v to. Športanje se je že začelo, s hrano gre pa bolj počasi. ampak tudi to bo :). Izgovorov je pa itak nešteto, sploh ko imaš poleg sebe 2 para oči, ki tako milo gledata v trgovini pred kakimi piškoti 😀 In res ful fajn objava za motivacijo!!

    • NIKA
      19 maja, 2016

      Te povsem razumem … ampak sploh si ne očitaj, če si slabosti priznamo in si spremembe želimo, smo že na pravi poti. In ne pozabi, tudi prekrški morajo biti ;).